KESKUSTELUT > RISTIKOT > IS KOVIS 11.4.

4738. IS Kovis 11.4.

Lauri Kultti12.4.2009 klo 13:40
Juuri äsken kiljahdin: "Samppanjaa!" Vaimo arvasi, että Kovis valmistui.

Kyllä oli työn ja tuskan takana. Ehdin pariin otteeseen jo Alfia manata (anteeksi, voin korvata vaikka tuopilla, kun taas nähdään!). Muuten ristikko eteni aika normaalisti, mutta alaoikea neljännes jämähti jo eilen illalla täydellisesti. Kyllä siellä pari haettuakin sanaa vällillä oli, mutta koko ilta ja tämän päivän aamu ja aamupäivä meni lähinnä tuijotellessa (ja miettiessä, että huippuni tämän harrastuksen puitteissa lienee takana). Lopulta homma lähti aukeamaan oikella keskellä olevasta (hirmuisen paljon mahdollisuuksia sisältäneestä) vihjeestä KALAVA. Hauskimpana taisi olla pääkuvan alla SIELLÄ SOVITUSKOPPIKIN. Työvoitto!! (Ja nyt jään tietysti odottamaan Jaskan tai PP:n tai jonkun muun taitajan kommenttia, että "just ja just 3-" :).)
2. Jaska12.4.2009 klo 14:01
Noin törkeää vitsailua objektiivisista ja asiallisista rankkailuistani en muista tällä palstalla aiemmin nähneeni. Simbergin pahis oli vuoden ylivoimaisesti vaikein, viiden asteikolla siis täysvitonen. Mitä oikean yläkulman täyttyminen eilen parissa minuutissa ei lainkaan ennakoinut.

Oikea alakulma oli sitä vastoin auki vielä tänään aamupäivällä, eikä olisi ratkennutkaan ilman PP:ltä (jolla taas aivan hirviömäinen aika) anottuja vinkkejä. Kymmenen tuntia about, josta kai ainakin puoli tuntia väärien sanojen kumitusta. Kuntokin on nyt kyllä kateissa, ja taidan arvata siihen syyn. Mutta enpä kerro.

Luullakseni erästä tiettyä vihjettä ovat tarkastajat toivottavasti edes puntaroineet ennen hyväksyntää. Sanotaan nyt varovasti, että en itse pitänyt siitä. Mutta Aulis varmaan tykkäisi, ellei olisi peräti kateellinen (924)!
3. ö12.4.2009 klo 15:11
Edellyttääkö se oikean alakulman ratkeaminen, että tietää alle tuhannen asukkaan kaupungin Pohjois-Amerikassa?
4. PP12.4.2009 klo 15:35
Taisin jossakin yhteydessä eilen mainitakin, että kaikki on suhteellista. Tämä oli minulle alle kahden tunnin juttu, mutta vaikea silti. Jotenkin vain loksahti ja oli todella tuskallista katsoa Jaskan juoksentelua kirjahyllylle ja netin ääreen. Siinä saivat kyytiä huonot vihjeet ja oudot paikat ja laatijan osaamattomuus ja meinasi ihan huudoksi mennä, kun uskalsin vihjata, että syy voi olla jopa hänessä itsessään.

Eihän tässä dopingia tarvittu kuin hyppysellinen. Kysäisin Nykäseltä vasemman laidan maisemaa jälkikäteen, Floridan paikan eksaktia sijaintia (halusin tietää) katsoin netistä ja tietosanakirjasta varmistin T:n.

Oikea alanurkka lähti aluksi vintturaan, kun paneskelin vääriä sanoja. ILET oli minulla selain, kun olin sellaisen tietävinäni ja se taas toi taivaalle satelliitin jne. Kaikki passasi paitsi T ja Florida. - TORIN VIERELLÄ vei agoralle ja Asgårdiin, mutta oikeakin vieruskaveri löytyi. ENNEN POLJETTU oli tuttu ja rakas.

Makeaa sain mahan täydeltä!
5. PP12.4.2009 klo 16:55
Kun tuolla alussa viittasin edellisiin sanomisiini ja suhteellisuuteen, niin tarkoitin tätä kohtaa: 'Olen huomannut, että se, mikä minulle on hyvinkin helppo, teettää Jaskalla töitä ja päinvastoin.' Usein on todella niin, että minulla on ylipääsemättömiä vaikeuksia ja Jaska myhäilee vieressä, kun oli ollut muka niin helppo. Tällä kertaa oli taas toisinpäin. Mutta huomatkaa, en myhäillyt, mitä nyt ihan pikkuisen.
6. Jaska12.4.2009 klo 17:33
Tuossa ylempänä PP unohti muunmuassa, ettei ole kaunista puhua/kirjoittaa ns. muunneltua totuutta. En todellakaan puhunut mitään "laatijan osaamattomuudesta." Se olisi kaikkien Sanarisin laatijoiden osalta valehtelua, mitä en leikin varjollakaan syyllistyisi. Joihinkin harrastelijoihin tuo määre tietenkin pätee, esim. itseeni.

Jo eilen huomautin hillitysti, että onpas IS-koviksessa tavallista enemmän googlattavaa. Tänään korotin hieman ääntäni väitellessämme Florida-vihjeen kelvollisuudesta. Huutanut en missään vaiheessa, vaikka hennoista keuhkoistani irtoaakin tarvittaessa helposti yli sadan desibelin volyymi. Valitettavasti en voi tätä ominaisuuttani sisätiloissa hyödyntää.Täytyyhän sivistyneen asujan seinänaapuritkin ottaa huomioon.

Tämän alfiksen arvosana on tyydyttävä, ja muutamaa vihjettä helpottamalla se olisi ollut kiitettävä.
7. PP12.4.2009 klo 19:26
Tosikko, mikä tosikko!
8. Juha N13.4.2009 klo 13:55
Mahtipläjäys Alfilta. Ratkaisi eiliset ajanviettopulmani, kun muita vaihtoehtoja vaille jääneenä jouduin palaamaan Lapista päiväjunalla. Sattui vuoden vaikein sopivaan saumaan! Lisävaikeutusta tuli siitä, ettei päässyt käsiksi hakuteoksiin :)

Kävin ristikkoon käsiksi vaihdettuani Oulussa Pendolinoon, ja kiitos seisoi vähän ennen Tamperetta. Kertaakaan ei tehnyt mieli lähteä jaloittelemaan / vessaan / kahvittelemaan siinä välillä.

Taisi kestää puoli tuntia päästä mistään kunnolla alkuun. Palkitsevaa oli kuitenkin huomata, ettei huonoa sanastoa tullut vastaan. Ojennetun käsivarrenkaan saama ratkaisusana ei onneksi ollut se jota pelkäsin. Yläpuolisen maisemasanan keksimistä hieman auttoi, arvatkaa mikä? Outouden tiesi oikeaksi, kun tiesi laatijaksi Alfin, joka pakkoraossa turvautuu tällaisiin vanhasuomalaisiin harvinaisuuksiin :) Mutta sana kuin sana. Nykäsestä se löytyi, jälkikäteen.

Ratkaisulauseet olivat kekseliäitä. Oikealle lähtevän lauseen kaksi ensimmäistä sanaa säväyttävät, liitettynä tähän yhteyteen. Samoin alas lähtevän lauseen ensimmäinen sana, kuvaannollisine ja konkreettisine merkityksineen. Alkuosien keksiminen ei kuitenkaan auttanut loppuosien löytämistä, mitä pidän hyvänä asiana. Vaikeus säilyi ristikon muilla alueilla.

Vihjeet olivat kaikesta huolimatta se herkullisin anti. Näitä lienee mietitty tunti/päivätolkulla. Kauniita ja kieroja samanaikaisesti. PÄIVÄNVALOSSA TOIMIMATON? VETÄÄ VÄLILLÄ HENKEÄ. MUOTONSA MENETTÄNYT. AALTOALUE. SIELLÄ SOVITUSKOPPIKIN. KOHOTETAAN KAASULLA. HÄVITYSTÄ TODISTAMATON. HUIPPUPAIKKA PALVONNALLE. SYYNÄTTY SÄNTILLISESTI. ILOISIN. KOMENSI LAIVASTOA. VALUMASSA VALUMASSA. TAIVAALLINEN TIEDOTTAJA.

Viimeisimpänä ratkesi lauseiden risteuskohdassa oleva aukio, erikoisesti kytkösvihjeen NÄILLÄ takia (kyllä kiitos, tykkään kytkösvihjeistä). Lisäksi KUDOSTA erehdytti etsimään vääräntyyppisiä kudoksia, ja tällä alueella oli muutenkin monitulkintaisia vihjeitä, kuten ANTAA PERIKSI, josta ei tiennyt, onko haettava substantiivia, adjektiivia vai verbiä.

Oikea alakulma takkusi minullakin, kun mitään yksittäistä sanaa ei voinut pitää varmana. Aukio ratkesi viimein, kun otin lähtökohdaksi ILET ja rakensin sen perusteella FLORIDASSA-sanan. Jälkimmäinen vaati englannin taitoa ja sitä että risteävien vihjeiden (KORVISSA SUURIA, TEHDÄ PÄÄSIÄISKORISTE) perusteella aavisti kahden ensimmäisen ratkaisukirjaimen laadun: mitkä niistä ovat vokaaleja ja mitkä konsonantteja. Vaihtoehtoja ei loppujen lopuksi ollut paljon, kun oletti että ILET on oikein. Karttasana auttoi sitten keksimään mikä TUHOAA ILMASSAKIN, ja siinähän se ratkaisu sitten kohta oli.

Kritiikkiä: Jos täsmällisyyttä edellytetään, niin kuvavihje kuu + kuusi vaatisi lainausmerkit, sillä ratkaisu tulee mutkan kautta. Itse kuitenkin tällaisen harhautuksen täyskolmosissa ilman lainausmerkkejäkin hyväksyn. JORISTA: ratkaisu ei tällaisenaan vastaa vihjettä, vaikka tajuan tarkoituksen. ARVOKKAITA PÄTKIÄ: piilokirjaimisena sallii duaaliratkaisun, kun ei tässä muodossaan ole yksikäsitteinen. Kaksi KOVIKSET PANNAAN! -puhekuplaa: kumpikaan ratkaisusana ei mielestäni vastaa vihjettä.

Heikiltä jälleen kerran toivoisin, että kunkin vihjeen sijoituksesta yksikäsitteisesti selviäisi, mikä vihje vastaa mitäkin ratkaisusanaa. Tässä KOHOTETAAN KAASULLA ja sen alla oleva kuvavihje on sijoitettu ratkojan kannalta epäystävällisellä tavalla.
9. Jaska13.4.2009 klo 16:04
Hyvä, että Juha N nosti esiin Simbergin ristikon ansiot, joita en itse tullut listanneeksi ynseähkössä arviossani. Ja tosiaan, kyllä kai ristikko on istuttanut laatijallakin tavallista pitemmän työrupeaman. Rupinen kasi on kyllä tästäkin näkökulmasta epäoikeudenmukainen arvosana, joten jääköön se omaan arvoonsa.

Ysin perään on joka tapauksessa vedettävä miikka tuon vajaan tuhannen asukkaan metropolin ansiosta. Perään -kin olisi saattanut muuttaa tilanteen. Vai olisko laatijan mielessä kuitenkin ollut se monille suomalaisillekin tuttu turistipaikka, jonka nimessä on tosin muutakin kuin ratkaisusana. Se selvinnee aikanaan.
10. RA13.4.2009 klo 20:17
Vaikea oli. Oli vaikea.

Ettei tuossa alanurkan FLORIDASSA-vihjeessä sittenkin olisi kysymys virheestä ja vihjeessä tulisi olla eräs toinen nimi? Jos tuo noin on tarkoitettu, niin en kyllä pidä moisesta vaikeuttamisesta. Olisi tämä ristikon vaikeus hyvin riittänyt ilmankin.
11. Alf Simberg13.4.2009 klo 21:22
Sori, meikän stiplu. Katsonut kyllä kirjasta sijainnin. Mikä lie totaalinen ajatuskatkos tullut yläkertaan ... !? Varsinainen vihjevaihtoehtoni oli ympäripyöreä: USA:n länsirannikolla. Jenkeissä onneksi sentään noinkin ... RA tarkkana!
12. RA13.4.2009 klo 22:26
Alf, paradoksaalista, mutta huomattavasti parempi näin!
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *