KESKUSTELUT > RISTIKOT > IS-VIIKONLOPPU 28.8.

5722. IS-viikonloppu 28.8.

Marco Poloinen28.8.2010 klo 22:47
Kun ehtivämmät (tai etsivämmät?) näyttävät kompastuneen julkaisukynnykseen, täytynee minun suorittaa avausseremonia ainakin Koviksen osalta. Päivän "seppoilun" jälkeen tunsin ihan oikeasti ansainneeni kunnon pahissession ja hekumoitsin ajatuksella koko kotimatkan ajan.

Ensi alkuun tuntui yllättävänkin vaivattomalle ja mielessä ehti jo käydä pieni "helppouspettymys". No, lumettahan se tietysti vain oli; pystyyn lähtevän lauseen muutamat poikkikirjaimet houkuttelivat eka sanaksi mielestäni tosi hienoa ilmauksen, joka pitkän ajan ja kovan henkisen vastarinnan jälkeen piti hylätä. Muualla sen sijaan kumia tuli käytettyä liiankin herkästi ja sitten kirjoiteltua samat sanat uudelleen.

Kaikesta em. soikkaloinnin aiheuttamasta hukasta huolimatta aikaa ei tuhraantunut oikein kunnon pahiksen edellyttämää määrää, joten kunnon kovis lienee oikeaan osuva määrite(?). Hienoja vedätyksiähän Antilla oli tälläkin kertaa, muutamat edellyttivät vielä ratkaisusanan kirjoituksen jälkeen hetken tiivistä tuijotusta lopullisesti ratketakseen. Yhden pystysanan vihjettä pidän vähän turhan keinotekoisena, mutta ei siitä mitään miinuksen puolikastakaan voi antaa.

Molempien lauseiden ensimmäiset sanat ratkesivat viimeiseksi. Oikeastaan sekin saattaa olla jollekin liian avittava tieto, joten enempi ruotiminen täytynee jättää sopivampaan ajankohtaan.

Kiitos Antti, kiitos Heli!
2. Kaapo Jupina28.8.2010 klo 23:37
Joo, nautinnollisia ratkontaelämyksiä tarjosivat taas Antti ja Heli.

Oikeastaan vain yksi vihje jäi mietityttämään: REMA.
3. Marco Poloinen28.8.2010 klo 23:49
Pientä virittäytymistä se vaati multakin. On se ihan looginen.
4. 29.8.2010 klo 04:23
Kuka tuota paskalehteä ostaa.
5. RKA29.8.2010 klo 07:28
Se on ihan tautinen vihje.
6. Kaapo Jupina29.8.2010 klo 08:34
REMA selvis, ok. Kiitos!
7. TAM29.8.2010 klo 09:26
Kerrankin sain yhdellä istumalla kolmipallosen täyteen
8. Jokunen29.8.2010 klo 11:00
Kiva ristikko, mutta "pusien jälkeen" -vihjeen ratkaisusana? Mitä hiivattia se tarkoittaa? Minulla on siis siinä oikea sana kyllä omasta mielestäni. Toki Google löytää siihen jotain, mutta...
Tähän pitää palata sitten ratkaisuajan päätyttyä.

Muuten oikein mukava ratkontatuokio! Kiitos. :)
9. Jaska29.8.2010 klo 15:11
Aijai, taaskaan ei malteta noudattaa lakia ja järjestystä (Kova laki on muuten hyvän sarjan typerä suomennos). Jokunen sen tosin tuntee ja Jaska vielä muistuttaa: malttakaa viikko ennen kuin vastaatte Jokusen kysymykseen.

Kelpo Skyttis, vaikka onkin kaikkien aikojen helpoin täyskolmoseksi merkattu sellainen. 2½ olisi riittänyt. Ei tarvinnut pahemmin pinnistellä. Tuskan hikeä ei erittynyt pisaaraakaan, helmeilystä puhumattakaan. Se ei muuten ole pelkkä vertauskuva, minkä Torstikin tietää (ks. HS tänään D7). Liika stressi ei ole aivoillekaan hyväksi.
10. Ripe3.9.2010 klo 22:59
Mikä idea tässä säikeessä on? Ei saa kommentoida vihjeitä tai yksityiskohtia millään lailla. En tarkoita, että pitäisi kertoa suoraan vastauksia, mutta tämähän on nyt aika tyhjän jauhantaa ja joskus tuntuu, että joiltain pelkkää itsekehua. Ainoa kommentointimahdollisuus on se, oliko ristikko 2, 2,5 vai 3 pallukkaa. Tylsää. Turhaa on sanoa, että ratkaisuajan jälkeen saa vihjeitä, sillä eihän täällä sen jälkeen ole minkäänlaista kommenttia! Olen todellinen kovisfani ja harmittaa, että tämä säie on pelkkää henkselinpaukuttelua, kun mistään ei saa puhua.
11. Marco Poloinen3.9.2010 klo 23:54
Ripe,
ei kai se nyt ihan noinkaan ole. Välillä riittää enemmän juttua, välillä vähemmän. Tykättyjä/karsastettuja vihjeitä on usein esitelty ihan kuorossa. Tietysti kovimmissa koviksissa (jollaisia mm. Antti Skytän kolmepalloiset useimmiten ovat) joku suhteellisen vähäinenkin "lipsaus" saattaa antaa juuri sen kohdan kanssa painivalle ratkaisevan avun. Omalla ällillä ratkaisuun pyrkimistähän täällä koetetaan kannustaa.

Mitenkä niin on turhaa sanoa, että "ratkaisuajan" (= viimeisen palautuspäivän) jälkeen saa vihjeitä? Ei kai niitä kukaan tule - henkseleiden paukuttelusta jo ennestään morkattuna - kertoilemaan, jos kukaan ei kysy. En muista sellaista kertaa, että palautusajan jälkeen tietoa halunnut olisi jäänyt vastausta vaille. Ja pitempiäkin pohdintoja on joskus syntynyt.

Tämä kun on harrastusluontoista hommaa, niin aina ei välttämättä ole yhtä hyvä "tempo päällänsä". Joskus näyttää sitä paitsi siltä, että itsemoitintaa on enemmän kuin itsekehua, jota sitäkin tietysti lajinsa saattaa ilmetä. Onnistuneen ratkaisusession aiheuttama veren serotoniini- ja oksitosiinitason nousu saattaa joskus näkyä pienenä "ylivilkkautena". :-)

Jos on aihetta ja halua, niin palaapa huomenna asiaan!
12. Ripe4.9.2010 klo 11:21
Ehkä tämä vain vaatii totuttelua, kun olen aiemmin hieman osallistunut noihin Hesarin ketjuihin, joissa annetaan "vihjeen vihjeitä" heti. Olen jonkin verran kyllästynyt Hesarin Auliksiin, kun ne jotenkin toistavat itseään. Tuo, että vinkkejä annetaan vasta ratkaisuajan jälkeen, on periaatteessa ihan ok; minulle käy vaan niin, että usein ratkominen on venynyt ja venynyt, ja on jo uuden koviksen vuoro ja vanha jää unholaan ja osin ratkaisemattomaksi.
No se on tietysti omaa laiskuutta.

Siis aluksi saa kommentoida yleisellä tasolla (Entä yksittäisten vihjeiden kommentointi?), ratkaisuajan jälkeen saa pyytää vinkkejä, muttei anneta suoraan ratkaisusanoja? Ymmärsinkö oikein?
13. Marco Poloinen4.9.2010 klo 11:45
Taitaapa yleisempi käytäntö olla se, että palautusajan jälkeen aletaan kirjoitella ihan selväkielisesti. Jos haluaa vielä miettiä ja yrittää ratkaisua pienellä lisävinkillä, niin se kannattaa ilmoittaa heti aluksi, ettei tule ratkaisu "silmille".

Näissä Iltiksen ristikoissa käytetyn viikon palautusajan jaksanee vielä jotenkin pitää mielenkiinnon yllä. Toisin on Hesarin 3 viikon tai PuPen kuukausien kanssa, vaikka niissäkin toimii, jos ottaa siltä kannalta.
14. Marco Poloinen4.9.2010 klo 15:04
Mainitsin alussa pitäväni yhtä vihjettä "vähän turhan keinotekoisena". Kyse on tietysti vihje- ratkaisusanaparista, johon en vieläkään ole keksinyt oikein vedenpitävää selitystä. Tarkoittaako BIKINIT TANGAT => NASUT -paketti 'nakuasuja'? Jos, niin käsitteet ovat menneet sekaisin. Jos ei, niin olisi mukava jos joku valaisisi oikeaa tarkoitusta.

[Oikeita 'nakuasuja' voi "ihailla" esim. osoitteesta (etuviiva pois):

_http://themightysven.carbonmade.com/projects/3794 1

(kaikista malleista ei välttämättä saa selvää, onko kyse pelkästä naturismista vai myös naturalismista, joten herkimpien ei ehkä kannata vaivautua]
15. Marco Poloinen4.9.2010 klo 15:16
Olihan siinä vihjeessä tietysti vielä TURKKI-kin, joka vienee meikäläisen nakuasuteorialta pohjan pois. Siis mikä sitten on yhteys?
16. Juha N4.9.2010 klo 15:21
Marco Poloinen, voisikohan yhteys olla se, että BIKINIT ja TANGAT, toisin kuin TURKKI, sisältävät N-kirjaimen.
17. Marco Poloinen4.9.2010 klo 15:28
Joo, varmaan voi(si). Aika uudensorttinen vihje mulle, eikä ännät mitenkään erityisesti pistä silmään. Osaltaan saattaa vaikuttaa tuo turkin jääminen jotenkin nopen osalle tuossa vihjeen hahmottamisessa. Mistäköhän syystä...
18. Jokunen4.9.2010 klo 15:30
Elikkäs KIIT, mitä se niinku tarkoittaa? Ei kai voi oikeaoppisesti ajatella, että kun kii tarkoittaa murteellisesti kiinni, niin siihen voi lätkiä tuollaisen monikon???

Nojoo, KIIT on myös Googlen mielestä mm. joku yliopisto. Silläkö selvitetään ko. sana? Silloin ainakin vihje on minusta huonosti aseteltu (pusien jälkeen -> KIIT).
19. Juha N4.9.2010 klo 15:34
Olisi mielenkiintoista tietää, onko laatija tarkoittanut vihjeen RAASTOIN ratkaisusanaksi REVIN vai REPIN (raastoi + n -> repi + n). Itse valitsin jälkimmäisen, vaikka edellinenkin sana näyttää olevan olemassa: "... raivausveitset, kuokat, jäätuurat, naulojen repimet, laudoitustyökalut..." (_http://www.suomenmetalli.fi/metalliyritykset/145 481/Finnraiva+Oy.html)

Itselleni ei auennut vihje

KA-
PALA-

joka antoi ratkaisusanan MAKI.
20. Marco Poloinen4.9.2010 klo 15:34
Tuossahan se nähtiin, että kyllä voi "lätkiä". Jos usutetaan useasti "pus kii! niin monikkohan siitä muodostuu. Minulle kelpaa.
21. Marco Poloinen4.9.2010 klo 15:38
Juha N, jos laittelet pilkkuja vihjeen päälle, niin yhteys valaistuu...
22. yksikön toinen4.9.2010 klo 15:40
Marco Poloinen. Maksaako Sanaris sinulle mitään näistä lobbaamisistasi. Muutenkin näytät kuuluvan siihen Ekin hurmoshenkisiin seipään tukijoihin. Olen seurannut nimimerkkisi käyttäytymistä vuosien varrelta. Pahalta näyttää tulevaisuutesi.
23. Jokunen4.9.2010 klo 15:41
Puskii sanana ristikossa olisi tosi kiva, puskiit menettelisi. Kiit kuulostaa vähintään oudolta, mutta olkoon sitten noin.

Mukavaa syksyn jatkoa kaikille! :)
24. Marco Poloinen4.9.2010 klo 15:43
RAASTOIN-ratkaisuksi arvioin imperfektisynonyymin, mutta ihan varmahan tuosta ei voi olla.
25. Juha N4.9.2010 klo 15:46
"Klädbutiken Kii grundades den 25 augusti 2000 av Filippa Rådin och Frida Stighäll."

_http://webshop.kii.se/system/content/Book.asp?bid =1

KII näyttäisi siis olevan vaatekauppaketju tai nettivaatekauppa. Jos kyseessä on ketju, sanan voi huoletta monikoida, kun sen nimisiä putiikkeja löytyy sitten sieltä ja täältä, mutta tuolla nettisivulla ei kyllä näkynyt mainintaa mitään tosielämän asioimispisteistä.

Jos KII on pelkkä nettivaatekauppa, niin se on silloin yksi KII, ja eräs Jipun biisi KII on toinen.
26. Marco Poloinen4.9.2010 klo 15:48
qwer, laita vaan reilusti lähettäjäksi "monikon toinen", on sulla sen verran noita nikkejä.
27. Juha N4.9.2010 klo 15:48
Marco, ahaa, kiitos, käpälämäki tietenkin :)
28. Marco Poloinen4.9.2010 klo 15:58
Tuo pus'in jälkeen tuleva KII on tietysti murre- tai slangisana, mutta minusta tuossa yhteydessä aikojen kuluessa muuttunut enemmänkin huudahdussanaksi. En tuntenut tarvetta etsiä ratkaisusanalle vastinetta mistään "virallisemmasta" ilmaisusta.
29. Tuomas L.4.9.2010 klo 17:45
Tuo KIIT oli kerran ennenkin ristikossa (muistaakseni Ekillä) ja siitä keskusteltiin silloinkin. Jipun konserttiarviossa voitaisiin tietysti kirjoittaa esim. näin: "Tutut Enkelten kaupungit ja Kiit kuultiin, mutta setissä oli myös uusia biisejä."

(Tämä vain esimerkkinä siitä, että sanan kuin sanan voinee selittää, kun oikein yrittää.)
30. Pesonen4.9.2010 klo 17:50
KII ark. kiinni. Turpa kii! Pus kii (koiraa usutettaessa)!
31. Jaska4.9.2010 klo 21:35
Tuulihaukka ääntele kimeästi kii-kii-kii. Riki Sorsan taiteilijan vapaudella myös muuttohaukalla (kikki-) kii.

Kii myös Shikokun ja Honshun välinen salmi.

Monikko ei missään tapauksessa virhe. Vihjeissä runsaasti valinnan varaa.
32. Ripe5.9.2010 klo 21:14
Vasen alanurkka jäi tyhjäksi. Kenestä kirjailijasta on kyse?
33. Ripe5.9.2010 klo 22:35
Keksin itsekin tuon kirjailijan lopulta... huh
34. VeiLeh6.9.2010 klo 09:24
Ristikon yläreunassa oli vihje ROVOIN.... Mielestäni ratkaisu liittyy tähän ensimmäiseen sanaan. Onko vihjeen loppuosa vain hämäystä vai liittyykö siihen jokin "jippo", jota en tajua?
35. Ripe6.9.2010 klo 10:13
VeiLeh

Loppuosa kertoo, että asia tapahtuu toistuvasti.
36. meester_henk6.9.2010 klo 19:58
Voisiko joku ystävällinen sielu kertoa, mikä on idea vasemman alakulman hiippailijalla ja saamallani ratkaisusanalla TITA vai onko ratkaisusana väärin? En myöskään löytänyt mistään Whittakerin roolihahmoa nimellä IDA?
37. Marco Poloinen6.9.2010 klo 20:09
Sieluni ystävällisyydestä en mene takuuseen, mutta voin kertoa että saamallasi sanalla ei toteudu laatijan idea. Se on siis väärin. Jos haluat tutkia vielä tilannetta, niin keskity hiippailijan olemukseen (ilmeisesti hänellä on kotikin ihan lähellä). Jos haluat suorempaa infoa, niin ilmoita.
38. Ripe6.9.2010 klo 20:17
Whittaker on tietääkseni väärin kirjoitettu: nimessä ei ole geminaattaa vaan yksinäis-t.
39. RA6.9.2010 klo 20:17
Hiippailijasta tulee TINA; juovuksissa baarista tulossa

WHITTAKERIN ROOLIHAHMON NIMISIÄ on IDIT; Forest Whitaker Idi Aminina elokuvassa The Last King of Scotland (vihjeessä on kirjoitusvirhe, po. Whitaker)
40. meester_henk6.9.2010 klo 21:53
No tana, pitäisi vielä laatijan virheetkin kompensoida. On tämä kovaa! Kiitokset ystävällisille sieluille (in RA we trust).
41. Eki6.9.2010 klo 22:12
Laatijalla on varmaan ollut oikein, virhe on tullut myöhemmässä vaiheessa.
42. RA6.9.2010 klo 22:24
Ratkoessa tuo vasen alakulma ratkesi i l m a n tarkempaa tietoa Whitakerista ja roolihahmostaan. Mikä on aina hyvä asia olkoon vaikka kuinka koviksesta kysymys.

Ei minulla ainakaan tuota tietoa ratkoessani ollut, kun en leffoista paljon mitään aktiivisesti tiedä ja muista. Eikä sen myötä tietenkään ollut tietoa myöskään kirjoitusvirheestä.

(Tänään vasta kuuklasin kirjoittaessani vastaustani meester_henkille.)
43. iso S7.9.2010 klo 09:46
Mainittu leffa tuli kesän aikana telkkarista. Nähtävästi laatija katsoi.
44. Ramje9.9.2010 klo 01:43
En oikein tiedä, voinko pyytää tällaista apua: haluaisin tietää ompelukoneesta lähtevät lauseet. Luulen että minulla on yksi sana kummastakin lauseesta ratkottuna, mutta en tietenkään voi olla varma. Kun ratkaisu ilmestyy 18.9., en pääse sitä hankkimaan.

En osta Iltistä, joten en ole aiemmin yrittänyt ratkoa sen ristikoitakaan. Nyt sain lehden tuliaisiksi, innostuin ratkomaan, mutta en tajua tästä juuri mitään. Lauseet ehkä auttaisivat. Jos tämä on anteeksiantamaton pyyntö, unohdetaan koko juttu, jooko?
45. Eki9.9.2010 klo 01:46
Eihän se tässä vaiheessa enää.

LAULAJAVANHUS PUISTONPENKILLE
OLISIKOHAN KYKENEMÄTÖN TIKKAILUUN
46. Ramje9.9.2010 klo 01:51
Eki, kiitos!
47. Ramje9.9.2010 klo 21:52
Sain kuin sainkin ristikon ratkotuksi. Muutama kohta kuitenkin ihmetyttää, tai sitten ne ovat väärin.

Pääkuvan vieressä ylhäällä TARJOUS KETJULTA -vihjeeseen minulle tulee "kale", jonka voin jotenkin ymmärtää. Siitä seuraa kuitenkin että JESS-vihjeeseen tulee "ilota". Miksi? Mitä se tarkoittaa?

Ihmettelen myös MICALI JAGGERista syntyvää sanaa "kalina", vaikka se suomea onkin.
48. Jukkis9.9.2010 klo 21:54
MICK -> MICALI. Tässä muutettu K -> ALI, eli on K ALI:na
49. Eki9.9.2010 klo 21:55
K-kaupan ale eli K-ALE.

Ilota on iloita-verbin harvinaisempi muoto, löytyy Nykäsestä.

Micali Jagger jos olis Mick Jagger, mutta siinä on ALI K:n tilalla eli K Alina. Skytismi.
50. Ramje9.9.2010 klo 22:22
Jukkis ja Eki, kiitos selityksistä.

Täytyy siis aulismien lisäksi opetella skytismitkin. Aika hauskaa puuhaa tämä oli. Ehkäpä alan ostaa IS:n viikonvaihteen numeroita.
51. iso S9.9.2010 klo 22:52
Ramje, ehkä myös maanantaista. Siinä on ristikkoliite.
52. 09.9.2010 klo 23:11
Ramje.
Tiistaisin on VOITA 1 000 EUROA!
53. Ramje10.9.2010 klo 12:48
Enpä ole koskaan ratkaisuja lähetellyt. Sen sijaan olen joskus ihmetellyt sitä, että ristikkolehdissä (Pelikaanit, Iisakit) en ole koskaan huomannut, että sama ratkoja olisi voittanut yhden lehden ratkaisuista kuin yhden palkinnon.

Käsittääkseni lehden voi lähettää kokonaisena, jolloin ratkoja osallistuu jokaisen ristikon voittoarvontaan. Palkinto ei kuitenkaan näytä osuvan yhdelle ja samalle henkilölle kuin kerran. Eli kun on kerran voittajaksi arvottu, ko. lehti pannaan syrjään, niin että toista voittoa ei tule vaikka muutkin ratkaisut olisivat oikein?

Maantieteellinen jakauma puolestaan näyttää hyvin laajalta, vain suurimmissa kaupunkien asukkaille näyttää tulevan suhteellisen vähän voittoja. Mutta ehkä esim. hesalaiset eivät ratko ristikkolehtiä tai lähetä ratkaisuja.

Tämä nyt on vain tällaista mutua, ei suinkaan systemaattisen saati tieteellisen tarkkaa havainnointia ja ehkä palstakin on väärä.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *