KESKUSTELUT > RISTIKOT > ON ERI ASIA TARKASTAA JA RATKOA HUVIKSEEN

8265. On eri asia tarkastaa ja ratkoa huvikseen

Eki26.12.2014 klo 21:33
Liisa R. on Sanaris Oy:n ristikoiden tarkastaja. Vaikka hän onkin saanut unelmatyön, ei tarkastaminen ole pelkkää euforiaa. Liisa ei luonteeltaan ole sellainen, että hän jäisi jumiin ristikon pieniin yksityiskohtiin pohtimaan, onko joku just oikein ja tarkoitetaankohan tässä sitä vai tätä. Mutta työtehtävänä ristikkoa ratkoessaan hänen tehtävänsä on napista jokaisesta pienestäkin asiasta, jossa voi olla jotain mätää. Näin löytyy joskus isojakin virheitä puolivahingossa ja toisaalta tulee ilmi ristikkoon tahattomasti putkahtaneita kirjoitusvirheitä tai huolimattomuuksia, usein myös piirtäjien väärin tulkitsemia vihjeitä. Minä sitten lopulta päätän, mitä millekin vihjeelle tapahtuu.

Olen kuullut, että tarkastajien suht pieni ammattikunta on juuri kasvanut parilla uudella edustajalla, ei omassa yrityksessäni vaan toisessa ristikkotehtaassa. Olenpa vielä kuullut heistä paljon hyvää. Tämä on yksi iso askel kohti ristikoiden laadun paranemista ja entistä parempaa työnjakoa. Tarkastaja kasvaa työnsä mukana ja työvuodet tuovat varmuutta löytää yhä paremmin piilossa olevat korjattavat asiat.

Tarkastajalle kehittyy ohessa myös muita avuja. Liisa saattaa ehdottaa minulle johonkin väärin laadittuun kohtaan, että sopisiko siihen tämä ja tämä ja pystyyn tuollainen sana. Usein ehdotus on fiksu ja tulee käyttöön. Yhtään kokonaista ristikkoa hän ei tosin ole laatinut.
2. Hannu26.12.2014 klo 21:35
Tässä tapiolle kotiläksyjä!!!
3. Voi ittu27.12.2014 klo 00:47
"Minä sitten lopulta päätän, mitä millekin vihjeelle tapahtuu".
4. sama27.12.2014 klo 01:03
"Yhtään kokonaista ristikkoa hän ei tosin ole laatinut".
Voisiko tuon paremmaksi sanoa
5. is hot the sheriff27.12.2014 klo 01:15
Menköön
6. sama27.12.2014 klo 01:30
Eikö se ollutkin Martti Veura, joka sitten kuolikin siihen dementiaan.
Oireet ovat Ekillä samat
7. iso S27.12.2014 klo 11:01
Kateus syö kanatkin pesistä. Eki kirjoittaa asiaa ja vakiokeljuilijat räksyttävät.

Vanhan viisastelun mukaan poliisi ei ole mikään peto, vaan ihmisen paras ystävä. Vastaavasti tarkastaja ei ole mikään mielikuvitusolento, vaan laatijan paras suojelija. Kaikenkarvaiset lipsautukset eivät pääse lehteen asti ja laatija saa itseään paremman maineen. Eikö vain olisikin erinomainen asia jos Hesarissakin olisi pätevä tarkastaja ja jollakin halu ja kyky puuttua tarkastajan haaviin jääneisiin roskiin?

Toki tarkastajatkin ovat ihmisiä ja saattavat joskus väittää virheeksi sellaista mikä todellisuudessa pitää paikkansa. Toisaalta, tuollaisissa tapauksissa tarkastaja saattaa silti olla tavallaan oikeassa vaikka onkin tavattoman väärässä. Todennäköisesti kyse on siitä että laatijalla on knoppitietoa jostakin sellaisesta aiheesta joka on tarkastajalle vierasta. Silloin se on vierasta myös useimmille ratkojille, jotka repivät pelihousunsa laatijan "virheen" vuoksi jos laatijan selitys uskotaan ja mokoman jääräpään erikoistieto päästetään läpi.

"Minä sitten lopulta päätän, mitä millekin vihjeelle tapahtuu." Kukapa muu sen sitten päättäisi? Pitäisikö kilauttaa hätänumeroon kun ristikossa on virhe ja deadline painaa päälle? Valta ja vastuu ne yhteen sopii ja tässä tapauksessa Eki on asemansa vuoksi se yksi.
8. pelaaja27.12.2014 klo 15:46
Aika monen ratkojan kannattaisi lukea ajatuksella nuo 2 pitempää kirjoitusta tuossa yllä.
Kyllä minäkin olen ollut "tarkastajana" sekä aiheesta, aiheetta että aiheen vierestä. Kun jotain ei tajua, on keskitason ratkojan niin kiva ajatella että siinä täytyy olla laatijan virhe. Se malli ei ratkomistaitoa taida parantaa eikä se varsinkaan lisää hauskuutta. Kilojen lisääntyessä olenkin havainnut, että ensin kannattaa kollata oma pää huolellisesti ja ujostelematta ja vasta sen jälkeen laatijan vastaava.
Matkivaisena ihmisenä opin eräästä toisesta säikeestä hauskan lausahduksen, joka voisi olla vinkkinä muille "tarkastajille": Laatijalla saattaa olla taju.
9. Jaska27.12.2014 klo 15:48
Eivät lehtolaiset mitään tarkastajia kaipaa. Joskus vähän motkottavat idolilleen härskeimmistä virheistä, mutta sitten taas hartaasti vuottavat seuraavan perjantain antia. Lehto saa laatia Hesariin kontrollitta niin kauan kuin ei joudu potilaana sairaaltielle:)
10. voi ittu29.12.2014 klo 15:39
Saako Liisa muutakin, kuin veetuilua kommenteistaan. Olet melkoinen despootti eki
11. Heljä-Maija31.12.2014 klo 23:00
iso S, hyviä kommentteja. Minä kuitenkin ajattelisin niin, että tarkastajan tulisi aina lähteä siitä ajatuksesta, että laatija on oikeassa. Tarkastajan ei siis pitäisi arvostella vihje-ratkaisusana -yhdistelmää vain oman tietotaitonsa pohjalta. Hänen tulisi tarkastaa Nykäsestä, Kielosesta, Googlesta ja kilauttamalla kaverille - ja mitä muita lähteitä sitten löytääkin - laatijan vihje ja ratkaisusana. Jos hän sittenkään ei löytäisi järkevää yhteyttä, voisi napista laatijalle. Tai toteuttajalle. Lopputulos tämän kolmen tahon yhteistyön jälkeen olisi toivottavasti virheetön ja laadukas ristikko.
12. Junamies1.1.2015 klo 21:03
Heljä-Maija kirjoittaa asiaa. Noinhan sen pitäisi mennä.
13. Eki1.1.2015 klo 21:21
Kyllä on asiaa mutta mutta... Toisin kuin rakas nimimerkki voi ittu tuossa minusta kirjoittaa, minä haluan kuulla myös, jos tarkastaja on joutunut näkemään vaivaa jonkun sanan takia. Sellainenkin tieto voi johtaa vihjeen muuttamiseen. Jos kokenut ratkoja on hämmennyksissä, sitä voi hyvin olla pääosa ratkojistakin. Joskus käy myös niin, että netistä löytyy vastaus myös vihjeelle, jossa on kirjoitusvirhe laatijan tarkoittamaan verrattuna. Esim. henkilönnimissä voi löytyä joku ihan tuntematon, kun alun perin tarkoitettu olisi paljon parempi.

Tarkastaja tietenkin kuulostelee työnantajaansa ja antaa kommentit siten kuin halutaan.
14. Junamies1.1.2015 klo 21:37
Ei tarkastajan tule entrata ristikkoon vääriä sanoja tietenkään ominpäin neuvottelematta laatijan kanssa, jos on vähänkin epävarma korjauksistaan.
15. Eki1.1.2015 klo 21:48
Kai se on kaikissa tapauksissa niin, että tarkastaja välittää ne havainnot, jotka katsoo tarpeellisiksi ja joku toinen päättää, mitä ne vaikuttavat lopputulokseen ja toteuttaa muutokset.
16. Hups1.1.2015 klo 21:52
Olettaisin tai ainakin toivoisin, että tarkastusvaiheessa otetaan huomioon lähettäjän vaihtoehdot malliin kirjain/kirjain tai muuten perusteltu oikea vaihtoehto.
17. isoiita2.1.2015 klo 07:37
Voisihan sitä kertoa missä firmassa ja ketä ne uudet huipputarkastajat ovat?
18. Junamies2.1.2015 klo 11:31
Kas kun Eki ei muista nimiä, vaikka ovat Sanaseppoja lähellä olevia nämä tarkastajat.
19. Eki3.1.2015 klo 22:33
Viikonlopun Iltiksessä Antti Skyttä kirjoittaa tarkastamisesta.
20. voi ittu5.1.2015 klo 16:13
Niin, saako ristikon tarkastaja mitään palkkiota työstään sanarisissä?
Tämä kiinnostaa. Älkää ekin fanit tehkö ilmaista työtä.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *