KESKUSTELUT > RISTIKOT > KUKA ON PARAS RISTIKOIDEN LAATIJA

479. KUKA ON PARAS RISTIKOIDEN LAATIJA

14-vuotias ratkoja12.11.2003 klo 14:08
Taas uusi galluppi, jos kiinnostaa vastailla!

d=)

Eli vastatkaa kysymykseen, Kuka on paras ristikoiden laatija!
Perusteluja myös, kiitos!


Oma suosikki:
Erkki Vuokila

Perustelut: Eki tekee niin monenlaisia ristikoita, että on mukava ratkoa niitä! Niitä on useissa lehdissä, jotka tulee myös meille kotiin! Mukavat vihjeet ym.! Olen tottunut Ekin ristikoihin ja tykästynyt todella!!!! Mahtavaa!!!!


Nyt on teidän vuoronne! Ja toivottavasti kaikilla olisi yksi tai kaksi suosikkia, ettei menisi ihan sekaisin laskuja tehdessäni, että kuka se nyt onkaan paras!

d=)
2. Titta12.11.2003 klo 14:15
No Eki nyt tietysti, tottakai.

Heikki Luukkala. Vihjeet ovat ihan erilaisia kuin muilla, välillä tekee mieli heittää koko lehti parvekkeelta alas vesisateeseen, sitten kun tajuaa hankalan vihjeen, tulee jotenkin kieroutuneen onnellinen olo.

Antti Viitamäki. Oikea sadisti niitten pirullisten vihjeittensä kanssa. Sopii minulle!
3. iso S12.11.2003 klo 14:31
Eki tietysti, määrä ei ole kolhinut laatua. Vaikeusastetta löytyy tarpeen mukaan helposta utalaan ja tyylitaju on lähes erehtymätön (lue: istuu minun makuuni). Väärät profeetat yrittävät jäljitellä, mutta saavat aikaan esanssia eikä oikeaa hillon makua.

Kannattaisi ehkä kysyä, kuka on varteenotettavin haastaja. Silloin vastaisin Teemu Pallonen. Yllätys yllätys, tyyli muistuttaa aika paljon Ekin päästöjä, ilman että tuntuisi imitoimiselta. Vähän sama ilmiö kuin uupperalaulajissa: kun kaksi huipputenoria kiekaisee peräkkäin kovaa ja korkealta, niin maallikko ei erota, kumpi oli jompi.

Jos pannaan laatijan mestarillisuuden vaatimukseksi itse kuvittaminen, niin kunnian kruunu lankeaa Pekka Joutsin kokeneisiin käsiin kuin kymmenen pyytä oksalta.
4. Tuomas L.12.11.2003 klo 14:36
Täältä ääni Antti Viitamäelle. Tosi pirullinen, ja loppujen lopuksi kuitenkin sitten looginen, ristikkoihin jää harvoin epäselviä vihje-sana-pareja. Myös sanasto on usein omaperäistä; en ole ikinä kenenkään muun tehtävässä nähnyt esimerkiksi sanaa LATVIANNOS.

Hyviä myös Eki, Luukkala, Joutsi, Lehtosen Erkko.

Laatija, josta en pidä: Aulis Lehto.
5. J Takala12.11.2003 klo 14:39
Isoisä puhuu tuossa edellä asiaa. Laadinta+kuvitus -osaston palkinto on helpointa myöntää Pekka Joutsille.

Laatijoiden sarjassa Eki on se, jonka laatimisessa rima on aina pysynyt tarpeeksi korkealla. En tietenkään ole kaikkien laatijoiden ristikoita ratkonut, joten saattaisihan jostain puskista nousta haastajiakin.
6. J Takala12.11.2003 klo 14:40
Tuomas ehti väliin. Isoisän viesti oli siis jo ennen Tuomasta. :)
7. Tane12.11.2003 klo 14:47
Laatijoita on kai loppujen lopuksi aika paljon, ja heillä kaikilla hyvät ja huonot hetkensä. On varmasti hyviä laatijoita, joiden luomuksia ei ole ikinä nähnyt, sillä tuskin kukaan ostaa tai tilaa kaikkia ristikkolehtiä.

Ekin monipuolisuus ja hyvä taso kuitenkin ansaitsee pisteet, koska pystyy tekemään monipuolisesti kaikkea, paljon, vähin piilokirjaimin ja mm. niitä pitkäsanaisia palindromikäärmeitä, joihin ei moni varmaan pystyisi. Teemu Pallosen ristikot ovat myös olleet samansuuntaisia, ja on muitakin, mutta ei noista aikakauslehdistä aina muista kuka niitä on laatinut.
8. iso S12.11.2003 klo 15:13
Noh noh, juniori! Sanoudun jyrkästi irti isoisyydestä, varsinkin mitä tulee J Takalaan. Sukujuuremme ovat tiukasti eri puolella Suomea! Tässä täytyy muistaa, että ystävät voi valita, sukulaisia ei...

Oikeassa elämässä olen vaimoni välityksellä yksinkertainen isoisäpuoli. Uusi kiinnitys titteliin on tulossa, mutta mahtaako tässä asiassa pistelasku olla kumuloituva (2 kertaa puoli = täysi) vai judotyyppinen, eli monta samanarvoista suoritusta on vain samanarvoinen suoritus?

Edelliseen haastajan nimeämiseen liittyen unohtui mainita se pyhäinpäivän kovis, mitä toisessa säikeessä on kiitelty. Minäkin sitä muutamana iltana yrittelin ja olin vähällä luovuttaa, kun eteneminen oli niin hidasta. Toissailtana kuitenkin kokeilin vielä kerran ja sain ankarasti vastaan pyristelevän ristikon selätetyksi. Täytyy myöntää, että taaksepäin katsoen looginen yhteys (hyvien) ratkaisusanojen ja (kierojen) vihjeiden välillä löytyy. Ei jäänyt tympeää makua suuhun, kuten monien haasteellisten ristikoiden kanssa käy. Piste Palloselle.
9. Helge12.11.2003 klo 15:27
Öökkösjärjestyksessä: Vuokila, Viitamäki, Pallonen, Hyvönen.

Jos saan jatkaa Joutsi, Lehtonen, Simberg, Lavonius, Kiiski...

Monta hyvää jäi vielä sanomatta!
Mm. kolme tasokasta naislaatijaa.
10. Floora12.11.2003 klo 15:32
Piste Alf Simbergille.

Muitakin huitsin hyviä on, mm. Pekka Parhi kutkutteelee meikäläisen huumorintajua aika hyvin.

Ekille ja Antille myös.
11. lp12.11.2003 klo 16:43
Eki on eka monipuolisuudessaan. Ja sitten koko kaarti joka laatii Paksun ja Punaisen viimeiset . Esim. Luukkala ja Viitamäki viimeisimmässä Punaisessa rassasivat todella , mutta sain kuin sainkin mahtavia onnistumisen tunteita. Kuinka voin kyllin kiittää...
12. Matti12.11.2003 klo 16:51
Täältä ääni ++juh:lle, silloin kun ei ole liian sadistinen. Laatutaso ei petä koskaan.
13. hoo12.11.2003 klo 18:29
Pekka,Juha,Aulis,Eki,Paavo.i,Kaija,Erkki,
14. Sakari12.11.2003 klo 18:57
Seppo I. Lahden ristikot ovat helppoja käsitellä.
15. aulis12.11.2003 klo 19:06
Parempi kaimani on joskus hyvä, jollei paras.
Onko kukaan saanut ratkotuksi sen pysytysuoran sanan
perjantain ristikosta? Minulta se ei vielä ole onnistunut
Kaima teki tällä kertaa hyvän ristikon.
16. tjn12.11.2003 klo 22:39
Kyllähän tällaistakin voidaan kysellä,mutta mielestäni se on vähintään yhtä vahvasti makuasia kuin väitellä siitä, kuka tekee parhaat vedyt.
17. Pena13.11.2003 klo 19:43
Mulla kävi "halloween-koviksessa" lähes samalla tavalla kuin iso S:lle. Odotteli toista viikkoa hyllyssä, vain muutama sana oikeassa ylänurkassa. Sitten tuli ristikkoystävä kylään, ja saimme sen täyteen yhteistyöllä! Ja ai että kun se näyttää "helpolta" täytenä.

Palloset Palloselle > ...

Paljon on hyviä laatijoita, en jaksa edes luetella niitä. Minä tykkään myös Aulis Lehdon ristikoista, vaikka SFINHUFVUDIN takia ristikko jäi lähettämättä! d:)
18. Tane13.11.2003 klo 19:54
Anteeksi tyhmyyteni, kun täällä on niin mensallista sakkia, mutta kertokaa meille tuoreemmille sanasepoille: mikä on kovis? En lue yleensä IS tai Iltalehteä, lööppejä lukunnottamatta, jos niitä ei ole joku muu ostanut, liittyykö se niihin? Yleensä saan ne kylässä käsiin käytettyinä ja täytettyinä.
19. J Takala13.11.2003 klo 19:56
Viikonvaihteen Ilta-Sanomissa on kaksi sivun kokoista ristikkoa, joista toinen on "pehmis" eli helppo ja toinen "kovis" eli vaikea.
20. iso S13.11.2003 klo 20:18
Aulis: minulla on kaikki vaaka- ja pystysuorat, mutta ei pysytysuoraa. No, pysäytyskuvat sikseen, voitko antaa vinkkiä, mistä pystysanasta on kysymys? Kaimasi ristikot ovat viime viikkoina olleet paikoitellen takuttavia, niin että olisi mielenkiintoista tietää, oletko vaikeuksissa samassa paikassa kuin minä. Oliko vihjeenä hattupäinen herra ja sanan pituus 15?
21. aulis14.11.2003 klo 16:38
Se on se tummennettu pystysana kahden pääkuvan välissä.
Oikea alalaitakin on ratkaisematta.
Takkuavat tosiaan nämä viimeaikaiset ristikot.
Tapahtui.. ristikon sain viimeksi täyteen.
22. Make14.11.2003 klo 19:48
Sivupersoona astuu nyt rinkiin.
Sen verran on tultu nautittua Alkon tuotteita.

Muistaako yleisö muita näin onnettomia skitsopersoonia?
Iso S Ei saa osallistua ainakaan ensimmäisenä..
..tai saa..
Tää jätkä ätkä pisti paremmaksi
http://www.toivokarki.net/salanimet.html
23. Pena14.11.2003 klo 19:56
No johan on Topilla luettelo! 15 nimee löytyy, lieneeköhän kaikki edes listassa?

d:-O
24. iso S14.11.2003 klo 22:30
Aulis: joo, siinä(kin) kohtaa minulla kangerteli. Helpotti kun sain ylemmän niistä kahdesta alareunan tummennetusta lauseesta syntymään. Se auttoi hahmottamaan tuon pystysanankin.

Tänään oli ainakin minun lehdessäni lisätty vaikeusastetta suttuisella painojäljellä. Esimerkiksi oistakin kuvista ei saanut tolkkua ja vasta ratkaisusanasta selvisi, oliko alareunan yksi vihje -tori vai -teri.

Ihmeesti auttaa, kun on takana "30-vuotinen sota" Hesarin ristikoiden kanssa, mikä kattaa enemmän kuin kaimasi virkauran. Jotkut ongelmat ratkeavat kokemuksen kautta, vaikka nyt ei TAAL järissytkään.
25. Make14.11.2003 klo 23:21
Hyvä Iso
Olemmekohan niitä entisiä...
sanojen valuttaminen on tosi vaikeata
26. lars15.11.2003 klo 01:02
eki tietysti.mitä tarkoittaa viime hs-ristikossa luontia?vastaukseksi sain jotain täysin utooppista.
27. ile15.11.2003 klo 08:41
Malttia, lars. Vihje 'luontia' johtaa kyllä aivan kelpo ratkaisusanaan.

iso S, Taal ei järissyt, mutta 'heprean aakkonen' sai jonkinsorttista savua aikaan, ratkojan päälaella vaan, tosin.

Suttuista oli painojälki täälläkin, mutta lähes valmiiksi tuli.

Paria ratkaisusanaa ihmettelen. Saattaa olla, että ratkaisussani on niissä kohdin virheitä.

Oikeassa ylänurkassa lintujen kohdalle muodostuneen vaakaratkaisusanan piilokirjain uupuu. Pitänee ottaa Nykänen esille ja tarkistaa siivekkäiden lajimääritys sieltä. Vai liittyneekö ratkaisu lintujen sijaintiin, olemukseen, luonteeseen tai munasta kuoriutumiseen? Saattaa olla näinkin.

'Mieskaimoiksi' tuli myös varsin outoja ukkoja. Jos ratkaisuni on oikea, on lähes varmaa, etteivät nämä kaimat tapaa toisiaan tällä planeetalla.
28. iso S16.11.2003 klo 11:32
Ilen ihmettelemät linnut eivät luultavasti ole lajin virallisella nimellä, vaan joku kansanomainen nimitys iloiselta 1800-luvulta. Hämärästi muistelen kuuleeni joskus moisesta otuksesta, joten laitoin arvaamalla tuplakonsonantin. Nyt hain vahvistusta toiselta linnulta, Kuukkelilta:

Holma, Timo: Lestadiolaisen lauluperinteen historiaa
... pienen katkelman: "Pienet pääskyt wisertäwät elämän puun oksill’, Jossa ei saada oleskella harakat ja ne Auliksen ihmeelliset lintuset.

Loppuosassa on salaussyistä taiteilijan vapautta.

Mieskaimoja ei varmaan sankoin joukoin parveile. Yksi lajin edustaja on perhesyistä mielessä, koska isä on nauttinut valtion pitkää ja kapeaa. Mieskaima Laakso oli joskus 1960-luvun paikkeilla Posti-Telen pääjohtajana.
29. jupejus16.11.2003 klo 12:53
Ristikosta en tiedä, enkä kyseistä sanakaan paljasta, mutta isoS:n vihjeen perusteella täytyy sanoa, että on ilmeisesti hyvin harvinaisesta sanasta kysymys. Tiedän, mikä tuo lintu on ja se sanotaan hieman eri muodossakin.
Mitä tulee Laestadiuksen sanarikkauteen, niin se vertaansa vailla kuvannollisuudessa.
Hänellähän oli saamelainen alkuperä. Hän eli Pohjois-Ruotsissa, missä virallinen kieli oli ruotsinkieli, mutta puhekielenä oli yleisesti käytössä suomen kieli.
Kielialueena tuo maailman kolkka on erittäin rikas. Kaikki sanat, saamen, ruotsin, suomen ja osin norjankin sanat sekoittuvat yhdeksi iloiseksi kielten ja sanojen sekamelskaksi.
30. iso S17.11.2003 klo 11:51
Ile, vielä noista harvinaisista mieskaimoista. Nimipalvelu osoittaa, että kyseinen nimi on annettu 16 suomalaiselle. Kaksi on annettu vuosina 2000-2002, joten tuoreitakin tapauksia löytyy sen verran että voivat tulla vastakkain. Toisaalta, näistä on ehkä ennenaikaista puhua MIESkaimoina!
31. tupu23.8.2005 klo 09:31
MIE haluaisin olla mut KUINKA NIITÄ RISTIKOITA OIKEIN LAADITAAN apu ei ois pahitteex help....*ristikkohöperö*
32. Hui_hai23.8.2005 klo 09:44
Vinkkejä löytyy mm seuraavista säikeistä.
Omakohtaisesta kokemuksesta sanoisin, että aloittelijan kannattaa sitoa pehmeä tyyny otsalleen. Sen verran paljon (ja kovaa) pään seinääntakomista ristikonlaadinta ensikertalaiselta vaatii;)

http://www.sanaristikot.net/keskustelut/index.php? ryhma=0&p1=vast.php&p2=info_3.php&id=1674&alku=15& t=k1

http://www.sanaristikot.net/keskustelut/index.php? ryhma=0&p1=vast.php&p2=info_3.php&id=1855&alku=0&t =k1
33. Eki23.8.2005 klo 09:47
Ja täältäkin, jos kirjaan kehtoo sijoittaa.

http://www.sanaristikot.net/artikkelit/index.php?p 1=mmm.php&p2=info.php
34. tarja l.23.8.2005 klo 20:42
Koska rakastan kyselyitä, halua vastata alkuperäiseen kysymykseen.

Suosikkilaatijani ovat Heikki Lavonius, Juha Hyvönen, Aulis Lehto, Alf Simberg, Pekka Joutsi ja omalla omaperäisyydellään Kaija Kaivosoja - naisnäkökulman ehkä ainoa edustaja tässä lajissa!
35. mor23.8.2005 klo 20:54
On hyvä, tarja l., että mainitsit Kaija Kaivosojan. Hänellä on hyvin monipuolinen sanasto, jopa nelikirjaimisissa esiintyy runsaasti vaihtelua. Ja hän käyttää paljon ääkkösiä!

Piirrokset ja tekstaukset ovat hauskoja ja omaperäisiä. Hänen ristikoistaan nauttii ihan vaan katselemallakin!

En ole koskaan törmännyt Kaijan tekemään vaikeaan ristikkoon. Tekeeköhän hän niitä lainkaan? Voisi olla mielenkiintoinen kokemus!
36. ile23.8.2005 klo 21:54
Suosikkilaatija???

Eki laati ennen Suosikkiin ristikkoja, mutta uudessa Suosikissa ei ristikkoa ole.

Jyrki lähti, Katja tuli.

Siinäkö syy moiseen muutokseen???
37. Eki23.8.2005 klo 22:00
Kyllä ne harvenivat jo ennen Katjan tuloa, mutta yhteisymmärryksessä mentiin enempi visailupuolelle. Kerran vuodessa lykkään ristikonkin, numerossa 8 viimeksi. Snadeja on liki joka numerossa.
38. tonimikael23.8.2005 klo 22:09
Vastaanpa otsikon kysymykseen:
Tuntemistani Eki ja Teemu (Pallonen).
Ja muita hyviä tuossa hoksasin: Jyrki Takala ja Oiva Kangas.

Eli nuo ovat hyviä laatijoita, mutta mukavimmat ristikot ratkoa tulevat yleensä Skytän ja Viitamäen Anteilta ja Luukkalan Heikiltä.

:)

Erityismaininnan ristikoiden huikeasta avaruudesta ja sanaston erittäin hyvästä tasosta tahdon antaa jo mainitsemalleni Teemulle.
39. Cucalie7.7.2006 klo 03:50
Suokaa.
40. airisto29.11.2006 klo 15:20
Hienosti ne sanat loksahtavat paikoilleen Tonilta. Pitkiä sanoja ja iso aukea pienessä ristikossa.

http://www.sanaristikot.net/ristikot/nayta_flash.p hp?file=uutislehti/06/061129&s_posti=
41. JTak29.11.2006 klo 16:12
Näin on tosi. Ristikon oikeassa yläkulmassa lienee kuitenkin pieni virhe tai en ainakaan tajua miksi Sulin tai Ropo on mikä on.
42. kp29.11.2006 klo 16:15
Ihan tavallinen ristikkohan tuo. Ei osattu viivaakaan katkaista?
43. Sakke29.11.2006 klo 16:22
Lie jäänyt tarkastusvaiheen jälkimainingeissa lisäämättä Ropon ärrään ruksi (uksi).

Mitäköhän viivoja se Kari nyt meinaa? Joku virtsanäytteen ottaminenko siellä on sinulla meneillään?
44. kp29.11.2006 klo 16:37
Oikeassa laidassa miehen sivukuva.
45. ö29.11.2006 klo 16:44
Kari vetänyt viivan nenäänsä?

Helpossa ristikossa tuo viiva on hyvin perusteltavissa.
46. Sakke29.11.2006 klo 16:49
Kari keskittyy epäolennaisuuksiin kun hänellä ei ole mitään järkevää sanottavaa. Noh, ehkä valot jälleen kohta sammuvat.
47. Kansta A. Peli29.11.2006 klo 16:53
Mmmmmmm... Veijo Wiren
...
...
...
Ja sit mä heräsin lakanat litimärkänä.
48. kp29.11.2006 klo 17:10
Olen vieläkin sitä mieltä, etten näe mitään syytä viivalle.
49. kp29.11.2006 klo 17:11
..Mutta jokainen taaplaa tyylillään....
50. airisto29.11.2006 klo 18:00
Kp hakemalla hakee jotain huomautettavaa po. ristikosta. Kun ei löydy, takertuu johonkin epäolennaiseen. Näkisipä arvostelijalta joskus vähimmässäkin määrässä vastaavan tuotoksen. (Ilman attoja tms.)

Ainoa miinus, mikä pisti silmään, oli "kreikkalaiset kirjaimet".
51. kp29.11.2006 klo 18:10
airisto
Epäolennaista!
52. kp29.11.2006 klo 18:13
Eihän ristikossa ole mitään vikaa...
Kansan kaapin päälle vaan.
53. kp29.11.2006 klo 18:21
airisto
Oulun lehdissä se puolen sivuinen ristikko...
54. kara29.11.2006 klo 18:23
..minä luulin, että kp niitä dollarin pystyviivoja katsoo......;-)
55. Eila29.11.2006 klo 22:22
Aulis on suosikkini - pyrin ratkomaan aina "kuukauden aulikset" ristikkolehdestä. Lavoniuksen ristikot ovat jotenkin valjuja.
56. Marianna29.11.2006 klo 22:39
Kun niin kovasti kehuttiin, niin pitihän se ratkoa. Ihmettelemään jäin "tyttöä". Tätäkö sanaa liberaalit laatijajätkät käyttäisivät esim. tyttäristään?
57. Tinke29.11.2006 klo 22:53
Nyt on KP:sta puhuttu niin paljon, että mielenkiinto heräsi. Kuka on KP tai ei sillä niin väliä, mutta minne kyseinen herra (tai rouva) laatii ristikoita?
58. tonimikael30.11.2006 klo 02:24
Marianna, ei käytettäisi. Koska ne meidän tytöt on tyttöjä, eivät "tyttöjä". ;)
59. JPQ30.11.2006 klo 03:36
Pakko sanoa Erkki Vuokila jotenkin hauskoja sanoja joskus (HAJURAKO
voitaneen tässä sanoa koska se missä törmäsin lienee jo pari
"lintua" vanha) ja toki muutenkin,ai niin kryptoista puhun ristikot
jätän muille pääosin enkä ole tarkkaa analyysiä tehnyt. Mutta
hauskimmat kuvat on kyllä PMällä jos nimikirjaimet oikein muistan
tosin en muista kuka hän oli ja hän siis piirtää.
60. Marianna30.11.2006 klo 10:15
Yön yli nukuttua: ei niinkään ratkaisusana, vaan vihjesana loukkasi. Jos 'huora' on ratkaisuna, miks sitten sievistellä vihjeessä?
61. kp30.11.2006 klo 11:25
Tinke
Pohjoiseen, Ouluun.
62. kp30.11.2006 klo 11:28
Onko tosiaan, että Mariannan mainitsema sana on ollut
jossain ristikossa? Oluun ei missään nimessä olisi mennyt läpi. -Ajattelua laatijat, mitä sanoja ristikkoon.
63. kp30.11.2006 klo 11:29
Ouluun
64. Marianna30.11.2006 klo 18:30
Mainitsemani h-sana ei ollut ristikkossa, vaan Nykänen antaa sen ristikossa olleen ratkaisusanan synonyymiksi. Tässähän tytöttely on saanut aivan uuden vivahteen.
65. Lauri Kultti30.11.2006 klo 20:07
Tuon ratkaisusanan synonyymiksi annetaan sanakirjassa myös 'naikkonen', joka ei ehkä kuulosta ihan niin pahalta kuin tulkinta 'huora'. Ehkä tässä(kään) yhteydessä ei kannata hakea ongelmia kaikkein pahimpien ja eniten mielipahaa tuottavien tulkintojen kautta. Tonin ristikossa esiintyvä synonymia on aika yleinen ainakin nuorison puhekielessä, missä sillä ei edes ole niin ikäviä konnotaatioita kuin kirjakieli antaa ymmärtää. Eiväthän toki kaikki pikkuviiksiset miekkoset ympäri Suomen loukkaannu joka kerta, kun tietyntyyppisen viiksivallun kuvan ratkaisusana on 'natsi'. Filosofi Donald Davidsonia myötäillen: hyväntahtoinen tulkinta on yleensä ymmärtämisen kannalta pätevämpi. (Vaikka täytyy myöntää, että aika vähän nuo amerikkalaisfilosofit taitavat suomalaisesta sanaristikosta ymmärtää :) !)
66. iso S30.11.2006 klo 20:24
Jaaha, tässä on ristikkoa näkemätön taas pihalla kuin saaliitta jäänyt lumikko.

Kahdesta Mariannan kommentista:

"Jos 'huora' on ratkaisuna, miks sitten sievistellä vihjeessä?"

"Mainitsemani h-sana ei ollut ristikkossa, vaan Nykänen antaa sen ristikossa olleen ratkaisusanan synonyymiksi."

Jos on niin miks mutta kun ei ollutkaan? Ymmärtäisin tämän niin että ristikossa on ollut vihjeenä "tyttö" ja ratkaisuksi on tullut joku selkeä h:n synonyymi.

Ristikoissahan ei vihjeen ja ratkaisusanan välisen yhteyden tarvitse olla yksikäsitteisesti tosi aina ja kaikkialla. Tietysti on täsmällisempää vihjata "tyttö joskus" mutta etenkin visaisissa on normaalia välttää ohjaamasta ajatusta haetun ratkaisun suuntaan, pikemminkin päinvastoin.

Kun joku isokenkäisistä tai rokkikukoista koostuva joukkio saapuu vieraalle paikkakunnalle auliin isännän viihdytettäväksi niin ei liene mitenkään tavatonta ehdottaa että ruoan ja juoman lisäksi olisi kiva jos paikalle järjestyisi muutamia tyttöjä. Sen tarkemmin täsmentämättä isäntä ymmärtää että näiden tyttöjen toivottaisiin olevan lähempänä h-luokkaa kuin partiotyttöjä.

Epäilemättä jotkut lehdet sanovat jyrkän ein tällaisille sanoille mutta jotkut voivat olla suvaitsevampia ja kommenteista päätellen ovatkin. Joissakin maissa ilotalot ovat laillisia ja jotain nimitystähän henkilökunnasta on käytettävä. Kauheus on katsojan silmissä - sana on just niin paha kuin ajattelee sen olevan.

Itse en h-sanaa käyttäisi kuin äärimmäistä pahemmassa tarpeessa mutta en pyörry jos joku käyttää.
67. tonimikael30.11.2006 klo 20:36
Ratkaisusana oli VOSU. Vihje oli "TYTTÖ". Näin minä sen olen aina käsittänyt. Näin sen käsittääkseni käsittää (niinkuin sen Laurikin on käsittänyt) muutkin nuoret. Huoruudesta tähän sanaan liittyen minulla ei ole ollut mitään havaintoa ennen tätä.
68. Libero30.11.2006 klo 21:54
Ei vielä selvinnyt, mitä vosu nuorten kielenkäytössä tarkoittaa. Käyttävätkö myös tytöt ja nuoret naiset kyseistä sanaa itsestään?
69. JTak30.11.2006 klo 22:29
Hieman yli 10 vuotta sitten tuota peruskoulussa käytettiin. En ole ikinä kuullut, että sanalla olisi noin negatiivinenkin merkitys. Nuorten kielenkäyttöön sana on voinut tulla Peteliuksen tv-sarjasta, jonka nimeä en muista. Siinä mainittiin tasankovosu, taisi olla herra 47 asialla.
70. Arska30.11.2006 klo 22:33
Kyllä itse olen ymmärtänyt vosulla tarkoitettavan hmm... jos nyt ei ihan huoraa niin ainakin hyvin lähelle sellaista "tyttöä".
71. RA30.11.2006 klo 23:31
Omassa sanavarastossani VOSU ei ole (= ei ole ollut, tähän keskusteluun asti) kyllä lainkaan neutraali ja yhtä kuin sana "tyttö". Jos noiden sitaattienkin tarkoitus on vain osoittaa arki- tai slangikielistä ilmaisua. VOSUlla on ollut selkeästi negatiivissävyinen merkitys.

Toinen juttu on tietysti se, kuinka tarkkaan (eettisesti, moraalisesti ja filosofisesti) sanaristikko-vihjeitä kannattaa tulkita ja veivata. Vihjeittäjät ovat TOISAALTA tietyllä lailla paljon vartijoina. - Ainahan voidaan vedota siihen, että "ristikot leviävät sadoille / tuhansille ihmisille". Mistä seuraa, että "ne (piilo)levittävät asenteita", mistä seuraa, että...

TOISAALTA suomen kieli on niin rikas ja monimuotoinen, että jotenkin väkisin tulee mieleen, että oikeastaan on vain hyvä, että vihjeittäjät laittelevat ristikoihinsa kaikenlaista, jota saa sitten pohtia ja pähkäillä (täällä tai yksin!), että "mites / mitä kautta / kuinka ajatellen tuo tuon nyt noin määritteli".

- Tuolla tarkoitan nimenomaan näitä tottumiseroja eli itse kenenkin näkemystä siitä, mitä kaikkea joku sana voi tarkoittaa ja mitä sitten ehdottomasti ei. EN siis ole toivomassa ristikoihin SELVIÄ virheitä! :-)

P.S. Jos olisin ko. vihjeen nähnyt ja siihen VOSUn ratkaisusanaksi saanut, niin tuskinpa olisin korvaani lotkauttanut. "Yksi näkemys, yksi kokemus - noinkin tuon voi ymmärtää."
72. iso S30.11.2006 klo 23:51
Itse muistan kuulleeni jossakin elokuvassa/tv-näytelmässä tai sitten lukeneeni juorukellon kalkattavan ennen yksin eläneestä miehestä: sillä on vosu! Muinoin mikä tahansa yhdessäasuminen ilman pain aamenta oli kammottava ajatus ja siihen syyllistyvät syntistä sakkia. Ajan myötä tuo tilanne lieveni susiparina elämiseksi ja myöhemmin avoparina asumiseksi. Nykyäänhän puuhataan avosuhteen laillistamisen mahdollisuuksia perhe-eläkkeen, "avo-oikeuden" sun muiden etuuksien saamiseksi. Niin katoaa mainen kunniattomuus vosultakin.

Ilmeisesti "kertakäyttövosu" oli ja on h, mutta "kestokulutusvosu" ei oikein täytä kaikkia h:n tuntomerkkejä muiden kuin äärikristittyjen mielessä.
73. RA1.12.2006 klo 00:07
iso S - taas kerran :-)
VO SUN kanssas!
74. jepsjuu1.12.2006 klo 00:19
Taas tullan siihen, että pitääkö sanaristikoiden myötäillä sanojen mukautumista kielenkäytössä. Vanhastaan "vosu"-sanalla oli voimakkaastikin negatiivinen lataus. Se mainittiin kirjallisuudessa ja puhekielessä naishenkilöstä, joka tarttui miehen matkaan melko helposti. Ei ollut mikään vaikeasti tavoiteltava. Mutta ei nyt aivan mikään prostituoitu tarvinnut silti olla. Mutta kuvasi kylläkin irtosuhteessa olevaa.

Vosu omittiin nuorisokieleen jossain vaiheessa. Sanan positiivisuusaste merkitykseltään puhdistui ja nousi. Silti tuntuisi ainakin minusta vähän kaukaa haetulta, jos vosu ja tyttö rinnastetaan. Siinä mielessä oikein, että vosu tarkoittaa naispuolista. Mutta kun toisaalta on haluttu päästä "tyttö"-sanasta eroon kaikin keinoin ja jopa urheiluselostajatkin puhuvat nykyään aivan naisista.

Eli jos halutaan "tytöllä" korostaa 'viattomuutta', niin rinnastaa siitä näkökulmasta "vosu" 'tytöksi' (tai päin vastoin) - niin en ihmettelisi, jos jotkut tuosta rinnastuksesta hämmentyisivätkin.

Mutta kieli muuttuu ja merkitys sanoille samassa mitassa. Vosu on toisaalta poistunut kielenkäytöstä huimaa vauhtia. Nykyään taitavat "muijat" ja muut "eukot" olla paremminkin suosittuja. Noilla sanoilla on ollut vanhastaan taas puolisollinen merkitys vahva. Mutta nykyään on muijia jo yli kymmenkesäisetkin.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *