KESKUSTELUT > MUUT AIHEET > IHMETTELYPALSTA

464. Ihmettelypalsta

Titta6.11.2003 klo 18:59
Näin tuossa jokunen päivä sitten yhdessä henkilöautossa erikoiset valot. Ajovalojen vieressä oli pienet siniset valot. Mikä lieneekään niiden tarkoitus...

Olette varmaan siellä baarissa ristikoita täytellessänne käyneet myös vessassa. Siellä kun on ne pyyheautomaatit... Mitenköhän ne pyyhkeet pestään? Luulisi niiden menevän pesussa solmuun.

Miksi Sanasepon sivut näyttävät violeteilta, kun niitä laittaa tarpeeksi monta päällekkäin ja katsoo valoa vasten?
2. Matti6.11.2003 klo 19:44
"Miks niskassa ei silmää, vastatkaapas,
ja miksi aina käymme hattupäin?
Miks kanssamme ei haastella voi saapas,
miks´ onkaan niin ja miks´ ei ole näin?"

Sitaatti on lastenkirjasta Kyselijä-Jyrki, jota viimeksi luin 1951. Nykyajan pedagoginen lastenkasvatushömppä ei vielä ollut voimissaan, koskapa kirjan lopussa isä hermostui Jyrkiin ja antoi sille selkään.

Riemastuttava lastenkirja - joka kysymykselle oli oma kuvansa. Muistaako kukaan?
3. Jouni6.11.2003 klo 20:14
Tosikko kun olen, yritän vastata Tittan kysymykseen sinisistä valoista.
Uskon, että auto oli venäläinen. Siellä se on muotia. Autoihin asennetaan lisävarusteina kaikenmoisia pikku valoja, jotka Suomen katsastusta tuskin läpäisisivät.

Itse olen viime aikoina digiboxin hankittuani ihmetellyt sitä, miten digiohjelma voi olla muutaman sekunnin analogista jäljessä. Siirtyessäni nimittäin samalla kanavalla analogisesta lähetyksestä digitaaliseen, näkyy juuri näkemäni kohtaus digitaalisella kanavalla uudelleen. Jos lähetykset tosiaan ovat eri ajassa, miten aikamerkki voidaan antaa oikein?
4. Titta6.11.2003 klo 20:26
Titan, kiitos.

Enpä huomannut oliko venäläinen vai ei. Kyllähän niitä täällä liikkuu.

Tulikin tuossa mieleeni eräs ystäväni... Hän palautti tyhjiä pulloja ja osti jotain pientä. Hän olisi saanut rahaa takaisin, mutta pullorahoista piti kirjoittaa toinen kuitti. Muuten olisi tullut miinusPlussaa!
5. tjn6.11.2003 klo 21:50
Jouni,olen miettinyt ihan samaa. Minun huushollissa voi olla samanaikaisesti päällä sekä digi- että analogiakanava. Viive on melkoinen digi-kanavan tappioksi. En ole mitannut mutta voi olla yli 5 sek. Kyselin syksyllä jopa HS:n Kirstiltä, mistä mediasta kansalaiset Suomen eri kolkissa saisivat tarkimman aikamerkin. Ei ole vastannut

Itselläni on sellainen näppituntuma, että jos haluaa mahdollisimman tarkan aikamerkin, menee lyhyille aalloille kuuntelemaan näitä "tikittäjiä". Kymmenen vuotta sitten harrastin sekstanttimittausta ja ainakin silloin sieltä löytyi aikamerkkiasemia, joista sai ajan "jetsulleen". Se virhe, mikä siihen vielä jää ei enää erotu.

Mutta eiköhän se niin ole, että digikanavalla kellonsa justeerannut kulkee ainakin 5 sekuntia myöhässä täällä Suomessa.
6. Kravattimies6.11.2003 klo 22:29
Olen huomannut saman kuin Jounikin, tosin kaapelin kautta tulevista ohjelmista. Luulisin, että viive johtuu siitä, että aikaa kuluu enemmän jossakin vaiheessa kun avataan sanomaa. Joskus viiveen aiheuttaa etäisyys (satelliittien kautta). Kysymys on usein vain sekunnista tai kahdesta, mutta sen huomaa, kun vaihtaa kanavia edestakaisin.

Ennen muinoin ne aikamerkit olivat maailmalla miten sattuu. Nuorempana kävin parilla kymmenellä radioasemalla Etelä-Amerikassa ja joissakin studioissa kello saattoi olla kymmenenkin minuuttia väärässä.
7. tjn6.11.2003 klo 22:49
Olisi ihan kiva lukea juttu näistä radio/TV:n linkkiyhteyksistä.Akateemista mielenkiintoa kohdistuu kyllä siihen, että missä tämä viive syntyy niin antenni-/kaapeli- kuin digi-/analogiakanavienkin välille.

Nämä aikamerkkiasemat, joita tarkoitin edellä, olivat nähtävästi jonkinlaisia automaattiasemia. Ei niistä mitään radio-ohjelmaa tullut. Pelkkää jatkuvaa tikitystä, joka jollakin tavalla muutti luonnettaan täyden minuutin tai täyden tunnin lähestyessä ja sitten 0-hetkellä antoi selkeän ja tarkan "piipin". En ole pitkään aikaan käynyt kuuntelemassa näitä bandeja, joten en osaa sanoa, löytyykö niitä enää. Mutta jos sellainen luureihin tupsahtaa, kyllä sen heti tunnistaa.
8. Titta6.11.2003 klo 22:55
Jos Elvis on sooloilija, Nylon beat duo, Gimmel trio... Niin mikä ihme on Semmarit??? Siinä on 21 komiaa miestä.


Poikien kotisivuilta:

"On ´mieskuoroja´ ja on mieskuoroja. Niinpä niin. Näinhän voidaan puhua mistä tahansa. Mikä erottaa Seminaarinmäen Mieslaulajat muista mieskuoroista on se, ettei se ole perinteisesti ottaen mieskuoro ensinkään vaan pikemminkin eräänlainen yhtye tai orkesteri, ehkä show-ryhmä, ellei peräti bändi - ellei, voi hyvänen aika, suorastaan rock-bändi."

Martti Syrjän alkusanoista
9. Kravattimies6.11.2003 klo 22:57
Tiedän kyllä, mitä tarkoitat, tjn. Viimeksi kun sähköt menivät poikki tai jostakin muusta syystä oli epätarkkuutta, muistin ne tikittäjät. Eihän niistä tavallisesti ole kotona puhetta, joten toisille se oli uutta. Sanoin pojalle vanhasta muistista: "Näppäile radioon 5000 tai 10000. " Saatiin aika.
Hakukoneella "time signal stations" on vähän hitaampi ja toimii vaan, kun on sähköä.
10. tjn7.11.2003 klo 08:48
Aikamerkkiasemia siis vielä löytyy! Kukahan niitä vielä tarvitsee.Jotkut (sotilaalliset) navigoijat maailman merillä,oletan.

Titta, oletko yhtään mutustellut Enigma-ristikkoa?
11. Titta7.11.2003 klo 11:49
Täytyy tunnustaa, etten ole. Vielä...
12. Pena7.11.2003 klo 13:02
"Digi/ana-viive"-juttua myös Tiede-lehden keskustelussa, otsikossa:

"Voiko aikamerkkiin luottaa?"

http://www.tiede.fi/keskustelut/
13. tjn7.11.2003 klo 13:07
Kiitti Pena. Mielenkiintoista juttua. Kyllä viive digikanavan ja anal.kaapelikanavan välillä tuntuisi olevan reilusti yli 2 sekuntia ainakin täällä meikäläisen alueella.
14. Matti7.11.2003 klo 14:54
Digiboksi ottaa vastaan TV-signaalin ja prosessoi sitä pari sekuntia ennenkuin pläjäyttää sen kuvaksi vastaanottimeen. Digiboksin läpi TV:n aikamerkki on todella pari sekuntia jäljessä.
15. MikkoN8.7.2006 klo 14:00
Tuossa Matti aikaisemmin siteerasit kirjaa Kyselijä-Jyrki, mielenkiintoni heräsi. Äitini on lapsena ko. kirjaa lukenut ja on sitä metsästellyt jo jonkin aikaa. Mahtaisiko sinulta kirjaa löytyä? Tai muita muistelmia kyseisestä teoksesta?
16. Matti12.7.2006 klo 19:44
MikkoN, eipä löydy Kyselijä-Jyrkiä enää. Meitä oli neljä lasta, ja aika pian se jauhautui selluksi.

En kyllä osaa arvata, miksi juuri se kirja on jäänyt mieleeni yli viidenkymmenen vuoden takaa.
17. tapiiri14.7.2006 klo 21:31
Jos ristikossa olisi vihjeenä Kyselijä-Jyrki, vastaus olisi Otila.
18. Mliina2.8.2006 klo 17:21
Täältä löytyy myös yksi, joka on metsästellyt Kyselijä-Jyrkiä! Tietääkö kukaan ko. lastenkirjasta muita tietoja?
19. Kravattimies4.10.2006 klo 06:50
Edellä olevaan keskusteluun liittyen:

Viikonlopulla katsoin kahden jalkapallolajin grand finaleja.

Aussifutiksessa Perth voitti Sydneyn Melbournessa ja rugbyliigassa Brisbane voitti Melbournen Sydneyssä!

Kai nuo menivät oikein? Kolmatta lajia, rygbyunionia, en katso senkään vertaa.

Sen sijaan neljäs laji, tavallinen jalkapallo (football, entinen soccer kuin myös etninen soccer), kiinnostaa yhä. Nyt on menossa A-liigan toinen vuosi; mainoksissa olen kuullut termin Hyundai A-liiga versio 2.

Samaan aikaan televisioinnin kanssa lähetettiin kilpailevat selostukset kahdelta radioasemalta. Luovuin kuitenkin aika pian ideasta kuunnella radiota televisioäänen sijasta, kun radio oli 50-55 m edellä televisiota - tai vastaavasti kuva oli sen verran ääntä hitaampi!

- Jaa, mitähän se Kraka nyt meinaa? joku saattaa kysyä.

- No, sen verran kaukaa voi aussifutiksessa scorata (tehdä "maalin"). Kun radiossa oli scorattu, niin televisiossa maalin tehnyt pelaaja vasta potkaisi palloa!
20. JTak4.10.2006 klo 09:51
Tähän perään voisi vielä ihmetellä sitä, että Romario jatkaa uraansa Adelaidessa Australian liigassa, siis soccerin puolella.
21. Kravattimies6.10.2006 klo 06:59
Tähän perään voisi vielä ihmetellä sitä, aikooko Romario lopettaa ennen tuhannetta maaliaan!

Adelaiden joukkueessa hän pelaa vain neljä ottelua eikä se riitä; häneltä puuttuu vielä 17 osumaa.

JTak, yleensä puhutaan A-liigasta eikä Australian liigasta, koska mukana on yksi uusiseelantilainen joukkue. Nykyisin soccerin tilalla pyritään käyttämään sanaa football.

Valtion kanavalla jalkapalloa on lähetetty vuosikymmeniä, mutta maailmancup-menestyksen myötä jalkapallo on alkanut kiinnostaa kaupallisia yhtiöitä. Kuun alussa Fox aloitti kolmannen ympärivuorokautisen urheilukanavansa. Se näyttää kaikki A-liigan ja tärkeimmät EPL:n ottelut suorina.
22. Jaska8.11.2006 klo 13:02
Olen ihan tosissani ihmetellyt, mahtaako nykynuorison äidinkielen ja sen kieliopin hallinta olla keskimäärin yhtä heikoissa kantimissa kuin Nelosen Pikavoitto -ohjelman juontajaneitosella ja taustapiruna sanakirjan kanssa häärivällä ohjaajalla.

Tässä nuorison tekstiviestirahastuskisassa pitää keksiä sanoja, joissa esiintyy määrättyjä kirjaimia. Joka ohjelmassa toitotettu sääntö kuuluu, että sanojen pitää tarkoittaa jotain ja olla perusmuodossa (ilmeisesti nuorille on turhaa puhua esim. nominatiivista). Erisnimet eivät ole sallittuja. Ohjelmassa rikotaan näitä sääntöjä päivittäin. Esim. tänään hyväksyttiin "Tiibet" (!), "sitä" ja "uhalla". Sitä vastoin hylättiin "tunne", koska se on käskymuoto (!).

Mikäli Nelonen ei tee tarkoituksella näin surkuhupaista ohjelmaa, sen kannattaisi värvätä vaikkapa suomen kielen opiskelijoita kisan valvojiksi ja tuomareiksi. Jos siis ulkomuoto- ja supliikkivaatimukset täyttäviltä juontajilta ei tosiaan vaadita vankempaa äidinkielen taitoa.
23. JTak8.11.2006 klo 13:16
Sitä on kyllä perusmuotoinen. Mitä nuorempi juontajatar, sitä todennäköisemmin homma menee pelleilyn puolelle.

Tuo tunne-sanan hylääminen menee kyllä hupailun puolelle.
24. Jaska8.11.2006 klo 13:40
Sitä on tässä itsekin niin kielitaidoton, ettei tullut ajatelleeksi sitä partikkelina. Mutta kun niitäkin on hylätty. Juontajattarelle ei kelvannut myöskään adjektiivipartisiippi "kantava", vaikka ohjaaja "suomensi" tiineeksi. Säännöt ovat kerta kaikkiaan vajavaiset, ja juontajilta kielioppi kateissa. No, pääasia että kauppa käy...
25. tero4.7.2007 klo 23:37
Mikä lienee lienee verbin imperfekti? Tätä pohtiessa kaikkosi uni silmästä. Tilalle iski migreeni.

Lienee ei liene edes verbi. Joku taivutus. Mutta miksei sille voisi silti olla imperfektiä. Onko suomessa historia aina mustavalkoista, eikä epäröinnille löydy sijaa?

Mahdollisesti istun tässä odottamassa vastausta. Istunen siis. Mahdollisesti istuin jo eilen...siis... enpäs osaakaan sanoa sitä enää... istuksinen? Ei kuulosta hyvältä. Onko missään murteessakaan sopivaa ilmausta?
26. Hakro5.7.2007 klo 00:04
Lienee on olla-verbin potentiaalin preesens. Potentiaalissa ei ole muita aikamuotoja kuin preesens ja perfekti. Imperfekti voisi olla joskus tarpeen, mutta sitä ei ole olemassa.

Lyhennettyä muotoa lie käytetään toisinaan murteissa ja puhekielessä adverbin tapaan: "Eilen lie istuin odottamassa..." Se ei kuitenkaan liene kieliopin mukaista.
27. Ari5.7.2007 klo 00:30
Laittakaapas googlella haku sanalle PUOTUA, niin millaista tekstiä löytyykään...
28. Ari19.2.2009 klo 16:30
Ylijännitesuojia:

_http://www.solarsuomi.fi/Material/PDFs/Data+APC

"Takuu: Elinikäinen"

Mutta mitä ihmettä, eikö tuotteen elinkaari lopu sen rikkouduttua? (Jolloin myös takuuaika päättyy näillä!)
29. ?19.2.2009 klo 16:37
Jos se tarkoittaa käyttäjää?
30. Aksu19.2.2009 klo 19:24
Tekstistä "Takuu: Elinikäinen" muistuu mieleen samantyyppinen mainos keittiöveitsestä: "ikänsä terävä".
31. Matti19.2.2009 klo 20:23
Toista ääripäätä edustaa vanha juttu käytettyjen autojen kauppiaasta: "Takuu on voimassa niin kauan kun perävalot näkyy".
32. Ari19.2.2009 klo 20:27
Matti, niinkuin legenda kertoo, näin oli tapahtunut: Tuollaisen takuun saaja oli asunut autoliikkeen naapurissa kadun vastapuolella ja parkkeerannut tietenkin autonsa aina perä tielle päin.
33. Anemkri23.7.2012 klo 17:23
MikkoN ja Mliina! Itselläni löytyy Kyselijä Jyrki kokonaisuudessaan (sain keräiltyä kaksi vajaata kappaletta sukulaisten jäämistöistä ja niistä kokoilin yhden kokonaisen :P). En kyllä luovu siitä mistään hinnasta (oli niin hankala löytää), mutta jos joku haluaa koko runon niin ilmoittakoon. Laitan sen sitten tänne kaikille :D
34. pius23.7.2012 klo 20:27
Anna tulla vaan! (jos on sallittua?)
35. Matti24.7.2012 klo 06:32
Anemkri, 9 vuotta sitten, tämän säikeen alussa muistelin lastenkirjan Kyselijä Jyrkin riimejä. Jos sinulla on ko opus, laita ihmeessö teksti tänne, Olen jo täpinöissäni.
36. Anemkri24.7.2012 klo 15:30
Tässä tulee :D

Lie teille tuttu Kyselijä-Jyrki,
tuo kunnollinen poika näköjään,
hän muille kiusaa tekemään vai pyrki
aamusta iltaan kysymyksillään.

Hän vanhempansa vallan kyllästytti
ne turhin kysymyksin väsyttäin.
Nuo kyselynsä närkästyksen sytti:
-Miks onkaan niin ja miksei ole näin?

-Miks lehmiä ei lentäviksi luotu?
-Miks koiran lailla eivät hauku ne?
-Ja miksei nenään kynnen kasvaa suotu?
-Se olis vasta lystikästä se!

-Miks niskassa ei silmää, vastatkaapas?
-Miks kissanpojaks syntymättä jäin?
-Miks haastella ei kanssani voi saapas?
-Miks onkaan niin ja miksei ole näin?

-Miks housuja ei kirppu käytä milloin?
-Miks kala on niin märkä keholtaan?
-Miks kananpoikaa lypsetä ei illoin?
-Miks lipasto ei sano sanaakaan?

-Ja miks on olkaimissa kuvasarjat?
-Ja miksi aina käymme hattupäin?
-Ja miksei leijonalle maista marjat?
-Miks onkaan niin ja miksei ole näin?

Mut kerran isä sai jo tarpeeksensa,
sai kyselijä maistaa kämmentään.
Hän viisaampana kömpi vuoteellensa
ja kysyi vihdoin itse itseltään:

-Oi, miksi saamatta jäi ohukaiset?
-Ja miksen saanut jatkaa leikkiäin?
-Ja miks niin hellinä on pakaraiset?
-En kysy enää näyttäin tyhmyyttäin?

Ja viimosella sivulla on nuotit joilla tuon runon voi laulaa :D
Nauttikaahan kaikki kyselijästä :)
37. Matti24.7.2012 klo 19:08
Anemkri, monet kiitokset. Mieleeni palasivat hetkeksi lapsuusvuodet 50-luvun alun Varkaudesta.
38. Matias-Myyrä30.4.2014 klo 11:38
En minä vaan ymmärrä miksi ovisilmän katselukulman pitäisi olla yli 180°. Miksi oven ulkopinta pitää nähdä ovisilmästä?

"Ovisilmän katselukulman on oltava mahdollisimman laaja (200°)."
[http://www.lukkokeskus.fi/files/esitteet/Valintao ppaat/Ovet_esteettomiksi.pdf]
39. Ari30.4.2014 klo 13:36
Matias-Myyrä, ehkä siinä on vaan pyöristetty arvo tasasatalukuun. Eihän se niin tarkkaa ole... ;)
40. Hillevi-Hiiri30.4.2014 klo 16:40
Ihmettelen sitä, miksi 7/24 asemilla on ovissa lukot
41. Jukkis30.4.2014 klo 19:51
Ehkä siksi että ovet saisi tarvittaessa lukkoon?
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *