KESKUSTELUT > RISTIKOT > IS-KOVIS 8.-9.1.-11

5957. IS-KOVIS 8.-9.1.-11

Marco Poloinen8.1.2011 klo 15:54
Luulisipa "iisikovisten" ystävien suunnalta olevan tulossa yleistä tyytyväisyyden hyrinää, ellei jopa hihkumista. On meinaan kerrassaan oivallinen teos tämä Pallosen-Lavoniuksen ristikko.

Hyväsanainen (vain yksi hieman oudompi), erittäin tasaisesti vihjeytetty ja "yksiaukioiseksi" erittäin rauhallinen ja selkeä ulkoasu. Vaikka vaikeusaste lienee lähempänä rankinginsa alapäätä, ei ihan suoraan varmaksi kirjoitettavia sanoja silti pahemmin tullut vastaan. Jipoista finnejä saavat pääsevät niin ikään vähällä; taisi yksi sentapainen olla valikoimassa.

Ilon ajallisen keston vähäisyys tietysti vähän harmittaa, mutta toisaalta makeastakin nauttinee keskimäärin enemmän kun sitä ei tule jatkuvasti "mahan täydeltä"!
2. kari kämäräinen8.1.2011 klo 16:12
Teemu ei petä koskaan. Nämä saa jopa täyteen! Tuo isoin aukio potki tyhjää pitkään, mutta sitten kun sain arabialueita-vihjeen oivallettua täyttyi aukio puoleen minuuttiin. Hyvä minä! Tai paremminkin Teemu....
3. PP8.1.2011 klo 17:05
Marco Poloinen tyhjensi sanavarastoni, niin yksyhteen meni minun aatosteni kanssa. Ainoa takku oli yläkerran RISTIKOIDEN TAKANA. Istutin väärän sanan väärään paikkaan ja vielä senkin jälkeen, kun hoksasin vääryydet, istutin väärän sanan oikeaan paikkaan. Ahaa olikin sitten hihii! Kerronpa, että HS-kuukausiliitteen aulikseen meni kolme varttia enemmän aikaa ja siitä puuttuu vieläkin kolme kirjainta, kun en viitsinyt enää vaivata kuukkelia. Tämän ratkominen oli nautinto, auliksen ei, vaikka jälkimmäinenkin oli iisi. Näitä oli helppo verrata, kun tein molemmat yhdellä istumalla.
4. tsiisus!8.1.2011 klo 19:10
Ette voi olla tosissanne! Kehutte toisianne. Uudestaan ja uudestaan.
Mitähän tämä pieni piiri antaa laatijalle. Ei mitään.
Hyvä esimerkki on tämä Skytän lasipallo. Sanarisin hallituksessa olevat päättivät antaa palkinnon istuvan hallituksen jäsenelle!
5. Tsiisus!8.1.2011 klo 19:14
Korjaan, sama se vaikka olisi Sanasepot. Samaa porukkaa kumminkin
6. matts8.1.2011 klo 19:38
Antaiskohan tämä laatijalle hyvän olon tunteen onnistumisesta kun SM-tason ratkojat kehuvat laatimusta, eivät nähdäkseni toisiaan. Itselläni on vielä vaiheessa...
7. Anu8.1.2011 klo 19:41
Jumissa portaiden välillä. Vai taasko joku väärin kuten kolmessa muussa jumipaikassa oli..
8. Marco Poloinen8.1.2011 klo 20:48
[Vaikka et kovin hyvin taida ollakaan perillä Sanaseppojen toiminnasta, niin voisitko Tsiisus! ystävällisesti hieman valaista ja täsmentää:

- eikö Antti Skyttä mielestäsi ole ansainnut ko. tunnustusta?
- olisiko hallituksen pitänyt erottaa A.S. voidakseen myöntää tunnustuksen?
- olisiko hallituksen pitänyt jättää sille kuuluva oikeutensa käyttämättä, vaikka sillä oli tiedossa mielestään monipuolisesti ehdot täyttävä henkilö, jolla oli myös sanaristikoihin liittyvästä elämäntyöstä palkitsemiseen riittävän isonumeroinen vuosipäivä?
- onko pienikin yhteys Sanaris Oy:ön mielestäsi este ko. tunnustuksen myöntämiselle?
- oletko Sanaseppojen jäsen ja jos olet, oletko osallistunut kokouksiin saadaksesi mieleisiäsi päätöksiä ja jäseniä hallitukseen?
Ja vielä:
- mitä erinomaista hyvää oma(t) kommenttisi tuottaa laatijalle?
- mitenkä helvetissä sinusta on noin kateellinen ja negatiivinen ihminen tullut?]
9. Marco Poloinen8.1.2011 klo 23:24
[Niinkun näkyy, olen suht' altis provosoitumaan, tällä saitilla varsinkin Sanasepoista puheenollen. Olen ollut ison osan iästäni yhdistystoiminnassa ja voinut sen seitsemän kertaa todeta, että pahimmat morkkaajat ja puskista ampujat ovat vähiten halukkaita tekemään mitään positiivista asian eteen.

Vaikka säikeelle tulikin tällainen tympeähkö sivujuonne, toivon ettei se säikytä eikä estä ristikon kommentoijia jatkamasta. "Pientä piiriä" laajentamalla keskimääräinen tasokin noussee...tai ainakin kuvio monipuolistuu.]
10. Ripe8.1.2011 klo 23:39
En olisi ikinä uskonut, että ristikkoharrastus voi olla näin kurttuotsaista! Kysymys ei kai kuitenkaan ole mistään isoista rahoista? Itse olen pitänyt tätä kivana ajankuluna ja tämän foorumin löytyminen oli mukava lisä. Onpa outoa, jos tähänkin saadaan sisältymään jotain kielteistä...hope not. No, seuraillaan tilannetta... hey it's only rock and roll but we like it...
11. Marco Poloinen9.1.2011 klo 00:05
[Ripe, älä välitä, täällähän kaikki muut ovat iät ja ajat aina olleet ihan sileäotsaisia. Mulla vain aina välillä kurtistuu ;-)
- Nimim. Sanaseppojen rivijäsen - ]
12. Mie9.1.2011 klo 03:03
Minulle ei ainakaan kakspuolikkaiden helpoimmasta päästä, sillä joskus saan melko nopeasti sellaisen täyteen tai lähes täyteen, nyt ei ole täynnä kuin puoliksi ja takkuaa...

Ristikosta ja ulkoasusta pidän, aivan liikaa on levottoman oloisia, tai tuhruisia ristikoita, nämä ovat aivan täydellisiä nämä Lavoniuksen ulkoasut!

Ostin kaksi ristikkolehteä joissa molemmissa oli kannessa että "haastava" ja kolme palloa. Ja pah, liian helppoja olivat ihan paria viimeistä lukuunottamatta. Harmi. Ja sitä levotonta ulkoasua... eih.

Maksaisinpa aika paljon jos saisin koko vihollisen Lavoniuksen ulkoasulla Vuokilan ja Pallosen kakspuolikkaita ja kolme miinuksia! Saahan sitä haaveilla...
13. tsiisus!9.1.2011 klo 07:03
Olen pahoillani. Menee sanasepot ja sanarisit sekaisin. Muuten ehdotan ekiä seuraavaksi sankarilaatijaksi.
Sitähän se on kerjännyt.
14. matts9.1.2011 klo 08:30
Oikein hyvä ehdotus.
15. RA9.1.2011 klo 09:57
[Niin. Ekihän on tunnetusti tittelinkipeä ketku. Kytännyt ja vinkunut itsensä palkitsemista jo liki kolmekymmentä vuotta käyttämällä (muka) aikaansa ja (muka) asiantuntemustaan sanaristikkoseurassa. Ettäs kehtaakin olla noin laskelmoiva ja itsepäinen.

Ja niin. Vielä tarvitsisi perustaa tuollainen sankarilaatija-palkinto.]
16. HM9.1.2011 klo 10:17
Voi tsiisus! Älä lue näitä sivuja ollenkaan, ettei tule paha mieli...
17. u9.1.2011 klo 10:37
Ehdokkaaksi ehdotattaisin kp:tä tuolle palkinnon saajaksi.
18. ?9.1.2011 klo 10:40
(...ja nimeksi SanaKarilaatija-Palkinto?)
19. Jaska9.1.2011 klo 14:09
Anteeksi, saisiko olla vaihteeksi asiaa Pallonen/Lavoniuksen ristikosta.

Jos ristikon teknisistä ansioista jaettaisiin pojoja, niitä ropisisi tälle paljon. No eipä mikään eikä kukaan sitä kykene estämäänkään. Annetaan siis roppakaupalla. Selvästä kuvituksesta niitä ropisee niin ikään. Katsopa Aulis (miksei joku muukin) ja kadehdi!

Marco Poloinen käytti ulkoasusta sanaa rauhallinen, joka onkin osuva. Siihen vaikuttaa tasapainoisuus, joka on saatu aikaan pääkuvan epätavallisella paikalla ja muodolla sekä yläosan kolmiosaisella aukioisuudella. Keskimmäinen 6x8 ansaitsee tietysti erikoismaininnan. Vaikuttaa siltä, että yläosan rakenne on päätetty ennen sanoitusta, mikä sen osalta on tehnyt sanoituksesta tavallista haastavamman. Mitään heikkouksia siitä(kään) ei kuitenkaan löydy.

Pääkuvan kaksi ratkaisusanaa ovat tietysti ohjanneet pikälti vasemman alapuoliskon sanoitusta. Ensimmäinen niitä risteävä on helppo arvata. 16- ja 13-kirjaimiset pitkät sanat avaavat väylän alakeskustaan, jonne keskiaukiolta johtavat puolestaan 8-, 12- ja 10-kirjaimiset sanat. Vaikka oikea alakulma (josta laadinta pääkuvattomissa ristikoissa usein alkaa) on jäänyt 4x4-aukioiseksi, on kirjainkeskiarvo hulppea 6,29. Muuten nelikirjaimisia on keskimääräistä selvästi vähemmän, vain vajaat 22 prosenttia, neli- + viisikirjaimisia yhteensä alle puolet sanoista.

Jossitellen olisi 6,3 rikkoutunut pääsemällä eroon pikkuisesta kauneuspilkusta eli vihjeruudusta vasemmassa alakulmassa. Aukiot kaikissa kulmissa olisivat lisänneet "taiteellisen vaikutelman" pisteitä. Kiitettävään kategoriaan ne kipuavat toki nytkin.

Vaikeustaso osui samaan haarukkaan omani kanssa, vaikka alkuvauhti enteli jopa keskisaikaa. Minulle tavanomaiset virheet, esim. keskustan klöntin eka versio, kuitenkin torpedoivat haaveen päästä kehumaan itseäni laatijan lisäksi. Vihjeistö on siis tasolleni tarpeeksi kovismainen. Itseään voi kehua myös se laatija, joka panee kakspuolosen tästä paremmaksi.
20. tsiisus!9.1.2011 klo 16:07
Marco Poloinen, olet hoidon tarpeessa. Ja joku voisi auttaa lumen luonnissa
21. Ripe10.1.2011 klo 11:50
en kertaakaan aiemmin ole saanut näin tasaisen varmaa vauhtia kovista täyteen. Ei tökännyt oikeastaan missään vaiheessa, vaan ruudut täyttyivät tasaiseen tahtiin. Ainoa kohta, jossa epäilen itseäni, on "eri portaiden välillä" (niin kuin Anukin). Risteävien pitäisi kyllä olla oikein, mutta en löydä yhteyttä vihjeen ja ratkaisun välille. Kokonaisuutena ihan nautittava ristikko.
22. RA10.1.2011 klo 12:38
Lähes sanasta sanaan sama kokemus kuin Ripellä.

Teemulla on taito tehdä vihjeitä, jotka mietityttävät hetken ja sitten tulee ahaa. Usein vihjeet perustuvat sanojen monimerkityksisyyteen, mikä ainakin minusta on parasta oivallusantia. Näissä vaikeammissa ristikoissa monimerkityksinen yhteys voi olla harvinaisempi, mutta yhtä kaikki - kun sen keksii - syntyy lähes aina ratkojana kokemus kuin jotain jo unohtamaansa olisi takaisin saanut. - Tämän ristikon tällainen paras vihje oli mielestäni oikean alanurkan SELVITTÄÄ (6).

No, onhan tässä tämän tason ristikoksi muutama turhan helppo ja muutama "turha" kikkavihje (kuten oik. alanurkan ULHA (4)). Alkuunpääsyn helpottamiseksi ja vaihtelun vuoksiko lie Teemu ne ripotellut.

Eniten aikaa minulla meni pääkuvasta oikealle olevien ylärivin vihjeiden hahmottamiseen. Että mistä vihjeestä minnekin jotain kokeilisi.
__

Ripe, jos se ERI PORTAIDEN VÄLILLÄ (6) mietityttää, niin tod.näk. sinulla on siinä väärä sana.
23. Tuomas L.10.1.2011 klo 12:48
ERI PORTAIDEN VÄLILLÄ ei ole (useimmille ihmisille) ihan jokapäiväistä yleiskieltä, mutta jos sanan merkityksen katsoo esim. Nykäsestä, niin vihje osoittautuu kyllä varsin täsmälliseksi.
24. RA10.1.2011 klo 12:52
Tottapa Tuomas L., lienen itsekin oppinut aikoinaan tuon vastaussanan sanaristikoista!
25. Ripe10.1.2011 klo 13:37
RA! Kiitokset! Kaikki oli oikein. Tuo sana oli vain outo, mutta NS valaisi asian. Pitäisi varmaan lukea Nykänen kannesta kanteen. :)
26. Pena11.1.2011 klo 09:11
Kaksipuolonen, iisihkö ristikko. Jumituin aukion sanoihin toviksi, oivalluskykyni oli nollahko!
27. Eki11.1.2011 klo 09:16
Hyvä Pena! "Iisihkö..."
28. Hidas käsi29.1.2011 klo 11:16
No huh-huh, tiukille meni. Tähänhän tulee ratkaisu tänään.

Mut mä vissiin olenkin maailman hitain ratkoja, teen ristikoita vain aamuisin ennen töihin lähtöä. Oikea ylänurkka jäi viimeiseksi, harmitti ihan vietävästi kun luulin homman jo tyssänneen ihan viittä vaille valmiina.

Kunnes sitten torstai-aamuna, hississä jo menossa, välähti se -pommi. En sentään sisälle palannut enää ratkomaan, vaan loppu sujui sitten vasta perjantai-aamuna.

Olen kyllä ihan ruosteessa, viimeksi vajaa vuosi sitten ratkoin koviksia. Nyt ajattelin vähän treenata SM-ristikoita varten, mutta eihän tästä mitään tällä vauhdilla tule.

Sitäpaitsi, en ole edes varma, onko hartaasti pykäämäni tekele oikein. Vihjeelle PUIKKO sain melko oudon sanan. Sen lisäksi ”eri portaiden välillä” ei valkene, eikä myöskään POHJAAN. Tartteekin kohta lähteä kioskille ja hakea uusi lehti, ehkä ratkaisu valaisee asiaa. Mulla kun ei mitään sanakirjoja ole.

Vaan olipa kiva ristikko tämä, sopivasti haastetta ja onnistumisen iloa piisasi sittenkin.
29. Marco Poloinen29.1.2011 klo 12:42
Tämmöisiä kehittelykertomuksia ja niiden onnellisia loppuja lukiessa tulee aina hyvälle mielelle. :-)

PUIKKO-vihjeen LATASIN on harvinaisehko ja vähän murteenomainen, mutta itselleni kyllä tuttu. ERI PORTAIDEN VÄLILLÄ taas on organisaatiokaaviosta johdettava asia. Jos olet paljasjalkainen kaupunkilainen, voi POHJAAN tuleva TIERA olla outo. Hevosihmiset niitä päästelevät näillä keleillä vähän väliä kavioiden pohjista.
30. Marco Poloinen29.1.2011 klo 12:50
[Täytyy tarkentaa, että 'hevoset' ja hevosihmiset... enimmäkseenhän tierat irtoavat "itsestään". Sopivassa kulmassa saattaa tulla hiittaillessa tai rekiretkellä päin kuskin pläsiä.]
31. Jaska29.1.2011 klo 15:05
[Tieran synonyymi tilsa saattaa olla urbaaniinehmoille tutumpi.]
32. suburbaani29.1.2011 klo 16:30
Jaska. Tärkeä sana nyky-yhteiskunnassa on tämä tilsa. Taidat olla horisko ja kotipalvelun asiakas?
33. Hidas käsi29.1.2011 klo 18:23
Kiitos Marco selvennyksestä, olihan ratkaisuni sittenkin oikein.LATASIN on mulle uusi sana, kiva tutustua tällaiseenkin ilmaisuun, liekö kyse käsityöharrastuksesta. Mahtaako ASETIE viitata puolustisvoimiin, en ihan liike-elämässä ole törmännyt moiseen eri portaiden välillä. Ja nyt, kun tarkemmin ajattelen, TIERAan olenkin törmännyt, en kiesien ohjastajana, vaan joskus muinoin ratsataessa.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *