PAKINAT > HAMMASLÄÄKÄRISSÄ
↶ Takaisin Pakinoihin

Hammaslääkärissä

Vertaukset – olivatpa ne hyviä tai huonoja – ovat olleet sivuston suosituinta antia. Hammaslääkärin tuolissa on hyvää aikaa miettiä niitä näitä, niitäkin.

Olin tänään hammaslääkärissä. Saman lääkärin tuolissa olen aiemminkin miettinyt ammattiemme samankaltaisuuksia, mutta nyt tuli mieleeni pukea se jutun muotoon. Tässä tilanteessa minä olen ratkoja/amatööri ja hän laatija/ammattilainen.

Jos paikataan normaalia pienehköä reikää tai vaikka useampaa helpohkoa kerrallaan, lääkärini paikkailee hyväntuulisesti mutta tarmokkaasti, aikaa turhia haaskaamatta. Jos yhtä paikkaa tehdessä sen takaa paljastuu viereisestä hampaasta paikattava kohta, hän ottaa sen mukaan samaan työrupeamaan, joka kyllä venähtää ajallisesti, mutta se tulee näppärästi myös hoidetuksi. Pienetkin paikat hän hoitaa huolellisesti, hioo lopuksi niin kauan, että minä tunnun tyytyväiseltä.

Kerran tuli eteen erityisen vaikea paikattava. Hampaasta ei ollut jäljellä juuri mitään muuta kuin juuri. Lääkärini tutki sitä joka suunnalta ja aivoissa raksutti vallan julmetusti. Hän mutisi, että tässä on nyt vaikea tapaus, mutta kyllä tästä jotenkin selvitään, pitää vain miettiä, mikä olisi paras tapa lähteä rakentamaan uutta hammasta, jotta siitä tulisi sellainen, että se myös pysyisi koossa ja jaksaisi kestää kaikki koettelemukset, joita syömiseni aiheuttavat. Siitä sitten lähti hiljakseen syntymään oikea uusi hammas. Matkan varrella kyllä pohdittiin moneen kertaa, että mitä tästä mahtaa tulla.

Lääkärini hoitaa kyllä hampaani vaikka itsekseen, mutta yleensä hänellä on vastapuolella tuolia avustaja (”renki”), joka ojentaa hänelle apuvälineitä yleensä pyytämättä mutta myös erikseen kertomalla tarpeet. Avustaja mukavoittaa ja nopeuttaa työtä.

Lääkärini osaa antaa vastaukset pulmakysymyksiini. Hän kertoo, miten minun tulisi toimia, että hampaani säilyisivät hyvässä kunnossa ja on iloinen kaikista edistysaskeleista, joita omassa hampaidenhoidossani tuntuu olevan.

Lääkärini toimii yksityisellä hammaslääkäriasemalla, jossa on kuusi muutakin vakituista lääkäriä. Olen pari kertaa joutunut turvautumaan toiseen saman aseman lääkäriin, kun on tullut pakottava tarve. Olen saanut heiltä yhtä mukavaa ja asiantuntevaa hammashuoltoa. On tuntunut, että voisin olla heidänkin asiakkaitaan, mutta toisaalta ei ole tuntunut pahalta palata vakiolääkärinsä hoiviin.

Olen ollut tämän lääkäriaseman asiakas nyt muutaman vuoden ajan. Nuorena kävin samalla lääkärillä kuin vanhempani. Vuosien myötä lääkäri tuntui käyvän vanhaksi eikä enää pysynyt ajan virtauksissa mukana. Hän myös antoi erilaisia hoito-ohjeita kuin muut senaikaiset hammaslääkärit. Kotoa muutettuani oli viimein aika hankkia oma hammaslääkäri. Valinta kohdistui lehdestä nimeen, johon olin törmännyt armeijassa. Ryhdyin käymään hänen kahden lääkärin asemallaan. Vuosien myötä toinen lääkäri ja avustajat kaikkosivat. Pysyin uskollisena asiakkaana, vaikka hän silloin tällöin olikin ilmoittamatta poissa, kun menin paikalle. Hänen piti tehdä minulle kunnollinen ohari, kunnes älysin vaihtaa nykyiselle lääkärilleni.

Nyt olen todella tyytyväinen tilanteeseeni ja ihmettelen, miksen älynnyt vaihtaa lääkäriä jo kauan sitten. Entisellä lääkärilläni oli muun muassa vanha epäkuntoinen tuoli. Hän mutisi hieman harmistuneena aina kun joku ei mennyt ihan hänen mielensä mukaan. Kyllä hän amatöörin silmin taitavan tuntuisesti asiansa hoiti, mutta ähelsi yhtä paikkaa puolesta tunnista tuntiin. Hän löysi paljon vähemmän reikiä kuin nykyinen lääkärini. Jälkikäteen olen ajatellut, luulikohan hän minun olevan tyytyväisempi asiakas, jos hän tyytyy tekemään tarkastukset vähän sinne päin ja hoitaa päällimmäiset helpot pulmat, kun seuraava asiakas kuitenkin oli jo kauan odottanut viereisessä huoneessa.

Kaiken kaikkiaan tunnen nykyisin olevani hyvässä hoidossa, mukana raikkaassa ja nykyaikaisessa meiningissä. Tällä hetkellä minulla on usko siihen, että saan hampaani lähiaikoina vakituisesti parempaan kuntoon.

Eki

↶ Takaisin Pakinoihin