KESKUSTELUT > RISTIKOT > IS PEHMIS 11.2.

3831. IS PEHMIS 11.2.

Marco Poloinen12.2.2008 klo 12:26
Tuli ihan sisäinen kehumispakko! Kovemmista enemmän tykkäävänä harvemmin jaksan noista pehmeistä innostua, mutta sopivassa välissä tulee ratkottua. Maanantain pehmis on yksi parhaista näkemistäni. Sanastosta ei löydy yhtään huonoa sanaa ja mausteena vielä muutama tuttu Z-pitoinenkin. Jotenkin vaivattoman oloinen - liekö ollut? Vihjeytyskin on tosi tasalaatuinen.
Toteutuksessa on oikeita, hyviä piirroksia, eikä jotain mitäpähän sinne päin.. ( ainut miinus minulta tulee oikean yläkulman laitimmaisesta piirrosvihjeestä, jota oli ratkonnan jälkeenkin vaikea hahmottaa!) Teksti selvää ja nätisti sijoiteltua.

Kun käsittääkseni suurin osa alan repertuaarista edelleen muodostuu pehmeämmästä päästä olevista ristikoista, on niiden laadulla tosi iso merkitys harrastuksen säilymisessä ja leviämisessä. Innokkaimpia keskustelijoita ja palautteenantajia lienevät vaativien harrastajat ja painopiste palautteessakin sen mukainen. Kun edelleen siellä sun täällä näkee etenkehtaisesti tehtyjä helppoja ristikoita, halusin tuoda oman lisäni soppaan!
2. Eki12.2.2008 klo 12:44
Kuinkas sattuikaan, kirjoitin tästä juuri eilen säikeessä Tarinoita laadinnasta - 2 seuraavasti:

Mainitsin jossakin toisessa säikeessä, että eräänä päivänä pari laadintaa loksahti kohdalleen tavallista huomattavasti mukavammin. Muistaakseni toinen niistä oli Iltiksen tämänpäiväinen pehmis. Sen monipuolinen sanasto vaikuttaa enemmänkin harkitulta, mutta "se vaan ilmaantui paperille". Laadinta lähti oikeasta alakulmasta.
3. Eki12.2.2008 klo 13:22
Tässä laadintatavassa, jossa miettiin ensin yhden reunasanan oikeaan alakulmaan (joka ei yleensä ole TATATTAA tai SOTATA tai muuta tavallista), ei kyllä yhtään tiedän, miten ja millaisin ristikko siitä etenee ja minne pääkuva päätyy ja mitä sanoja siitä tulee. Joskus mies vie sanoja ja joskus sanat miestä, sen näkee, kun aloittaa. Laadin melkein kaikki (yli 50%) omista arkipehmiksistäni Iltikseen tällä metodilla.
4. Marco Poloinen12.2.2008 klo 13:48
Ehkäpä em. metodi just pitää homman tuoreen oloisena! Viime kädessä kokonaisuus kuitenkin ratkaisee, hyvänkin pohjatyön voi kyllä heikolla toteutuksella pilata. Nyt molemmat olivat onnistuneita.
Kuulun punaisen Peten vakitilaajiin ja ratkon sen kyllä aina "käännetyssä järjestyksessä", mutta seuraan - ja arvostan hyvintehtyjä - helpompiakin.

Jonkun kilpailevan kustantajan tuotteista mieli palaa (kytemällä) lausua hyvinkin kriittisiä huomioita. Tämän-kin palstan aikaisempia sivuja selailleena en ole ihan varma, että kannattaako. Ehkä se laiha sopu jne..
5. Jaska12.2.2008 klo 14:07
Intouduin ratkomaan. Hyvä, että lehti oli vielä jäljellä. Sanasto tosiaan varsin poikkeavaa normaalipehmiksestä. Vihjeen TAMMELAA ratkaisusanaa en muista tavanneeni ennen kertaakaan (siis ristikossa, kerran on tullut siellä käytyä).

Oikealla keskellä olevaan aukioon olisi mahtunut useampikin gallupruutu. Näyttää nyt vähän autiolta. Ja se yläosa onkin kuva autiomaasta? Onkohan se vain siellä vain värikkyyttä tuomassa?
6. [Marco Poloinen]12.2.2008 klo 15:28
Tuli siitä rasti ruutuun- tehtävästä sen oloinen vaikutelma, että (vielä) rakastava virkaäitivaimo on jättänyt lapun aamulla keittiön pöydälle koti-isämiehensä mieltä virkistämään...
Ylänurkkakuvassa voi olla vain hahmotusvirhe, mutta vaikuttaa toiseen ristikkoon tarkoitetulta siirtokuvalta, joka on liimautunut vikakohtaan. Mutta se onkin ainoa!
7. Jaska12.2.2008 klo 17:01
"Liimautunut" vikakohtaan? Kyllä Terhi Liinalaakso on tuon helposti hahmotettavan piirroksen sijoittanut käytettävissä olevan tilan puitteissa tarkoituksella äärimmäiseksi oikealle. Onhan se vikapaikassa siinä mielessä, että ratkaisusana on vasta toinen oikealta, ja vihjeen PANKISSA rs tulee oikeaan reunaan. Totuttu järjestys ei liene ehdoton sääntö, vaan ulkoasusta vastaavien omaksuma käytäntö. Poikkeaminen siitä ei haitannut tässä ratkontaa.
8. Marco Poloinen12.2.2008 klo 17:17
No, se nyt oli varmaan sitä kieroa savolaista huumoria. Ei se paikka siinä häirinnyt ja omasta hahmottamattomuudestani kirjoitinkin. Jos sopii, niin ei nostella tätä kiistaksi asti - kiitelläkseni kun kuitenkin kirjoitin!
9. Marco Poloinen12.2.2008 klo 17:30
.. tiedä häntä, vaikka olisin Ruotsin kuninkaallisille sukua - Victorialla on kuulemma kasvojen tunnistusongelmia.. Itse keskityin katsomaan liikaa just siihen väliin. Vedän senkin miikan takaisin!
10. Jaska12.2.2008 klo 20:07
En minäkään moittiakseni hahmotettavuudesta kirjoittanut.
11. RA12.2.2008 klo 20:40
Samaa oikean ylänurkan piirrosta tuijottelin minäkin, enkä hahmottanut ennen kuin sitä vastaava ratkaisusana oli valmis. Sittenkin hahmotin sen vielä väärin eli olin näkevinäni siinä yhden (nais)henkilön _ _ _ _. Vasta äsken hahmotin sen oikein! Sellaisena kuin Terhi Liinalaakso on tarkoittanut.

Kaiken kaikkiaan hieno pehmis. Olen useinkin mielessäni ihaillut Ekin ja Pallosen Teemun tapaa tehdä näitä päivittäisiä IS-pehmiksiä. Lähes aina joku kiva idea, hyvä sanasto, ei mitään tusinatavaraa eikä samojen samojen ja vihjeiden toistoa päivästä toiseen. Vaikeampien ristikkojen ystäväkin tekee näitä mielellään juuri tästä syystä.

Varmasti on muitakin hyviä pehmiksiin panostavia laatijoita. IS-riippuvaisena tullut vain eniten seurattua tätä antia.
12. Marco Poloinen12.2.2008 klo 20:57
Mukava kun löytyi kohtalotoveri tuohon hahmotusongelmaan.. Ihmisten erilaiseen tapaan katsella asioita kai perustuvat ne psykologien mustetahratestitkin.
Onhan niitä muitakin hyviä, tämä vain oli nappisuoritus!
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *