KESKUSTELUT > RISTIKOT > ETSINTÄKUULUTUS: TIETOKILPAILURISTIKKO

3583. Etsintäkuulutus: Tietokilpailuristikko

Eki9.9.2007 klo 16:36
Koviksista ja niiden laadusta keskustellaan ja se on hyvä se.

Samassa yhteydessä on mainittu vaikeat ristikot, joissa vaikeus perustuu tietoon, ei sananokkeluuteen.

Onko joku nähnyt hyvin onnistunutta sellaista ristikkoa. Tietokilpapuolenhan pitäisi kai olla alati vaihtelevaa eli ei se riitä, että on auringonjumalaa ja Esa Arraa. Tiedon pitäisi ulottua ristikkosanastojen ulkopuolellekin.

Minä olen kyllä erittäin halukas saamaan esim. Punaisen Pelikaanin visaiseen päähän myös yhden tietopohjaisen ristikon, mutta veikkaanpa, että hyvän sellaisen laatimisessa on iso työ normaalikovikseenkin verrattuna.

Olisi hienoa, kun olisi tarjolla kummankinkaltaisia koviksia ja kummankin fanit löytäisivät suosikkiristikkonsa.
2. Taata9.9.2007 klo 16:57
Eihän sitä ihan äkkiä tempaise kasaan, jos ensin pitää entrata pois mielestä kaikki opittu ristikkosanasto sataprosenttisesti, mutta ei kai siitä voi olla kysymys. Suoria vihjeitä kyllä riittää "tietokilparistikoihin". Ei tarvitse kysyä välttämättä edes köpiä, Akista eikä Esa Arraa.

Koska tuota tietokilparistikkoa on pidetty lähinnä haukkumasanana, niin eipä ole tultua niitä sitten sen kummemmin mietittyä. Tuo iva on kohdistunut käsittääkseni moniin helppoihin ja keskivaikeisiin ristikoihin melko estottomasti.
3. Eki9.9.2007 klo 17:21
Kuka on haukkunut tietokilparistikkoa?

Muistan yhden tapauksen, kun koviksessani oli sanat tutu, päläs ja keri, Esko Kalervo haukkui sen pataluhaksi, kun ei ollut pelkkä oivalluskovis, vaan oli liikaa junaratkojalle mahdotonta kirjantarvetta.

Itse olen mielestäni aina pyrkinyt puolustamaan kumpiakin tyyppejä. Ongelma on vain, että tietokilpakoviksesta ei ole oikein esimerkkejä. Ettei jää pelkäksi puheeksi. Utopiaksi.
4. JTak9.9.2007 klo 19:32
Onko oikeasti sellaisia ratkojia, jotka tahtoisivat ratkoa ristikkoja tietosanakirjojen avustuksella? Olen aina pitänyt ratkontaa enemmänkin aivovoimisteluna kuin tiedonetsintäkilpailuna.
5. RA9.9.2007 klo 19:43
Samaa mieltä kuin JTak eli en kyllä usko, että - ainakaan ensisijaisesti - tietokisatyyppistä vihjeitystä kovinkaan moni ratkoja kaipaa.

Toki jokin ristikko voi olla ihan kiva juuri siksi, että suurin osa vihjeistä perustuu TIETOON (eikä oivallukseen).

Mutta siinäpä sitä laatijan itsekritiikkiä sitten kysytäänkin. Heiluttaako koira häntää vai häntä koiraa?

Tulevatko tietopuoliset vihjeet siksi, että laadintaan tuli "väkisin" sellaisia sanoja, ettei niitä oikein muutenkaan voi vihjeittää? Vai oliko ihan tarkoituskin tehdä esim. jokin tietopuolinen teemaristikko tms.
6. hah9.9.2007 klo 19:54
Mulla on kyllä jokin sen tapainen laatimus...
7. Eki9.9.2007 klo 20:16
Mulla on hahilta kyllä tuossa vihkoni välissä kulkenut mukana pari tehtävää. Pitää viimein kokeilla.
8. Taata9.9.2007 klo 20:44
Tiedot voivat olla päässä opiskeltuna eikä niitä tarvitse välttämättä enää kirjoista tai netistä etsiä eli junaratkojatkin voivat harrastaa tietokilparistikoita kantamatta kirjastoa mukanaan.

Se nyt on kukkupuhetta, että koviksissa ei olisi tietoa vaativia kohtia ollenkaan. Ei nekään nyt pelkkää tuttia ja tattia sekä atta, aataa ja taataa voi olla. Ainakin SM-karsinnan kolmannessa osassa olisi pitänyt tietää muistaakseni jotain TV-ohjelmia vai oliko ne Seiskan juoruja sitten yms. Saattoi siellä toki olla klassisempaakin tietoa vaatia kohtia, mutta en nyt juuri kävelylenkiltä tulleenakaan viitsi alkaa kaivaa tuota tehtävää esille.
9. Taata9.9.2007 klo 20:52
Jos Eki laittaa lehteensä uuden tyyppisen tehtävän, niin eihän sinun RA tarvitse sitä alkaa ratkoa, jos ei kerta kiinnosta, mutta anna toki muille mahdollisuus kokeilla.
Niin että miksi siis heti nouset vastarintaan, jos tarjontaa haluttaisiin monipuolistaa? Voithan toki olla uskomuksissasi oikeassa tai väärässä.

Jos esim. hah lykkää markkinoille tuollaisen uuden sortin tehtävän, niin sittenhän se vasta nähdään, että kuka tykkää ja kuka ei vai tykkääkö kukaan vai kaikki. Ei pidä urautua vielä tässä vaiheessa esityksia vasta sorvatessa.
10. RA9.9.2007 klo 21:05
Hemmetti tätä keskustelua!

En ole kyllä - ymmärtääkseni - noussut VASTARINTAAN yhtään minkään suhteen. Ja olen takuulla ensimmäisten joukossa ja innolla ratkomassa kenen tahansa uuden tekijän ja/tai mitä ja minkä tahansa uudentyylistä ristikkoa!

[Sopiiko Taata, ettei seuraava kommenttisi koske taas sitä (kun nyt ilmoitan olevani noin innokas tutustumaan erilaisiin ristikoihin), että minulla pitäisi olla muutakin elämää.]
11. Jaska9.9.2007 klo 21:15
Kaikki ristikot edellyttävät tietoa ratketakseen. Tietoahan se on kielitaitokin, sanojen tuntemus. Pelkästään suomen sanojakin merkityksineen pitää tietää tuhansia kaikista helpoiksikin luokitelluista ristikoista (useita julkaisuja)selvitäkseen. Tiedätkö muuten mikä on junsoo? Vihje: sellaisia voi bongata myös tältä sivustolta.
12. Taata9.9.2007 klo 21:18
Lähtökohtasi RA oli, että tuskin moni kaipaa uuden tyyppistä tietokisatyyppistä vihjeytystä. Miten olet tullut tähän tulokseen näkemättä ja kokeilematta ko. ristikoita? Vaikutat kuitenkin olevan uskossasi hyvin varman oloinen niin, että varmaan olet miettinyt asiaa usein. Et siis henkilökohtaisesti näistä pidä. Onko sinulla sittenkin tällaisia ristikoita halussasi ja voisit niitä esitellä meille kenties?
13. RA9.9.2007 klo 21:36
Kirjoitin: "Samaa mieltä kuin JTak eli en kyllä usko, että - ainakaan ensisijaisesti - tietokisatyyppistä vihjeitystä kovinkaan moni ratkoja kaipaa."

Olen tullut tähän tulokseen juttelemalla muiden ratkojien kanssa. En vain - ihan oikeasti ja todellakaan - muista, että ikinä kukaan olisi sanonut, että "Olispa sellaisia tietokilpailutyyppisiä ristikoita tai vihjeitä enemmän". Tai että joku olisi erikseen kehunut,
että "Olipa hieno se JARMO (5) A _ _ A _ -vihje!

Ei kommentissani mitään tämän syvällisempää ollut tarkoitus olla.

Mutta sinulla lienee jokin uusi idea, koska käytät termiä "uuden tyyppinen tietosvisatyyppinen vihjeytys" ?

Koska tuosta voisi saada makupaloja?
14. Taata9.9.2007 klo 21:46
Minä viittasin Hahin laatimuksiin, joista mainitsi tuossa aiemmin ja joita Ekillä on jo pari hallussa.
15. hah9.9.2007 klo 21:55
Tiedän täsmälleen mitä Eki tarkoittaa, itse olen ajatellut tuossa aiemmin just tuota samaa.

Eli ristikkoa, joka perustuu tietokilpailukysymyksiin, ja jossa on erikoisempia sanoja kuin tavallisessa laatimuksessa. Olen jopa kyseisen laatimuksen saanut valmiiksi jo toista kuukautta sitten, mutta ristikkoa en ole saanut valmiiksi, kun tuli jotain muita hommia.
16. Taata9.9.2007 klo 22:08
No niin tässä on siis tulossa ainakin yksi RA:n kaipaama esimerkki. Eli seuraavaksi voidaan sitten alkaa pelätä, että tietokilpailijat syrjäyttävät tulevaisuudessa SM-kisoissakin perinteiset kovisratkojat vai miten lienee asialaita? Huh huh!

Kannatan hahin ristikkokokeilua eikä nyt tosissaan aleta heti maalata pirunkuvia seinälle. Kai vaikeusastettakin voidaan entrata ja rukattu kokemusten karttuessa?
17. RA9.9.2007 klo 22:41
En nyt kerta kaikkiaan tunnu pysyvän tässä keskustelussa mukana. :-(

Taata, mitä ihmettä tarkoittaa KÄYTÄNNÖSSÄ kirjoittamasi "tietokilpailijat syrjäyttävät tulevaisuudessa SM-kisoissakin perinteiset kovisratkojat"?

Sopiiko, että kirjoitat vastauksen ihan mahdollisimman selkeällä perussuomella. Ja jos saa toivoa, niin ilman vertauskuvia.
18. Taata9.9.2007 klo 23:05
Olenko puhunut vertauskuvilla Jeesuksen tapaan?

Jos SM-kisat muuttuvat ja tietokilparistikot tulevat mukaan, niin silloin perinteiset kovisratkojat voivat olla helisemässä, kun tietokilparistikoiden erikoisharrastajat rynnivät joukolla mukaan kisaan.
19. Jukkis9.9.2007 klo 23:11
Jotenkin tuntuu, että höyryristikkona tommoinen tietämisristikko toimii paremmin kuin kuvaristikkona. Kuvaristikkoon ei oikein aina saa mahtumaan sellaisia vihjeitä, joita tuollaisessa kaivattaisiin.

Esim. jos sana on NERO, niin minusta vaikka "Kerrotaan soittaneen viulua jo yli tuhat vuotta ennen viulun keksimistä"on kivampi tietokilpailutyyppinen vihje kuin "Keisari" tai "Einstein".
20. Eki9.9.2007 klo 23:12
Missä näitä tietokilparistikoita on julkaistu? Vai muuttuuko kaikki, kun hah saa sen yhden ristikkonsa valmiiksi ja ehkä jopa julki? Nouseeko sitä myötä ihan uusi ratkojapolvi, joka päihittää nykyiset kovisratkojat?

Elämme suurien muutosten aikoja?
21. Taata9.9.2007 klo 23:22
Mielenkiintoisia kysymyksiä. Vaikea olla tulevaisuuden ennustaja. Ei tiedä kuinka käy, kysymysmerkki vielä.
22. Eki9.9.2007 klo 23:32
Jukkiksella on ideaa. Höyryristikkona tuntuisi paljon helpommalta toteuttaa. Mutta laskettaisiinko sitä "oikeaksi" ristikoksi. Se olisi "vain" tietokilpahöyryristikko?
23. Taata9.9.2007 klo 23:40
Voisi idean arvo laskea ainakin hieman?
24. hah9.9.2007 klo 23:51
Kyseisen ristikon suurin haaste on eittämättä saada vihjeet mahtumaan ristikkoon. Joka tapauksessa vihjeitä on pakko typistää, ja ottaa mukaan muutama pakollinen kuvavihje.
25. Jaska10.9.2007 klo 00:11
Toivoisin mahd. tulevilta "tietokilpailuristikoilta" suorien faktavihjeiden ohella myös (hieman) oivallusta edellyttäviä, mutta silti tietopuolisiksi laskettavia vihjeitä. Tässä vähän mallia, 5x5 höyryristikko. Oli ylättävän vaikea laatia. Melkein kaksi tuntia meni ennen kuin syntyi itse jotenkuten tyydyttävä tuotos. Ratkonta-aika on tietoniekoilla tietenkin paljon lyhyempi. Alle puoli tuntia erinomainen, alle vartti huippusuoritus, joka tuskin on mahdollinen nettiä/tietokirjoja kahlaamalla. Edellyttää siis monipuolista aktiivista tietoa. Helpotukseksi sitaatit jujuvihjeissä.

Vaakaan: AIDAN TAKANA, "HIERONYMUS", TANSSI, "ME-KALA", AKTIALLA.

Pystyyn: LESKEN LAULAMA, KYPÄRÄ, HIIRI, "SALMINEN", RAUMALLA.
26. kudos10.9.2007 klo 00:16
Eikös nykykoviksessa NERON vihjeenä voisi hyvinkin olla VIULISTI, vaikkei se tunnettuna "faktana" kovin vaikea olisikaan. Sehän vaatii oivallusta, koska vihje johtaa ajatukset jonkin verran harhaan, mikä on kovisvihjeen yksi tarkoitus.

Vihjeen ja ratkaisusanan yhteys tosin saattaa jäädä ymmärtämättä, ja ratkoja voi luulla, että laatija tarkoittaa jotain huippuviulistia ja siis musikaalista neroa. Tällöin vihje ei ratkojasta ole lainkaan oivaltava vaan tympeä ja huono. Ratkojan reaktio voisi jopa olla: "Eikö ne osaa laatia ristikoita ilman, että ratkojan täytyy tuntea kaiken maailman viulunvinguttajia..."
27. tonimikael10.9.2007 klo 06:41
Hmmm... Jos itse haluaisin monipuolista tietokilpailuajanvietettä, hakisinkohan sitä ristikoista, kun rinnalla on trivial pursuitia, älypäätä näin äkkipäätä...
28. Römpsä10.9.2007 klo 07:12
Eivätkös kaikki klassiset englantilaiset ristikot ole juuri ns. Höyryristikkoja , joten miksi sellaista ei voisi laskea "oikeaksi" ristikoksi ?
29. hah10.9.2007 klo 10:10
Jos aikoo hakea monipuolista tietokilpailuajanvietettä, niin tuskinpa kannattaa hakea ristikoista, koska siihen tarkoitukseen omaavia ei ole juuri tehty.

Täytyy huomioida juuri se ristikoihin liittyvä ominaisuus, että tietämällä vastauksia saa selville vastauksia vaikeimpiin kysymyksiin tai ainakin kirjaimia, josta voi arvata vastauksen( josta ahaa elämyksiä?). Se tekee tästä erilaisen esim. trivial pursuitiin.

Tämän laatimiseen liittyy suuri haaste, täysin onnistuessaan siitä tulee luultavasti lehden paras ristikko, epäonnistuessaan huonoin. Vaikeusaste riippuu ihan ratkojasta, jollekin se voi olla kolmitähtönen toisille ehkä puolet siitä.
30. Ritu10.9.2007 klo 10:51
Ratkoin tässä taannoin nuorille suunnatun lehden ristikkoa. Oliskohan ollut Suosikki tai joku vastaava, niin siinä tuli minulle tunne, että ratkoin tietokilpailuristikkoa. Ei ollut hajuakaan uusimpien bändien rumpaleista tai basisteista. Kaikki piti googlettaa. Jatkuvasta googlettamisestakaan en pidä, mutta ihan mielenkiintoinen ratkontakokemus "tuttujen ja turvallisten" lomassa. Tiedän, että joku muu sen täytteli kynä sauhuten, vaikeus muodostuii itselle vain tuon alan tietämättömyydestä.

Luulisin, että tuollaisena teemaristikkona tietokilpailuristikon tyyppinen ristikko kai onnistuu helpommin kuin sellainen monipuolisesti monelta alalta koottu?

Mutta molempi parempi, kyllä kesällä pihakeinuun mennessä jättäisin tietopohjaisen ristikon odottamaan sadepäiviä ja ottaisin mukaani mieluummin pelkillä sanoilla leikittelevän ja oivalluksiin perustuvan ristikon ja mieluiten vielä Mäkelän Markun tai Pitkälän Tonin piirroksilla höystettynä.
31. Jaska10.9.2007 klo 10:59
Yöllä alkoi jo simmu painua kiinni ja aatos pätkiä, ja yksi sitaattivihje jäi korjaamatta. Toinen vaakaan korjattuna: "HIERONYMUKSEN KOLLEGA". Eipä tuosta kaiketi vahinkoa koitunut, sillä kukaan ei toivottavasti ole viitsinyt/ehtinyt ratkontaa vielä yrittää. Ratkaisu illemmalla.
32. tonimikael10.9.2007 klo 17:16
Juu onhan se niin, että normaalisääntöiseen ristikkoon ei hirveästi valita sanoja, vaan ne valikoituvat suurimmaksi osaksi pakon edessä.

Tieteen kuvalehden sivutuote (muistaakseni) Aivoriihi (nimeltään) sisältää ristikoita, joissa sanat risteävät toisten kanssa vain muutaman kirjaimen osalta. Sanat ovat varmasti suurimmaksi osaksi juuri tähän valittuja ja näin ollen toimivat tietokilpailumielessä oikein hyvin. Eli nyt vaan kaikki tietokilpailuristikkohybridi-ihmeen rakastajat äkkiä lähimmälle ärrälle em. läpyskää hamuamaan! :)
33. Jaska10.9.2007 klo 23:21
Eilisen 5x5 ratkaisu:
Vaakaan VERDI (oopperoita mm. AIDA), ILURI (huippuimuri, Hieronymus = holl. taidemaalari H. Bosch 1460-1516, Bosch myös pölynimuri), LIFAR (Serge L., ven.-ransk. balettitanssija ja koreografi 1905-86), JOUKO (J. Kuha, 3000 m esteiden ME 8.24,2 17.7. 1968 Tukholma), ASSET (A. Management Oy, Aktia-pankin varainhoitoyhtiö).
Pystyyn VILJA (Iloisen lesken päähenkilön Hanna Glavarin Vilja-laulu), ELIOS (kypärämerkki), RUFUS (animaatiohiiri), DRAKE (Draken salmi, engl. maailmanympäripurjehtijan Francis Draken 1540-96 mukaan nimetty salmi Etelä-Amerikan ja Etelä-Shetlandin saarten välillä), IIROT (raumalainen urheiluseura).
34. iso S11.9.2007 klo 08:57
Keskinäisen ystävällismielisen kyttäyksen hengessä:

Täytyy myöntää että Jaskan esimerkissä on vahvaa tietokilpailuristikon makua. Ei kuitenkaan puhtaaksiviljeltynä, vaan mukana on runsaasti oivalluspohjaisen visaisen piirteitä. Sellaiseenhan Jaska ilmoitti tähdänneensäkin.

Esimerkiksi vaikkapa TANSSI => LIFAR. Nimi on varmaan baletinharrastajille tuttu, mutta vaikkapa minulle ei. Ratkaisusana kuuluu vasta laajan yleissivistyksen piiriin ja on näin ollen tietokilpailukysymyksenäkin kovistasoa. Lisänä on tyypillinen ristikkoharhaute: vihjeestä ei voi suoraan päätellä haetaanko tanssilajia (tango, samba, salsa, ...) vai entistä tanssijaa. Edes "entinen tanssija" ei kelpaisi tietokilpailukysymykseksi koska tietokilpailussa lienee oikein ja kohtuullista että kysymykseen on olemassa yksi ja vai yksi oikea vastaus. Viisikirjaimisia entisten tanssijoiden nimiä lienee useita.

"Kypärä" on konstailemattomammin tietokilpailutyyppinen vihje. Siinäkin pätee tuo todennäköinen yksikäsitteisyyden puute ja lisäksi jäljelle jää synonyymien mahdollisuus kun vihje ei ollut kypärämerkki. Ja niin edelleen, ad nauseam.

"Jokaisella alalla on huippunsa. Pölynimureissa nimi on Nilfisk", totesi muinainen mainos. Hieronymuksen kollega ylittää kaikki kohtuuden rajat rimaa väräyttämättä. Ensinnäkin pitää tuntea taidemaalari (ei sentään käsipäivää-tasolla), mikä on vielä kohtuullinen vaatimus. Sen jälkeen pitää älytä valita Boschin laajasta tuotevalikoimasta juuri pölynimuri, vaikka tuolla alalla useammassa suomalaisessa kodissa taitaa pöristä Volta, Miele tai joku muu Herbertin (Hoover) kollega kuin Bosch. Sitten vielä loikataan pölynimureista huippuimureihin ja tiettyyn merkkiin. Eihän noilla laitteilla ole muuta yhteistä kuin imeminen. Pölynimurilla kohde on pöly ja ilma on apuaine, huippuimurilla kohde on ilma ja mahdollinen pölyn kulkeutuminen on epäoleellinen seuraus. Oikean ratkaisun löytäminen ilman poikittaisten sanojen apua on varsinainen onnenkantamoinen.

Siinäpä se tuli mitä ajan takaa. Eikö puhdasverisen tietokilpailuristikon pitäisi olla sellainen että vihjeet toimisivat itsenäisinä tietokilpailukysymyksinä ja vihjeet plus ratkaisusanat sellaisia että ne vaatisivat laajaa, mutta kuitenkin jollakin tavalla kohtuullista tietomäärää? Onhan ristikon tarkoituksena kuitenkin tulla ratkaistuksi, ei välttämättä heti eikä helposti?

Sellaisen laatiminen esimerkiksi sivun kokoisena ja kuvaristikkosäännöillä olisi aikamoinen haaste, jos mukaan ei saisi päästää yhtään (tai edes muutamaa enempää) triviaalia tapausta (kissan kuva => kissa). Kuulostaisikin järkevältä että sovellettaisiin kryptoista tuttuja lievennyksiä: orporuutuja saisi olla vapaasti, piilokirjaimia olisi runsaasti eikä alku- ja loppupiilojakaan katsottaisi pahalla silmällä. Tästä tyylistähän tonimikael on löytänyt käytännön toteutuksen (Aivoriihi).

Vihjeiden luonteesta johtuen höyryristikko venyisi tarkoitukseen paremmin kuin kuvaristikko, kuten Jukkis totesi. Se on jokaisen itse päätettävissä mitä pitää "oikeana" ristikkona. Itse ratkon lähes sataprosenttisesti vain kuvaristikoita mutta en silti pidä höyryjen päästämistä ristikkokentän turmelemisena. Kuka mistäkin tykkää ja jotkut monipuolisesti kaikesta, se heille suotakoon.

Mikään ei estä laajentamasta ristikkokenttää molemmista päistä: yhteen ristikkoon painotus oivallukselle, toiseen tiedolle. Vihjeisiin voidaan sallia enemmän tai vähemmän sumeutta, koska poikittaisista sanoista saa apuja. Samasta syystä oikeaan ratkaisuun on mahdollista päästä vaikka ei tietäisikään vastausta jokaiseen kysymykseen.

Ratkojan kannalta ristikossa olisi hyvä olla Sanasepon tyyppinen merkintä ristikon luonteesta ja tasosta (lamput ja kirjat) että osaa tarttua makunsa mukaiseen ristikkoon.
35. Eki11.9.2007 klo 13:04
Olen pitkälti samaa mieltä ison kanssa. Esim. Lifarin vihjeen pitäisi olla tyyliä "tanssija Serge", mielellään vielä "tanssija Serge (1905-1986)", jolloin muut mahdollisuudet poistuvat. Ei kaikkien vihjeiden tarvitse yksiselitteisiä olla, mutta tällä tavalla selitettynä tarvitaan vain tieto, ei sananokkeluutta. Kun ristikko alkaa ratketa ja apukirjaimia tulee, tiedon lisäksi astuu mukaan sanavaisto ja sanojen hahmottaminen sekä takaraivoon jäänyt nippelitieto, jonka saa esiin vain pakotettaessa.
36. Tuomas L.11.9.2007 klo 13:50
(Sivuhuomautus: tonimikaelin mainostama tehtävälehti on Aivotreeni, ei Aivoriihi.)
37. Taata11.9.2007 klo 16:43
Minä ehdin vasta Iiroja tuohon sommitella, kun näin jo sitten ratkaisun. Varmaan Hjalmar Nortamon Hakrin Iirolla on jotain tekemistä tuon urheiluseuran nimen kanssa? Hakri sukunimi on aika harvinainen. Liekö Auliskaan ehtinyt sitä monesti markkinoimaan?

Mutta uskokaa tai älkää, niin täällä Tiernakaupungissa vaikutti 1950-luvulla luotsipiiripäällikkönä Artturi Hakri, joka asui täällä Raksilassa. Luotsipiirikonttori sijaitsi keskustasta hieman Heinäpäähän päin osoitteessa Isokatu 71. Luotsiasema taas oli Toppilassa, jossa oli vilkas satama entisinä aikoina. Nyt muistetaan lähinnä Toppila asuntomessualueena.
38. Taata11.9.2007 klo 16:51
Aidan takana olisi pitänyt kyllä hoksata, mutta tämä tehtävä hautautui minulla muiden alle. Kypärän ratkaisusanaksi ajattelin kaskea. Jouko Kuhaa ihailtiin aikoinaan kovasti ja se olisi saattanut tulostua ajan kanssa. Tuota laulua en muista, vaikka varmaan pitäisi. Misu olisi tietänyt varmaan ainakin hiiren, jos olisin ehtinyt apuja kysellä.
39. Hui_hai11.9.2007 klo 17:02
Raumalaisena urheiluseurana vihje IIROT on kyllä sikäli huono, että sellaista seuraa ei Raumalta löydy. Rauman Pallo-Iirot kyllä on, mutta tästä asiastahan on väännetty joskus kättä Ulan-Batorin ja Itar-Tassin tapauksissa...
40. Lauri Kultti11.9.2007 klo 17:39
Tuosta Jaskan tietovisaristikosta ei auennut ilman apuneuvoja kuin VERDI ja VILJA. Hieronymusta lähdin kyllä Boschin kautta hakemaan, mutta lähinnä kaivelin mieleni hämäristä sopukoista (sammuneita!?) lamppuja.

En jaksa koko säiettä lukea, joten seuraava on saattanut jo ollakin esillä: lienen joskus törmännyt nk. teemaristikoihin, jotka paljolti täyttänevät tietovisaristikon määreet. Muistaakseni esimerkiksi Sonnisen Veikolta ilmestyi joskus (kauno)kirjallisuuteen painottuva ristikko. Moneen vinkkiin ratkaisun keksiminen oli paljolti kirjallisuuden tuntemuksesta kiinni. Ja se oli muistaakseni ihan hyvä ja toimiva ristikko. Samoin nuoremmalla herra Vuokilalla taisi olla aikoinaan teemana automerkit ja ainakin minulle ko. ristikko oli aikamoinen tietovisaristikko (tunnen automerkkejä aika huonosti). No, pointtina tässä lienee, että teemaristikko voi helposti olla tietovisaristikko (ja tarkoitan ihan hyvässä mielessä).
41. Taata11.9.2007 klo 17:39
Ei ehkä enää löydy pelkkiä Iiroja...
42. Jaska11.9.2007 klo 19:42
Mutta löytyi muistaakseni vielä 70-luvulla. Mokani ei siis ihan kauhea ollut, tietenkin eksaktimpi olisi ollut ex-etuliitteellä. Kiitoksia kaikesta muustakin palautteesta. Vähän piruuttani panin ristikkoon vähemmän tunnettuja nimiä ja överiksi menevää kikkailua "tietokilpailun" varjolla. Pääasia itselleni oli kuitenkin, että ylipäänsä onnistuin saamaan kymmenen sanaa ristiin! Onnistui muuten toinenkin 5x5 tietoskabaristikko (lupaus: myös viimeinen tätä lajia!), eikä mennyt vihjeiden rustaamisineen kuin reilu puoli tuntia. Nyt pitäisi olla puhdasoppinen! Vaikeustaso yksi tähti (*). Ratkonnan tavoiteaika kaksi minuuttia!

Vaakaan
TANGOKUNINGAS MÄKYNEN
LÄÄKETEHDAS / TÄHTIKUVIO
EX-HIIHTOVALMENTAJA JARMO, POTKUT DOPINGISTA 2001
MUSLIMIEN PYHÄ KAUPUNKI
ALZHEIMER / SCHICKLGRUBER (HITLER) / BRUNNER / LIPBURGER

Pystyyn
NOKIAN OLLILA
MERENNEITO / PESUAINE
NÄYTELMÄ - - - - - JA SEN VELI
BAKTEERI / LEO JOKELAN ROOLI PALMUISSA
PIKAJUOKSIJA JARMO, PUHUTTI SÄIKEESSÄ 2853!
43. Taata11.9.2007 klo 20:34
Nyt taidan tietää aika monta...
44. Taata11.9.2007 klo 20:38
Tämä ratkesi kättelyssä. Piirsin kuitenkin ruudukon.
45. Eki11.9.2007 klo 21:32
Antamalla useamman vihjeen samalle sanalle tietokilparistikko muuttuu melkein pehmikseksi. Sehän ei välttämättä ole paha asia.
46. RA11.9.2007 klo 21:54
Minusta, jos tarkoitus on tehdä sananmukaisesti ns. TIETOKILPAristikko, niin vihjeiden tulisi olla sillä lailla yksiselitteisiä, että oikeita vastauksia on vain yksi. Näinhän tietokisoissakin on (ellei kysymyksen tekijä ole - yleensä vahingossa - jättänyt jotakin vaihtoehtoa huomioimatta).

Silloin ko. tietokilparistikon vihjeitykseen eivät oikein sovi oivallukset ja sanaleikit? Tai niidenkin on oltava rakennettu sitten niin, että lopputulos on (vain ja ainoastaan) yksi tietty sana tai vastaus?

Jos ja kun joku alkaa laatia näitä tietokilparistikoita, niin edelleen vänkäisin, että tehköön sitten kunnon tietokilparistikon. Kunnon tietokilpavihjein. Eikä niin, että kun ristikkoon vahingossa tulee outo sana Indo-Kiinasta ja toinen solubiologiasta ja kolmas avaruustutkimuksesta ja neljäs tietokonekielestä ja ..., niin siinä vaiheessa laatija päättääkin, että "teenpä tästä nyt tällaisen tietokilparistikon".

Kyllä ratkoja vihjeityksestä näkee, mitä on haluttu tehdä tarkoituksella ja mitä on syntynyt vahingossa ja missä on peitelty vain huonon laadinnan jälkiä.
47. Jukkis11.9.2007 klo 22:14
Tommoista kunnon tietokilparistikkoa kunnon tietokilpavihjein laatiessa voisi tulla laatijalle mieleen vaikka sellainen ajatus, että jospa ne vihjeet laatisi kysymyksen muotoon! Ja sitten niitä vihjeitä eli tietokilpakysymyksiä voisi tehdä varastoon paljonkin! Ja sitten ne vihjeet eli tietokilpakysymykset voisi vaikka ajatella listaavansa ikäänkuin kirjan sivuiksi, vaikka semmoiset kymmenen vihjettä eli tietokilpakysymystä per sivu! Ja sitten voisi jopa ajatella että sinne ikäänkuin kirjan loppuun laittaisi niiden vihjeiden eli tietokilpakysymysten vastaukset! Niitä vihjeitä eli tietokilpakysymyksiä voisi olla vaikka tuhat! Ja ne vastaukset voisi listata siellä ikäänkuin kirjan lopussa ilman että niiden pitää mennä ristiin toistensa kanssa! Jos ne kysymykset (eikun vastaukset) on vaikeita, niin on tullut laadittua aito kovis! Uusi aika on koittanut!
48. Eki23.9.2007 klo 10:50
Näyttäisi siltä, että Punaisen Pelikaani kutoseen (ilmestyy 15.10.) tulee tietokilparistikko. Sitten päästään keskustelemaan asiasta konkreettisemmin.
49. neitix24.9.2007 klo 21:40
Kiva, kiva! Jään odottelemaan yleissivistykseen laajuuden mittausta. Ajatus ainakin kuulostaa hyvältä, että voisi välillä ratkaista jotain tiedonkin perusteella - eikä aina pelkästään pää höyryten käännellä ja väännellä ja arvailla ja järjestellä kirjaimia ja yrittää kikkailla. Yksin yösydännä ratkoessa olisi edes mahdollista saada mielenrauha takaisin ja/tai päästä eteenpäin tarkistamalla joitakin sanoja.

Ja voisihan sellaisessa olla sivistyssanojakin, sillä niiden merkitykset/käännökset tuppaavat välillä sekaantumaan, unohtumaan tai ei ole kuullutkaan. Silloin tulisi tähänkin ikään sitä oppia, jota voi joskus käyttää!
50. Eki8.10.2007 klo 12:11
Tietokilparistikon ilmestyminen lähenee.
51. Eki8.10.2007 klo 12:14
Sitä Punaista saa valikoiduista lehtipisteistä yhdellä eurolla samoin kuin jo myynnissä olevaa Krypto Pelikaania.
52. Eki12.10.2007 klo 13:19
Tietokilparistikkoa voi alkaa metsästää lehtipisteistä ja postilaatikoistaan.
53. RA12.10.2007 klo 13:37
Tehty!

Ehkä tuo "kilpa"-sana kuitenkin kannattaisi jättää ristikon nimestä pois?

Minusta ristikko oli huomattavasti helpompi kuin sen arvioitu vaikeusaste, 2½ tähteä. Johtuneeko juuri siitä, että suurin osa vihjeistä oli suoria ja tietoon perustuvia?
54. Jukkis12.10.2007 klo 14:31
Joo, tähtimääräänsä aika paljon helpompi, mutta ei huono. Kunnia-asiana voi pitää sitä, jos ratkoo ilman lähteitä. (Itse varmistin pari kohtaa jälkikäteen.)

Jotenkin epäilyttää, että jos laatija tommoisesta yrittää saada oikeasti vaikeaa, tulos on sitten jotenkin älytön.
55. Lauri Kultti12.10.2007 klo 14:44
Uudessa lehdessä tosiaan kiinnosti tuo ennakkomainontaa saanut tietokilpailuristikko sen verran, että tein sen ekana. Aika samanlaiset fiilikset kuin RA:lla ja Jukkiksella. Noin 20 minuuttia meni. Sain ihan makuullani täyteen, mutta tosiaan pari kohta piti tarkistaa googlesta (TAISTELU V. 1346, LOLLOBRIGIDAN KUULU FILMI, vaikka kyllä tuon Lollobrigidan piilokirjain varsin varma olikin!!).

Ihan kivahan tämä oli.
56. Libero12.10.2007 klo 22:01
Ristikko oli sympaattinen ja yllättäen rento. Joka kohdasta pääsi etenemään vaivattomasti mihin suuntaan tahansa. Monipuolinen aihevalikoima piti mielenkiintoa mukavasti yllä. Uusi laatija onnistui kyllä tehtävässään.

Sen verran sain käydä itseni kanssa kilpaa, että Trivial Pursuitista tuttu ilmiö toistui ja värillä oli väliä. Kun väritin mielessäni vihjeet ja ratkaisusanat, niin ruskeat, keltaiset ja siniset olivat selvästi suosikkeja. Vihreät olivat järjestään kiinnostavia. Kolmesta oranssista yksi oli vaikea, mutta sen vastapainoksi toiset olivat helppoja. Vaaleanpunaiset jätän pursuitissa odottamaan viimeksi vuoroaan, mutta tässä ristikossa ne houkuttelivat heti alkuun.

Kaksi vihjettä ratkaisuineen sai olon hieman epävarmaksi. Ydinaseeseen liittyvän vihjeen ratkaisusana tuskin kävisi tietokilpailun oikeaksi vastaukseksi. Vaapusta tuli sana, jolle en keksi enkä löydä minkäänlaista merkitystä. Turvauduin Nykäseen, mutta apua ei herunut.

Kirjapinoista tullutta vaakasanaa vierastin tietokilparistikossa. Jotenkin sana ei vain tuntunut olevan oikeassa seurassa. Jossakin muussa ristikossa olisin ohittanut sen kevyesti. Kun sanaa voi kuitenkin tarkastella myös toisesta näkökulmasta, niin sehän on jopa kekseliäs ja varmistaa olemassaolollaan kahdeksan mainiota pystysanaa. Miten sitä olisi voinut muuksikaan muuttaa?!

Hyvä mieli jäi.
57. tapsa13.10.2007 klo 21:12
Ei aiheuttanut ongelmia, tähtiä oli ehkä liikaa. Ristikon laadinta oli huolellisesti tehty, laatija jatkakoon valitsemallaan tiellä.
58. Jaska14.10.2007 klo 19:11
Ristikon ratkonut parempi puolisko ilmoitti faktavirheestä. Sukupuoliasiasta on kyse! Kuka muu hiffaa?
59. RA14.10.2007 klo 19:30
... Johan niitä on kuiteskin kumpaakin sukupuolta! :-)
60. Jukkis14.10.2007 klo 20:20
RA:n kommenttia en ymmärrä, mutta Jaskan ymmärrän. On tullut tosiaan yksi tar liikaa.
61. RA14.10.2007 klo 20:56
Niinpä onkin. Itse veikkasin ja vihjailin, että Jaskan parempi puolisko olisi ollut itse epätietoinen Johanniitoista ja siis turhaan epäillyt virhettä. Nöyrimmät anteeksipyyntöni.
62. hah14.10.2007 klo 23:02
Johan niittaa ritarikuntaa. :D

Jos minäkin kirjottaisin tässä jotain...

Ristikko ei ihan pääse sellaiseen lentoon, mitä olen parhaimmillani ajatellut, mutta jos siihen viitsisi käyttää paljon aikaa ja hioa kysymyksiä enemmän, niin johan löytyy sitä vaikeustasoakin.

Mutta pitännee ottaa huomioon, että tää on eka tietoristikko, ja sellaiseksi ihan kelpo avaus. Tästä on hyvä lähteä kehittämään ideaa eteenpäin. :)
63. Jaana21.10.2007 klo 23:13
Jatkoksi vielä tähän ketjuun:
ruotsinmaalaisissa lehdissä on jo pitkään harrastettu (helpompien lisäksi) näitä 'tietokilparistikoita', joita
olen odotellut jonkun Suomessakin alkavan tuottaa.
Eki voisi huvikseen ostaa yhden numeron esim Allers- tai Hemmets Journal - nimistä lehteä ja vilkaista ideaa.
64. hah21.10.2007 klo 23:47
Ahah, en tuosta tiennytkään :D
65. hah22.10.2007 klo 00:00
Kaikkea se ruotsalainen keksii. :D
66. Eki14.2.2008 klo 22:42
Huomenna ilmestyvässä Punaisessa Pelikaanissa on sarjassaan toinen tietokilparistikko.
67. Libero18.2.2008 klo 19:39
Sarjassaan toinen tietokilparistikko oli mukaansatempaava, erittäin kiinnostava ja nimensä veroinen. Tällä kertaa ristikko oli selvästi vaikeampi kuin ensimmäinen. Pidin sitä jokseenkin nappiin kaksi- ja puolitähtisenä.

Unohdan omasta puolestani Trivial Pursuit -vertailun. Laatijalla näyttää olevan selvä visio siitä, että tietokilparistikko toimii toisin kuin tuo peli. Tähän visioon on nyt helppo liittyä. Tietokilparistikko on täsmäristikko, mikä lienee syynä siihen, että minua tämäkin laji viehättää.

Laatija on liikkunut suvereenisti ajasta toiseen, paikasta toiseen ja teemasta toiseen. Kuvittelin, että tällaisessa ristikossa olisi yhtä monta kahletta kuin kysymystäkin, mutta ratkonnan edetessä kahleista ei näkynyt jälkeäkään.

Ristikossa oli kymmenkunta viihtyisää loosia. Niihin asettautuneet ratkaisut palvelivat toinen toistaan ja vahvistivat huterankin tiedon tiedoksi. Alun toistakymmentä vastausta puhtaasti arvasin. Kahdeksisen vastausta syntyi itsekseen, enkä niitä olisi muutoin tiennytkään. Yleisluonteisia helppoja vihjeitä oli muutamia, mutta nekin sopivat luontevasti joukkoon.

Hyödyin muun muassa siitä, että olin ratkonut noin vuosi sitten Juha Hyvösen ristikon Sanaseppo-lehdestä. Tuolloin kertasin ja paikkasin erään aihepiirin termejä niin, että Harto Hakosen ristikkoa ratkoessani muistin ne saman tien. Kivalta tuntui.

Vain kaksi vastausta sijoittaisin ristikoista oppimieni fakkisanojen luokkaan. Eri asia on sitten se, voivatko tietokilparistikon yksiselitteiset kysymykset yksiselitteisine vastauksineen muodostaa tuommoista luokkaa.

Yksi ratkaisusana vaatii jälkiselvittelyä. Kysyn asiaa sitten tuonnempana.
68. RA18.2.2008 klo 20:26
Ratkoinpa minäkin. Ihan jännä kokemus.

Jälleen narisisin sitä, että ristikon toteutus on luvattoman epäselvä! Tässä ristikossa tietoa tarvittiin paljon enemmän kuin Harto Hakosen ensimmäisessä ristikossa. Tällä tasolla olevat tietovaatimukset riittäisivät yksin tekemään ristikosta "koviksen".

ELI: Epäselvät tekstit ja - etenkin - epäselvät kuvat vain ärsyttävät, kun ristikko itsessään jo tarjoaisi ihan tarpeeksi pinnistelemistä ja aivotyötä.
69. RA18.2.2008 klo 20:39
Lisään vielä esimerkkinä, että ainakaan omassa lehdessäni ei saa paljon mitään selvää viidestä kuvasta:

- hahmo pupun ("What's up doc?" / "What's up dog?") vieressä vasemmalla ylhäällä
- samantapainen (sama?) hahmo pupusta tulevan sanan alapuolella
- samantapainen (sama?) hahmo ristikon keskellä (puhekupla: Minulta tämä käy)
- oikealla, hieman alle keskiviivan oleva mustapohjainen kuva, jossa on ekana ilmeisesti X...?
- oikealla, hieman alle mustapohjaisen kuvan: jälleen kaksi hahmoa, jotka joko ovat samoja tai sitten erilaisia kuin aik. mainitut hahmot.
70. Libero18.2.2008 klo 21:16
RA: Tuo toistunut hahmo sai minut naurusta väärälleen. :) Hirveätä, nyt alkaa epäilyttää, tulkitsinko jutun aivan poskelleen?!

Pupun puhekuplassa lukee täällä meillä päin selvästi WHAT'S UP DOC?.
71. Eki18.2.2008 klo 21:19
Tästä ulkoasusta keskustellaan koko ajan ja Harto yrittää saada sitä selvemmäksi. On ollut kiikun kaakun, olisiko toteutus pitänyt antaa toiselle, mutta olen halunnut antaa uudelle tekijälle tilaisuuden kehittyä.
72. RA18.2.2008 klo 21:36
Libero, olisi minuakin varmaan naurattanut, jos olisin ihan itse (ennen ratkaisusanojen muodostumista) saanut keksiä, mitä nuo epämääräiset harmaat "läntit" esittävät. Enkä vasta jälkeenpäin.

:-)

Hyvä ristikko kuitenkin. Ja hyvä idea.
73. Jaska18.2.2008 klo 23:21
Huikea suoritus laatijalta kerta kaikkiaan: vain vajaat 10 prosenttia apusanoiksi luettavia ratkaisusanoja. Kahden hengen tiimimme tiedot ja muisti osoittautuivat rajallisiksi, useitakin sanoja jouduimme tsekkamaan netistä. Se ei ollut järin hikinen urakka. Omalla skaalalla kahden tähden keskis. Tokko tästä lajista huippuvaikeaa on edes mahdollista laatia, jos vihjeiden eksaktius (yhtä poikkeusta lukuunottamatta) on tätä tasoa, ja lähteet ovat käden ulottuvilla.

Se poikkeus oli tyylitelty Einstein (Doc), josta ylösalaisin oli luupin tulkittavissa ihmishahmo ta kaksi, ehkä ratsain. Olivatkohan nämä niitä harmaita länttejä? Tupla-Einstein alhaalla oik. lienee yhdistettävissä johonkin Stallonen leffaan, mutta vajailla tiedoilla ei sytytyä, mihin. Sama juttu "hänen filminsä" nuolineen. Saapa sitten aikanaan nähdä, naurattaako yhteys vihjeisiin, niin kuin Liberoa?

Vihjeeseen LÖYSÄÄ tuli mielenkiintoinen ratkaisusana, joka tunnetaan folkloristiikassa "temppelin harjanteelta". Toivottavasti ei ollut liian paljastava avitus! Mutta löysä, hmm.. voisiko se olla sen eri konsonantilla alkavan ominaisuutta kuvaava adjektiivi/substantiivi? Petomaani varmaan tietäisi...

Vihjeen HÄVISI AMUNDSENILLE JA KUOLI NAVALLA jälkiosa on väärä. Kuinkas se on päässyt Slovakian naapurissa läpi? Pakkohan siitä on rokottaa puoli pukkia nimenomaan tietokilparistikossa: 8½.
74. Marco Poloinen19.2.2008 klo 00:22
Jaska, se tupla-Einstein ei liittyne leffahommaan - tulit kyllä (tahtomattasi?) kertoilleeksi ratkaisusanan... Harmaista länteistä en tiedä, mutta se ainut musta läntti vähän ihmetyttää. Saattaahan se taas olla jokin hahmotusongelma meikäläisellä. Einsteinin kuvia piti lajinsa ihmetellä ja pari sanaa varmistaa jälkeenpäin. Melko tasapainoinen kokonaisuus ja tähdetkin ilman nettiä kohdallaan (tai ehkä puolikas liikaa). Mieliharrastusta ei tullene minulle, senverran juju- ja hoksaamispuolesta tykkään!
75. Jaska19.2.2008 klo 12:44
Voi perr...?? vahingossa tietenkin. Sattui totaalipimennys. Ehkä suurta vahinkoa ei ehtinyt vielä tulla. Ylläpito voinee poistaa koko höpinän, kiitos.
76. hah19.2.2008 klo 17:54
Jaska on ihan oikeassa,

HÄVISI AMUNDSENILLE JA KUOLI NAVALLA on tarkalleen ottaen väärin, koska ei hän ihan navalle kuollut.

Tarkka vihje olisi HÄVISI AMUNDSENILLE JA KUOLI ROSSIN JÄÄLAUTALLE, mutta tämä on vähän turhan pitkä ja vie tilan muilta vihjeiltä.
77. RA19.2.2008 klo 18:44
Ahaa, ne hahmot ovat kaikki Einsteineja!? Mikähän vitsi tai hauskuus niistä tulevissa ratkaisusanoissa sitten on?

Raottakaa nyt varovasti (!) joku ideaa. Tietysti paljastamatta ratkaisusanoja.

Nimim. Mahtaakohan ratkaisuni sittenkään olla oikein.
78. Seppo19.2.2008 klo 19:37
Uskoisin kyllä, että RA on (kuten ennenkin) ratkonut aivan oikein, vaikka noissa kuvissa onkin Einsteinin kuva ajalta ennen kamman keksimistä, voisi hahmo olla lähes mikä tahansa muukin. Hieman Einsteinin alaan viittaa doc, mutta lausehan on tuon sarjakuvasta tutun pitkäkorvan vakiolausahdus. Ristikkoon on aika mukavasti saatu tietopohjaista aineistoa, tuskin paljon enempää enää olisi mahdollistakaan, mutta tuossa ulkoasupuolessa olisi vielä kehiteltävää jonkin verran. Tähtimääräkin on kohdallaan.
79. Marco Poloinen19.2.2008 klo 21:17
Saattoipa olla, että Einsteinin kuvien "vitsi" olikin juuri ajatusten harhateille johtaminen. Ihan niinkuin Seppo sanoi, hahmot voisivat olla hyvinkin toisenlaisia ja edustavat sinällään vähiten tietokilpailumaisuutta ristikossa.
Naparetkivirhe on tietysti ihan selvä, mutta tuskin johtaa ketään väärille jäljille.. ehkä "..JA KUOLI MATKALLA" olisi tilankin puolesta sopinut. Muuten pitäydyn aikaisemmassa arviossani.
80. Libero19.2.2008 klo 21:59
Einstein on tässä ristikossa mies paikallaan. En osaa kuvitella hänen sijalleen mitään tai ketään muuta. :D
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *