KESKUSTELUT > RISTIKOT > SEURAAMUSRISTIKKO 7X7

8459. Seuraamusristikko 7x7

Jaska30.5.2015 klo 17:00
Viitaten ilmoitukseeni sekoiluni seuraamuksista 26.5. 19:05 säikeessä Pertti Oskalan piilosanat .1 esitän seuraavassa yhden. Arvioin itse kovikseksi, joten hepittäjille kovaa hesetystä!

Vaakaan
1 LEHTINEN
2 EKIN KORVALLA
3 VÄÄRIN:(
4 RICHARD IKUISEST MUISTOISSAIN
5 PIKKUKAUPUNGIT?
6 SAMA ÄRRÄLLÄ
7 OTA ALUSTA UUDELLEEN!

Pystyyn
1 SAMMUVILLE
2 SANON SUORAAN, ETTÄ MUA SUSIPARIT ETOO
3 OIKEIN:)
4 MUUAN KELTAINEN
5 TIETYT TUTUT
6 EI TUNNOTON
7 SAIN REPUT SAKSASSA, SAISSE!
2. Jaska4.6.2015 klo 19:11
Hesetys eli kunnian kukon laulanta ei kaiketi ollut riittävä kiihoke ratkonnalle. Ei yhtään hepitystä, vaikka ei ole pahis. Hyvän tavan mukaan ratkaisu kuitenkin julkistetaan lähiaikoina.
3. Jaska6.6.2015 klo 19:03
Kohtuullinen yhden viikon ratkonta-aika on umpeutunut. Ratkaisu:

K A N U K K I
A V O T A U S
N O N E T T O
K I E L A I N
A N T I L A T
A H T A A V A
T O I S T A A
4. ake6.6.2015 klo 21:35
Joo, minäkin sain viikossa jo kolme sanaa ristiin ja olivat vieläpä oikein...
5. Jaska6.6.2015 klo 22:47
Sori, se oli siis sittenkin pahis. Noneton ja nonetin piti helpottaa, niin ei sitten kaiketi käynytkään.
6. Juha N7.6.2015 klo 15:29
Jaska: Olet taitava kovisristikoiden ratkoja ja arvioija, mutta sinun on jostakin syystä hankala tajuta omien ristikkovihjeittesi mahdottomuus.

Miten voit olettaa ratkojan keksivän, että vihje PIKKUKAUPUNGIT? viittaakin anti-suurkaupunkeihin ja ajatusketjua jatkaen lopulta erään suurkaupungin kaksikirjaimiseen lyhenteeseen?

Jonkinlainen yhteys, mutta kelvottoman väljä, on puolestaan vihjeellä ERÄÄT TUTUT ja sen ratkaisusanalla KATALAT. Myös sitä, että vihjeestä SAMMUVILLE saisi assiosiaation idiomiin TAJU KANKAALLA ja sitä kautta ratkaisuun KANKAAT, pidän utopistisena, kun vihjeessä ei ole edes kysymysmerkkiä. Lisäksi vihje EI TUNNOTON on ratkaisusanalle KUTIAVA mahdoton, kun tulkintamahdollisuuksia on abstraktista konkreettiseen ja toisaalta tuntoaistin sisällä vaikka minkämoiseen tuntemiseen ja kun sanaluokista ratkaisuksi käyvät niin substantiivit, adjektiivit kuin verbipartisiipitkin.

Ratkaisusanasta ANTILAT et millään voinut paljastaa, että kyseessä on sukunimi, kuten et sitäkään, että vihjeellä RICHARD IKUISEST MUISTOISSAIN haetaan pelkän piilovihjeen kautta ei-erisnimeä, josta kukaan (esimerkiksi minä) ei ole välttämättä kuullutkaan. KIELAIN on siis joko adjektiivin 'kielas' superlatiivimuoto (Nykänen kertoo, että kielas on kielevän synonyymi) tai meänkielessä jokin suopunkitermi (ruotsiksi 'ögla av ben i lasso') tai lappilaisessa sanastossa '(veri)hyytymä, kokkare, paakku'.

Käytit kahta luovasti muodostettua yhdyssanaa AVOTAUS ja AVOINHO. En niitä tämäntyyppisessä suuraukiotehtävässä sinänsä moiti, ja ratkaisun AVOINHO olisi voinut vihjeestä löytääkin (olikohan tämä yksi aken keksimistä sanoista?). Sen sijaan ratkaisusanalle AVOTAUS on vihje EKIN KORVALLA (viittaus siihen, että hiuksettomalla on korvantauskin paljas) aika mahdoton, kun kyseessä on uudissana.

Lisäksi kaksi vihjeistäsi on virheellisiä. Ensinnäkään KANUKKI ei ole kasvi, vaan kanadalaista merkitsevä puhekielen sana. (KANUKKA olisi kyllä kasvi, mutta vihje-ratkaisusanapari LEHTINEN > KANUKKA kuuluu sekin sarjaan 'mahdottomat keksiä', kun LEHTINEN voi viitata leegioon asioita eikä risteävistä sanoista saa tässä juuri apua eikä kanukka välttämättä kuulu kovinkaan monen sanavarastoon. Ainakaan minä en tiennyt sen nimistä kasvia olevan.) Toiseksi: SAMA ÄRRÄLLÄ > AHTAAVA ei ole oikein, jos tarkoitit vihjeellä sitä, että AHTAAVA ja RAHTAAVA olisivat synonyymejä, koska synonyymejä ne eivät ole. Sen sijaan jo vihjeen SAMA ÄRRÄLLÄ pitäisi arvata merkitsevän TYÖTÄ PAISKIVA AKT:LÄINEN MYÖS ÄRRÄLLÄ, yhteys olisi oikein, mutta nyt vihje olisi yliväljänä kelvoton.

Positiivista ristikossasi on, että kykenit noinkin hyvän laadintaan, kun aloitit sijoittamalla ristiin sanat NONETTO ja NONETTI etkä joutunut lopulta muihin myönnytyksiin kuin että mukaan tuli sananosa AVO kahteen yhdyssanaan, joista kumpikin oli lisäksi keinotekoisen oloinen uudissana.
7. Jaska7.6.2015 klo 19:16
Kiitokset Juha N:lle seikkaperäisestä analyysista ja liioittelumoitteet paikkansa pitämättömästä "taitavasta kovisten ratkojasta." Kovisten arviointi on kovasti paljon helpomaa kuin niiden ratkominen, joten voin myöntää olevani siinä parempi kuin ratkonnassa. Absoluuttinen objektiivisuuteni onkin laatijapiireissä yleisesti tunnustettu.

Ymmärsin jo aken ilmoituksesta, että floppi tuli julkaisuareenan vaatimustasonkin huomioon ottaen. i siis tästäkin sonnasta!
Mutta Juha N näyttäisi arvioineen teelmääni ihan normaalin kaupallisen julkaisukelpoisuuden pohjalta. Ei siinä mitään, mutta en ole silti kaikista arvioista samaa mieltä.

EI TUNNOTON - KUTIAVA on lukemattomien kovisvihjeiden tavoin sumea ja hämäävä, mutta silti täysin looginen. Jos tuntoaisti ei toimi, iho ei voi kutista, vaikka kuinka hiplaisi:)

Kielain on siis adjektiivin kielas superlatiivi. Kyllä kokeneen ratkojan pitäisi sana tuntea. On esiintynyt ristikoissa tarpeeksi monta kertaa, Hiljakkoin kuolleen Richardin sijaan minulla oli ensin ehdolla RAUTAHAMMAS, mutta aattelin erheellisesti sen helpottavan liikaa. Ei vihje silläkään täysin hovikelpoinen olisi ollut, mutta ei suinkaan suoran vihjeen puuttumisen perusteella. Ristikkoluomukseni eí siis ollut tarkoitettu piilosanaksi, niin kuin muistakin vihjeistä oli pääteltävissä.

AVOTAUS ja AVOINHO ovat puolituiterismeja, jotka siis ovat sallittuja. Nämä eivät kuitenkaan mitenkään kehuttavia. Myöskään yhdyssanojen yhdysosien toistuminen ei ole vahvuus tällaisessa hupilaatimuksessakaan, jossa Ekin korva oli sisäpiiriknoppi. Ei ollut mielestäni mahdoton hoksattava, mutta mieleni osoittautui vikaiseksi...

SAMMUVILLE - KANKAAT. Myönnän utopistisuuden sille, joka ei ole kuullut sanontaa "taju kankaalla." Mutta jok'ikinen sanaseppo sen tuntee. Oli siis vain vaikeasti hoksattava.

Ahtaavan ja rahtaavan rinnastaminen synonyymeina oli minulta kirottu virhe, vaikka jotkin firmat harjoittavatkin kumpaakin toimintaa. Tämä yksin riittäisi ristikon hylkäystuomioon. ÄRRÄLLÄ LIITTOLAINEN olisi vihjeen pitänyt kuulua ja näkyä.

LEHTINEN oli mielestäni ihan kelpo kovisknoppi. Lehtinen se on vaahteralehtinenkin!
8. Jaska7.6.2015 klo 19:32
Unohtui tunnustaa, että PIKKUKAUPUNGIT oli kyllä kaikkien muiden limbojen anoppi. Jotain ylpeiltävää siis jäi!
9. Jaska7.6.2015 klo 19:34
Korjataan vielä kanukki vaahteranlehtiseksi.
10. ake7.6.2015 klo 21:57
Niin, en minäkään allekirjoita kaikkia Juha H:n arvioita. Tuolla arvuuttelusäikeissä Jaskan tyyliin on jo tullut totuttua...Minulla oli siis kolme varmana pitämääni sanaa: NONETTO ja NONETTI sekä tietysti TOISTAA. AVO-alkuisia yhdyssanojakin kokeilin laittaa, huonolla menestyksellä tosin. AVOVIHA oli pitkään rivillä, mutta sitten olisi mennyt TOISTAA pilalle.
LEHTINEN > KANUKKA oli kompastuskivi - kanukan tiesin pensaskasviksi, mutta että kanadalainen vaahteranlehtinen. Oikein kelpo kovisknoppihan se olikin!
Richard Kiel olisi kyllä voinut esiintyä Rautahampaana vihjeessä, se olisi varmasti auttanut pääsemään eteenpäin ratkonnassa, esimerkiksi tajuamaan, ettei ole vielä taju kankaalla.
Ja PIKKUKAUPUNGIT? oli sitten se toinen kompurointia aiheuttanut vihje, mulla oli jossain vaiheessa sinnä jo --TILAT, mutta ei minkäänlainen lamppu syttynyt...
Mielenkiintoinen ristikko kaikenkaikkiaan kuitenkin, tuo ISONTAAkin olisi pitänyt heti hoksata, mutta kun se lehtinen ja etenkin sen viimeinen kirjain oli niin hakusessa vielä...
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *