KESKUSTELUT > RISTIKOT > VIHJEIDEN MONIPOLVISUUS

6330. Vihjeiden monipolvisuus

pösilö6.8.2011 klo 18:43
Iisakin albumin kommentointi ei taida kerätä paljon suosiota. Avaan siis uuden säikeen.
Kyse on Simbergin ristikon ss. 18-19 vihjeistä. Mieltäni askarruttaa vihje -ratkaisusanapari SYTYTTÄÄ RUUDIN -ISKURI .
Kokemukseni mukaan nalli sytyttää ruudin,iskuri tietysti välillisesti. Millainen välillisyys on mielestänne ristkoissa hyväksyttävää?
AIVOT antavat SORMELLE käskyn painaa LIIPAISINTA joka vapauttaa ISKURIN ( useissa asetyypeissä on tässä välissä nallipiikki, mutta ei mennä yksityiskohtiin) joka lyö NALLIIN joka puolestaan saa RUUDIN palamaan.
Miten monipolvinen logiikkaketju saa olla?
Mikä mielestänne voi ristikossa sytyttää ruudin, nalli - iskuri - liipasin jne.. ?
2. Marco Poloinen6.8.2011 klo 19:36
Jostain samantapaisesta tapahtumaketjusta keskusteltiin lähimenneisyydessä. Valitettavasti en muista asiaa tarkemmin, samoin kuin sitäkään, missä säikeessä.

SYTYTTÄÄ RUUDIN => ISKURI -yhtälö saattaisi juuri ja juuri pitää kutinsa sillä kuuluisalla 'sanaristikkotarkkuudella' nykyaseessakin, mutta ainakin se tekee sen piilukkoaseessa. Tietysti se siinäkin on viimekädessä Matamin (Iisakki-säikeessä) esittämä kipinä, joka sen sankkiruudin sytyttää, mutta piilukossa se kipinä syntyy hanassa (=iskuri) olevan piikiven iskeytyessä tulirautaan.
Nallipanoksessahan ruudinsytyttäjä ei ole kipinä, vaan räjähdyselohopean aiheuttama räjähdys.

Vastaavia ongelmanasetteluja saadaan aikaisiksi vaikkapa ihmisen toiminnoista; missä kohdassa se 'tekijä' on esim. otettaessa joku esine käteen...
3. pösilö7.8.2011 klo 08:53
Otan toisen esimerkin, nyt omani:
Laineen "Tuntemattomassa" näytteli Kariluotoa Matti Ranin. Kariluodon esimiehen Lammion haukkumanimi oli "Kuovi". Kuka siis saattoi olla KUOVIN ALAINEN ?
Kariluoto vai peräti Ranin?
Ketju on siis Kuovi - Lammio - Kariluoto - Ranin

Olen nähnyt ristikoissa parin PALMUN ALAINEN - RANIN
joka viittaa komisaario Palmu - elokuviin.
PALMU -VIRTA - RANIN . Tässä on siis kaksi "mutkaa" - onko se maksimi?
4. Eki7.8.2011 klo 09:32
Itse olen saattanut käyttää vihjettä PALMUN ALAISENA. Tällöin on ihan suora vihje? Jos on, pienestä se on kiinni, vai mitä? Ja tekee myös polvien määrästä vaikean laskea.

Se liittyy mielestäni osaksi myös siihen, miten tuttua asiaa vihjeessä on. Palmu ja Tuntematon ovat vanhemmalle kansalle tosi tuttuja, nuorista vain osalle. Kuovia en silti olisi tiennyt, eli pösilön oma vihje olisi ollut vaikea keksiä.
5. RA7.8.2011 klo 11:04
Minusta nimenomaan tuo ensimmäisen polven/yhteyden tuttuus ratkaisee, kuinka monta lisäkieppiä kannattaa pyöräyttää + tietysti se, onko vihje tarkoitettu minkä vaikeusasteen ristikkoon.

Tuttuus on arviointikysymys. On vain jotenkin vilpittömästi arvioitava, kuinka yleistietoa jokin yhteys on. Se, että laatija itse tietää asian, saattaa sokeuttaa luulemaan, että "kaikki muutkin tietävät" tai jotenkin vaatimaan, että "pitäähän tällainen tietää". Pahimmillaan seurauksena on ratkojien PLÄÄH, kun tuntematon yhteys viimein ymmällään olleille ratkojille selvitetään.

- Esim. minullekaan ei ole tuttua Lammio=Kuovi eikä itse asiassa muutkaan Tuntemattoman nimet + näyttelijät, vaikka kirjan olenkin lukenut ja filmit nähnyt. KUOVIN ALAINEN olisi luullakseni itselleni ylivoimainen keksittäväksi.

Kieppien maksimimäärää lienee 3-4? Muistelen Pitkälän Tonin hurjastelleen ihan ensimmäisissä laatimuksissaan neljällä kiepillä, mutta niissä oli usein mukana erilaista kirjainkikkailua yms., joissa ei enää kysytty pelkkää asian tuttuutta ja siitä seuraavaa assosiaatiokykyä.

Jos jo lähtökohta on harvojen tietämä ja sitä vielä kieputetaan, niin ei siitä (mielestäni) mitään nautinnollista ratkottavaa synny.
6. pösilö7.8.2011 klo 14:50
Kiitoksia kannanotoista !
Tuo PALMUN ALAINEN - RANIN on mielestäni kaksipolvinen vihje, sillä Raninhan ei ollut komisaario Palmun alainen, vaan hänen roolihenkilönsä etsivä Virta.
Hyväksyn mielihyvin vihjeen - ainakin koviksissa.
Alkuperäiseen viestiini palatakseni, iskuri voi siis sytyttää ruudin, mutta ei enää liipaisin?
7. Jaska7.8.2011 klo 15:57
SYTYTTÄÄ RUUDIN = EMMATSI
8. Joojoo7.8.2011 klo 17:57
Kieppien maksimimäärää lienee 3-4?
Laulun kaunoinen-Tonava-joki-Niili?
9. Olzi7.8.2011 klo 19:05
Jaska, nyt imperfektissä tietenkin!
10. RA7.8.2011 klo 22:22
Joojoo, tuo 17:57 oli kai tarkoitettu vitsiksi. Heh.
11. Jaska7.8.2011 klo 23:00
Olzi, miten niin tietenkin, kun on kerran Hollannin EM-ringissä ja maalannutkin Unkaria vastaan. Voi olla, ettei nähdä enää penkilläkään, jos kaikki nuoremmat ovat kunnossa, mutta taatusti SYTTYY näistä matseista!
12. Olzi8.8.2011 klo 07:19
Totta turiset Jaska, kyllähän EMMATSI Ruudin sytyttää vaikkei kentällä olisikaan! Kukapa futiksen ystävä ei syttyisi hyvästä emmatsista!
13. iso S9.8.2011 klo 10:16
Joskus pieni hienosäätö muuttaa asiaa oleellisesti. Palmun alainen - Ranin on mielestäni "katkeavasti kaksipolvinen" (missä katkeaminen tarkoittaa liian vaikeasti arvattavaa hyppyä) ja Palmun alaisena - Ranin olisi hyväksyttävämpi vihje, "katkeamaton kaksipolvinen". Siinä "alaisena" antaa edes jollakin tavalla ymmärtää että haetaan henkilöä joka näytteli Palmun alaista.
14. pösilö10.8.2011 klo 08:14
Miten olisi RINTEEN ALAISENA - RANIN
RINNE - PALMU - VIRTA - RANIN .
Itse en enää tätä olisi valmis hyväksymään.
Ketjusta tulee tällainen, koska alistussuhde koskee nimenomaan vain ko. näyttelijöiden roolihenkilöitä.
15. Eki10.8.2011 klo 09:15
Tässä ole hyvin eri mieltä ja myös nuo kiepit asttaisin kyseenalaisiksi.

Nimittäin hyvin menelle suomalaiselle tämä on:

RINNE - (mieleen kuva jossa Rinne, Ranin, Jokela) - RANIN

Ei kiepin kieppiä. Jos koko asia on vieras, kieppejä voi tulla tuhat. Kun tässä vihjeessä on mielestäni HYVÄ HARHAUTE, ajatuskulkuja saa tullakin, laatija on onnistunut. Mutta kyseessä pitäisi olla mahdollisimman yleistietoa oleva asia. Ja tämä kyllä on, ellei toisin todisteta.

RINNE - LASKETTELURINNE - HISSI (kokeillaan) - äh... ei taida sopia... - POLIITIKKO HEIKKI RINNE - (kuka lienee hänen poliittinen avustajansa) - (en tiedä, kokeillaan muuta) - MUUSIKKO TAPANI RINNE - RINNERADIO - (kuka olisi Rinneradion jäsen, voisiko laatija kysyä sellaista...) - jne.

Hyvän harhautteen tapauksessa ratkojan mieli harhailee kokeillen vaihtoehtoja.
16. pösilö20.8.2011 klo 09:44
PALMU-esimerkin suhteen olen vanhalla kannallani.
Topi Rinne ja Matti Ranin olivat näytelijäkollegoita, eikä heidän välillään ollut mitään alistussuhdetta, vaan alistus oli nimenomaan roolihenkilöiden välinen.
Eli RINTEEN ALAISENA - RANIN on kolmikieppinen vihje.
Onko hyväksyttävää käyttää tällaista ?
Ja voiko LIIPAISIN sytyttää ruudin ? Kolmikieppinen tämäkin.
Ottakaa nyt ihmeessä kantaa ! Nämä ovat peruskysymyksiä.
17. Jaska20.8.2011 klo 10:37
On hyväksyttävää.
18. Juha N20.8.2011 klo 12:17
pösilön peruskysymykset:

1. RINTEEN ALAISENA -> RANIN

En näe tässä liika kieppejä. Hyväksyn Ekin selityksen mielikuva-assosiaatiosta, joka liittää vihjeet toisiinsa.

Omaan mielikuvaani liittyy näköaivokuoren aktivaation lisäksi aivojen haju- ja kuuloalueiden aktivaatiota. Kuviteltua sikarin tuoksua. Ja Matti Kassilan terävät huudot: "Kamera käy!" :)

2. SYTYTTÄÄ RUUDIN -> ISKURI tai LIIPAISIN

En pidä tästä. Iskurilla, saati liipaisimella, ei ole keinoja sytyttää ruutia, jos nalli ei olisi välissä.

Kun tällaiseen vihjeeseen törmää, asia menee mielestäni laatijan tai toteuttajan ajattelemattomuuden piikkiin. Kyseessä tuntuu olevan pikemminkin epähuomiossa tehty virhe kuin tarkkaan harkittu monikieppinen vihje.

Tarkoituksellisenkin monikieppisiä vihjeitä kyllä näkee, mutta ne näyttäytyvät selvästi omanlaisinaan - oli sitten käytetty lainausmerkkejä tai huutomerkkiä, tai ei mitään. Kieppiin liittyy tällöin joltisenkinmoista älyn käyttöä ja ahaaelämys. Puheena olevassa vihjeessä paistaa sen sijaan puhdas lapsus.
19. Juha N20.8.2011 klo 12:19
[edit]

--- En näe tässä liikaa kieppejä. ---
20. Funny20.8.2011 klo 12:29
Voiko liipaisin sytyttää ruudin, kysytään. Voihan koira sytyttää tulipalon, ainakin lehtiuutisten mukaan. Outoa, sillä eihän ihminenkään pysty sytyttämään taloa palamaan. Hän voi korkeintaan sytyttää tulitikun. Palava tulitikkukaan ei sytytä taloa, vaan tarvitaan vielä jotain sytykettä. Siinä teille monipolvisuutta. En ole kuullut, että kukaan pyromaani olisi kuitenkaan välttynyt vastuusta tuohon vedoten.
21. Hoss20.8.2011 klo 13:57
SYTYTTI PALON -> ORTOLA.
Montakohan polvea tähän tarvitaan? Asiaan vihkiytymätön ehdottaisi kai ANSAA. Ansahan Ikosella oli jo omasta takaa jne.
22. Juha N20.8.2011 klo 14:29
Hoss:

Ei yhtään ylimääräistä polvea, kunhan pääsee itsensä kanssa yksimielisyyteen,

1) onko PALO yleis- vai erisnimi,

2) ja jos erisnimi, niin onko se esimerkiksi filippiiniläisen karttapaikan, naantalilaisen hotellin vai joidenkin suomalaisten sukujen nimi,

3) ja jos sukunimi, niin ketä henkilöä tarkoitetaan.

Sitten täytyy olla riittävän perillä kyseisen henkilön n.s. intiimeistä suhteista. Asiaa helpottaa, jos huomioon otetaan vain avioliittorekisteriin päätyneet suhteet, jotka voi vaikkapa googlettaa, mikäli eivät ole entuudestaan tiedossa.

Avioliittorekisteriinkään päätyneet suhteet eivät aina täytä vihjeessä mainittua sytyttämisehtoa - osa liitoista on n.s. kulissiavioliittoja. Mutta jos ja kun Jukka-Pekka Palo on Kirsti Ortolan ja Tauno Palon poika, ratkoja ei joudu pähkäilemään vihjeen totuusarvoa sen pitempään.
23. Juha N20.8.2011 klo 14:37
[edit]

--- 1) onko PALO/PALKO yleis- vai erisnimi
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *