KESKUSTELUT > RISTIKOT > IS KOVIS 19.4.

3947. IS KOVIS 19.4.

RA21.4.2008 klo 15:33
Hieman tavallista vaikeammalta tuntui tämä Ekin laatimaksi 2½-palloiseksi.

Laskeskelin, että ristikossa on tusinan verran nimivihjeitä, joista iso osa liittyy musiikki-, teatteri-, filmimaailmaan. Tuommoiset ovat ratkojalle tavallaan "tyhjiä" vihjeitä, jos ei paljon ole noita aloja seurannut. Nimet löytyvät toki sitten risteävien sanojen avulla, etenkin kun vain yhdessä oli piilokirjain.

Oikea alakulma oli sanavalinnoiltaan hauska. Vihjeiden helmiä:

SI-
SA-
LAATTI (4)

PEITTÄÄ (4)

NOUTAJALLA? (7)
2. Eki21.4.2008 klo 15:42
Minä kun luulin että alle 2½.

Ilmankos muuten sanovat minua nimimieheksi.
3. iso S21.4.2008 klo 17:24
Joko RA on oikeassa tai minulla on aivosolujen puoliutuminen saavuttamassa kriittisen pisteen - silloin määrää ei voi enää ilmaista kokonaisluvulla :-(

Loppuun pääseminen oli vaikeaa, vaikka ihan luotettavilta tuntuvia (ja sellaiseksi osoittautuneita) alkuja oli. Mm. koko alakaista ammotti tyhjyyttään kiusallisen pitkään. Monissa vihjeissä olin menossa ihan väärään suuntaan. Todellakin ymmärrykseni ON himmentynyt, tuon RA:nkin kommentin käsitin ensin niin että mainitut hauskat vihjeet olisivat alakulmassa.

Salaattivihjeen ymmärtämiseksi pitää taivuttaa mieli tavallisuudesta poikkeavaan asentoon. Ei ihan puhdaoppisesti rakennettu? Kekseliäs, joo, hauskuus on makuasia.

"Peittää" oli juuri sellainen että en kyllä heti kolmantenakaan tullut moista ajatelleeksi. Kyseinen peittäjä taitaa olla USA:ssa yleisemmässä käytössä kuin Suomessa. Kolmosen harhaute, hauskuutta en kiistä.

"Noutajalla" osui vähän huonoon saumaan, kun ajatellaan viikonlopun tapahtumia. Joidenkin mielestä tämä on jopa kytkösvihje, kytkeytyy vihjeeseen "herätetään" (jonka muotoilu ei minua tyydytä, muuten hyvä).

Sailola kiittänee kohtaa "työmailla".

"Tommin tuloksessa" oli vaikeuksia kun ilman poikittaisten apua oli vaikea arvata kenestä puhutaan. Hakeuduin mm. rallin ja trialin pariin. Ensimmäinen arvaukseni oli aivan liian vaatimaton. Se ei istunut olenkaan siihen arvaukseen mitä olisin tarjonnut juoksevaan hevoseen, mutta väliäkö hällä, ei siihen täsmännyt oikeakaan ratkaisusana...

"Korjuukone" ei mielestäni korjaa mitään, ei ainakaan rikkinäistä ehjäksi eikä mitään talteen, joten harhaute menee siinä vähän liian pitkälle.

Paikoitellen vaikeus oli tietokilpailuristikkomaista, ei hoksaamiseen perustuvaa, vai enkö vain hoksaa? Oliko esimerkiksi muutaman vuoden takainen Miss Venäjä "ivallinen" (6)? Hänen etunimensä kävisi ratkaisuksi. Minun sivistyssanakirjani mukaan sana tarkoittaa kestilahjoja joita antiikin kansat antoivat arvossa pidetyille vieraille. Ristisanakirjassa on vijeen mukainen selitys mutta muualta en ainakaan suoralta kädeltä löytänyt vahvistusta.

Utrioselppo (10) ei ole koskaan ennen tullut vastaan eikä luultavasti vähään aikaan tule toista kertaa. Tämä oli minusta puhdasoppinen, ei liian vaikea ja sikäli hauska että kikkavihjeen tuloksena oli hyvä ja ristikoissa harvinainen sana.

Laadinta hyvä, vihjeitys ok, vaikeusaste vähintään ilmoitettu kakspuolonen.
4. Libero21.4.2008 klo 20:36
Voi että... Tavoitteenani oli saada lauantai-iltana tämä ristikko järjestykseen ennen Lessingiä ja Matulaa. Näin kävikin. Kirjoitin myös ylettömän innostuneen kommentin heti tuoreeltaan. Katsoin sitten viisaimmaksi panna sen pöytälaatikkoon. Tässä kakkosversiossa koetan olla erään vihjeen mukainen: EI HÄTKÄHDÄ MISTÄÄN (4).

Oikea alakulma oli taas kerran hyvä aloituspaikka. Kulmauksen annista oli melko helppo päätellä pääkuvasta alaspäin suuntautunut ratkaisulause lopusta alkuun.

Vihjeet vaikuttivat mutkattomilta, mutta osasivat ne hivuttaakin. Vihje "jälkeen" (8) oli minulta jonkin aikaa hukassa, mistä syystä etsin kiukkuisesta piirrosvihjeestä kahta vastaussanaa.

Mukavia vihjeitä olivat 1 - 6 (5), LEVYN INSTRUMENTAALI (11), VIERAS AUTO? (5) ja TOMMIN TULOKSESSA (6). Heikki Lavoniukselta oli pari erityisen hauskaa piirrosta. Silmissä oli vikaa, kun pääkuvan vieressä ylhäällä olleesta kolmikosta tuli ensiksi mielleyhtymä jonkinlaisista kömpijöistä. :)

Nimimies oli laatinut tasapainoisen, kiinnostavan ja jännittävän ristikon, jossa omasta näkökulmastani kaikki oli kohdallaan. Siihen kelpasi pudotella sanoja. En muista, että olisin koskaan ratkonut Plus-lehden kahden ja puolikkaan pallon ristikkoa yhtä tasaisen hilpeällä tuulella kuin toissa päivänä.

Ratkonta oli silkkaa nautinnollista eskapismia, sillä muutoin ei ollut liiemmin aihetta ilakointiin.
5. Sailola21.4.2008 klo 20:55
Juu, kiitän! Hämmästykseni oli melkoinen, kun 'työmailla'-vihjeen vastaus oli kaikkien (tuntemieni) alan ihmisten käyttämä muoto sen lyhyemmän vieraan sijaan. Toivottavasti tämä ei jäänyt ainutkertaiseksi kokemukseksi.
6. Jaska21.4.2008 klo 21:08
Joo, olihan tällä ysin pläjäyksellä puolensa, myös huonot. Esim. vihje LAULAJA BONNIE, minkä "ansiosta" meni aikaa noin 1,5 tuntia, arviolta puoli tuntia ylimääräistä. Apu olisi ollut käden ojennuksen päässä, mutta se hybris...

Minun skaalallani tunti olisi ollut Ekin luulon väärti, nyt 2½ on justiinsa kohdallaan. RAn ja iso S:n kohtaamat tietopuoliset vaikeudet venyttivät heidän ratkonta-aikansa ilmeisesti yli puoleen tuntiin eli luokkaan kolme miikka. On se julmaa, Eki, kuinka saatoit.
7. RA21.4.2008 klo 21:26
Juu, sanoinkin että h i e m a n tavallista vaikeammalta. Viitisen minuuttia normaalia kauemmin meni. :-D

Olihan noista nimivihjeistä suurin osa (myös) itselleni tuttuja, vaikka en mikään leffa- ja musafriikki olekaan. Sen verran olivat tunnettuja.

Kuitenkin: Silloin kuin silkkaa tietoa vaativia vihjeitä on runsaasti, niin se on sitten tuuristaan kiinni, kuinka tutuilta alueilta "kysymykset" ovat. Kun aihealueet ovat tuttuja, ratkominen helpottuu huomattavasti. Jos vieraampia, vaikeutuu. Hoksausvihjeissä ollaan kaikki samalla viivalla.
8. Libero21.4.2008 klo 22:04
Voin sun #!#!#!#!#!#!#, ehdin pari päivää elää siinä uskossa, että osasin! Olinkin vain onnekas. :D
9. RA21.4.2008 klo 22:20
Libero, kyllä sinä osasit! Ei ollut tarkoitus tuollaista vihjailla käyttämällä "tuurista kiinni" -ilmausta. Osaamistahan se on tietäminenkin.

Tarkoitin VAIN sitä, että jos ei ole seurannut lainkaan esim. urheilua, kaikki siihen liittyvät suorat vihjeet ovat ratkojalle "tyhjiä" niin kauan kun risteävistä sanoista alkaa saada apuja. Siis sama kuin niiden paikalla ei olisi vihjettä ollenkaan.

Mutta: Kaikissa ristikoissahan on tietopuolisia vihjeitä ja ratkaisusanoja. Ja saa olla. En ole sitä vastustamassa. Johonkin tai joihinkin aihealueisiin kallellaan olevat vihjeet/sanat alkavat lähestyä teemaristikkoa. Teemasta kiinnostuneelle ihastus. Muille vaikeampi.
10. iso S21.4.2008 klo 23:15
Muuten olen kaikkien kanssa jyrkästi samaa mieltä, mutta pieni kommentti tähän: "Hoksausvihjeissä ollaan kaikki samalla viivalla."

Kenties, kenties kuitenkin samalla tavalla kuin olisin Janne Holmenin kanssa samalla viivalla jos olisimme molemmat maratonin lähtöviivalla. Jo etukäteen olisi varsin selvää kumpi tulee maaliin ensin ja kumpi ei ollenkaan.

Vastaavasti hoksausvihjeiden edessä emme ole kaikki yhtä tasa-arvoisia. Synnynnäiset taipumukset ja harjoittelu aiheuttavat aikamoista hajontaa.
11. RA21.4.2008 klo 23:34
OK. Olen (osin) jyrkästi samaa mieltä kuin iso S. Totta kai taipumukset ja treenaus auttavat. Niin aina.

Tämä ristikko oli yksittäinen kovis ja semmoisenaan se - tietysti! - saa olla tietopuolisesti kallellaan ihan mihin suuntaan tahansa. Onhan ihan erikseen teemaristikoitakin. Ja se on sitten vain kestettävä, ettei tiedä kaikesta kaikkea. Eikä edes puolia. Eikä edes jostakin kaikkea. Eikä edes... jne.jne.

Etunsakin näissä tietysti on. Saattaa oppia jotakin. Nyt ainakin tästedes tiedän DYNASTIA-EMMAn!

- Tuskin minun tarvitsee opettaa "ahvenia uimaan", mutta sanonpa nyt kuitenkin: Laajemmin ajatellen jonkun tai joidenkin teemojen j a t k u v a suosiminen olisi tylsää.
12. Eki21.4.2008 klo 23:48
Onhan tuo Dynastia-Emma vilahtanut Roolinimiketjussakin. Sieltähän olisi pitänyt opetella kaikki roolihahmot!
13. TJV22.4.2008 klo 09:26
Kovista näkemättä saatan kirjoittaa vain viime kommenteista.
Joku on pitänyt Kantia viimeisenä yleisnerona, joka olisi
hallinnut suurin piirtein kaiken hänen aikaansa asti kertyneen
tiedon. Joku lienee liioitellut. Mitä tietona on pidetty, luulen
tuon jonkun käsitelleen ajatusta filosofiana, joka tuolloin
kai oli nykyistä laajempi käsite.

Tänä päivänähän ihmiset pyrkivät tietämään kaiken jostakin
mahdollisimman vähästä.
14. TAM25.4.2008 klo 18:52
Si_
Sa-
Laatti kaipaisi nyt viiden pisteen vihjettä, muuten olis täynnä.
15. toinen taata25.4.2008 klo 19:00
Tam
Joulupöydän lisuke
16. RA25.4.2008 klo 19:29
TAM, täydennä ensin "sisalaatti". Siitä puuttuu jotain, koska si-salaattia ei taida olla.

SI-
SA-
LAATTI
(4)

Hae sitten sille synonyymi. JA sitten ota pois se, mitä täydensit. Tada-ta-taa => 4-kirjaiminen vastaussana.
17. TAM25.4.2008 klo 21:21
TAM kiittää! On se helppoa, kun joku sen rautalangasta vääntää.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *