KESKUSTELUT > RISTIKOT > KIRJANVAPAUTUS ELI BOOKCROSSING

640. Kirjanvapautus eli bookcrossing

Pena8.1.2004 klo 19:40
Onko täällä kirjanvapautuksen harrastajia? Raaskisitko sinä luopua rakkaimmasta kirjastasi? Minä en.

Seuraava artikkeli on julkaistu Helsingin Sanomain Nyt -liitteessä. Toimittajana Riitta Hankonen.

------------------------------------

"Kirjat

Assan vessasta voi löytää laatukirjallisuutta

Sana on vapaa

Bookcrossingin eli kirjanvapautuksen harrastajat jättävät kirjojaan pitkin maailmaa muiden löydettäväksi

Oletko löytänyt metroasemalta tai kauppakeskuksen vessasta ilmaisen kirjan? Onneksi olkoon! Olet onnistunut nappaamaan vapautetun kirjan.
Bookcrossing on Yhdysvalloista kotoisin oleva maailmanlaajuinen liike, jonka jäsenet vapauttavat kirjojaan 'luontoon' muiden luettavaksi ja edelleen kierrätettäväksi. Kirjojen matkaa seurataan verkkosivustolla.
Taustalla on kaunis ajatus maailmanlaajuisesta ja maksuttomasta jakamisesta. Kirjat ovat kuin entisaikojen pullopostit, jotka matkasivat vesistöjen kautta ihmiseltä toiselle.
Maailmassa on jo lähes 200 000 kirjakrossaajaa, jotka rekisteröivät kirjansa netissä ja jättävät sen sitten julkiselle paikalle toisten löydettäväksi. Kirjassa on rekisteröintinumero, ja löytäjän on käytävä netissä merkitsemässä kirja löydetyksi. Kun kirja on luettu, se pitää päästää jatkamaan matkaansa.

Ajatus siitä, että joku vapaaehtoisesti luopuisi kalliilla rahalla ostetuista kirjoistaan, tuntuu aluksi järjettömältä. Ja miksi haalia kirjoja metroasemilta ja vessoista, kun kirjastot ovat niitä täynnä.
Maksuton kirjastolaitos ei kuitenkaan ole arkipäivää kaikissa maailman maissa. Eikä jokaisella ole varaa ostaa kirjoja.

Bookcrossingin perustajan Ron Hornbakerin mielestä touhusta on hyötyä myös kirjailijoille ja kustantajille, sillä kirjojen laajamittainen vapauttaminen lisää lukemista ja kirjojen ostamista.
Bookcrossing-nettisivusto avattiin huhtikuussa 2001. Kielenä on englanti, ja myös useimmat vapautetuista kirjoista ovat englanninkielisiä.
Eniten kirjakrossaajia on Yhdysvalloissa, mutta liike on levinnyt nopeasti maailmanlaajuiseksi. Mukana on asukkaita yli 150 maasta. Euroopassa kirjakrossaus on suosituinta Italiassa ja Saksassa.
Suomessa kirjakrossaajia on nelisensataa. Aktiivisinta toiminta on Helsingissä ja Tampereella.
2. Pena8.1.2004 klo 19:41
Bookcrossingin perusidea on vapauttaa juuri ne rakkaimmat ja tärkeimmät kirjat, jotta muutkin saisivat lukea ne.
Käytännössä vapautettavaksi päätyy hyvin erilaisia kirjoja. Monista opuksista ei ole aikaisemmin kuullutkaan. Näitä kirjoja ei edes osaa etsiä kirjastosta tai kirjakaupoista.
Krossaajat vapauttavat yleensä kirjoja, joita he eivät syystä tai toisesta aio lukea enää uudestaan. Vapautukseen päätyvät myös kirjat, joita hyllyssä on useampia kappaleita, ja ne kirjat, joista krossaaja ei ole pitänyt, mutta arvelee jonkun muun pitävän.
Bookcrossing on halpa harrastus. Jollei halua vapauttaa omia kirjojaan, divarista tai kirpputoreilta saa edullisesti luovutettavaa.

Suurin osa vapautetuista kirjoista jää sille tielleen. Kenties ne päätyvät löytäjän omaan kirjahyllyyn, roskiin tai divariin.
Noin neljännes kirjoista kuitenkin päätyy sellaisille löytäjille, jotka naputtelevat numeron nettiin ja toivottavasti vapauttavat kirjan myös eteenpäin.

Krossaaja kiintyy vapauttamaansa kirjaan, ja harmistus on suuri, jos siitä ei kuulukaan mitään.
- Olen kirjakrossauksen kautta oppinut ajattelemaan kirjoja entistä vähemmän esineinä, jotka pitää omia. Ne ovat enemmänkin ajatuksia, jotka ansaitsevat tulla jaetuiksi. Se on minusta hyvä asia, kirjoittaa Kreetta suomalaisten kirjakrossaajien postituslistalla.
- Aluksi oli vaikea valita luovutettavia kirjoja. En halunnut luopua sellaisistakaan kirjoista, joita en aikonutkaan lukea uudestaan. Nyt luopuminen on helppoa, kun ajattelen, että joku kuitenkin löytää ja lukee vapauttamani kirjan, sanoo Cairbre, 25.
- Vapauttaminen on joka kerta hauska kokemus, jopa hieman pelottava ja jännittävä. Jännittävää on myös odottaa, löytyykö jättämäni kirja ja mitä löytäjä pitää siitä.

Vapautettavien kirjojen metsästäminen on myös kiehtovaa.
- Into löytää vapautettu kirja aiheuttaa pakottavan tarpeen lähteä harrastamaan liikuntaa ja juoksemaan pitkin kaupunkia kirjojen perässä, sanoo Mirz, 21-vuotias tamperelainen. Hän on onnistunut löytämään peräti viisi vapautettua kirjaa.
Christineä puolestaan kiehtoo mahdollisuus luopua omaisuudestaan.
- Minussa on hamsterin vikaa, ja joskus tavaranpaljous ahdistaa. Jo useamman vuoden haaveilin siitä, että pääsisin eroon kirjoistani, mutta se vain oli jotenkin henkisesti ihan mahdotonta.
- Kirjanvaihdon kautta olen kuitenkin kasvanut luopumisen ajatukseen. Kirjahyllyssä on jo aukko."

Kirjanvapauttajien nettisivut osoitteessa:

http://www.bookcrossing.com/
3. Heppu8.1.2004 klo 19:47
Emmääkään veis kirjojani pitkin kaupunkia...tästä tuli taannoin TV_ohjelma jossa porukat Bongas kirjoja...
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *