KESKUSTELUT > RISTIKOT > PILLERI E, VIRUS HI

5383. Pilleri E, virus HI

Juha N28.2.2010 klo 17:09
Hieman kritisoisin (ja kritisoinkin) sitä, kuinka piilosanojen ositteluvihjeissä käytetään vihjettä PILLERI vastaamaan kirjainta E ja vihjettä VIRUS vastaamaan kirjainparia HI.

E-pilleri ja E-neuvola (jonka nimitys tosin on vaihtunut perhesuunnitteluneuvolaksi) ovat lyhenteitä sanoista ehkäisypilleri ja ehkäisyneuvola, mutta sellaista pilleriä tai neuvolaa ei kuitenkaan ole itsenäisenä olemassa kuin E. Jos pilleri tai neuvola olisi E, niin yhtä hassusti voitaisiin näöntarkkuuden tutkimiseen käytetty E-taulu ottaa lähtökohdaksi vihjeelle TAULU -> E. Eittämättä selvää? Sen sijaan vaikkapa entinen osuusliike, englanninkielisen ilmansuunnan lyhenne tai suomenkielisen ilmansuunnan lyhenne ovat edelleen järkeenkäypiä vihjeitä E:lle.

Samalla tavalla ei HI ole mikään virus. Kyse on HI-viruksesta (human immunodeficiency virus, ihmisen immuunikatovirus) jonka lyhenne on HIV. Kirjainpari HI käy laatuun vain jos sitä seuraa sana 'virus'. Samalla tavalla muodostettuja virusnimiä ovat esimerkiksi HAV (HA-virus, hepatiitti-A-virus), HBV (HB-virus, hepatiitti-B-virus), EBV (EB-virus, Ebstein-Barr-virus), HSV1 (herpes simplex 1 -virus).

Verratkaa: ETYK eli ETY-kokous, ETYJ eli ETY-järjestö. ETYK ja ETYJ ovat riittävän itsenäisiä kirjainyhdistelmiä sellaisenaan käytettäviksi, mutta ETY ei, niin että vihjeenä olisi kokous tai järjestö.

Pieniä asioita, mutta hieman ne hiertävät. Epäloogisuuksina. Ja kauneusvirheinä.
2. tonimikael1.3.2010 klo 12:12
Saavatkin hiertää tuollaiset. Hyvä kun otit asian puheeksi Juha!
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *