KESKUSTELUT > RISTIKOT > IS-VIIKONVAIHDE 19.-20.2.

6041. IS-viikonvaihde 19.-20.2.

Kati19.2.2011 klo 16:53
Kiitos, Eki, olipa kiva saada välillä ristikko valmiiksi :)
2. Seppo L19.2.2011 klo 17:48
Jippii:=)), noviisilta erinomainen suoritus, ristikko valmis alle kahden tunnin ja välissä vielä kolmen vartin kauppareissu.
Lieko ollut helppo vaiko joko kehitystä tapahtunut ristikointiin.
1 lasi punaviiniä ja vain kaksi kuukelia, ( sori JUha Neitola, en tiennyt meriittiäsi,,,)
3. Jaska19.2.2011 klo 18:08
Kivaa olisi myös, jos selviäisi SM-välieriin. Silloin minullakin olisi
mahkut liittyä jäseneksi siihen eliittiin, joka voi kehua saaneensa välieräkolmosen kilpailuajassa täyteen. Siis jos se olisi vaikeudeltaan tämäntasoinen kovis. Mutta valitettavasti siinä tilaisuudessa ei meitä divariratkojia tällä tavoin paapota!
4. O19.2.2011 klo 21:30
Katin kanssa samaa mieltä.
Todellakin oli ilo täyttää. Kiitos Erkki Vuokila. :)
5. iso S19.2.2011 klo 21:48
Tämä oli hyvää harjoitusta välieriin, ketkä nyt sinne yltävätkään, sekä toiseen alkuerään. Kolmanteen alkuerään tämä lienee liian kevyt sparraaja, kuten Jaskakin edellä pelkäsi.

Juha N voi huokaista helpotuksesta, sen verran kompuroin ja takkuilin tämän kanssa. Kisassahan on joka tapauksessa edellisen kerran perusteella meneillään biodiversiteetin minimointi. Mitaleille ei ole asiaa ellei etunimi ole Juha tai Juhani. Auttaisikohan jos siirtyisin käyttämään toista etunimeäni? Ei kai, tänä vuonna kai kehitys viedään loppuun ja useimmilla ratkojilla on kolme estettä menestymiselle: Juha, Juha ja Juha, kuka sitten lieneekään se kolmas Juha.

Kisan ulkopuolelta myönnettäköön että tämä osui hienosti minun mukavuusalueelleni. Runsaasti oivallettavaa ja vain vähän nippelitietoa. Esimerkiksi Roberts ei liene taivaan kirkkaimpia tähtiä enkä silloin iloisella 50-luvulla hänen uraansa tullut seuranneeksi. Lienenkö myöhemminkään missään nähnyt. Haitanneeko tuo, nimi syntyi poikittaisten avulla ja IMDB kertoo tarkemmat jos vahvistusta kaipaa.

Laatimuksesta ja vihjeityksestä ei löydy kitisemistä niin teen sellaisen diagnoosin että alemman pääkuvan naisella lienee polvi kipeä. Ainakin kuvasta saa sen käsityksen että nivel nurjahtaa yli ja sääri taipuu eteenpäin enemmän kuin hyvältä tuntuu.

Pehmis oli myös laatutyötä, pienellä huomautuksella. Ristikkosäännöissä on sellainen pykälä että sama sana ei saisi esiintyä ristikossa kahdesti, ei edes yhdyssanan osana. Tämän säännön mielekkyydestä voidaan olla kahta mieltä ja Pallonen on sitä toista. Sanaris-laatijoista tuntumani mukaan juuri hänellä on vahva taipumus potkia yli aisan tässä suhteessa. Jos tämä piirre sivuutetaan makuasiana, hän kuuluu ilman muuta laatijoiden kärkikaartiin.

Oma mielipiteeni on se että tuollaista kahdesti esiintymistä on hyvä vältellä mutta jos välttäminen on esteenä jollekin oleelliselle hyvälle niin antaa tuplia vaan. Mieluummin kuitenkin niin että tuplat ovat eri puolilla ristikkoa eikä keskenään ristissä kuten tässä.
6. Marco Poloinen19.2.2011 klo 23:47
[Jos tämä kovis oli SM-kisojen kolmannen erän testierikoiskoe, niin meikäläisen on varminta lopettaa koko hössötys. Tai ainakin ottaa korkean paikan leirin (asun mäellä) ohjelmaan tuhoisien käytäntöjen torjuntaosio:

- ei kannata nukkua huonosti parina ratkontaa edeltävänä yönä
- ei kannata ensin paastota koko päivää ja syödä itseänsä ähkyyn välittömästi ennen ratkontaa
- ei kannata vastata puhelimeen kesken ratkonnan, eikä varsinkaan kuunnella (olla kuuntelevinaan) iät ja ajat myötätunnosta vähemmän tärkeitä ja epäajankohtaisia tarinoita
- ei ylipäänsäkään kannata uskotella itselleen, että vähänkään vaativamman ristikon ratkominen onnistuu senkään vertaa mitä autoilu vastaavassa tilassa "automaattiohjauksella" (=silmät auki ja taju poissa)

Mahdollisessa välierätilanteessahan on mahdollista toteuttaa kohdat 2 ja 3. Mikäli ensimmäinen kohta menee päin prinkkalaa jää myös viimeisen kohdalla ainoaksi mahdollisuudeksi vain uskotella, kannatti eli ei.]

Joo, ei ratkennut kolmessa vartissa, eikä syy tosiaankaan ollut missään nimien tai epäselvien kohtien runsaudessa. Ratkojan sumeasta logiikasta huolimatta pidän ristikon vaikeusastetta kategoriansa sisään sopivana ja laatua normaalin hyvänä.
7. Matti20.2.2011 klo 01:16
Ei ollut oikeasti kovis, joko oo tai oo+. Sain sen hetikohta ratkottua, ja siitä Ekille kiitos. Tarjosi kivaa ajanvietettä. Useimmin en koviksen kimppuun tohdi edes hyökätä.

Yllä oli puhetta siitä, saako sama sana esiintyä ristikossa kahdesti. Entä jos kyse on homonyymeistä, esim. 6 ja kuuset?
8. Viljami20.2.2011 klo 08:30
iso S
Kerroit, että pehmiksestä löytyy kaksi samaa sanaa ja vieläpä ristissä. Voisitko sinä, tai joku muu tarkentaa, missä päin ristikkoa tämä kummajainen luuraa, kun minä en löydä sellaista kirveelläkään?
9. matts20.2.2011 klo 09:45
Tarkoittikohan isoS vihjeparia poltettavia/pähkinällisiä?
10. iso S20.2.2011 klo 09:58
Vasemmassa reunassa vaakasanan vihje "pähkinällisiä" ja sen kolmanneksi viimeisen kirjaimen kanssa risteävä pystysana, vihje "poltettavia". Molemmat ovat yhdyssanoja ja niiden yhteinen loppuosa risteää.

Olen kuullut sellaisesta linjanvedosta että sama sana samaa tarkoittavana ei ole hyväksyttävä mutta homonyymit kelpaavat. Matin antamaa esimerkkiä yleisemmin ristikkoon on tuppautumassa otto ja Otto.

Saatan olla homonyymikammoinen mutta minusta tuollainen kaksinaamaisuus ei käy. Joko hyväksytään kaikenlaiset tuplat tai sitten ei ollenkaan ja tarkastus tehdään puhtaasti laatimuksesta, ilman vihjeitä. Mekaaninen yksi yhteen -tarkastus ei riitä, koska sanat on tulkittava samaksi vaikka toinen olisi yksikössä tai monikossa.

Ristikkosääntöjen viimeinen pykälä sallii muiden pykälien rikkomisen erityisistä syistä. Minusta rikkomisen lievyys ja vaadittavien syiden pätevyys menevät tässä järjestyksessä:

- sana on yhdyssanojen eri osana (alku/keski/loppu)
- sana on yhdyssanojen samana osana
- sana on sellaisenaan ja yhdyssanan osana
- sana toistuu merkitykseltään erilaisena (homonyymit)
- sana toistuu merkitykseltään samana ("täystupla")

Lisäksi minun ratkontasilmissäni teon vakavuuteen vaikuttaa se kuinka lähellä tuplan jäsenet ovat. Päällekkäin, vierekkäin tai poikittain oleminen nostaa rivologisuutta ankarasti, eri kulmissa oleminen parantaa säädyllisyyttä.

Hyvää ristikkoa (etenkään ristikkolehden aukeaman tai IS:n sivun kokoista) yksi tupla ei pilaa, se on vain kauneuspilkku. Yhdessä ristikossa useampi tupla tai laatijalla jatkuvasti toistuvana tapana yksittäinen tupla antaa sen mielikuvan että laatija ei näe tuplissa mitään moittimista (Seuran Jokikokko?) tai kurkottaa jonkin muun ominaisuuden perän niin paljon että on valmis hyväksymään pieniä rikkeitä tässä suhteessa (Pallonen?).

Omista väkerryksistäni ajan Excel-makron läpi sanaluettelon, lajittelen sen aakkosjärjestykseen ja katson silmällä, onko tuplia. Tässä saattaa tulla lipsauksia koska yksikön ja monikon väliin saattaa tunkea muita sanoja (otot, otsa, otsikko, otto) ja yhdyssanan loppuosana oleva sana aakkostuu ihan eri paikkaan. Nämä jäävät kiinni yleensä siinä vaiheessa kun alan vääntää vihjeitä, jolloin edessä on työläs entraaminen. Joitakin tapauksia on päässyt tarkastajalle asti ja se on tietysti nolompi juttu.
11. Viljami20.2.2011 klo 10:30
No siinähän se tupla oli! Silmäni taisivat vähän harittaa aamutuimaan. Kiitos.
12. Ripe20.2.2011 klo 13:46
Kerrankin yhdeltä istumalta (1,5 tuntia) kovis täyteen. Mukava ristikko. Kuvien tekstit ehkä turhankin arvattavia, mikä helpotti paljon.
13. Pena20.2.2011 klo 14:39
Jääräpäissäni uskottelin helpo(hko)ksi! Aikaa noin... ei ihan tuntiakaan. Oivallista lauantai-illan ajanvieteviihdettä.
14. Juha N20.2.2011 klo 14:59
Piti noutaa tänään uusi lehti, kun eilen ostettu jäi jollain käsittämättömällä tavalla Citymarketin kassalle, eikä sitä tietenkään huomannut kaivata ennen kuin kotona.

Nopsa oli tämä ratkoa. Helpoin kakspuolonen pitkään aikaan: vei puolet oman normitukseni standardiajasta. Minun on jostain syystä helpompi älytä Ekin kuin esim Teemun aivoituksia.

Briljantisti saatu nuo lauseeseen kuulumattomat kaksi ratkaisusanaa ympätyksi muuhun laadintaan. Ja mukana on, ikään kuin vahingossa, useita sellaisia sanoja, joista sukeutuu keskiskoviksille otollisia jaotelmavihjeitä. Hyvän sanaston johdosta hämäävän vaivattoman näköinen laadinta!
15. Satunnainen ratkaisija20.2.2011 klo 15:36
Valmista tuli muutaman viikon tauon jälkeen. "Puolisoiden perheissä" meinasi tökätä, kun nuo astevaihtelusäännöt (?) ovat jo kouluajoilta unohtuneet ja korvakuuloon ei näemmä ole luottaminen.

"Sotilas koulutiellä" avasi itselleni visaisen vasemman puolen. Sitä kautta ratkesi laitimmainen pystysana ja antoi varmuuden alkuperäiskansan edustajan taustasta - muitakin vaihtoehtoja kun oli tarjolla.

Sopiva taso siis tällaiselle semiosaajalle.
16. PS20.2.2011 klo 16:45
Melkoisen iso pallonpuolikas tämän ja edellisen koviksen vaikeusasteessa.
Edellistä en olisi saanut täyteen ilman laatijan antamaa melko selvää vihjettä mistä päälauseen sanat löytyivät.
17. Matti20.2.2011 klo 17:03
Tässä ristikossahan oli yksi homonyymipari, mutta ei se ainakaan minun silmissäni ristikon arvoa laskenut.
18. iso S20.2.2011 klo 18:02
No niinpä olikin, piti oikein etsiä kun en ratkoessa huomannut. Johtui varmaan osaksi siitä että toinen oli monikossa ja astevaihtelu sotki. Toinen on edellisen homonyymi vai onko sittenkään? Sehän ei oikeastaan ole sana ollenkaan vaan akronyymi. Tiukkapipoisimmat laatijat eivät hyväksy sellaisia ollenkaan, vähän löysähattuisemmat tai täysin paljaspäiset kelpuuttavat ns. Arvi Lind -testin läpäisevat eli sellaiset sanankaltaisiksi vakiintuneet ja suuhun sopivat, jotka luotettava uutisankkuri lausuu sanana eikä kirjain kirjaimelta. Sellaisestahan nyt on kysymys.
19. Mie20.2.2011 klo 19:33
Jaa, varmaan helpoin 2.5 -palloinen mitä muistan... Hieman liian helppo 80%:sti. Yleensä pähkäilen muutaman tunnin näitä, nyt senkun täytteli, ihan hirveästi ei tarvinnut pähkäillä.

Ainut poikkeus vasen reuna josta puuttuu vielä muutama sana.

Vähän vaikeampia kiitos! Muuten kiva ristikko. Kuvien juonen ymmärsin melkein heti.
20. Mie20.2.2011 klo 23:02
Joo siis kokonaan nyt jo ratkaistu. Vaikka Vuokila on Pallosen ohella mun lempparilaatijani, niin tämä saa moitteita siitä että oli aivan liian helppo! 2.5 -tasoisen pitäisi tarjota vähän enemmän haasteita.

Muuten tosiaan ihan kiva. Ja muutenkin toive että 3 miinuksia enemmän. Pitkälän sarjakuvamaiset piirrokset on sellaisia että jätän ristikon väliin.

Toki tässä kehittyy kun näitä paljon tekee, silti liian helppo 2,5 -tasoiseksi.
21. Mie20.2.2011 klo 23:03
Niin siis että Pitkälä laatijana ihan ok, mutta hänen piirrostyylistään en pidä, piti sanomani :p
22. Matti21.2.2011 klo 00:07
Miten joku voi olla pitämättä Pitkälän piirrostyylistä? (Mutta totta, makuasioitahan nämä.)
23. tonimikael21.2.2011 klo 02:43
Hassua. Luulisi, että koviksen ratkomiseen ei kovin paljoa kuvat vaikuta, kun niitä on niin vähän, yleensä vain muutama (ainakin minun koviksissani, joskus saattaa olla vain 0-2.)

Helpompihan se minulle olisi, jos kuvien käyttö (minulta) kiellettäisi kokonaan. Että kansalaisadressia keräämään ja lisäämään minun vapaa-aikaani! :)
24. Viljami21.2.2011 klo 08:17
tonimikael
Minusta piirroksesi ovat mainioita ja saavat hyvälle tuulelle.

Tämänkertaisen Vuokilan vaikeustasoksi olisi mielestäni riittänyt 00+
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *