KESKUSTELUT > RISTIKOT > SANARISTIKOISTA SANOTTUA - 3

6651. Sanaristikoista sanottua - 3

T.Avis13.2.2012 klo 12:22
Tähän säikeeseen kerätään sanaristikoita koskevia tai sivuavia sitaatteja painetusta sanasta samoin kuin sähköisestä mediasta.
Aiemmin poimittuja sanakäytön kultajyviä ja vähän akanoitakin voi lukea Sanaristikoista sanottua -otsikon alta säikeestä 4067,

-http://www.sanaristikot.net/keskustelut/index.php
?ryhma=0&p1=vast.php&p2=info_3.php&id=4067&alku=0&
t=k1

sekä Sanaristikoista sanottua -2 -otsikon alta säikeestä 5170,

-http://www.sanaristikot.net/keskustelut/index.php ?ryhma=0&p1=vast.php&p2=info_3.php&id=5170&alku=15 &t=k1
2. T.Avis13.2.2012 klo 12:28
On samantekevää, katsotaanko tätä järjestelmää pysty- vai vaakarivejä seuraten - aina saadaan sama ruudukko. Se on kuin sanaristikko, joka voidaan ratkaista sekä pysty- että vaakasuoraan - vain sillä erolla, että sanaristikko on mielivaltainen, ihmisten keksimä rakenne, kun taas jaksollinen järjestelmä on heijastuma luonnon syvällisestä järjestyksestä, joka ryhmittelee kaikki alkuaineet jonkin perustavanlaatuisen suhteen mukaisesti. Miksi tämä suhde on juuri tietynlainen eikä toisenlainen? Tunsin, että siihen oli piilotettuna ihmeellinen salaisuus; se oli salakirjoitusta ilman avainta.

Oliver Sacks: Volframin hehku : muistoja kemiallisesta lapsuudestani
3. T.Avis22.2.2012 klo 13:50
For a few brief, delicious moments, Isabel ecperienced a sense of euphoria. It was akin to the satisfaction felt on solving a difficult crossword puzzle, or seeing the reasoning behind a mathematical proof.

Alexander McCall Smith: The charming quirks of others
4. Maikki22.2.2012 klo 14:27
...Hän astui pieneen, valkoiseen huoneeseen, jossa oli odotussohva ja vastaanottotiski. McCalebin mieleen tuli motellin vastaanotto. Seinällä oli kalenteri, jossa oli rantakuva Puerta Vallartasta. Tiskin takana istui mies pää kumarassa ja täytti ristisanatehtävää. ...

Michael Connelly: Mustempi kuin yö. Suom. Mika Tiirinen
5. T.Avis23.2.2012 klo 08:50
Busan har satt sig mitt på veckans Allers just när matte ska börja lösa korsorden. Busan är en klurig katt och troligen vill han hjälpa till med kryssen.

Allers 45/10
[kuvassa katti istumassa lehden päällä]
6. Eki2.3.2012 klo 18:20
IS 1.3.2012

Vicky lauloi 80-vuotiaalle

Laulaja Vicky Rosti esitti juhlissa Oon voimissain -kappaleen. Niin ikään voimissaan oleva 80-vuotias Ilta-Sanomat on ollut laulajalle aina olemassa.

- Kun olin lapsi, isä osti sen päivittäin meille kotiin. Nykyään ostan lehden viikonloppuisin keikkamatkoille, hän kertoi.

Ristikot ja ja kysymykset ovat laulajalle parasta ajanvietettä.

- Urheilun hyppään yli ja annan sen kundeille, uutta levyä tekevä Vicky Rosti kertoi.
7. T.Avis3.3.2012 klo 18:46
Oli lauantai-iltapäivä, kylmä tammikuun alun lauantai, ja Miles otaksui, että niin kurjana päivänä äiti pysyisi kotona, vetäisi jalkaansa paksut villasukat ja täyttelisi sanaristikoita sohvannurkassa, ja kun Miles soitti New Yorkin numeroon, hän oli vuorenvarma, että äiti vastaisi toisella tai kolmannella hälytyksellä.

Paul Auster: Sunset Park
8. RA4.3.2012 klo 09:38
Eilen Uutisvuodossa (ei tarkka lainaus):

Perussuomalainen kansanedustaja, absolutisti Teuvo Hakkarainen kadotti äskettäin salkkunsa. "Se on tärkeä, tarvitsen sitä työssäni."
- Salkku löytyi Hakkaraisen ravintolaillan päätteeksi käymästä jatkopaikasta, moottoripyöräjengin kerhotilasta. Salkku sisälsi: 2 lihapiirakkaa, 3 lonkeroa ja Helpot Ristikot.
9. Eki8.3.2012 klo 23:44
"Olet ihastunut Arieliin. Hän tykkää koviksista."

Mentalist tänään MTV3:ssa klo 21
10. Hidas käsi9.3.2012 klo 10:34
Tämän päivän Viivi ja Wagner Helsingin Sanomissa:

Viivi: Mennäänkö?
Wagner: Ratkaisen vain tämän ristikon.
Viivi: Puuttuuko paljon?
Wagner: Vain yksi sana: ”MIEHELLÄ HOUSUISSA”, alkaa K:lla, viisi kirjainta.
Viivi: Hävytön! Ei siellä sellaista ole.
Wagner: Jaa, se on ”KÄNNY”.
11. 9.3.2012 klo 19:41
arvasin :)
12. jeps16.3.2012 klo 21:03
Tänään Vuoristosairaalajaksossa hoitaja keskustelee potilaan kanssa, johon vieruspedin potilas toteaa: " Tuo osaa olla sitten oikullinen." Tuohon hoitaja: "Hoitakaa te vain sanaristikkoanne!"
13. Pena17.3.2012 klo 22:27
- Tiiättekö miten otetaan sanaristikkokänni?
- No?
- Mennään pubiin pystysuorassa ja poistutaan vaakasuorassa!

(Koe-eläinpuiston uusinta tänään radio Suomessa. Alkup. joskus 90-luvulta.)
14. T.Avis19.3.2012 klo 12:26
Melrose kohensi kultasankaisia silmäasejaan ja syventyi The Timesin ristisanatehtävään. Lehti nojasi Rimbaudin runoihin, joiden alla vuorostaan oli Polly Praedin uusin dekkari Kolmesti syytetty. Sanaristikko oli ikään kuin salaatinlehti jolla Melrose viritti makuhermonsa runouden ja Pollyn välissä. Ristikkoa hän parhaillaan piristi keksimällä uusia kuvioon sopivia sanoja.
[...]
"Etevästi huomattu", vastasi Melrose kirjoittaen T-Y-L-S-Ä kohtaan jossa kysyttiin sanaa S-Ä-L-Y-T. Tämäpä hauskaa.
[...]
Melrose riemastui keksiessään taas yhden viisikirjaimisen sanan: hölmö. Siinä oli yhteinen l-kirjain tylsän kanssa. Ehkä hänellä oli ennen aavistamattomat lahjat The Timesin ristisanatehtävien laadintaan. Hän kirjoitti sanan innoissaan ja jäi odottamaan seuraavaa haastetta.

Martha Grimes: Viisi kelloa ja lapaluu
15. Maikki20.3.2012 klo 11:50
Oikeuslääkäri Karpenko piteli professorinpartaansa ja ratkoi ristisanatehtävää. Silmäisten sisään astuvaa Birjukovia hän tokaisi liiemmin selittelemättä:
- Nelikirjaiminen Japanin saari.
- Sado, vastasi Anton.
- Onko sellainen tosiaan?
Pitäisi olla. Anna jotain päänsärkyyn.
- Vielä pari sanaa. Vaakasuoraan. Pesäke rintamalinjalla. Karpenko laski sormiaan taivutellen. - Kuusi kirjainta...
- Potero, vastasi Anton. - Anna rohtoa tai muuten saan selvittää koko ristikon sinun edestä.

Mihail Tšernjonok - Tappion uhalla, suom. Marja Koskinen
16. Eki21.3.2012 klo 23:29
Otteita Matti Arvajan artikkelista "Miehet ristikkojen takana", ilmeisesti Suomen Kuvalehdessä 80-luvulla. Haastateltavana ovat Jukka H. Puntari alias Viljo Marttila ja Helge Konttinen.

"Ns. piilokirjaimia, jotka kuuluvat vaihn yhteen sanaan, tulisi käyttää säästeliäästi. kahta vierekkäin olevaa piilokirjainta ei hyvästä sanaristikosta juuri löydy. Kolmikirjaimisia ja sitä lyhyempiä sanoja ei pitäisi käyttää. Sääntönä voidaan sanoa: mitä pitemmät sanat, sitä parempi ristikko."

"Valokuvien käyttö ristikoissa on myös mahdollista. Tilaa on kuitenkin varattava vähintään neljä ruutua, koska teräväkin kuva voi painettuna menettää tarkkuuttaan."

"Niin lehdet kuin ratkaisijatkin toivovat ristisanatehtäviltä ajankohtaisuutta."

"Helge Konttinen määrittelee hyvän ristikon: sekä tekijän että täyttäjän on oltava tyytyväisiä."
17. arvid22.3.2012 klo 09:36
Toissailtana Frasier-tv-ohjelmassa herra Frasier Crane istui lapsettomuusklinikikan odotushuoneessa spermaluovutukseen menossa täyttäen odottaessaan sanaristikkoa. Odostuhuoneessa oleva toinen mies kysyi oletko tehnyt tätä useinkin (tarkoittaen luovutusta). Frasier vastaisi: säännöllisesti siitä alkaen kun täytin 12 vuotta (luulleen miehen tarkoittaneen sanaristikkojen täyttämistä).
18. Pirkanmaalta23.3.2012 klo 19:24
Tämä on voitu mainita jo muullakin osastolla, mutta kerrompa tässä.
Aamulehdessä oli jokin aika sitten juttu silmien laserleikkauksista, jossa ilmeni että suomalainen kirurgi on yleensä ensimmäisenä tehnyt kaikki nämä uutuusleikkaukset.
Matkailemaan on joutunut paljonkin.
Kertoi vain ristikoita ratkovansa matkoillaan vapaa-aikanansa.
Minä, vain ihan metalliteollisuudssa työskentelevänä, iäkkäänäkin uusia työteknikkoja seuraavana sain tästä uutta puhtia juuri ristikkoharrastuksesta.
Huomautan kuitenkin että että en ole koskaan epäilltyt ristikkoharrastuksen luomaan rentoutumiseen vastapainoksi työelämään.
Väittäisin kuitenkin että ristikkoharrastukselle pitäisi antaa suurempi arvo työelämässä jaksamiselle. (työurien pitenemiselle).
Te jotka poliitikkoja tunnette, valaiskaahan asiaa.
19. Eki23.3.2012 klo 23:25
Korkojen kera -ohjelmassa tänään Vappu Pimiä: "Siitä tietää, että on jotain, jos on päässyt ristikkoon tai UIT:n revyyhyn hahmoksi."
20. T.Avis27.3.2012 klo 09:28
Eräänä sen tapahtuman jälkeisenä kevätaamuna poimin käteeni The New York Timesin ja hyppäsin suoraan etusivulta ristisanoihin; se oli tapa lukea tai pikemmin olla lukematta päivän lehteä, ja siitä tavasta oli noina kuukausina tullut minulle rutiini. Ennen kärsivällisyyteni ei ollut riittänyt ristisanojen ratkomiseen, mutta nyt kuvittelin, että niiden harrastaminen rohkaisisi paluuta konstruktiiviseen kognitiiviseen toimintaan. Avainsana, joka ensimmäiseksi kiinnitti huomioni sinä aamuna, oli kohdassa 6 alas: "Joskus sinusta tuntuu kuin olisit..." Näin heti ilmiselvän vastauksen, jolla saisin monta ruutua täyteen ja todistaisin pätevyyteni sen päivän ajaksi: "Äiditön lapsi".
Äidittömillä lapsilla on todella vaikeaa -
Äidittömillä lapsilla on todella hirveän vaikeaa -
Ei.
Kohdassa 6 alas oli vain viisi kirjainta.
Hylkäsin sanaristikon (kärsimättömyys asui minussa sitkeästi) ja etsin vastauksen seuraavana päivänä. Oikea vastaus kohtaan 6 alas oli "tollo". Joskus sinusta tuntuu kuin olisit tollo? Kuinka kauas olinkaan etääntynyt normaalista suhtautumisesta asioihin?

Joan Didion: Maagisen ajattelun aika
21. Eki27.3.2012 klo 11:29
HS 26.3., Mielipide-osasto

Miksi tuoteselosteet pitää painaa niin pienissä kirjaimilla?

...
Sanaristikoiden sanotaan olevan hyvää aivojumppaa, mutta HS:n perjantain sanaristikonkin kirjaimet ovat pieniä ja kuvat sotkuisia....

Anja Virta
Helsinki
22. T.Avis29.3.2012 klo 14:11
Luotettava apuri
Mies oli intohimoinen sanaristikoiden täyttäjä ja kyseli vaikeissa paikoissa usein apua myös vaimoltaan. Eräänä yönä hän heräsi naapurin koiran räksytykseen, tönäisi vaimoaan ja kysyi:
"Mikä ihme saa koiran haukkumaan keskellä yötä?"
Vaimo vastasi unisena:
"Montako kirjainta?"

Nauruseura; Seura 8/12
23. Maikki31.3.2012 klo 13:01
Yle Turku tarjoilee tällaista tänään

_http://yle.fi/alueet/turku/2012/03/aatra_aspi_eli s_ask_-_sanaristikot_hepreaa_nykyihmiselle_3374082 .html
24. T.Avis2.4.2012 klo 09:02
Sillä eräs asia oli käynyt meille täysin selväksi. Äidin ja isän norsut eivät ole niitä intialaisia norsuja, jotka oppivat istumaan sylissä ja ratkaisemaan ristisanatehtäviä ja seisomaan etujaloillaan ja heiluttamaan häntäänsä. Äidin ja isän norsut ovat niitä afrikkalaisia norsuja, jotka lähtevät pitkille vaelluksille ilman ennakkovaroitusta ja joiden kanssa voi tosin päästä siedettävän hyviin väleihin, mutta joista ei koskaan tule täysin ennakoitavia.

Peter Høeg: Norsunhoitajien lapset
25. Jondalar10.4.2012 klo 23:13
"Arrogantti mies vihaa naisia, rakastaa kissoja, ratkoo sanaristikot ennätysajassa ja juo viskinsä suoraan pullon suusta. Partainen Moore nauttii silminnähden roolista, jonka hyvin tiedettiin vertautuvan näyttelijän samanaikaiseen asemaan James Bondina. "

Arto Pajukallion esittelyä elokuvasta Kaappaus Pohjanmerellä, Hesarissa 10.4.2012.
26. jeps10.4.2012 klo 23:22
Just radiossa 'mikä minusta tuli' ohjelmassa Kari Heiskanen, että, on kuin helppo sanaristikko, että kaikki loksahtaa paikoilleen. (jotain sinne päin sanoi.)
27. 10.4.2012 klo 23:40
...Kaikki on vaan loksahdellut kohdalleen...
28. T.Avis12.4.2012 klo 08:38
Hänellä ei ollut harrastuksia tai eityistä ajanvietettä, paitsi kanien kasvattaminen ja La République du Centre-Ouest -lehden sanaristikoiden ratkominen.

Michel Houellebecq: oikeus nautintoon
29. arvid17.4.2012 klo 09:31
Eilen TV-sarjassa Frasier, naisenpuutteessa kärvistelevä poikamies Frasier Crane totesi kissalleen, että mitähän illalla teemme; ratkommeko ristisanatehtäviä..
30. h17.4.2012 klo 09:50
tv sarjoissa on hienoa että tälläistäkin arvostetaan suuresti. englannissa varsinkin. miltä kanavalta tuo frasier oikein edes tulee. englannissa se taitaa tulla bbclta. suomessa bbc on maksullinen. harmin paikka vaan. tämä sanaristikot.net on oiva paikka tehdä ristikoita. upeaa. juuri äsken täytin yhden taloustaidon nettikrypton. palkintona on kirjoja. ei ole voitto ainakaan vielä tullut. huomasin myös käyttää kryptorenkiä. se auttoi tosi paljon krypton tekemisessä. kiitoksia kovasti ekille ja muulle tämän nettisivun perustaneille. en kehu tätä turhaan. kaikki mitä täällä on, on kaikki hyödyllistä. mikään ei ole siis turhaa kamaa tai roskaa. ajattelin tehdä aiheestä säikeen tänne. voisimme joskus täällä netissä pitää sanaristikot.netille oikein kunnon iloiset juhlat. toivottavasti joku lukee tämän aiheellisen tekstin joskus ainakin. hyvä että suomesta löytyy tälläisiä hienoja paikkoja. tavataan taas kohta. tv. h, ristikkoasiantuntija
31. arvid17.4.2012 klo 10:07
Frasier tulee joka arki-ilta TV 4:lta klo 23. 00 jälkeen; yleensä 23.20.
32. h17.4.2012 klo 10:12
kiitos tuosta, arvid. tule keskustelemaan minun tekemääni säiettä. onko se säie kunnollinen. toivottavasti. onko eki linjalla katsomassa keskustelua. et ole näet eki siis ottanut melkein tänään mihinkään kantaa.
33. Maikki17.4.2012 klo 23:14
Kaikkien tuntema Tea Ista äänessä juuri nyt Radio Suomessa.
34. T.Avis19.4.2012 klo 08:38
Vasemmanpuoleisessa ovessa ei lukenut mitään. Jed työnsi sen auki. Tyttö, jota saattoi luonnehtia enintään sieväksi (hän ajatteli, että Babylon FKK Relax-Oasesta löytyisi varmasti parempia) istui pöydän takana täyttäen huolellisesti sanaristikkoa.

Michel Houellebecq: Maasto ja kartta
35. h19.4.2012 klo 08:57
onko tuo t,avis joku kirja missä pöydän takana täytetään huolellisesti sanaristikkoa. jos se on kirja niin sen on tehnyt joku amerikkalainen....
36. T.Avis23.4.2012 klo 09:56
[Iines:] Vatsakumpusi kasvaa, Aku. Harrastatko riittävästi liikuntaa?
[Aku:] Minäkö? Totta kai! Täytän kaikki Viikon jymyn ristikot, ja se vasta on puhdasta aivojumppaa.

Aku Ankka ekstra 5/2012
37. Jaska23.4.2012 klo 11:32
Oletko h skraapannut tänään skolesta vai onko läppäri mukana:)
38. h23.4.2012 klo 14:09
miten niin. olenko vai lintsannut koulusta tänään. en ole. en lintsaa. pari kertaa koulussa kun on atk-tunti niin saa tehdä mitä haluaa netissä, menen tänne kirjoittelemaan silloin myös.
39. tonimikael23.4.2012 klo 14:29
Älä, h, välitä. Jaskalla on vaikea murrosikä. Siksi hän on tuollainen. :)
40. huh23.4.2012 klo 14:30
Älä säkään tonimikael, välitä siitä, mitä h formuläsäikeessä kertoo.
41. h23.4.2012 klo 14:35
Mikä tämä oikein on. Muistuttaa vähän tyhmää kissa-hiiri tappelua. Lisäksi en ole kirjoittanut Formulasäikeeseen mitään asiatonta. Olen kirjoittanut tulevista ristikkosivuistani. Ei siinä varmaan mitään pahaa ole. Muuten vaan poikkeaa aika paljon aiheesta. Huomaatteko te, kirjoitan nyt juuri oikein niin varmasti saatte selvää.
42. tonimikael23.4.2012 klo 15:50
Hienoa, h!
43. h23.4.2012 klo 16:20
Kiitos Toni sinulle itsellesi opetuksesta.
44. ripop23.4.2012 klo 16:50
h on alkanut käyttää isoja kirjaimia lauseen alussa.Sinä päivänä ,kun pilkut ja pisteetkin ovat oikeissa paikoissaan,alan jo epäillä suurinta bluffausta ,mitä täällä on nähty.Olet kirjoittanut tulevista ristikkosivuistasi.Mitähän se mahtaakaan tarkoittaa?Olettekohan Ekin kanssa salaa suunnitelleet hyperskytismiin verrattavaa uutta sanaristikkojujua,joka mullistaa koko ristikkomaailman?
45. T.Avis23.4.2012 klo 16:51
Tähän säikeeseen kerätään sanaristikoita koskevia tai sivuavia sitaatteja painetusta sanasta samoin kuin sähköisestä mediasta.
46. h23.4.2012 klo 17:02
En koita huijata mitään tai ketään täällä. Olen rehellinen ihminen. Toivon, että ristikkosivuni mullistaa ristikkomaailmaan. Mutta en toivo, että tämä Sanaris oy menee konkurssiin tai muuhun sellaiseen. Luulen kyllä, että Ristikkomaailman nettisivut loppuvat silloin. Tällä hetkellä Sanaris oy on Suomen suurin ristikkoyritys. Se on selvästi edellä Ristikkomaailmaa. Jos Ristikkomaailma poistaisi maksulliset ristikot ja laajentaisi keskusteluchattiaan ynnä muuta, se olisi silloin vahvoilla. Mikäköhän minun ristikkosivujeni nimeksi tulisi. Ehdoituksia nimestä.
47. Eki23.4.2012 klo 17:05
Pliis, h, älä turhaan ärsytä täällä kävijöitä pyytämällä vastauksia tässä säikeessä. Nyt jäitä hattuun, myös suunnitelmien ja "faktojen" latelemisessa!
48. si-tee-raaja23.4.2012 klo 17:05
****************************************
Lähettäjä: T.Avis 23.4.2012 klo 16:51
Tähän säikeeseen kerätään sanaristikoita koskevia tai sivuavia sitaatteja painetusta sanasta samoin kuin sähköisestä mediasta.
****************************************
49. T.Avis23.4.2012 klo 17:06
Tähän säikeeseen kerätään sanaristikoita koskevia tai sivuavia sitaatteja painetusta sanasta samoin kuin sähköisestä mediasta.
50. h23.4.2012 klo 17:06
Asia ymmärretty Eki. Ei enää tuollaisia pieniä virheitä.
51. h23.4.2012 klo 17:07
Mikä tuo muka on. Saahan täällä keskustella muustakin.
52. si-tee-raaja23.4.2012 klo 17:17
******************************************
6651. Sanaristikoista sanottua - 3
******************************************
Tähän säikeeseen kerätään sanaristikoita koskevia tai sivuavia sitaatteja painetusta sanasta samoin kuin sähköisestä mediasta.
******************************************
53. h23.4.2012 klo 17:20
Lopettakaa kiitos.
54. RA24.4.2012 klo 16:52
Veikko Lavista: "... Veikolta syntyi sanoitukset kuin pollelta pulla ja ristikotkin ratkesivat tuosta vain... ... Keikkamatkoilla oli aina pysähdyttävä kioskille tai kirjakauppaan, mistä sai ristikoita. Ja Veikkohan teki ne hetkessä täyteen. ..."

(Radio Suomessa äsken hämeenlinnalainen Pikku-Pena Nyholm muisteli Vepaa)
55. pelaaja24.4.2012 klo 17:06
Kodin Kuvalehti 8 (05.04.2012) ja sen Väliaika-haastattelussa Anna-Liisa Tilus, TV1:n kanavajuontaja: Mitä teet tauoilla?
Anna-Liisan vastaus: "Keskittymistä vaativassa esiintymistyössä on hyvä löytää itselle sopivia rentoutumiskeinoja. Minä saatan kuunnella hetken musiikkia, täyttää ristikoita tai kävellä käytävän päähän hakemaan kupin kahvia."
56. h24.4.2012 klo 17:22
Ahaa tälläistä täällä. En ole törmännyt tuollaisiin.
57. T.Avis27.4.2012 klo 19:21
Isabel went into her study. She had done no work that day, she reminded herself, and if she allowed herself to do the Scotsman crossword, three o'clock would come and she would have done no progress on the papers that had piled up on her desk. She glanced at the newspaper, aware of the temptation, and thought that if she did just one clue she could start on her real day's work a few minutes later and feel virtuous at having resisted the diversion.
Five down: He enjoys female company and gives authority (8). That took two minutes, and then 'mandates' came into her mind. He was like Cat, she thought; she liked dating. How would one compose a clue for Cat? Feline plays the role of prize, we hear; her love life is certainly this (11). Catastrophe.
She immediately felt guilty. Compiling crossword clues like that about her own niece showed, she feared, a great lack of charity. She could support Cat, rather than make up crossword clues about her. So she tried something different: Give feline a pick-me-up, she thought, the opposite effect! (9). Catatonic. Bed for a feline, a use for string (4-6). Cat's cradle. As many appendages as it has lives, punishing! (3-1-4-5). Cat-o'-nine-tails.
Hours might be wasted like this, she thought, and she put the newspaper firmly on a table. Now, to work...

Alexander McCall Smith: The forgotten affairs of youth
58. h27.4.2012 klo 19:25
Aika hyviä nuo kaikki.
59. Kravattimies4.5.2012 klo 02:49
Obaman varhainen romanssi australialaisen kanssa

Genevieve Cook kertoi muistavansa, miten 22-vuotias Obama kulutti aikaansa asunnossaan sunnuntaisin juomalla kahvia ja ratkaisemalla New York Timesin ristisanatehtävää ylävartalo paljaana yllään sinivalkoinen sarong.


The Australian (4.5.2012)

Obama's early romance with an Aussie

[...]

Ms Cook told Maraniss she remembered how the 22-year-old Mr Obama would lounge around in his apartment on Sundays, drinking coffee and solving The New York Times crossword puzzle, bare-chested and wearing a blue and white sarong.

[...]
60. Kravattimies4.5.2012 klo 03:00
Vertailun vuoksi - IS:

"Seksuaalista lämpöä" - Ex-tyttöystävän paljastukset nuoresta Barack Obamasta

[...]

Cookin mukaan parikymppinen Obama oli älykkö, joka sunnuntaisin laiskotteli pelkkä sarongi yllään makuuhuoneessaan ja täytti ristisanoja.

[...]
61. Antti Skyttä4.5.2012 klo 12:26
"Ajattele vaikka ristisanatehtävää - että istut ja tuijotat täysin mynnähtäneenä avainlausetta, esimerkiksi sellaista kuin 'Afrikkalaisen kraalin kuumia juomiako?' ja sitten joku, vaikkapa Hlary, vain vilkaisee olkasi yli ja töräyttää suoraan: 'Hottentotit'.

Nicolas Freeling: Pitkä hiljaisuus, SAPO 148, sivu 164, WSOY 1973
62. jep4.5.2012 klo 19:11
Isä Matteon tutkimuksia jaksossa aamupäivällä etsivä esitteli varjostusvälineistöään Isä Matteolle, mitä ottaa mukaan ja lopuksi sanoi; "Mihin laitoin ristisanatehtävät. Ne eivät saa unehtua."
63. M-A4.5.2012 klo 19:29
Frendien Rachel iloitsi kovasti täyteen saamastaan ristikosta.
64. Eki6.5.2012 klo 18:51
1 200 pelikaania kuoli mystisesti Perussa

Jopa 1 200 pelikaanin arvioidaan löytyneen kuolleena Perun pohjoisrannikolta. Vain muutamaa viikkoa aiemmin samalla alueella huuhtoutui rantaan 877 kuollutta delfiiniä.
65. h6.5.2012 klo 19:01
Aika hyvä.
66. pius8.5.2012 klo 07:59
Ratko ristikkoja, lainaa aforistikkoja,
elä elämä, hyvästi.

Tomi Kontio: Ilman nimeä olisit valoa
Teos 2011
67. Sepeteus9.5.2012 klo 12:43
Tapani Bagge: Musta pyörre (2012)
- Eetu on luutnanttina laivastossa milloin missäkin päin Suomenlahtea. Taina lottana Kannaksella. Minä ja Irene istumme illat kaksin radion ääressä. Irene kutoo sukkaa ja minä täytän ristisanaa.
68. Marco Poloinen12.5.2012 klo 00:00
IS Nettiuutiset 11.5.-12:

Venezuelan viranomaiset löysivät tappokäskyn sanaristikosta

Venezuelan viranomaiset kertovat löytäneensä tappokäskyn sanomalehden ristisanatehtävästä.

Sanomalehti Ultimas Noticias kertoi perjantaina, että viranomaiset olivat kuulustelleet lehden ristikkomaakaria Neptali Segoviaa.

Viranomaisten mukaan Segovia oli ujuttanut ristikkoon käskyn tappaa Venezuelan presidentin Hugo Chavezin veli Adan.

Segovia on kiistänyt syytökset. Opposition lehdissä salamurhaväitteitä ilkuttiin naurettaviksi.

Valtion television edustaja Perez Pirela kertoi, että ryhmä matemaatikkoja, psykologeja ja muita asiantuntijoita tutki Segovian laatimaa ristisanaa ja löysi siitä salamurhajuonen presidentin veljeä vastaan.

Pileran mukaan ristikosta löytyivät muun muassa sanat "adan", "asesinen" (tappaa) ja "rafaga", joka voi tarkoittaa tulitusta tai tuulenpuuskaa.

Ilmapiiri Venezuelassa on kiristynyt lokakuun presidentinvaalien lähestyessä. Syöpäsairasta Chavezia haastaa opposition yhteisehdokas, 39-vuotias kuvernööri Henrique Capriles.
69. pius12.5.2012 klo 08:00
Varo Sanaris!
Supo saattaa alkaa tutkia ristikoita sillä silmällä. Varmaan löytyy sopivat sanat Niinistöä vastaan, esiintyyhän Sauli lähes jokaisessa ristkossa jollain tapaa!
70. pius12.5.2012 klo 08:17
Esim. PuPehan 5/11 s. 23 julkaistiin se Niinistöstä ensimmäiseksi otettu virallinen valokuva. Tosin sen retusoinnissa sitten kuluikin aikaa niin paljon, että virastoissa alettiin hämmästellä koska Muumi-mamman kuva saadaan vaihtaa!
71. pius12.5.2012 klo 08:21
No varmuuden vuoksi ;-),;-),;-).
72. Eki13.5.2012 klo 16:09
Kirjailijaketjusta siirrettyä. Kirjassa on myös runo Tiira tiiraa tarkasti, jossa mainitaan muutakin laatija.

Ruoppa-Salo, Tuula (Arvo Salo – Ystäville, yhteisöille 1992-2011)

(Kirja sisältää Oodin Antille, joka tehtiin Antti Skytän 50-vuotispäivälevylle. Sitä voi tilata osoitteesta trs(ät)sci.fi hintaan 10 euroa postikuluineen. Kirjan tuotto ohjataan kokonaisuudessaan Arvo ja Tuula Salon stipenditilille.)
73. Anonyymikko13.5.2012 klo 19:00
Joka sai jonkun lasisen esineen? Tulevia hautajaiskulujako peittämään? Siis stipendi.
74. Maikki16.5.2012 klo 19:28
...Isoisä oli varmaan huomannut, että luin joka ilta läksyjä keittiössä, kun hän lähti kotikäynnille, ja ratkoin sanaristikkoa, kun hän palasi. ...

...Vaikka olin vakaasti aikonut odotella isoisää, minä torkahdin pinnistellessäni sanaristikon parissa, ja kun havahduin muutaman tunnin kuluttua, isoisä seisoi ovella ja napsutteli pöytälamppua vuoroin päälle, vuoroin sammuksiin. ...

Téa Obreht - Tiikerin vaimo, suom. Irmeli Ruuska
75. si-tee-raaja20.5.2012 klo 17:31
"Hänellä on tuota ratkaisukykyä."

Hannu "Ara" Aravirta juuri MM-pronssiottelun yhteydessä.
76. RA31.5.2012 klo 09:04
Ristikko, krypto ja sudoku. Hinausauto, homeopaatti ja hoivakoti. Olet voittamaton käyttöliittymä, Se Suuri Portaali, ihmelaite, runsaudensarvi, Pelastaja. ... Rakas puhelinluettelo.

- Manninen: Pyyteetön palvelija -
- Hämeenlinnan Kaupunkiuutiset 26.5. -
77. RA7.6.2012 klo 10:51
Sukupolvellani on sairaus. Sen lääketieteellinen nimi on Puuhakkuus. ... ...

Hänen taitolajinsa on luova laiskuus. Hän on siinä niin hyvä, että voisi pitää kursseja. Vaikka minulla on yksityisopettaja näin lähellä, en pääse kurssille edes sisään. Puuhakkuus on koko ajan tiellä.

Zen-äiti voi maata pokkana kirkkaalla auringonpaisteella sinisellä plyysisohvallaan ja rustata sudokuja, satoja ristisanatehtäviä ja keittää välillä kahvit. Sillä välin minun sukupolveni (siis minä) vetää pakollista seitsemän tunnin kävelylenkkiä painot käsissä, jaloissa ja kaulassa.

- Hanna Jensen - Kotiliesi 10 - 2.5.2012. -
78. T.Avis13.6.2012 klo 10:27
Puhelinnumeroita tai osoitteita ei tarvitse enää opetella ulkoa, koska ne löytyvät kännykästä. Nykyihminen ei saa aivojumppaa enää muuten kuin sudokuja ja ristikoita ratkomalla. Jos siihen on aikaa.

Susanna Kinnari-Kuparinen, HämS 13.6.2012
79. T.Avis18.6.2012 klo 09:23
A waiter ducked into the kitchen and returned with two small plates, holding pie slices of golden-crusted yellow quiche. Monsieur filled another glass of wine for a table, and then brought out the New York Times Sunday crossword and a bitten-up pencil. He perched on his stool, behind the counter, and began reading through the clues.

Aimee Bender: The particular sadness of lemon cake
80. T.Avis24.6.2012 klo 10:25
'Look at you', Leonard said to her one day, 'just look at you. What a bloody mess. What a scruffy sight. 'Course, can't blame you, I suppose, poor sodding child. Broken home and all that. Nowhere to identify with.'
'Rubbish', said Miss Bachelor, who was doing the newspaper crossword. Leonard could scarcely bear the fact that she did it so much faster than he did.

Joanna Trollope: The men and the girls
81. PS24.6.2012 klo 21:33
Darlene Rosas istuskelee...
...asuinkelvottoman asuntovaunun edessä, jossa hän majailee yksin ilman juoksevaa vettä ja mainittavaa lämmitystä.
...Aikaisemmin päivällä hän oli nukahtanut ristisanoja ratkoessaan auton etupenkille paahtavaan aurinkoon.

DIPLO 2/2012, artikkeli: American Realities.
82. Kravattimies27.6.2012 klo 05:27
_http://www.kaleva.fi/naapurit/2012-06-23
83. PP27.6.2012 klo 08:17
"Pelloilla on jopa neljää lajia hanhia: metsä-, kanadan-, valkoposki- ja tundrahanhia. Ne ovat herättäneet Ilkka Koiviston pohtimaan miksi-kysymyksiä. Miten ne pystyvät löytämään kuusihenkisen perheensä satojen hanhien joukosta? - Kun ratkaisun keksii, olo on kuin olisi hoksannut taikatempun tai keksinyt vaikean sanan sanaristikkoon."
–Aamulehti
84. T.Avis27.6.2012 klo 10:49
Ja sitten on Punainen Risti. Sinisenä taistelee viinaa vastaan Siniristi. Sinappikaasun keltainen risti myrkyttää, risteilijät upottavat, ristiretket käännyttävät, ristilukit vaanivat, risteykset risteävät, ristiin rastiin harhaillaan, ristikuulustelussa kärsitään, ristisana sanoo: ratkaise.

Günter Grass: Peltirumpu
85. Eki4.7.2012 klo 13:08
Yhteishyvästä:

(http://www.sanaristikot.net/xxx/jtak.jpg)
86. RA7.7.2012 klo 23:15
Radio Suomessa tänään tangokuningatar Mervi Koponen (ei sanatarkka lainaus):

"... Keikan jälkeen yöllä kestää muutaman tunnin ennen kuin rauhoittuu nukkumaan. Teen ristikkoja ja sudokuja, joilla tyhjennän päätä niin, että uni tulee."
87. T.Avis9.7.2012 klo 17:22
"Rankka päivä?" Linda kysyy. Hän istuu jakkaralla keittiön keskisaarekkeen ääressä ja tihrustelee kaksiteholasiensa läpi Timesin sanaristikkoa.

Jonathan Tropper: Seitsemän sietämättömän pitkää päivää
88. T.Avis21.7.2012 klo 12:30
'[...]I'd love to work an eight-hour day and catch the six eighteen from London Bridge. Evening Standard crossword as far as Lewisham; home in time for supper with the kids: great! Make up your mind - cosy suburban life or exciting London one? Radio Times or Tatler?'

Angela Lambert: Kiss and kin
89. PS1.8.2012 klo 19:56
...harvassa olivat ne, joilla ei ollut mitään annettavaa muille.
Dodson, joka oli arka, oli nokkela sanaseppo;

Sarah Harrison: Kedon kukat 2. Suom: Kristiina Drews.
90. RA1.8.2012 klo 20:10
... Selaan ostamani sanomalehden läpi pikapikaa, koska en ymmärrä mitään ratsastuksesta, jalkapallosta, Dianasta enkä Carolinasta. Yritän ratkaista sanaristikkoa mutta se ei huvita kovinkaan pitkälle. Selaan TV-ohjelman: ei mitään mainittavaa, vaikka katsonkin yleensä telkkaria sen kummemmin valikoimatta. Saatan katsoa yhden illan kaikki ohjelmat vaikka en pitäisi ainoastakaan. ...

- Juice Leskinen - Lontoolainen päivä. Teoksessa Päivää -
91. RA1.8.2012 klo 20:14
(po.: Carolinasta > Carolinesta)
92. T.Avis2.8.2012 klo 16:07
Before long, Chief was back to his daily newspapers, Virgie to her ever-present coffee and crossword puzzles, both of them relieved that we have one another to talk to instead of just themselves.

John Barth: Sabbatical
93. Maikki5.8.2012 klo 17:30
...Puutarha rehotti hoitamattomana kuin pieni viidakko. Asukaskuntakin oli outo; joukkoon mahtui maan terävimpiä matemaatikkoja, shakkimestareita ja ristisananeroja. Kaikki olivat kokoontuneet sinne yhtä tarkoitustaa varten: ratkaisemaan saksalaisten koodeja.

Daniel Silva: Vakooja sumusta, suom. Annika Eräpuro
94. a.ivan7.8.2012 klo 00:57
"Minä en usko,että 2 kertaa 2 on neljä,en vaikka se mulle näytettäisiin !" Sanoi eräs Karamazovin veljeksistä,ei se varmaan noin ole suomennettu,mutta siinä on mielestäni suurimpia viisauksia mitä kirjallisuudessa on esitetty.
95. T.Avis15.8.2012 klo 11:58
Mitä täällä tapahtuu - siis maailmassa? En saa tietää sitäkään. Paitsi milloin Todin katse harhautuu Gazetten Pika-Ristikosta. Enimmäkseen tuijotan tiukasti sellaista tekstiä kuin Pienen vastakohta (3) tai Ei likainen (6).
96. 15.8.2012 klo 11:59
Martin Amis: Ajan suunta
97. RA16.8.2012 klo 08:41
Hetki sitten Radio Hämeessä: "Shakki on hyvää aivopeliä, vähän kuin ristikoiden ratkominen."
98. O17.8.2012 klo 22:26
Paul Burrel:
"Kuningatar rakastaa Daily Telegraphin ristikon tekemistä.
Hän yrittää täyttää sen joka aamu. Mutta aina ensimmäisenä
hän lukee Sporting Lifen, jossa ovat laukkakilpailu-uutiset."
99. T.Avis21.8.2012 klo 12:45
'I was on the same shift as now,' Robin was saying, 'and you know how people come into the office with weird tales or phony confessions; airs of mysterious importance. So I didn't take her seriously. Much like it is now, nothing much doing. One is there in case the phone rings.'
Quite: doing a bit of desultory paperwork with no great energy, drinking cups of coffee, with a copy of True Detective and a crossword for when it becomes a real drag.

Nicolas Freeling: The night lords
100. Maikki30.8.2012 klo 11:20
Paikallisessa ilmaisjakelulehdessä oli juttua BB-taloon tulevasta Teijasta. Juttu lopetettiin sanomalla seuraavasti:"... Pojan, avopuolison ja kissojen lisäksi Teija uskoo ikävöivänsä BB-talossa ristisanoja ja sudokuja."
101. T.Avis6.9.2012 klo 09:58
Ensimmäiset runoni olivat kokeellisia ja poljennoltaan lainatavaraa, sillä olin harras runon rustailija, väsäsin kokoon muualta pihistämäni muodot ja ideat. Ja kuvat. Niin kuin etevä ristisanojen ratkoja keksin, että saatoin vaivattomilla tempuilla tuottaa hätkähdyttävän värikkäitä runokuvia.

Carol Shields: Ruohonvihreää
102. Marco Poloinen6.9.2012 klo 22:07
"Voiko olla moukkamaisempaa kuin jemmata kahvilan kaikki päivän lehdet itselleen ja ruveta sitten täyttämään rauhassa niiden ristikoita."

Nimimerkki 'Savolaisten tapa' Savon Sanomien Kuumalla linjalla

[En kyllä ollut minä!]
103. Jukkis7.9.2012 klo 08:02
Ristikot on hipsterien juttu:

nyt.fi/wp-content/uploads/2012/09/fokit_net99to.jp g
104. T.Avis20.9.2012 klo 10:08
Tätini ei mennyt naimisiin. Hän oli apuhoitaja sairaalassa ja viihtyi pitkiä aikoja metsässä marjastaen piittaamatta hyttysistä, joita minä ryntäilin vinkuen pakoon. Hän oli mestarineuloja ja haka tekemään ristisanoja.

Virpi Hämeen-Anttila: Tapetinvärinen
105. T.Avis27.9.2012 klo 08:17
Muori mustassa baskerissa vilkuilee meitä lehtensä takaa. Sen etusivulla on kuva rukoilevasta Jeesuksesta, utuisesta sädekehästä, tuuheista puista ympärillä. Äiti katsoo muoria niin kuin hankalaa arvoitusta; äidillä on nytkin mukanaan kokonainen lehti täynnä ristikoita.

Taina Latvala: Välimatka
106. otv-a27.9.2012 klo 17:40
Hän vilkaisi ympärilleen; ei kukaan näyttänyt syövän. Istuivat vain kalpeahkoina ja kapeina, sääret sirosti vierekkäin, lukien tai ristisanoja ratkoen. Ei hänkään siis saattaisi avata pakettiaan, vaikka siellä oli alatoopileipiä ja kylmää keitettyä kieltä.

Sirpa Kähkönen: Mustat morsiamet
107. Maikki28.9.2012 klo 14:39
Tämä oli kummallinen juttu. Olisi voinut väittää ettei komisario suhtautunut siihen aivan tosissaan, vaan ryhtyi siihen hiukan kuin ristisanatehtävän ratkomiseen.

Simenon: Maigret kansainvälisessä seurassa, suom. Aili Palmén
108. T.Avis15.10.2012 klo 11:05
- Ristisanoissahan Oiva tarkoittaa mainiota, eikä mulla ole mitään sitä vastaan. Tosin Voitto-nimi olisi vielä parempi.

Oiva Kujanpää etunimestään UutisOivassa 4.10.2012Runo ei jätä runoilijaa eikä kieli kielenkäyttäjää. Kunnas syttyy kuvatessaan, miten säkeessä on koukku ja miten vieraskielisen runon suomentaminen on pikkuisen kuin ristisanatehtävä. Useimmiten ei ihan yksinkertainen.

juttu Kirsi Kunnaksesta Hämeen Sanomissa 8.10.2012
109. Sepeteus15.10.2012 klo 19:17
- Billy olisi halunnut kaivertaa koristelehviä.
Hän halusi tehdä sanaristikkoa. Hän oli hyvä niissä.

Dean Koonz: Pienempi paha
110. turutar21.10.2012 klo 22:51
Harald koetti kuvitella mielessään Sarahin laittamassa sunnuntaiaamuna keittiössä kahvia tippumaan. Tekemässä sanaristikkoa sängyssä, kietomassa valkoisia lakanoita sääriensä ympärille samalla kun huomauttaisi Haraldille, että "astalo" on kuusikirjaiminen sana, joka tarkoittaa 'tilapäistä lyömäasetta'.

Graham Moore: Kuolema Sherlock-seurassa
111. RA22.10.2012 klo 21:18
MTV3:n Roba-sarjassa äsken. Poliisi toiselta:
"Sekoitettu vappujuoma. 4 kirjainta. Alkaa ässällä."
112. Jukkis22.10.2012 klo 22:13
No mikähän se ratkaisusana on? "Sekoitettu vappujuoma"? En mä ainakaan keksi. Eikun taisin keksiä: SAMI.
113. RA22.10.2012 klo 22:20
[Draamasarjan draamankaari eteni toiseen suuntaan, eikä tuon ratkaisua näytetty. Käsikirjoitukset ovat nykyään niin outoja...]
114. Maikki23.10.2012 klo 23:35
"Kaikki on kuin helppoa ristisanaa ratkois." Kari Heiskanen juuri radiossa Miten minusta tuli minä.
115. T.Avis30.10.2012 klo 18:09
'Emmanelle has broken every plate in my flat. Now I have to eat off paper ones.' He smiles ruefully, but I get the feeling he's not joking. She did have a pretty mean temper on her. 'No, what I really want is someone I can have a proper conversation with, who's going to help me get the clues in the Daily Times crossword that I can't, who'll laugh at my shitty jokes and share my passion for spaghetti Westerns.'

Alexandra Potter: Me and Mr Darcy
116. otv-a30.10.2012 klo 18:19
Aina siihen saakka, kun äitini kuoli seitsemänkymmenenkuuden vuoden iässä, hän pystyi kirjoittamaan pikakirjoitusta 140 sanaa minuutissa ja ratkomaan aamuisin kaikki sanomalehtien ristikot.

Mari Moody: Au revoir - Näkemiin
117. otv-a30.10.2012 klo 23:58
korjaus edelliseen:
Mary Moody, aussi kun on.
118. matts31.10.2012 klo 06:08
"ratkematon sanaristikko on kuin pupilvinen päivä ilman autotallin polulla astelevaa isäntää" mää sanosi!
119. matts31.10.2012 klo 06:10
Livahti liian aikaisin.

"ratkematon sanaristikko on kuin puolipilvinen päivä ilman autotallin polulla astelevaa isäntää"

mää sanosi simmottis!
120. T.Avis2.11.2012 klo 17:36
Harvardin yliopiston psykologi Deirdre Barrett on hiljattain esittänyt teorian siitä, miten evoluution kehittämät vaistot saavat meidät ruokakoukkuun. Teoria lähtee havainnosta, jonka mukaan aivomme reagoivat aina voimakkaimpaan stimulaatioon. Järjestelmä kehittyi alun perin suojaamaan meitä: nykyisinkin jos talo syttyy palamaan, jätämme sanaristikon sikseen.

Meitä lihottaa liian hyvä ruoka ; Tiede 10/2012
121. Eki2.11.2012 klo 17:50
Uudessa Me-lehdessä on lyhyt Toni Pitkälän haastattelu sarjassa Tekijät esiin.
122. T.Avis14.11.2012 klo 09:20
'Well,' said James. 'I didn't know about that. But will people who do sudokus want help? If they did, then surely they could just put the figures into their computers and the computers would come up with the solution.'
Dee shook her head. 'That's not the way they think,' she said. 'People who do puzzles want to solve them themselves.'
James was not sure. 'So what about those gadgets that help with crosswords? You put in a couple of letters and it comes up with the solution for you.'
'No self-respecting crossword person uses one of those,' said Dee. 'But every self-respecting crossword person would be quite happy to take something to help get their mind in gear. A cup of coffee, for instance. That would not be cheating. Neither would some ginkgo.' She paused. 'And we could market a Crossword Remedy too.'

Alexander McCall Smith: The dog who came in from the cold
123. T.Avis15.11.2012 klo 10:20
- Vai pelaa pikku Fontiscue kirppupeliä.
- Eikä siinä kaikki! Hän ratkoo levollisesti ristisanatehtäviä ilman mitään napinoita. Napen tultua hän on ollut oikea mallilapsi.

Pelle Peloton. Kaukosäädin. AA 28/1992
124. PS18.11.2012 klo 15:21
- Mitä puhuitkaan ristisanatehtävistä? Mutta nyt maistuisi tee.

- Laadin ristisanatehtäviä. Olen laatinut jo kauan. Yhteen päivälehteen ja kahteen viikkolehteen. Kolmella salanimellä, ei säännöllisiä työaikoja. Sopii minulle hyvin.

- Saatko palkkaakin?

- Riittävästi.

Dialogia Ranskalaisesta elokuvasta: A Comedy of Power.
125. T. Avis29.11.2012 klo 12:03
- Luulen, että hän on jo hyvin selvillä toimintatavoistasi. Itse asiassa olen kuullut luotettavalta taholta, että päästäkseen suosioon hän tuo sinulle lahjoja, muiden muassa uuden kuvitetun orkideankasvatusoppaan, kaksi laatikollista Remmers-olutta ja kokoelman englantilaisen Timesin ristisanatehtäviä.
[...]
Oman aamiaiseni jälkeen työllistin itseni kirjoittamalla kirjeitä puhtaaksi ja muokkaamalla orkideanidätystietoja PC:lläni. Työt loppuivat kaksikymmentä yli kymmenen ja yritin kehittää sanavarastoani täyttämällä Timesin ristisanatehtävää, kun sisäpuhelin soi, mikä merkitsi, että sain harvinaisen puhelun Wolfelta hänen orkideaistuntonsa aikana.

Robert Goldsborough: Liian monta alibia
126. PS29.11.2012 klo 15:34
- Ylikonstaapeli Blaketon konstaapeli Ventressille:
"Sinä olet ristisanaintoilija. Tämä on sinun heiniäsi."

Sydämen asialla, TV1 28.11.2012
127. T. Avis7.12.2012 klo 14:17
Asiat alkoivat selvitä nopeassa tahdissa. Bunty oli häikäistynyt huomatessaan kaoottisessa järjestyksessä olleitten osien sijoittuvan paikoilleen, tuntui aivan kuin hyvin vaikea ristisana olisi äkkiä alkanut ratketa itsestään.

Ellis Peters: Vihreä leski pitää lomaa
128. Eki10.12.2012 klo 02:01
- Tiedätkö, miksi meidän kahden juttu ei toiminut? En ole vaarallinen, ratkon ristikoita, käytän flanellipyjamaa ja juon joskus pilsneriä.

(Heather Jakelle tv-sarjassa Jericho)
129. Eki11.12.2012 klo 14:35
”… pohdittakoon torin telttakahvilassa porukalla, missäköhän se rouva on, joka ottaa kahvin kermalla ja ratkoo ristisanaa, kun ei ole kahteen viikkoon näkynyt…”

(Ote Maija Mäkimaan monologista Kotikadun viimeisen jakson lopussa)
130. T. Avis28.12.2012 klo 11:17
"It sounds as if that awful dog is back," said Irene, looking up from her crossword. "Polish off with a Cockney greeting; it roams the plains. Odd clue."
"Buffalo," said Bertie.
Irene looked at him in astonishment.
"Buff is polish," said Bertie. "And don't people in London drop their aitches?"
"Of course," said Irene, scribbling in the clue. "Mummy would have worked all that out." She added: "In time."

Alexander McCall Smith: Sunshine on Scotland Street
131. T. Avis30.12.2012 klo 18:53
'Pickwick? I need the paper.''
'You'll have to wait,' she said without looking up. 'I'm doing the crossword.'
I didn't have time for this, so simply took the paper, ripped off the crossword section and handed it back to her. I ignored her expression of outrage and walked into my study and shut the door.

Jasper Fforde: One of our Thursdays is missing
132. Eki4.1.2013 klo 01:15
Heikki Lavonius Areenassa (http://areena.yle.fi/tv/1785663).

Nämä Keski-Suomen uutiset nähtävissä myös perjantaina klo 10.20 Tv2:ssa.
133. Marco Poloinen4.1.2013 klo 20:33
"VAIN NAISET NÄYTTÄVÄT VOITTAVAN

Oletan, että lehden lukijoissa on runsaasti sanaristikoiden ratkojia. Palkintoristikoissa on hyviä houkuttimia ja siten myös tuhansia viikoittaisia ratkojia kilvoittelemassa niitä.
Olen seurannut viime kevättalvesta alkaen suurimpien voittojen (150, 250 ja 1000 euron) arvontatuloksia.
Kumma kyllä, keskimäärin kolme neljästä voittajasta on naisia.
Vielä enemmän tämä minua ihmetyttää, kun sain juuri tietää, että Suomessa sanaristikoiden ratkaisijoista 70 prosenttia miehiä ja vain 30 prosenttia naisia.
Kannattaako meidän miesten enää kiinnostua ristikoista
ONNI NAISILLA"

Savon Sanomat/Lukijan sanomat 3.1.-13

[Minuakin kiinnostaisi lähde, josta ko. sukupuolijakauman saa tietää... :-)]
134. iltasanomat.fi7.1.2013 klo 12:30
Moni näkee yhteyden Jussi Vatasen sketsihahmon ja kokoomuksen kansanedustajan Ben Zyskowiczin nimien välillä.

Ben Zyskowicz on nimensä vääntelystä Putous-ohjelmassa mielissään.

- Jos näin vaikea nimi kelpaa lauantai-illan viihdeohjelmaan, on oltava imarreltu, Zyskowicz kertoo.

- Tähän asti olen pitänyt suurimpana saavutuksena sitä, että nimeäni on käytetty pariin otteeseen ristikoissa. Mutta tämä on vielä kovempi juttu!

Yhtäläisyyksiä on toki muitakin. Jussi Vatasen sketsihahmo Karim Z. Yskowicz on 45-vuotias kokoomusnuori.

- Hienoa, että puoluetausta on samanlainen. Mutta kunpa itsekin olisin vielä 45-vuotias, Zyskowicz, 58, sanoo.

Somelaiseksi Zyskowicz ei tunnustaudu, toisin kuin melkein-kaimansa.
Olen pysynyt erossa Facebookista ja Twitteristä.

Kansanedustaja ei aio katsoa Putousta, mutta aikoo silti katsastaa, millainen mies Yskowicz on.

- Toivottavasti on ainakin mukava ja miellyttävä, Zyskowicz toivoo.
135. T. Avis9.1.2013 klo 12:59
Tehtaan johto ei aikonut myöntää varoja uuteen muottiin, jota tarvittiin osan kokeilemiseksi. Tai ehkä tarkoituksena oli vain koetella Robertin kekseliäisyyttä, katsoa selviytyisikö hän urakasta. Asenne oli lievästi ärsyttävä. Tehtävä oli kuitenkin haastava samaan tapaan kuin jokin peli tai ristisanatehtävä, ja hänestä tuntui että hän pystyisi ratkaisemaan sen jos vain jatkaisi sinnikkäästi.

Patricia Highsmith: Öinen huuto
136. T. Avis17.1.2013 klo 16:24
Useimmat venäjän verbit muodostavat aspektipareja. Parin imperfektiivinen verbi osoittaa jatkuvaa toimintaa, perfektiivinen loppuun saatettua toimintaa. Otetaan esimerkkiverbiksi 'ratkaista'. Jos Irina teki jotakin muutakin samalla kun ratkaisi ristisanatehtävää (кроссво рд, krossvord), käytetään imperfektiivistä aspektia (решала, rešala). Jos taas kerrotaan peräkkäisistä tapahtumista, eli Irina oli ensin ratkaissut ristisanatehtävän ja ryhtyi sitten tekemään jotain muuta, käytetään perfektiivistä aspektia (решила, rešila).

Arto Mustajoki: Kevyt kosketus venäjän kieleen
137. T. Avis20.1.2013 klo 19:38
Olen pakannut kassin valmiiksi: siellä on suklaalevy, hammastahna, uudet alushousut ja sukat, ristikkolehti joka jää täyttämättä. Niitä on Teemun laatikossa jo kolme. Selasin joskus viime syksynä viemääni; siihen oli lyijykynällä kirjoitettu yksi sana. Minusta lokeroon piirretty esine näytti auton ratilta. Siinä luki elämä, molemmissa viisi kirjainta. Kerroin asiasta osaston lääkärille ja sain kuulla luennon ympyrän symbolimerkityksistä, ikuisesta kierrosta ja suuresta syklisyydestä.

Juha Seppälä: Luru
138. Maikki26.1.2013 klo 11:59
Ei enää siristämistä ja tihrustamista!

Laadukas saksalainen lukukivi on nerokas keksintö, josta on suuri apu pientä tekstiä lukiessa tai vaikkapa ristisanoja täyttäessä. Tätä luuppimaista suurennuslasia ei tarvitse pidellä kädessä, vaan sitä liu’utetaan suoraan tekstin päällä. Eikä käsi väsy suurennuslasin pitelystä, vaikka lukisit yhtäjaksoisesti pitempään!

Valittujen Palojen mainos
139. T. Avis29.1.2013 klo 09:43
Heistä yksi tai kaksi, jotka vielä jaksoivat keskittyä - tai olla keskittyvinään, tai pinnistellä keskittyäkseen - muuhunkin kuin oman kaunansa kurjuuteen, selaili lääkäriä odotellessaan Timea tai Sports Illustratedia, tai otti paikallislehden ja kokeili sanaristikkoa.

Philip Roth: Nöyryytys
140. T.Avis30.1.2013 klo 09:59
ASIAKAS: Onko teillä käytettyjä ristisanatehtäviä?
KAUPPIAS: Tarkoitatteko ristisanatehtäviä, jotka on jo täytetty?
ASIAKAS: Kyllä. Rakastan ristisanatehtäviä, mutta ne ovat niin vaikeita.

Jen Campbell: Kummallisia kysymyksiä kirjakaupassa
141. Jukkis30.1.2013 klo 10:31
Asiakas oli selvästikin joku HS-säikeiden osallistuja.
142. Antti Skyttä3.2.2013 klo 17:49
"Hän saattaa olla ylipoliisipäällikön lemmikki, mutta hän on hyvä poliisi."

"Eikös hän kirjoita runoja?"

"Sinun sijassasi en ryhtyisi mielistelemään viittaamalla siihen. Minä keksin huvikseni ristisanatehtäviä, mikä luultavasti vaatii jokseenkin samantasoista älyllistä taitoa, mutta en minä odota ihmisten lausuvan siitä kohteliaisuuksia."

P. D. James: Dalgliesh ja kuolema, SAPO 297, s. 144
143. tuffa Porist7.2.2013 klo 09:59
"Odotan kuumeisesti Helsingin Sanomien perjantainumeroa, jossa on Aulis Lehdon tekemä ristikko. Hän on jo pitkään tehnyt ristikoita, joissa suomen kieltä käytetään rikkaalla, kekseliäällä tavalla."

Näyttelijä Pirjo Lonka, EEVA, helmikuu 2013
144. Wexi7.2.2013 klo 11:43
...vietimme paljon aikaa, jos voit uskoa tämän, sängyssä tehden ristisanatehtäviä, tai lukien kirjoja...

-Chrissie Shrimpton kihlausajastaan Mick Jaggerin kanssa.
Mick Jagger (Philip Norman)
145. T. Avis11.2.2013 klo 14:37
Kun hänellä ei ollut mitään tekemistä, hän ratkaisi kaksi ristikkoa: "1) tikapuut, tyvi, tiede, yksin, varas, onsilo, aatos, Ista, inat, keat, tukkakoskelonaaras, Lear, Werner, Anut, varastava, Nato, Attis, ruttata, itse, aseidenriisuntaneuvottelut, asento, rasia, tuuli, ajot, rima, teli, Peking, Essit, otin, Ivar, napanuora, aura, Assit, trokee, alasin, Eliel, Elina, Peel, ämpärit, älli, Rein, talas, alkuosa, mies, alus, unelmakoti, ivata, ravit, kota, kateus, ipana, Eppu, Tuomas, enola, Tott, kolminaisuusoppi, Irmat, poka, aresti, asut, lupa, appela, lasikupu, ahava, paasi, sanat, syli, imelä, mela, ovela, tiine, hintelä, Omot, kivikerros, Aias, presidenttipeli, Aden, boat, plutonium, Nara, amar, tuta, Ansu, liero, Ilek, säde, vanhuus, Utrio, aluna, monesti, raivo, raajaton, sotilasjumalanpalvelus, amia, tattis, rasi, rita, Hattara, ateisti, Laatunen, pore, kuitu, Iran, naskali, Teak, Mali, Laura, sakseton, regaali, onkalo, kaar, unitarismi, Uris, Irak, otin, sutenööri, aatra, ihra, leseleipä, omakehu, täysikuu, item, daami, etana, kaaosmainen & Atik." Ja "2) Aalet, arhot, Pekka Tarkka, naamari, aalto, Kilu, otin, lisäke, kinos, Aram, tatit, ukset, Osara, ekat, kemia, Apis, pihi, Asat, usutukset, talot, kikatus, alasti, Irina, kuulua, Attu, saasta, hiet, kalat, Sanni, taverna, armada, luhdit, riisi, nasta, kota, siis, tiemaat, Main, ohuin, Lehtonen, Isar, haat, rele, kulot, alanne, siat, kookas, Anton, Putkinotkontekijä, tiet, aueta, Titat, teak, Salome, kaksi, Utah, kittaus, norsut, lenkit, tutti, neiti, Kain, kuulaat, helake, Takalo, essu, sinetit, aamusumu, Erie, kita, kriitikko, metro, anis, Saul, suotu, taitse, Kailas, aloke, akana, petata, tana, olka, reitit, rotu, halla, Iita, Timo Tiusanen, laet, teos, Spar, Adam, hanki, Aila, Nasa, Antit, Korhonen, takanoja, aita, Idat & tenät."

Juhani Peltonen: Iloisin suru
146. otv-a11.2.2013 klo 14:52
Kuka yrittäisi nuo sanat laittaa ristikon muotoon?
147. iso S11.2.2013 klo 16:41
Mahtaako ruttata mennä ruttaamatta?
148. pilkkakirves11.2.2013 klo 17:31
...tuostapa tulee mieleen, että kirjan kirjoittaminen on vissiinkin helppoa hommaa, jos sivuja saa syntymään kopioimalla sanoja ratkotuista ristikoista...

...ja kukahan ostaisi sellaisia kirjoja...?
149. T. Avis11.2.2013 klo 17:50
"Ruttata" saattaa olla painovirhe tai sitten ei. Voihan olla, että kertoja vain raportoi, mitä ratkoja [vt. kirkkoherra Sauli Rekelä] on kirjoittanut.
150. TJV11.2.2013 klo 19:47
Enpäs säikeeltä 2506 laatijaketju löytänyt Juhani Peltosta. Muistan kaverini kertoneen jotakin hänen visaisista ristikoistaan. Missähän lehdessä mahtoivat aikoinaan olla?
151. T. Avis12.2.2013 klo 09:47
Siteeran itseäni (anteeksi) säikeestä 3631. Laatijaranking:

Lähettäjä: T.Avis 11.10.2007 klo 14:26
Juhani Peltosen muinoin Helsingin Sanomiin (ja muualle) laatimia sanaristikoita ja -kaltereita on ilmestynyt tänä vuonna julk. kirjassa (toim. Harri Haanpää), jonka koko nimi alanimekkeineen kuuluu suraavasti:

Lähes täydellisiä käsityksiä kaikesta : evankeliumin jakeita, ylivertaisia viisauksia sekä J.U. Malan sanaa, aatosten soihtuja, sanakaltereita, sietokilpailuja, tekstissä esiintymättömiä sanoja, todellisen onnen ja kuuluisuuden tuokioita, sekä perinteisiä että 15 sek. novelleja jne. jne.

Nuo ristikot ja kalterit ovat täysin poskettomia & parodisia höyryristikoita, joissa ns. ristikkosäännöistä ei piitata pätkääkään; pääasia on sanaseppoilu ym. -vääntely sekä sanoilla iloittelu (&suruttelu?). Jos ken kaipaa hymyä huuleensa, niin suosittelen lämpimästi.
152. Ant Skyttä23.2.2013 klo 08:55
Ansioitunut komisario Morse näyttää hänkin kuuluvan niihin, jotka mittaavat ratkonta-aikansa.

"Hän tiesi pystyvänsä käymään ongelmiensa kimppuun suunnattoman paljon tehokkaammin jos kokisi elinoloissaan täydellisen muutoksen. Tämä ei kuitenkaan ollut mitenkään mahdollista, mutta ainakin hän saattoi terävöittää aivojaan ratkomalla sanaristikkoa. Hän käänsikin The Timesin takasivun esiin, katsoi kelloaan, kirjoitti ajan vasempaan marginaaliin ja aloitti. Aikaa kului kaksitoista ja puoli minuuttia. Tämä viikko ei ollut hänen parhaitaan muttei kyllä huonoimpiakaan, ja yhtä vihjettä lukuun ottamatta hän olisi ratkaissut sen kymmenessä minuutissa: Langerhansin saarekkeiden sijainti (5). H-I-A oli tuijottanut häntä päin naamaa reilut kaksi minuuttia ennen kuin hän oli keksinyt oikean vastauksen."

Colin Dexter: Nicholas Quinnin hiljainen maailma, sivu 190.
153. T. Avis27.2.2013 klo 14:26
Hän oli saanut urheilusivut luetuksi ja teki juuri sanaristikkoa, kun Bertelli kymmenisen minuuttia myöhemmin saapui. "Terve, Angelo", R.J. huusi, ja nuori poliisi tuli ojentamaan kätensä. [...]
Bertelli empi hetken ja kohautti sitten olkapäitään. "Anna kun minä tsekkaan pöytäni ensin. Tulen heti takaisin", hän sanoi, läimäytti R.J:tä olkapäälle ja lisäsi nyökäten kohti sanomalehteä: "Kaksikymmentäseitsemän vaakasuoraan on nauhat." Sitten hän käveli nopeasti portaita ylös.
R.J. katsoi sanaristikkoa. Bertelli oli oikeassa.

Stephen Bogart: Tappava näytelmä
154. Jussi vain28.2.2013 klo 23:56
Silleen.
155. Antti Skyttä1.3.2013 klo 16:54
"Harry Harker sai Rubikin kuution kuntoon tasan puolessa tunnissa. Hän ei kyennyt tekemään The Timesin ristisanatehtävää samassa ajassa, jossa muna keitetään pehmeäksi, mutta kun hän sai pari tuntia aikaa, jokainen sarake oli huolellisesti täytetty kirjaimilla, vieläpä ilman hakuteoksia ja sanakirjoja. Ei se vielä tehnyt hänestä neroa, tietenkään, mutta tästä sai jo vähän vihiä, millaiset aivot hänellä oli."

John Wainwright: Umpikuja, SAPO 310, sivu 91
156. T. Avis8.3.2013 klo 10:27

She left him in the sitting room with a copy of that morning's newspaper. She had started the crossword over her breakfast cup of coffee and had not got very far. She enquired whether he did crosswords. He did. 'Eight down,' she said. ' "A dirty child will not like this command." Four words. It begins with an o.'
He took the paper from her. His hand, she saw, was shaking. He glanced at the crossword and then looked up. 'Order of the Bath,' he said.
Isabel laughed. 'Yes! Why didn't I think of that?'

[...]

After she had dropped Charlie off at the nursery, Isabel returned to the house, where she found Duncan immersed in the crossword.
'It took my mind off things,' he said. 'Not that I've made much progress with it - apart from this.' He passed her the newspaper and she looked at the clues he had filled in. Order of the Bath had helped him to get The sea sounds like a man (brine) and A plucked instrument says Italian yes to a group of notes; it has a keyboard (harpsichord).
'Very clever,' she said.

Alexander McCall Smith: The uncommon appeal of clouds
157. Aksu8.3.2013 klo 22:21
Studio55:stä löytyi juuri artikkeli
"Ristikon laatija ratkojille: Näin kehität taitojasi".
Siinä Pekka Joutsi antaa neuvojaan.
158. Jondalar9.3.2013 klo 08:17
Vihellyksiä, pesuja ja tahimista

"Päiväsalissa Särkiniemi käy levottomaksi. Hän saa itselleen apurin osaston teräväpäisimmästä asukkaasta Taavi Häkkilästä, jolta sujuvat yhä niin muisteleminen, sanaristikot kuin virkkaaminenkin.
Häkkilä työntää Särkiniemen käytävän päähän.
- Minä lykkäsin, kun sinne päin pyrki."

"Viimeiseksi saliin jää Taavi Häkkilä. Hän täyttää rinnan Kotilieden ja ET:n ristikoita ja kertoo Alfonsolle jämptisti, minne toi pyykkinsä. Virttäkin mies hyräilee: Sun sanas, Herra kutsuu luokses meitä."

Otteita Matti Huuskosen artikkelista Hesarissa 9.3.2013. Sarjassa seurataan espanjalaisen sairaanhoitajan työtä suomalaisessa hoivakodissa.
159. a-viisi10.3.2013 klo 10:42
Yhdellä vartijoista saattoi arvuutella olevan lapsia itsellään, sillä roteva mies ei pystynyt katsomaan, vaan piti katseensa tiukasti ristikkolehdessä.
(Ilta-sanomat 6.3)
160. T. Avis11.3.2013 klo 13:17
"Kahvi- ja ruokatunnin välinen toiminta"...kolme kirjainta...Hmm...
"Työ"! Siinäpä muuten kiintoisa ajatus! Ristisanatehtävät alkavat jo kyllästyttää.

Aku Ankka 7/1993
161. Antti Skyttä11.3.2013 klo 18:55
Bosch meni lähemmäs ja kurkisti seinäkkeen yli. Edgar oli kumartunut pöytänsä ylle ja pakersi Los Angeles Timesin sanaristikkoa. Ristikon täyttämisestä oli tullut rituaali, Edgar teki sitä pitkin päivää, otti sen mukaan vessaan, ruokatunnille ja varjostustehtäviin. Hän ei halunnut lähteä kotiin ennen kuin se oli valmis.
______________

Bosch kumartui ja näki, että sanaristikko oli melkein valmis. Hän huomasi useita pyyhekumin jälkiä. Edgar ei koskaan käyttänyt kuulakärkikynää. Hän oli ottanut vanhan punakantisen sanakirjansakin esiin.

"Taasko sinä huijaat?" Ei ristikon tekemiseen saa käyttää sanakirjaa"

Edgar istuutui jälleen. Hän näytti äkäiseltä säikähdyksen ja Boschin huomautuksen vuoksi.

"Vitun marjat. Minä saan tehdä niin kuin itse haluan. Ei ristikoitten tekemiseen ole luotu mitään sääntöjä."Michael Connelly: Avoin ja ratkaisematon, Gummerus 2006, sivut 299 ja 300
162. otv-a12.3.2013 klo 01:31
Kirkkaasti valaistu huoltamokin oli ollut tyhjä; vain myyjä seisoi tiskin takana ja näytti laskevan jotain. Tai ehkä hän ratkoi ristikkoa aikaa tappaaksee.

Outi Pakkanen: Yön yli
163. RA17.3.2013 klo 07:21
Kuvataiteilija Kaj Stenvall Radio Suomen haastattelussa suunnilleen näin: "... työni ei voi olla kuin ristisanatehtävä, vaan katsojan on voitava tunnistaa sen sisältö omasta elämästään."
164. Antti Skyttä18.3.2013 klo 09:35
"Kun kärsin unettomuudesta, sille ei voinut mitään. Yritin tehdä edellisen lauantain mukana saapuneen TV-ohjelmaoppaan ristisanatehtävää. Mutta kuka hitto välitti siitä, mikä oli nelikirjaiminen, attribuuteilla "viisto" ja "kalteva" luonnehdittu sana."

Howard Engel: Lunnaspeli, SAPO 318, sivu 231
165. T. Avis18.3.2013 klo 13:05
Reumatismi valvotteli öisin, pöllyttelin sikaaria ja täytin ristisanoja. Kai sitä jonkinmoiseksi kriisiksi voi nimittää. Uutta, suoraa sotaa ei ollut näköpiirissä, ja silloin sotilas on tietysti vähän itsensä kanssa hukassa, tuuliajolla ja tyhjän panttina. Päivät painelin kahta kättä heittäen pitkin katuja, yöt ratkoin jättiristikoita. Yhdessä kysyttiin kuusikirjaimista sanaa: "suhde sukupuolten välillä". Kaikki mieleeni tulevat suomenkielisetkin olivat viisikirjaimisia, kunnes hoksasin. Tekstasin vähän vastentahtoisesti vaikealta tuntuvan sanan: kärlek. Se tapahtui tammikuun 17. ja 18. päivän välisenä yönä 1909. Paikka oli matkustajakoti Resandehemmet Karlavägen 13:ssa. Olin helvetin yksinäinen.


Juha Seppälä: Suomen historia
166. Maikki5.4.2013 klo 12:15
... Yöpöydällä on pino Apuja. Helmukuussa 2012 lehdessä oli juttu satavuotiaasta naisesta, joka esiteltiin vanhimpana tilaajana.
Kaisa soitti toimitukseen: hän on satakaksi ja tilaa yhä lehteä. Tieto oikaistiin.
Hän ratkoo Avun sanaristikoita, kryptoja ja sudokuita. Jos muistia ei harjoituta niin kuin kehoa, sekin surkastuu.

SK 13-14/2013 Toinen vuosisata. Kaisa Peltonen, 103, kokkaa, jumppaa ja odottaa marjakesää. Teksti Petri Pöntinen.
167. Antti Skyttä24.4.2013 klo 14:40
Se ihailu ja arvonanto, jonka nuoret kollegat kohdistivat Johan Lundéniin, ei ensi sijassa perustunut hänen tehokkuuteensa riskostutkijana ja -selvittäjänä vaan ristisanatehtävien ratkaisijana.

Eräs nuori rikoskomisario, joka oli toiminut Lundénin alaisena, piirsi kerran muutamin sanoin täydellisen taustan kollegojen arvostukselle. - Lundén, hän oli sanonut, siinä on tarkka veijari. Hän on niin terävä, että ratkaisee ristisanatehtävät kuulakärkikynällä. Hän ratkaisee ristisanatehtävän niin kuin toiset kirjoittavat kirjeen, hän täyttää ristikon niin nopeasti kuin ehtii kirjoittaa. Kuulakärkikynällä. Sanotaan, että hän kirjoittaa raporttinsa suoraan koneella ilman muistilappuja. Koneella. Tarkka veijari, se Lundén.

Ristisanatehtävät todella olivat Lundénin suuri harrastus työn ulkopuolella ja hän todellakin ratkaisi ne kuulakärkikynällä ja ilman miettimisaikaa. Hän ei koskaan lähettänyt ratkaisujaan sanoma- ja aikakauslehtien järjestämiin palkintokilpailuihin. Kuitenkin hän välillisesti piti koko ensimmäisen ryhmän kahvirahoissa, sillä muu henkilöstö nappasi hänen ratkaisemansa ristisanatehtävät ja lähetti ne osallistumaan kilpailuihin. Palkintorahat, jotka huolellisesti tehdyn tilaston mukaan nousivat tuhanteenkolmeensataan - tuhenteenkuuteensataan kruunuun vuodessa, vietiin henkilökunnan epäviralliselle tilille viihtymystä lisääviä toimenpiteitä varten.

Lundénin ristisanamania oli muodostanut koulukuntaa. Tämä on selitys sille Ruotsin ristisanapiireissä hyvin tunnetulle ilmiölle, että ristisanatehtävien voittajaluetteloissa ovat poliisiammatit yliedustettuina. Se ei suinkaan johdu siitä, että poliiseilla olisi enemmän aikaa omistautua sanaristikoille kuin muilla ammattiryhmillä, vaan siitä, että koko maan rikostutkijat ovat harjoitelleet Johan Lundénin johdolla.

Tomas Arvidsson: Herrojen kanssa varkaissa, SAPO 333, ss. 140-141
168. Marco Poloinen24.4.2013 klo 14:59
{Upeita ristikkokertomuksia SAPO:ssa! Saapa nähdä mitä lopuissa 86:ssa vielä tulee vastaan... :-)]
169. Lars26.4.2013 klo 07:35
_http://www.sss.fi/scripts/edoris/edoris.dll?tem=t s_sarjakuva_image&doc_id=478736
170. T. Avis28.4.2013 klo 11:38
"Älä ole varma että olen täällä enää kun tulet kotiin", Lisette ärähti Jensille kun tulin hyvästelemään tyttöjä viimeisenä iltana ennen matkaa. Hän istui ratkaisemassa ristisanaa tiskipöydän ääressä ja täytti ruutuja ruudun jälkeen mustalla tussilla. Pettymys; neljä kirjainta. Pussieläin; neljä kirjainta. Jensin nimi sopi niihin molempiin.

Anne Swärd: Kesällä kerran
171. T. Avis30.4.2013 klo 14:29
Pappi otti vastaan vanhassa kivitalossa, jossa oli korkeat huoneet ja leveät ikkunapenkit. Odottelin aikani, täytin ristisanaa jonka joku oli jo aloittanut. Kun tehtävä pyysi ilkeän synonyymia, vastaukseksi oli tarjottu niuhoa.

Juha Seppälä: Suuret kertomukset
172. Antti Skyttä7.5.2013 klo 12:03
Oikeuslääkäri Karpenko piteli professorinpartaansa ja ratkoi ristisanatehtävää. Silmäisten sisään astuvaa Birjukovia hän tokaisi liiemmin selittelemättä:
- Nelikirjaiminen Japanin saari.
- Sado, vastasi Anton.
- Onko sellainen tosiaan?
- Pitäisi olla. Anna jotain päänsärkyyn.
- Vielä pari sanaa. Vaakasuoraan. Pesäke rintamalinjalla. Karpenko laski sormiaan taivutellen. - Kuusi kirjainta...
- Potero, vastasi Anton. - Anna rohtoa tai muuten saan selvittää koko ristikon sinun edestä.

Mihail Tsernjonok: Tappion uhalla, SAPO 342, s. 209
173. Mäkis-Tartti7.5.2013 klo 18:33
Carlotta näki äitinsä nyyhkyttävän ja isoäitinsä istuvan pää painuksissa, hänen setänsä oli kalpea, tätinsä tuijotti suu supussa jonnekin kaukaisuuteen ja serkkunsa hymyili halveksivasti. Ja lopulta hän näki serkkunsa Edon, jolla oli tiettyä käytännöllistä järkeä, viis veisaavan koko touhusta ja sen sijaan ahertavan ristisanatehtävän parissa.

Giovanni Guareschi: Aviomiehen totutusajo
174. Antti Skyttä9.5.2013 klo 10:31
Ovi avautui hänen takanaan ja joku hiipi sisään. Lundén tunsi äkkiä käden olkapäällään ja tempautui unelmistaan: valkea joulu ikkunan takana, uusi teelaji kokeiltavana, vanha levy kuunneltavana ja haastavan vaikea ristisanatehtävä ratkaistavana.
_________________

Jos omistaisit enemmän aikaa ristisanatehtäville ja vähemmän aikaa yhteispelille CIA:n kanssa, sinulla olisi enemmän yleissivistystä. Silloin tietäisit, että "Jyrinää Öölannista", "Tunnettu saarelaispoliitikko" ja Öölannin leijona", kahdeksan kirjainta, aina on "Karlsson".
_________________

He kääntyivät raskaasti ja palasivat helikopteriin. He ponnistelisivat lumikuurojen läpi ja laskeutuisivat Kalmariin. Sieltä Johan Lundén soittaisi muutaman puhelun. Sen jälkeen he etsisivät hyvän hotellin. Hän menisi suihkuun ja ehkäpä söisi. Illalla hän ottaisi esiin jouluaaton ristisanatehtävän. Hänellä oli ollut se kokoon taitettuna lompakossaan kymmenen päivän ajan. Se oli hyvin vaikea ja tekisi hyvää ikäville ajatuksille.
Hän iloitsi jo ristisanatehtävästä.

Tomas Arvidsson: Tohtorin viimeinen rikos, SAPO 344, ss. 180, 250 ja 263
175. otv-a9.5.2013 klo 11:57
Huolestuttaa vähän, että aivoni alkavat ruostua. Täytyy kai alkaa ratkoa ristisanoja. Kaikki kehuvat miten hyödyllistä se on.

Eva Dahlgren: Miten lähestyä puuta
176. Antti Skyttä15.5.2013 klo 17:06
Varhain seuraavana aamuna tarkastaja kävi Polworthy Armsissa. Hän tapasi Mallettin oleskeluhuoneesta, missä tämä lekotteli aamiaisen jälkeen jalat takanreunalla ja piippu suussa sanaristikon täyttöön syventyneenä. Se oli ensimmäinen kerta kun tarkastaja näki virkaveljen tekevän jotakin muuta kuin selvittävän juttua, jonka vuoksi oli tullut Didfordiin, ja Whiten ilmeestä kuvastuikin selvä hämmennys ja paheksunta. Mutta Mallett ei häkeltynyt vähääkään.
"Hyvää huomenta", hän toivotti reippaasti. "Tarkastaja, oletteko nähnyt tätä?"
"En ole", sanoi White tuikeasti. "Minä en juuri katsele noita."
"Kaikkea nämä veikot keksivätkin", etsiväkomisario jatkoi. "Kuulkaapas tätäkin: 'Hamletista kehno keitos' Neljä kirjainta, alkaa a:lla. Keksittekö, mikä se on?"
" En. Ja jos minun mielipidettäni kysytään, niin tuollaiset sanaristikot ovat vain synnillistä ajan haaskausta."
"Nyt minä keksin", huudahti Mallett voitonriemuisesti. "Tarkastaja, te sen sanoitte. 'Ajat.' Huomaatteko? 'Ajat mauttomiksi muuttuneet.' Siitä tuo kehno keitos. Nerokasta, täytyy sanoa."
Tarkastaja White oli sävyisä mies, mutta kerrankin hän oli vähällä menettää malttinsa.
"Minä luulin, että olette täällä ratkaisemassa murhajuttua ettekä jotain vietävän sanaristikkoa", hän sanoa töksäytti.
Mutta etsiväkomisario vain virnisti.
"Niin olen, tarkastaja, niin olen", hän myönsi. "Mutta yhtä kaikki voin sanoa että nämä ristikot ovat virkistävää aivovoimistelua, kun työ on saatu tehdyksi."
"Vai tehdyksi, jopa jotakin", tarkastaja sanoi melkoisen pilkallisesti.
"Aivan, kun työ on saatu tehdyksi; tarkoitin mitä sanoin. Sen vuoksi te tapaatte minut tänä aamuna ristikkoa ratkomasta."

Cyril Hare: Kuolema ja kalamiehet, SAPO 349, ss. 230-231
177. arvid30.5.2013 klo 23:58
Tänään "Sydämen asialla" sarjassa poliisipäällikkö Craddock otti päivän lehden käteensä huomaten, että häneltä kesken jäänyttä sanaristikkoa oli korjailtu. Hän katsoi syyttävästi alaisiaan, jolloin eräs heistä sanoi vain korjanneensa yhden väärän sanan; "pakkaus" kuuluu olla "paketti".
178. Sakke31.5.2013 klo 00:36
"En usko kikkailuun..."

Jyrki Katainen toissapäivänä Ylen uutisissa 20.30.
179. qwertsu1.6.2013 klo 16:05
Paitsi VEROKIKKAILUun.
180. qwertsu2.6.2013 klo 15:30
enkä KIKKAILU VEROon
181. Wexi7.6.2013 klo 18:03
Ylikonstaapeli Raymond Craddock tokaisee konstaapeli Alf Ventressille ohimennessään sarkastiseen sävyyn:
- 19 pystyyn on "uurastus". Ilmeisen outo käsite sinulle.

Sydämen asialla
182. T.Avis9.6.2013 klo 12:45
Kamenskaja laski kuulokkeen ja palasi keittiöön, missä hän oli miehensä kanssa parhaillaan ratkaisemassa sanomalehden sivun kokoista ristikkoa. Aleksein tarvitsi vain vilkaista Nastjan kasvoja ymmärtääkseen että tämä oli suorastaan raivoissaan.
- Mitä nyt, eukkoseni? Aleksei kysyi huolissaan. - Kuka sinua on loukannut?
- Pikkujuttu, Ljoša, anna olla, Nastja vastasi huitaisten kädellään. - Mitä kysytään seuraavaksi?
- Seuraavaksi kysytään henkilöä joka teki omaisuuden abstrakteilla maalauksilla. Toinen kirjain on "o" ja kolmanneksi viimeinen samoin "o".
- Pollock, Nastja vastasi välittömästi.
- Että sinä olet fiksu, Aleksei kehui. - Nyt meillä on kirjain "l" vaakasuoraan olevassa sanassa. Se on...Patologinen intohimo niitä kohtaan joita ei enää ole. Mitä se tarkoittaa?
- Nekrofiliaa. Sanaristikon laatija taitaa yrittää olla vitsikäs?
- Niin kai, Aleksei totesi kohauttaen olkapäitään. - Mutta miksi sinä äksyilet? Mitä pahaa siinä muka on?
- Anteeksi, kultaseni, muuten vain...Olen huonolla tuulella ja marisen.

Alexandra Marinina: Kaikesta täytyy maksaa
183. Eki9.6.2013 klo 12:51
Viranomainen ratkoo ristikkoa, vastapäätä oikeussaliin menoa odottava tummaihoinen nuorehko mies.

"Eikö oikein etene?"

"Mars on kai sodan jumala?"

"Se on myös planeetta."

"Tiedän mutta tässä kysytään 'kreikkalaista sodan jumalaa'."

"Ares. Kreikkalaiset käyttävät nimeä Ares. Sama tyyppi, eri nimi."

"'Ares' sopii. Kiitti."

"Ei kestä. Rakastin myyttejä kouluaikana. Tiedot jäivät päähän."


The Wire - Langalla ("Maailman paras tv-sarja* joidenkin mielipiteiden mukaan), jakso "Esinäytös"
184. Voi Sula10.6.2013 klo 16:14
Heli Laaksosen runokirjasta Sulavoi:

Leppäkerpun murhe

Leppäkerppu ol täyttäny ristikost yhre kulma iha vääri.
Mistän paikka ei lähteny ratkema.

Olas ol oikke ja oona ja nata ja taara
mutko eläkevakuutusyhtiön sai sopima
tul paheest pyhe
hyveest puhe
ja nurinast rämemaja
lumikolan kuva al luk windusikkunaliina.

VR:n asiakasleht ol pilal
ei tämmöst voi ikä ihmiste ilmoil jättä
kaik näke et joku iha viti on istun junas.
185. Antti Syttä1.7.2013 klo 22:26
Raotetaan vähän itsensä Jussi Vareksen ratkontametodeja.

"Siirryin suoraan urheilusivuille. Jari Litmasen kiperä tilanne huolestutti taas kerran. Luin artikkelin jopa kokonaan läpi. Siihen meni jonkin verran aikaa, mutta vielä piti kaivaa kynä esille ja alkaa täyttää sanaristikkoa. Jämähdin hetikohta oikeaan alanurkkaan, josta tapaan ristikot aloittaa, ja kyllästyin."

Reijo Mäki: Black Jack, Otava 2003, s. 15
186. T. Avis5.7.2013 klo 10:45
Junavaunussa kuuluu hätääntynyt huuto: "Apua, onko täällä lääkäriä?"
"Minä olen", mies kiiruhtaa paikalle seuraavasta vaunuosastosta. "Kuka tarvitsee apua?"
"Minä", matkustaja vastaa iloisesti. "Sanokaapa jokin kuusikirjaiminen silmäsairaus."

Valitut palat, lokakuu 2003
187. Hidas käsi7.7.2013 klo 17:53
Simpsonit tänään 7.7.2013, Smithers liehittelee johtaja Burnsia: laminoin sanomalehtenne sir, jotta siitä ei tarttuisi painomustetta. -typerys, miten nyt täytän lasten ristikon?
188. T. Avis8.7.2013 klo 10:10
Aber im Leben immer wieder interessant, dass eine Niederlage sich im nachhinein oft als ein Volltreffer erweist. Wo man hinterher zugeben muss, siehst du, wenn mir nicht Haus und Hof abgebrannt wären, wenn ich nicht meine gutbezahlte Stelle und meine wunderschöne Frau verloren hätte, dann hätte ich dieses hochinteressante Kreuzworträtsel wahrscheinlich nie aus der Mülltonne gefischt.

Wolf Haas: Silentium!
189. T. Avis11.7.2013 klo 14:01
Istuskelin sairaalan odotustilassa ja seurasin, kuinka muuan nainen auttoi poikaa sanaristikon ratkaisemisessa.
"Äiti", poika kysyi, "mikä tähän kohtaan sopii?"
"Ihmisen paras ystävä", äiti vihjaisi.
Poika mietti hetken ja arvasi: "Ilmastointiteippi?"

Valitut palat, toukokuu 2007
190. T. Avis16.7.2013 klo 16:22
Muuten lehdessä ei ollut mitään mainitsemisen arvoista, ja Brenner tuumikin: pitäisiköhän täyttää ristikko? Se kun oli tullut hänelle tavaksi niinä vuosina kun hän työskenteli liikennepoliisissa. Yövuorossa suorastaan hihkuu riemusta, kun pääsee täyttämään sanaristikkoa.
Mutta se ei ole mikään harmiton juttu, sanaristikko nimittäin. Yksi Brennerin kollegoista oli jäänyt rysän päältä kiinni, kun hän oli yhden yön aikana täyttänyt ristikkolehden kannesta kanteen. Mutta älä luule, että hän oli niin hyvä tekemään ristisanatehtäviä, hän oli koko ajan käyttänyt vain yhtä ainutta sanaa: masentunut. Se vain ei sattunut sopimaan ihan joka riville. Tietysti hän joutui oikopäätä varhaiseläkkeelle, 32-vuotiaana. Se onkin kuule sillä lailla, että vaikka yleisesti kuvitellaan että poliisin suurimpana vaarana ovat laukaustenvaihto ja takaa-ajokeikat, niin ei sovi unohtaa sanaristikoita.
En nyt halua sanoa, että Brenner olisi ollut vaistoihmisiä. Usein hän nimittäin toivoi: hyvä vaisto, niin tekijä olisi kiikissä alta aikayksikön. Mutta se ei kuulunut hänen erikoistaitoihinsa. Ihan niin kuin hän ei ollut mitenkään järin musikaalinen eikä mitenkään erityisen hyvä kielissä. Matematiikkakin oli vähän niin ja näin. Eivätkä siis vaistotkaan ihan parhaasta päästä. Miksei sitä voi myöntää, jos asia kerran on niin? Mutta nyt hänen vaistonsa oli kerrankin oikeassa ja hän jätti ristikon täyttämättä.

Wolf Haas: Kananlihalla
191. Maikki29.7.2013 klo 12:50
Vuosia sitten, kun vanhempani olivat elossa ja hyvässä voinnissa, veljeni ryhtyivät käyttämään tietyistä asioista sanaa "vanhusmaisuus". Vanhusmaisuutta oli pitää tiukasti ruoka-ajoista kiinni, pelata pasianssia ja ratkoa ristisanoja. ...

Kristina Carlson kolumnissaan SK 30/2013
192. Sepeteus11.8.2013 klo 12:08
- Muuten, mitä tuo käyttämäsi sana "reta" merkitsee? En tunne sanaa, eikä ehkä yleisökään.
- Kyllä yleisöstä sen tietää jokainen, joka on ratkonut ristikoita, se on ruotsinlainaa ja tarkoittaa kermaa.

Ilkka Koivisto: Ovela lintubongari ja muita tarinoita (Minerva 2013)
193. Eki11.8.2013 klo 12:16
Veikko Sinisalon poika, muusikko Jarno Sinisalo (1956–2006) ystävästään Vesa Vierikosta Radiomafian Kohtaaminen-ohjelmassa: ”Me käytiin kattomassa harjoituksia, mm. Holmbergin Kallen ohjaustöitä ja nähtiin esityksiä Helsingin Kaupunginteatterissa ja sitten tietysti kun isä palasi Tampereelle niin Tampereen Työväenteatterissa. Se sillä tavalla tarttui enkä mänään voinut kuvitella, että Veskusta näyttelijä tulisi. Mä luulen, että sillä oli vaikutusta, kun oli nähnyt, miten hienoa hommaa se voi olla parhaimmillaan. Vesku tietysti näki sitä aivan huipulta, näki kaikkia hyviä tyyppejä. No me tietysti meluttiin siellä Holmbergin Kallen harjoituksissakin, kun se ohjas tuota Agricolaa ja kettua tuolla Kaupunginteatterin pienelle näyttämölle ja sanaristikoita täytettin, makailtiin siellä katsomossa penkkien välissä ja siellä oli sanaristikossa semmoinen kuva, jossa mies hyppää korkeutta, niin Vesku kirjoitti siihen että ylitse, niin mä aattelin, että ei se voi mitään ylitse olla vaan se on ylitys ja tota, se oli niin kovaäänistä puhetta, että Holmbergin Kalle suuttui, että olkaa pojat hiljaa siellä, täällä harjoitellaan näytelmää.”
194. iso S18.8.2013 klo 13:17
Iltiksen sunnuntailiitteessä Pertti Koskisen artikkelissa "minne katosi Asavisio?"

"Vaan katosiko sittenkään?

Gigantista Asa-telkkaria on turha mennä etsimään - mutta alapa ratkoa ristikkoa. Jos siellä on tv-ruuden kuva, lyön vetoa että vastausruutuja on kolme. Ja sana alkaa aalla."

Mitähän ristikoita Pertti ratkoo, kun uskaltaa lyödä vetoa kolmekirjaimisen ratkaisusanan puolesta?
195. a_viisi19.8.2013 klo 20:31
Pietari taivaassa ratkojaenkelille: "Siihen tulee kissa."
Pietari esitelmöi vieraalle: "Innokas mies ratkomaan ristisanatehtäviä, mutta ei saa itse valmiiksi. Entinen ministeri."

Tervetuloa aamukahville, kotimainen elokuva tänään. (..suunilleen sananvaihto noin..)

Onhan tuossa tuo lohduttava tieto, että taivaassakin ratkotaan sanarisitkoita. Tiedä sitten, millaisia on siellä toisella puolen, onko siellä ne tulisen pahat pahikset.
196. pieni m19.8.2013 klo 22:44
Iso S, tavuristikossa se A-SA tuli juuri vastaan, kuvineen päivineen!
197. iso S20.8.2013 klo 16:57
[Hyvä kun selvisi: Pertti ratkoo tavuristikoita. Minulla on suppea ymmärrys, ristikoista puhuttaessa ajattelen vain kuvaristikoita.

Erillisen hiuksenhalkomisen (jossain sopivassa säikeessä) arvoinen asia on se, voiko Asan tavuttaa silloin kun tarkoitetaan telkkarin tai radion tuotemerkkiä. Sehän on lyhentäen muodostettu firman perustajan (Arvo Sakrelius) nimestä eikä näin ollen ainakaan alkujaan "sana".

Röyhkeästi poikkean aiheesta sivupolulle osoittaakseni että joskus historia toistaa itseään. Asat valmistettiin Turussa. Lohjalla Finlux-telkkareita valmistanut Oy Lohja Ab osti 1979 Asa Radio Oy:n. Salossa Saloran valmistus siirtyi Nokian haltuun ja sinne päätyi myös Finluxin tv-tuotanto. Nokia siirtyi kännykkäalalle ja myi tv-tuotannon hongkongilaiselle Semi-Techille, joka alkoi valmistaa telkkareita Finlux-nimellä - Turussa, josta Asan tarina oli alkanut.

Salossa valmistuksen aikana ei tuotemerkki Asa tainnut enää olla hengissä, joten sitä kautta ei ole selitettävissä, miksi räppäri Matti Salo on käyttänyt mm. taiteilijanimeä Asa.]
198. Matti20.8.2013 klo 18:46
Pertti puhuu kolmesta ratkaisuruudusta - hän ei siis puhunut tavuristikoista.

Sinänsä vekkuli havainto on se, että Asa ei kelpaa sanaristikon sanaksi, muta tavuristikkoon se kelpaa.
199. T.Avis5.10.2013 klo 09:11
Neiti Gorringe istui erään lampun lähellä ratkoen Timesin ristisanatehtävän niitä kohtia, jotka Bishop oli jättänyt täyttämättä. Bishop istui hyvin suuren pöytänsä takana poltellen merenvahapiippua, ääneti, kuunnellen musiikkia.
Kaikki vaikutti hyvin kodikkaalta ja mukavalta. Tätä oli jatkunut jo yli puoli tuntia, kun neiti Gorringe huomautti:
- Kello on puoli yhdeksän, Hugo.
- Selvä.
Bishop kiillotti Zeiss-merkkisen yökiikarin linssejä. Vera kysyi:
- Tulenko mukaasi?
Hugo nousi seisomaan työntäen kiikarin koteloonsa.
- Haluaisitko?
- Kyllä.
- Sovittu.
Vera pani ristisanatehtävän syrjään. Hänelle ei usein tarjoutunut tilaisuutta olla mukana itse toiminnassa.

Simon Rattray: Uraanikentän salaisuus
200. Pena27.10.2013 klo 17:37
Neil Hardwick Roman Schatzin vieraana Yle Puheessa:

RS: "Kaveri soitti mulle kerran ja sanoi että nyt sä voit kuollakin, että sun nimi on ollu yhdessä suomalaisessa ristikossa. Sä oot ilmeisesti kans?"
NH: "Joo, mä oon ollu, koska se on niin kiitollinen se Neil ristikossa."
RS: "Än ee ii äl."
NH: "Joo."
201. Lars29.10.2013 klo 22:19
Tampereenkiäliset uutiset veisbuukissa 16.10. -13
"Pispalan seurakunnam pappi ja suntio vartoili pyhäaamuna kirkommenojen alkua sakastissa ristisanatehtäviä täytellej ja suntio mutisee pualiks itteksee: "Linta Lamppeeniuksev valokuvistaki tuttu? Viis kirjanta, alkaa veellä, loppuu uuhu. Ööö... mikä se voi olla?"
Pastori pähkäilee omalla tahollaan, kunnes yhtäkkiä riamastuu: "No ni, nym mää sen keksi! Vippaas vähä sitä pyyhekkumia. Se onkiv VIULU."
202. Antti Skyttä31.10.2013 klo 07:52
Ristikon avulla voi yrittää iskemistäkin.

"Lehden kotimaan osastossa, kolmannen uutissivun alareunassa olisi ollut juttu Oxfordin erään kirkon tornista löydetystä miehen ruumiista, mutta Brenda ei ehtinyt sinne saakka, koska samassa tuli nuori lääkäri ja asettui hänen viereensä, tarpeettoman muttei sentään hiostavan lähelle.
- Hei kaunis tyttö! Mitäs jos tehtäisiin yhdessä siitä lehdestä ristisana?
Mies nappasi Brendalta lehden, taittoi sen auki ristisanatehtävän kohdalta ja otti kuulakärkikynän valkoisen takin rintataskun suulta.
- Minä tuskin olen mikään haka ristisanatehtävissä, Brenda sanoi.
- Mutta varmasti melkoinen peto vuoteessa.
- Jos sinä vielä -
Ensimmäinen rivi. Kuusi kirjainta vaakasuoraan. "Nainen, jolla on outo menneisyys." Sano kuka!
- Ei harmainta aavistusta.
- Hei, hetkinen! Siihenhän sopii BRENDA! Kaikesta näki, että mies oli jo ennakolta päättänyt sijoittaa siihen hänen nimensä. - Voilá!
Branda sieppasi lehden ja katsoi siinä annettua vihjettä.
- "Tyttö vuoteessa - sensuroitu", hän luki. - Sinähän keksit koko jutun omasta päästäsi!
- Eikö sinustakin vuode tunnu suloiselta sanalta? Mies tekstasi nimen BRENDA lehden laitaan ja rengasti siitä kirjaimia. - Onko vieläkään mitään toivoa?
- Sinä olet naimisissa.
- Ja sinä naimisista karannut. Mies rengasti Brenda-sanasta vielä kolme kirjainta ja kääntyi ilkikurisesti katsomaan häntä. - Kuka siitä tietäisi? Kiivetään huoneeseesi ja -
- Älä viitsi olla noin typerä!"

Colin Dexter: Palvelus vainajalle, ss. 127 - 128, Otava 1995
203. Antti Skyttä19.11.2013 klo 11:30
"Rosemarie täytti koko päivän innokkaasti ristisanatehtäviä ja kysäisi silloin tällöin jonkin Hindukusin joen tai böömiläisen kylän nimeä. Vasta kun hän kysyi mikä on 'kutsumaton vieras' ja minä tiesin vastauksen (Uria), hän muisti minun uudenvuodenvalvojaiseni."

Ingrid Noll: Apteekkari, SAPO 417, s. 168, WSOY 1999
204. T.Avis26.11.2013 klo 10:53
Aluksi hän herättää hämmästystä kieltäytyessään kortti- tai shakkipelistä, koska se on hänen mielestään ajanhukkaa, hän viettää ajan mieluummin laverillaan lukien tai kirjoittaen. Pian ymmärretään, että kyse ei ole snobismista, että hän yksinkertaisesti on sellainen, siinä kaikki, eikä se estä häntä olemasta aina valmis auttamaan, kirjoittamaan kirjettä tyttöystävälle tai ratkomaan sanaristikoita.

Emmanuel Carrère: Limonov
205. Maikki26.11.2013 klo 13:18
Poliisikokelas Wagner haukotteli ja katsoi kelloa. Se oli viittä yli puoli kaksi.
Sitten hän katsoi sanaristikkoa. Se oli ratkaisematon.
Ainakin suurimmaksi osaksi. Hän oli täyttänyt kahdeksan ruutua. Kaksi sanaa. Hän ei ollut varma, oliko kumpikaan oikein.
Ajankulukseen hän ryhtyi laskemaan tyhjiä ruutuja.
Yhdeksänkymmentäneljä. Ei voinut väittää, että hän olisi päässyt pitkälle. ...

Puoli kolmen jälkeen oli melkein mahdotonta pysytellä valveilla, silloin ei mistään maailman sanaristikosta ollut apua.
Hän pureskeli kynäänsä, kulautti kahvia ja yritti keskittyä.
Neljä vaakasuoraan, seitsemän kirjainta, toinen saattoi olla a: Kirjallinen verikoira Pariisissa. ...

Håkan Nesser: Tapaus G - murha menneisyydestä. Suom. Saara Villa
206. T.Avis1.1.2014 klo 10:37
Ovat tässä pienessä kantakahvilassani, joka on nimeltää[n] Monte Cristo, valinneet tänään kahvilamusiikiksi portugalilaisia lauluja.
Kahvila on tyhjä, kaksi tarjoilijaa ilmestyi tiskin takaa, he ratkoivat yhdessä pöydässä ristisanatehtävää nenät vastakkain.

Jaak Jõerüüt: Muuttuvainen
207. T.Avis9.1.2014 klo 15:16
"Te ette ole sukulaisia", santarmi sanoi vaivautumatta edes katsomaan minua, jatkaen sanaristikkonsa täyttämistä. "Minun ei ole lupa kertoa teille mitään."

John Boyne: Tarkoin vartioitu talo
208. T.Avis11.1.2014 klo 20:37

Ta tõusis, läks elutuppa, leidis laualt ristsõna ja pastaka ning katsus sõnade maagilisse maailma põgeneda. Metsloom viie tähega, teine täht on Ä, lopus S; Jaapani automark, keskel kaks S-i; Tallinna suurim linnaosa, algab LAS. Ta heitis ristsõna lauale. Kurat küll, kes teda narrib raisk? Pastakat närviliselt näperdades jäi ta pilk sellele peatuma. Kollasel kirjapulgal põgenes sinine Reformierakonna orav. Ta puges hommikumantlisse, pistes pastaka selle taskusse, siis viskas tossud jalga, lõi Nissanille hääled sisse ja põrutas Lasnamäele.

Armin Kõomägi: Minu Mustmäe
209. Hannu20.1.2014 klo 17:21
Hercule Poirot kapteeni Hastingsille jäähyväiskirjeessään:

"Hän kutsui meidät kaikki kahville. Hänen kuppinsa oli hänen vieressään ja aviomiehen kuppi vastapäätä. Kaikki menivät katsomaan tähdenlentoja paitsi sinä. Jäit yksin ristisanatehtäväsi ja muistojesi kanssa."

Hercule Poirot: Esirippu laskee (Poirot's Last Case) Yle TV1 19.01.2014
210. T.Avis21.1.2014 klo 10:20
[rivin korjaus tuohon Hannun viestin yläpuolelle:
Armin Kõomägi: Minu Mustamäe]
211. Jukkis4.2.2014 klo 11:20
"Vertaan sanoittamista usein sanaristikon tekemiseen. Mietin, mikä sopisi mihinkin kohtaan." Iisa Pykäri, Rumba 1/2014.
212. PS4.2.2014 klo 13:28
"Hän nautti elämän rauhallisemmasta rytmistä, lueskeli kirjoja huvin vuoksi eikä pelkästään opettamista silmällä pitäen,
joi kaikessa rauhassa toisen tai kolmannen kupin kahvia,
ennekuin pojat heräsivät, tai täytti New York Timesin sanaristikkoa kuistilla."

Judy Merril Larsen: Kaipauksen aika.
213. Seitenvitonen4.2.2014 klo 19:33
" Käsky tämäkin? Kolme kirjainta joista ensimmäinen on N, kolmas I", Sofia-täti sanoi hitaasti ja miettien. Vilja kuiskasi salaa A:n hänen oikeaan korvaansa, sillä tällä kertaa Kai oli tehnyt ristisanan."Aivan oikein. Käsky tämäkin: nai", Sofia-täti sanoi haudanvakavana ja kirjoitti A.n. Taisto Matias Taneli Tuomisesta hän selvisi näppärästi yksinkin hiljaisuuden vallitessa ja kirjoitti TMTT. "Mikki Hiiren verivihollinen?" Sofia-täti mietti ja lapset hymyilivät voitonriemuisesti. "Voisinko se olla minä?" täti arvasi.
Mutta samassa kuului voimakas huuto alhaalta kuistilta. "Sofiaa", se oli Agda-täti. "Ovatko lapset siellä, Eilalla olisi heille vähän asiaa." Kai huokasi haikeasti. Olisi kestänyt kauan ennenkuin Sofia-täti olisi selvinnyt sanasta Jopijalkap..
Sofia-täti osasi ratkaista kolmenkielisiä ristisanatehtäviä, saksalaisiakin. "

tässä kuussa edesmennyt Satu Waltari: Haikeat leikit
214. Seitenvitonen4.2.2014 klo 19:35
korjaus: tammikuussa 2014
215. T.Avis7.2.2014 klo 15:48
"Keittiöön", hän sanoi kuivasti ja meni edeltä, tyytyväisenä kun oli jättänyt silmälasinsa pöydälle avatun lehden päälle jotta tytöille olisi selvää, että hänellä oli ollut tekemistä kun he tulivat.
"Piti juuri ruveta täyttämään sanaristikkoa", hän sanoi.

Colm Tóibín: Äitejä ja poikia
216. Maikki25.2.2014 klo 13:15
"Jos äidille jäi ylimääräistä aikaa, hän ratkoi ristisanatehtäviä. Aina niitä perhanan ristikoita. Joskus hän yritti auttaa äitiä.
Istahti tämän viereen ja ehdotti sanoja.
Silloin äiti sähänti, että hän pilasi kaiken hauskuuden. Äiti ei halunnut apua. Hän työnsi poikansa syrjään. Niin kuin yleensä."

Mari Jungstedt: Kesän kylmyydessä, suom. Leena Peltomaa
217. T.Avis24.3.2014 klo 11:51
Perestroikan aikana työympäristöä pääsi hallitsemaan "ei minkään tekemisen" ilmapiiri. Sakin pelaaminen tai ristisanojen ratkominen ei juuri työpaikan atmosfääriä kohentanut eikä parantanut työn tuottavuutta.

Esa Seppänen: Venäjä tienhaarassa
218. arvid24.3.2014 klo 20:12
Fraser TV-sarjassa isä Martin Crane ja pojat Fraser ja Niles olivat pilkillä mökissä järven jäällä. Niles kertoi innoissaan ensi kertaa elämässään pissanneensa ulkosalla ja oli sitä tehdessään kirjoittanut nimensä, tosin ilman i-pistettä. Myöhemmin isä Martin kävi ulkona sanoilla asioilla ja sanoi jatkaneensa pissakirjoitusta oman nimensä kirjoittaen jatkamalla Nilesin N:stä. Fraser tuhahti, että tehän voitte nyt sitten tehdä urologisen ristisanatehtävän.
219. Hannu27.3.2014 klo 17:21
"Suomalaisista aikuisista 70% osaa uida. Ja niin paljon uimataitoisia on harvassa Euroopan maassa. No - ei niillä muilla ole järviäkään siinä mitassa kuin meillä. Minun studiovieraani, suomalaisen osaamisen esimerkkihenkilöt Elvi ja Reinokin osaavat uida, mutta he eivät nyt ehdi kommentoimaan tätä asiaa, koska he tekevät tuolla studion nurkassa ristisanatehtäviä ja sudokuja. Nekin ovat kuulemma kansallinen erityisosaamisalue Suomessa."

Yle Radio 1, 27.3.2014 klo 11.00-11.45
VALKOISTA VALOA: Maailman vakain kansa. Toimittaja Johanna Korhonen pohtii, mitä suomalaiset oikeasti osaavat.
220. T.Avis17.4.2014 klo 13:41
Mieluummin olisin kokonaan kajoamatta tähän tulenarkaan kysymykseen, kun en ole mikään asiantuntija, enkä harrasta shakkia, tai ratkaise ristisanatehtäviä, mutta kun nyt lehdessä on herkullinen kuva Kiinan varapääministeri Dengistä villinlännenhattu päässä, niin täytyyhän minun edes yrittää sanoa jotakin kahden kommunistijättiläisen suhteista.

Pentti Saarikoski: Asiaa tai ei
221. T.Avis21.5.2014 klo 19:27
She played as well as she could, but the others were not only dedicated Scrabble players but also crossword addicts, and so Agatha did badly compared to them.

[...]

James read his Times as usual but without reading the social column and then turned to the crossword. For some reason, Monday's crossword was usually easier than the rest of the week and to his disappointment he finished it in twenty minutes. Nothing left to do but get on with writing his military history.

M.C.Beaton: Agatha Raisin and the witch of Wyckhadden
222. T.Avis25.5.2014 klo 09:58
- Pöh! Kai minun on sitten vain uppouduttava päivän lehden ristisanatehtävään.

Aku Ankka 21/2014 s.7
223. T.Avis28.5.2014 klo 14:06
- Isä selässään. Kuusi kirjainta, kolmas on N.
- Aeneas.
- Tosiaan. Se on usein ristisanoissa.

Luis Buñuelin elokuvassa Päiväperho
224. Eki31.5.2014 klo 17:23
Tämä taisi olla Aamulehdessä. Ohjaaja Johanna Vuoksenmaa kertoo laulujen sanoituksesta.

"Olen tässä hommassa onnellinen amatööri, toritaiteilija, jonka työt ovat vahingossa päätyneet hienoon museoon."

"Laulujen tekstittäminen on minulle vähän kuin sudokua. Teen sitä silloin, kun on vapaa-aikaa. Tykkään riimitellä, ja elokuvantekijänä keksin helposti ideoita, jotka voi tiivistää kolmeen minuuttiin."

Kun Vuoksenmaa aloitti Kaiku Songsilla, Pekka Ruuska kysyi, haluaako hän kirjoittaa biisejä salanimellä.

"Olin ihan, että en todellakaan! Olen itse saanut niin paljon laululyriikoilta, että nyt olen ylpeä joka ikisestä renkutuksesta."
225. Antti Skyttä8.6.2014 klo 14:51
Näin kirjoittaa Tiina Hurskainen Kodin Kuvalehdessä 12/2014 (kannessa ilmestymispäiväksi merkitty 5.6.2014), yläotsikkona Pysyn mökillä, täydellisen illan resepti (sivu 17):

"Ahtaudun saunapuhtaana mökin sohvalle mieheni kanssa. Pistämme jalat vastakkain. Pöydällä on kummallekin lasi punaviiniä. Kynttilät palavat, takka loimuaa, taustalla radiossa soi Lauantain toivotut.

Illan täydentävät ristikkolehdet, terävät kynät ja päät. Molemmilla on omat lehtensä. Jos ristikko jumittaa tai ruudukko alkaa tympiä, vaihdamme niitä hetkeksi. Välillä heitämme kysymyksiä oikeista ratkaisuista sohvan päästä päähän: Lainausmerkeissä Dean Martin? Sano nyt, mikä se on! Entä iso firma, neljä kirjainta?

Pähkäily sana- ja kuva-arvoitusten parissa hämärässä mökissä on rattoisinta mitä tiedän. Koska mökissämme ei ole sähköjä, meillä on myös otsalamput siltä varalta ettemme malta lopettaa, kun kynttilänvalo ei enää riitä. Sillä ristikkoa ei jätetä. Kesken."
226. T.Avis17.6.2014 klo 11:11
"Abe? Etkö voi hyvin?"
Levine laski kätensä ja tunsi syyllisyyttä. Hän katsoi työtoveriaan Jack Crawleyta, joka teki Timesin ristisanatehtävää toisen pöydän ääressä. "Kyllä minä ihan kunnossa olen", hän sanoi. "Ajattelin tässä vain."
"Sydäntäsikö?"

Donald E. Westlake: Sydämen asia
227. Olavi Kivalo17.6.2014 klo 14:10
Katsoikohan kukaan eilisiltana elokuvaa All about Steve, joka tuli subilta klo 21? Hesarin mukaan pääosan esittäjällä Sandra Bullockilla on siinä vaivaannuttava rooli naivina sanaristikkojen laatijana.
228. Maikki19.6.2014 klo 10:15
"Murhan ratkaiseminen oli kuin sanaristikon tekoa. Ratkaisu oli harvoin heti näkyvissä; sen löytäminen edellytti, että yhtenä päivänä jätti jotkin yksityiskohdat sivuun ja keskittyi toisiin. Kun sitten myöhemmin palasi syrjään jätettyihin seikkoihin, niissä näki äkkiä uuden kuvion. Ristisanoja tehdessäänkin hän ihmetteli välillä jälkeenpäin, miten oli voinut olla jossakin kohdassa niin sokea. Kun saman ongelman näki uudelleen, oli äkkiä päivänselvää, mistä oli kysymys. ...

Kihlgård ja Smittenberg tavasivat lehteä päät tiiviisti yhdessä; syyttäjällä oli kädessään kynä ja Kihlgårdilla totta kai pulla. Jessus, nehän ratkoivat ristikkoa!"

Mari Jungstedt: Meren hiljaisuudessa
229. Maikki3.7.2014 klo 21:14
"Asiakkaita oli kolmessa pöydässä. Iäkäs mies ratkoi päivälehden ristisanaa kahvin ja masariinin voimin. ... Vanha mies istui yhä ristisanaansa syventyneenä, raapusti silloin tällöin sanan tärisevällä kädellä ja maisteli kahviaan. ... Ristisanaa ratkonut vanha mies tyhjensi kahvikuppinsa, nousi vaivalloisesti seisomaan ja poistui."

Mari Jungstedt: Kevään kalpeudessa
230. Antti Skyttä4.7.2014 klo 20:50
Vareksista tuttu Reijo Mäki kirjoittaa kirjassa Nuoruustango seuraavan kappaleen. Ratkojana siinä ei ole Jussi Vares vaan Alpakaksi kutsuttu roisto.

"Niin hän oli sitten ruvennut täyttämään ristisanatehtäviä odotellessaan mitä tuleman piti. Urakka eteni vähän tökkien. Nyt häntä askarrutti vihjesana "keravalainen", jossa lisukkeina olivat vielä sekä kysymysmerkki että huutomerkki. Seitsemäntoista kirjainta vaakaan, ja siihen keskelle oli jo muodostunut osio "kolli"? Alpakka jyrsi lyijykynänsä päätä otsa kurtussa. Mikä perkele se tämäkin oli? Samassa mies sai ahaa-elämyksen. Nuorisorikollinen! Sehän osui ja sopi."

Reijo Mäki: Nuorisotango, Otava 2005, sivu 276
231. Sepeteus31.7.2014 klo 15:54
"Kuka antoi pojalleen nimen Aarne, oliko hän tuntenut ketään Aarnea? Oliko sen nimisiä kuuluisuuksia? No niin, ainakin Aarne Saarinen edesmennyt puheenjohtaja, sanaristikkojen vakiokamaksi sukeutunut Aarne Tarkas ja taisi olla vielä Aarne Sulkanen, vanhemman polven näyttelijä"

Markku Ropponen: Kuhala ja tuomitut, Tammi 2014
232. Wexi31.7.2014 klo 18:29
Pohjantähden "Akselina" Sulkasen Aarno.
233. jepsj31.7.2014 klo 19:34
Kyläsairaalan eilen päättyneessä sarjassa potilas lääkärille:

- Olisiko teillä sanomalehtiä? En ole täällä saanut kertaakaan ristisanatehtäviä. Nuo viheliäiset eukot pitävät niitä paholaisen tekeleinä.

(Ohjelmalla oli onnellinen loppu. Sairaanhoitajatar vei vanhalle naispotilaalle ristisanatehtävälehden.)
234. T.Avis3.8.2014 klo 10:02
- Älä nyt! Avaruusohjelmien myötä on syntynyt teflon-pinnoite ja kuulakärkikynä jota voi käyttää painottomassa tilassa.
- Mitä hyötyä sellaisesta kynästä on?
- Voi kirjoittaa ylösalaisin. Ratkon usein ristisanoja selälläni maaten.
- Minä vihaan tyyppejä, jotka tekevät ristisanat kuulakärkikynällä.
- Vääriä sanoja ei saa pyyhittyä pois.
- Ja keskeneräiset ristikot päätyvät kuitenkin hammaslääkärin odotushuoneeseen.

Sarjakuvasta Paikallisuutisia, HämS 3.8.2014
235. Eki17.8.2014 klo 01:06
Kutosen tv-sarjassa Cleaners nuori poika oli levoton ja hänestä huolehtiva nainen lykkäsi eteen sudokukirjan ja sanoi: "Väritä vaikka noita!" Muutamaa kohtausta myöhemmin nainen katsoi sudokukirjaa ja olihan se täytetty - pelkästään oikeilla numeroilla! Nuori herra olikin jonkunasteinen nero.
236. T.Avis25.8.2014 klo 17:02
[Seuraavassa katkelmassa palautetaan mieleen Kaarlo Sarkian runoa Vala. (toim. huom.)]

He tekivätkin sen välittömästi. Asettamalla kolmannen tuolin raasun eteen he ottivat paperia ja kynän ja kirjoittivat - tai paremminkin: paikkasivat sen alusta loppuun saakka lukuun ottamatta ensimmäistä säkeistöä, jota he eivät löytäneet mistään. Muissakin säkeistöissä oli paljon heidän omaansa. Mutta niin se oli suurin piirtein, niin he päättelivät.
He täyttivät sen kuten kuvasanaristikon lehdessä, pelkästään löytämiensä pikkumuistumien ja asioiden ja pienenpientenkin vihjeiden perusteella, kunnes se oli kokonainen lukuun ottamatta ensimmäistä. Alussa taas, poika sanoi, ja tyttö huudahti: hei! taas! huomaatko: siinähän se on! 'Taas sulle vannoisin -' Niin he löysivät senkin.

Marko Tapio: Korttipelisatu
237. Eki1.9.2014 klo 07:41
Kauko Säädin IS:n TV-lehdessä:

"...kun lukuisat, pitkät soolo-osuudet jyräsivät, pönötti Pepe (Willberg) lavalla. Ikään kuin kysymyksessä ei olisikaan keikka elävän yleisön edessä, vaan tauko levyn äänityksissä. Vain lukulasit ja ristikkolehti puuttuivat."
238. Maikki3.9.2014 klo 10:38
... Hänen sylissään oli avoimena jokin aikakauslehti, jossa oleva ristisana-arvoitus aikaansai Kihon kasvoilla harvinaisen miettiväisen ilmeen. ...

... En. Mutta juuri koetan ratkaista tätä ristisana-arvoitusta. Mikä on se, jossa on viisi kirjainta, ensimmäinen "n" ja viimeinen "i", ja jota lehmät syövät ja ruotsalaiset kadehtivat?
Piukkanen huokaisi syvään.
Sinun tasoisesi on lyseon kolmasluokkalaisen!
Hm ... jota lehmät syövät ja lyseolaiset kadehtivat ... äh, ruotsalaiset kadehtivat ... Ahaa! Nurmi! Jipii! Ja sitten tässä on sana, jossa on neljä kirjainta ja joka on 'viekas eläin, joka asuu haisevissa pesissä'. Tjah, mikäs se olisi?
Piukkanen katsoi synkeästi ystäväänsä, mutta se ei millään lailla vaikuttanut Kihoon.
Nelikirjaiminen viekas eläin, mutisi hän otsaansa rypistellen ja kynäänsä pureskellen, Asuu haisevissa pesissä ... Maltas ... "s" ja sitten "i" ja sitten - ahaa s-i-k-a! Sopii!
Piukkanen käänsi korituoliaan niin, että hän joutui selin Kihoon. Kiho ei sitä huomanut, Hän mietti toista viisikirjaimista sanaa, joka merkitsi puissa elävää eläintä ja jonka toinen kirjain oli "p". Tämä sana - ja koko arvoituksen loppukin - jäi häneltä kuitenkin ikuisesti ratkaisematta, sillä muuan välikohtaus sotki kaiken. ...

Puolen tunnin kuluttua tarmokas Kiho kävi kärsimättömäksi ja alkoi takoa koppinsa ristikkoa.
Halloo, Buddy! hän huusi vartijalle. Pyydän huomauttaa, että olen tutkintovanki ja että minua on kohdeltava sen mukaisesti. Tuokaa jotakin lukemista, mieluumin sellaista, jossa on ristisana-arvoituksia.

Kapteeni Leo Rainio (oik. Mika Waltari ja Armas J. Pulla) - Älkää ampuko pianistia

(Tämä katkelma on toistaiseksi vanhin suomenkielinen sitaatti mitä olen löytänyt. Ensimmäinen painos on julkaistu 1932,)
239. Wexi10.9.2014 klo 02:39
...Ilta-Sanomien ristikko pitäisi yrittää täyttää mieluummin heti aamusesta, ehkä jo ennen sitä kolmatta olutta, kun vielä muisti näyttelijätär Tean sukunimen, taikka kapellimestari Almilan etunimen...

Reijo Mäki: Kolmijalkainen mies.
240. T.Avis26.9.2014 klo 10:07
Hän katselee, kuinka isä lukee sanomalehteä. Isä lukee nopeasti, hermostuneesti, selailee sivuja kuin etsisi jotakin, jota siellä ei ole, ja näpäyttää ja läimäyttää sivuja niitä kääntäessään. Luettuaan hän tait[t]aa lehden kapeaksi kaistaleeksi ja tekee ristisanatehtävän.

[...]

Ristisanatehtäviä ratkoessaan isä selailee aina Oxfordin englannin taskusanakirjaa. Hän tuntuu osaavan ainakin jotenkuten sanakirjan jokaisen sanan, ja myös jokaisen idiomin.

[...]

Isä alkaa etsiä työtä. Joka aamu tasan seitsemältä hän lähtee keskustaan. Mutta tunnin parin kuluttua - tämä on hänen salaisuutensa - kun muut ovat poissa kotoa, hän tulee takaisin. Hän panee taas pyjaman päälle ja menee sänkyyn Cape Timesin sanaristikon, pienen brandypullon ja vesikannun kanssa.

J. M. Coetzee: Poikavuodet
241. T.Avis5.10.2014 klo 17:56
Aasta varem oli ta ühel ristsõnavõistlusel võitnud nädalavahetuse mereäärses kuurordis - öö hotellis ja ja õhtusöögi kahele küünlavalgel gurmeerestoranis.

Katrina Kalda: Eesti romaan
242. T.Avis22.10.2014 klo 09:40
Vain keittiössä tunnen oloni kotoisaksi. Keittiön pitää olla riittävän suuri. Siellä on oltava tarpeeksi tilaa isolle pöydälle, jonka ääressä voi pelata korttia tai ratkoa ristisanatehtäviä samalla kun ruoka valmistuu. Siellä on myös oltava radio, josta voi kuunnella urheiluselostuksia.

Russell Baker ; Valitut palat, syyskuu1992
243. T.Avis11.11.2014 klo 09:37
Vaan mikäs auttoi, oli keksittävä jotain tekemistä. Hän yritti tehdä sanaristikkoa, mutta ei tuntenut niitä ihmisiä ja asioita, joihin vihjeissä viitattiin: "rap-artistia ja tv-juontajaa", "ministerinkin miesystävällä". Sudoku oli helpompi. Ratkottuaan pari sudokua hän tunsi lievää heikotusta ja meni kinkulleen, teki ison voileivän ja kaatoi maitolasiin punaviiniä.

Minna Lindgren: Kuolema Ehtoolehdossa
244. Hannu11.11.2014 klo 14:52
"Telttansa edessä auringon lämmittämällä huovalla makaava Jousimäki painoi kasvonsa niljaisia käsivarsiaan vasten ja sulki turvoksissa olevat silmänsä. Kun asettui makaamaan liikkumattomana niin auringon kuumotus rupesi tuntumaan hauduttavalta ja hajut ja ihmisten ja hyönteisten äänet aisti paremmin. Sitten hän avasi silmänsä kohottamatta päätään. Käsivarsien alta hän näki läheltä aikakauslehden kuvaristikkoaukeaman ruudut ja kuvat ja huolimattomasti tekstatut kirjaimet. Siinä oli lapsitähti Lolita ja kypäräpäinen sotilas ja puhekuplan Uraa, oli kaartuvakaulainen Leda, joutsen ja koominen knallipäinen Stan ja sädehtivä Aton. Ruudukon täytetyt osat olivat soluttautumassa neliö neliöltä kohden vasemman ylänurkan arvokkaimpia salaisuuksia. Paperin ja painomusteen hajuinen arvoitus kesälomalaisille, mysteereiden kennosto turtuneen tunteen ja ajatuksen lokeroitua."

Heikki Turunen: Joensuun Elli
245. Antti Skyttä20.11.2014 klo 15:10
Seuraavassa vähän laatijafanitusta.

"Vierellään hänellä oli pieni metallipöytä, jolla oli lääkkeitä, paperinenäliinoja, tyhjä mehulasi ja joitakin ristisanakirjoja, jotka minä tunnistin.
- Tunnen kaverin, joka laatii nuo ristikot, minä sanoin. Hän on vuokraisäntäni.
Hänen kulmakarvansa kohosivat. - Hänkö asuu täällä? Hän on nero! Hän saa minut aivan hulluksi näiden juttujen kanssa. Katso nyt tätäkin. - 1700- luvun englantilaiset kirjailijat, ja laittaa mukaan kaikki kirjat ja henkilöt ja kaiken. Minun piti mennä lukemaan Henry Fieldingiä ja Laurence Sterniä ja ihmisiä, joista en ollut koskaan kuullutkaan, vain selvitäkseni tästä. Tämähän voittaa yliopisto-opinnot. Onko hän joku professori?
Pudistin päätäni ja tunsin outoa ylpeyttä. Miehen reaktiosta päätellen Henry voisi olla vaikka rock-tähti. - Hänellä oli se pieni leipomo Staten ja Purduen risteyksessä. Hän alkoi tehdä ristisanoja jäätyään eläkkeelle.
- Ihan totta? Oletko varma, että se on sama mies? Henry Pitts?
Nauroin. - Tottakai olen varma. Hän kokeilee noita aina minuun. En ole kai koskaan saanut yhtäkään valmiiksi.
- Sano hänelle, että haluan tavata hänet joskus. Hänellä on todella kieroutunut huumorintaju, mutta minä pidän siitä. Hän teki yhden pelkästään kasvitieteellisistä jutuista, muistatko sen? Olin tulla hulluksi. Valvoin koko yön. Uskomatonta, että se mies asuu täällä Santa Teresassa. Luulin, että hän olisi joku professori MIT:ssä tai jossain.
- Kerron hänelle, että sanoit noin. Hän ilahtuu siitä, että hänellä on fani."

Sue Grafton: B niin kuin Beretta, ss. 154-155
Jännityksen mestarit 37, Viihdeviikarit 1989
246. Maikki20.11.2014 klo 20:11
... Kädessään miehellä oli vanha Hemmets Journal, ja kun Sebastian laski lehden käsistään, Vanja näki häivähdyksen puolittain ratkaistusta ristikosta. Vanja oli aistivinaan, miten Sebastian fyysisesti säteili kyllästymistä. ...

Onko sinulla tylsää? hän kysyi vilkaisten riekaleiksi selattua lehteä.
Ei, minä pystyn miettimään vaikka koko päivän egyptiläistä auringon jumalaa, kaksi kirjainta, mutta haluaisin vain päästä vähän tuulettumaan. ...

Michael Hjorthin ja Hans Rosenfeldtin dekkarista Tunturihaukka
247. Marco Poloinen23.11.2014 klo 13:23
Tuoretta sanailua sanaristikoista - itse Eki asialla:

_http://yle.fi/uutiset/ratkotko_ristikoita_jopa_mi ljoona_suomalaista_arvostaa_yha_sanahaasteita/7644 386

(viiva pois edestä)
248. T.Avis13.12.2014 klo 12:00
Tietokoneliikkeen myyjänä olen tottunut ratkomaan asiakkaiden ongelmia. Mutta kerran iäkäs rouva, jolle olin aikaisemmin samana päivänä myynyt sanaristikkopelin, esitti kysymyksen, joka jätti sanattomaksi.
"Ristikko neljä, neljäs rivi vaakasuoraan, kuusi kirjainta. Mikä on ratkaisu?" hän kysyi.

P.D. Työn iloa -palstalla, Valitut palat toukokuu 2005
249. T.Avis31.12.2014 klo 14:11
Mies oli meistä kiusankappale, mutta hän osoitti meille, millaisia todella olemme.
Näen sanaristikkomiehen kotikaupunkini Toronton metrossa aina silloin tällöin. Hän vaeltaa metrovaunussa matkustajan luota toisen luo sanaakaan sanomatta, ojentaen sanomalehden ristikkosivua ihmisille kysyvä ilme lapsenkasvoillaan.

Hayley Linfield: SANATON näyttää suunnan; Valitut palat heinäkuu 2005

[kolmisivuinen juttu on liian pitkä siteerattavaksi kokonaisuudessaan. Mainittakoon kuitenkin, että apua ristikon ratkontaan lopulta löytyy.]
250. Seitenvitonen1.1.2015 klo 18:59
"Onko olo levoton? Kaipaatko vaihtelua? Aikuisille olisi Yhdysvalloissa tarjolla muun muassa tällaisia leirejä: Sanaristikkoleiri (Crossword University Cruise):sinun ei tarvitse enää pähkäillä ristikoita kotisohvallasi -voit ratkoa niitä heidän sohvallaan.

Valitut Palat /sellaista sattuu, tammikuu 2015
251. Maikki6.1.2015 klo 17:05
Radio tarjoili tänään ristikkoaiheista ohjelmaa

_http://ohjelmaopas.yle.fi/1-2550244

alkaa noin 27 minuutin kohdalla.
252. Eki6.1.2015 klo 17:23
Ihan hauska kahden episodin tarina, paitsi Otilan teet, sillä ei siinä vihjeessä suoraan lukenut "paitsi Otilan teet".
253. Eki7.1.2015 klo 16:17
Toni lähetti minulle tällaisen leikkeen Eero Aarniosta, kansainvälisesti tunnetusta suomalaisesta.

(http://www.sanaristikot.net/xxx/eero.jpg)
254. turutar17.1.2015 klo 13:27
Aikuisten ihmisten yhteenmuuttamises on tiätty oma opettelemisens kun kummallakin on omat tapans ja tottumuksens tiätty jo piintyny. Mut hyvin on Sauli ja Raili sopeutune. Jottan piänt hankaust on tullu vallankin ton tiatotekniikan kohral. Sauli kun on vanhan liiton miähii eikä o pal kompuuttereiren kans pelannu. Raili pualestans on aika haka siin maailmas ja jo ajat sitten lopettanu esimerkiks Turun Sanoman paperiversion tilaamisen, hän imuroi vaan näköislehren netist. Saulil lehren rapistelu kaffekupin ääres on rakas tapa ja vallankin Extran ristikon täyttäminen on oike intohimo Oli kokeeks koittanu täyttää Railin nettilehrest sen ristikon ja oli tullu sanomis kun ei tussi millään meinannu irrota siit Railin iPadist, ei ollu vesiliukost.

Markku Heikkilä: Uutissi Turust, osa XIX
255. T.Avis20.1.2015 klo 15:11
Ristikonratkontaa venäläisittäin:
-https://www.youtube.com/watch?v=Ywb8ls6DONY
256. T.Avis21.1.2015 klo 16:10
Whenever he dropped anything out of the car window, Haveabud always said, "It's organic." Kleenex were organic. The crossword puzzle, torn from the magazin in the motel room, was wadded up and thrown out of the window once it was finished because the crossword puzzle was organic.

Ann Beattie: Picturing Will
257. Hannu6.2.2015 klo 21:00
Viimeisimmässä Yhteishyvässä, helmikuu 2015, juttua ristikkoharrastuksesta sivuilla 56-58. Näkemyksiä kertovat Sanasepoista Riitta Rustari ja Antti Skyttä. Yhteishyvään ristikot pitkään laatinut Jyrki Takala kertoo myös laatija-ammatistaan.
258. Marco Poloinen7.2.2015 klo 21:41
Lisää vankkaa asiaa, YLE Uutiset ja Pekka Joutsi:

_http://yle.fi/uutiset/n-kirjain_voi_olla_ristikon laatijan_painajainen/7787099
259. T.Avis22.2.2015 klo 12:24
Dinah's mum needs the loo each morning within five minutes of her first sip of breakfast coffee, or else the day is lost, but this is almost always the time when Dinah's dad is in there working on the crossword puzzle. [...] Dinah's dad always emerges from the lavatory looking pleased.
'The clue's "Half moon",' he'll say. 'Look. Two letters. The answer's "Mo". How about that?'

Barbara Trapido: Frankie & Stankie
260. T.Avis24.2.2015 klo 12:06
Sohvalla istuu raitapaita nimeltä Pinni, täyttää ristikkoa kuin lottokuponkia, istuu ja kampaa tukkaa.

Olli Heikkonen: Teoria kaikkein pienimmistä
261. T.Avis1.3.2015 klo 11:30
Hallimaisessa huonetilassa esineellistyi hänen nykyinen elämänsä; puoliksi ateljee, puoliksi kilpikaivertamo, ja keskeltä vielä jotakin muuta. Siinä oli työpöytä jonka ääressä hän laati kuvaristikoita.
Huoneen perällä, jossa kaivertamon välineistö oli, hän kävi läpi keskeneräisiä töitään ja työstämistä odottavia toimeksiantoja. Huonojen taloudellisten aikojen tultua ne olivat kovasti ehtyneet. Käyntikorttienkaan tarvitsijoita ei ollut aikaisempien vuosien tapaan. Mutta kuvaristikoitten tarvetta maata koetteleva työttömyys ei vähentänyt.

Martti Joenpolvi: Villiminkit
262. T.Avis2.3.2015 klo 16:04
Siellä Jenny istui kuistilla isänsä kanssa. He olivat koko iltapäivän täyttäneet yhdessä ristikoita sillä aikaa kun Tamara leikkasi pensaita syyskuntoon.

Silloin huomasin Robert Quinnin, joka oli asettunut salin perälle ja täytteli pöydillä lojuvien vanhojen lehtien ristikoita maapähkinöitä napostellen. Hän oli piilossa vaimoltaan.

Joël Dicker: Totuus Harry Quebertin tapauksesta, s. 445 ja s. 595
263. Sepeteus6.3.2015 klo 21:21
Nimismies Manner soitti välittömästi alaisilleen Palokoskelle ja Särkälle. Molemmat olivat kotona. Palokoski oli perheineen katsomassa televisiota ja Särkkä istui pienen poikamiesboksinsa keittiössä ja täytteli sanaristikkoa.

Metropoliitta Panteleimon: Murha näyttämöllä, s. 61
264. T.Avis30.3.2015 klo 19:22
- Ka, mikäpä se siinä möllöttää?
- Ruikasivat kirjeellä Mehtälotosta. Parraan palkinnon oesit soanu, ristisanan ku ruotasit kohilleen.

Sepen ja Pikku Hukan sanailua, Aku Ankka 12/2015
265. T.Avis8.4.2015 klo 16:26
Satan is the great crossword puzzle solver, offering the puzzle as opposed to the secret, the story opposed to the event, nostalgia as opposed to remembrance.
'Whereas there is no hiding!'
'Don't be a fool son. That upright Heisenberg is talking about matter, not two, but one. Life itself consists of waking and sleeping and the dream of truth is falsehood. Besides, I enjoy solving a crossword puzzle myself now and then.'
[...]
His mother took out a crossword puzzle. The Lord had made her a dictionary, with an eye for completeness and that's not nothing, as they'd say in Hungarian, but even more so in offhand Budapest slang.
[seuraa puolentoista sivun "ristikkosanasto"]

Péter Esterházy: The book of Hrabal
266. T.Avis18.4.2015 klo 11:35
The bit that I leave out is that the job was for an editor for their crossword magazine. So, all right, it wasn't exactly Vanity Fair, but it was a start. And everyone has to start somewhere, right?
Except there was just on problem: I'm totally crap at crosswords.
But I was desperate. And broke. And living at home with my parents.
Thankfully, I got the job and moved to London, and for the next three years I made up crossword clues by day and partied in the bars and clubs of West London by night.

Alexandra Potter: Who's that girl
267. T.Avis19.4.2015 klo 15:18
Archy muisti kaksitoistavuotiaan Bankwellin, liikalihavan ja pienipäisen pojan, ja hän muisti skandaalin, joka naapurustossa oli syntynyt, kun oli selvinnyt että Bank teki sekavan mummonsa puolesta sanaristikoita viidellä dollarilla vihko. Bank oli vastannut, että oli vain auttanut mummoaan, joka halusi säilyttää itsekunnioituksensa jättämällä ympäri kotiaan siististi ratkaistuja ristikkovihkoja.

Michael Chabon: Telegraph Avenue
268. T.Avis22.4.2015 klo 09:51
"Minun kärkevä kieleni", pälkähti hänen mieleensä, mikä huvittava lausahdus. Hän otti esiin lyijykynän ja sanomalehden lauantairistikon, hän aloitti oikeassa yläkulmassa olevasta pienemmästä kuvasta. Vasemman laidan suuri piirustus oli hankala, sanat olivat usein liian pitkiä ja kuvat rumia ja sekavia. Hänellä oli apunaan vanha Focus-tietosanakirja vuodelta 1961.
"Valvoo taloudellisessa vastuussa olevien etuja?" Viisi kirjainta, viimeinen kirjain N.

Inger Frimansson: Häränsydäminen mies
269. Maikki20.5.2015 klo 13:39
"Niin käy usein silloin kun täyttää neljäkymmentä. Tai silloin kun on ansainnut ensimmäisen miljoonansa. Tai vähintään silloin kun koittaa se päivä, jolloin isä jää eläkkeelle eikä hänellä ole enää elämässään muuta kuin sanaristikot. Useimmat miehet haluavat kokea sen päivän. Silloin he ovat vihdoinkin päässeet irti isänsä alemmuudentunnosta, viisastelevista huomautuksista ja kriittisistä silmistä."

Jussi Adler-Olsen: Metsästäjät
270. Maikki29.6.2015 klo 20:22
"Neiti Marple laski neuleensa pöydälle ja otti käteensä The Timesin, jossa oli puoliksi ratkaistu ristisanatehtävä.
- Kumpa minulla olisi täällä sanakirja! hän mutisi. Tontiini ja tokaiji - sekoitan aina nuo sanat. Toinen niistä on luullakseni unkarilainen viini.
- Se on tokaiji, vastasi Lucy kääntyen katsomaan taakseen ovelta. - Mutta toisessa on kahdeksan kirjainta ja toisessa seitsemän. Mikä siihen sopii?
- Oh, ei se ollut tässä ristisanatehtävässä, neiti Marple sanoi hajamielisenä. - Se oli vain minun päässäni.
- Komisario Craddock katsoi häneen hyvin pitkään. Sitten hän sanoi hyvästi ja poistui."

Agatha Christie: Paddingtonista 16.50
271. Tarja29.6.2015 klo 23:25
Fingerpori-sarjakuvassa oli tässä taannoin laitettu lintulaudan alle ristikkolehtiä, koska linnuille suositellaan annettavaksi pähkinöitä.
272. T.Avis30.6.2015 klo 15:02
Jatketaan uudessa säikeessä:
Sanaristikoista sanottua - 4 avattu osoitteessa:

-http://www.sanaristikot.net/keskustelut/index.php ?ryhma=0&p1=vast.php&p2=info_3.php&id=8500&alku=0& t=k1
273. Dwightknivy6.1.2017 klo 19:55
good site http://vvv01.review ; http://ccc01.bid ; http://pdl01.biz ; http://cph01.top ; http://lll01.click
274. Innazed6.1.2017 klo 23:48
?????? ??????? ?? ?????????? ?????????, ??????????? ???????? ????? ???? ? ??????? ??????))) ???? ?????????, ??????? fitohuck
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *