KESKUSTELUT > MUUT AIHEET > YLEN MAINIO MUSIIKKITIETOKANTA

3567. Ylen mainio musiikkitietokanta

iso S30.8.2007 klo 11:27
Suomen äänitearkiston tietokanta vuosilta 1901 - 1999.
(www.yle.fi/aanilevysto/firs2/index.php)

Kannasta voi hakea tietoa kotimaisista äänilevyistä mm. kappaleen nimen, alkuperäisen nimen, säveltäjän, sanoittajan ja esittäjän perusteella.

Henkilöiden nimet pitää antaa järjestyksessä sukunimi etunimi. Kappaleen nimestä voi antaa osan sanoista, mutta niiden pitää olla kappaleen nimessä peräkkäin ja annetussa järjestyksessä.

Haku sanan tai nimen osilla toimii rajoitetusti. Tässä säännöt vaikuttavat jonkin verran epäjohdonmukaisilta mutta näyttäisivät olevan tällaiset:
- kappaleen nimestä saa antaa yhden osittaisen sanan (ei tarvitse olla sanan alku)
- kappaleen nimestä saa antaa useita peräkkäisiä sanoja, joista viimeisestä saa olla pelkkä alku
- henkilöistä saa antaa sukunimen alkuosan
- henkilöistä saa antaa sukunimen ja etunimen tai etunimiä oikeassa järjestyksessä siten että viimeisestä annetusta etunimestä on vain alkuosa

Käännöskappaleista löytyy yleensä säveltäjän nimi. Alkuperäisten sanojen tekijän nimi saattaa olla tai puuttua.

Kappaleiden sanoituksia täällä ei ole (ne tekijänoikeudet...), vain nimet.

Tänne voi laittaa jollakin tavalla mielenkiintoisia tähän tietokantaan liittyviä havaintoja.
2. Arska II30.8.2007 klo 11:47
Musiikkitietokannan toimittajat eivät vaan näy vielä oppineen, että kappaleitten nimissä erisnimet (henkilöiden ja paikkakuntien nimet) kirjoitetaan ISOLLA alkukirjaimella!
3. iso S30.8.2007 klo 11:48
Sain kimmokkeen säikeen perustamiseen kun katselin kannan tietoja Eemelistä ja Eija Merilästä.

Jos radiossa soitetaan jokin Eemelin kappale, sanotaan esittäjäksi tietenkin Eemeli. Tällä nimellä on kuitenkin turha hakea. Pitää tietää että oikea nimi on Toivonen Esko. Tämän saa toki selville: salanimikenttään Eemeli, jolloin saa tietää että tätä salanimeä on käyttänyt kaksi henkilöä:

Eemeli ( Laulaja Ja Tekstinkirjoittaja )
Esittäjä :Toivonen Esko
Säveltäjä :Toivonen Esko
Sanoittaja :Toivonen Esko

Eemeli ( Tekstinkirjoittaja )
Esittäjä :Kivitie Valma
Säveltäjä :Kivitie Valma
Sanoittaja :Kivitie Valma

Nimellä Toivonen Esko löytyy tietoa kaikista noista kategorioista. Sanoittajana ja säveltäjänä hän onkin yllättäen Toivonen Esko Olavi. Säveltäjänä ja sanoittajana löytyy tuolla nimellä hakemalla myös Toivonen Esko Martti, joka on käyttänyt salanimeä Toivonen Ego. Esittäjää ei löydy jos erehtyy laittamaan koko nimen Toivonen Esko Olavi tai kopioi jostain nimen "Toivonen Esko ", siis niin että loppuun jää välilyönti.

Eija Merilä on myös salanimi ja oikea nimi on Eija Muhonen. Pelkällä etunimellä haku ei tuota haluttua tulosta koska henkilöiden nimet pitää aloittaa sukunimellä jos sellainen on. Löytyy vain Eija, Eija Sinikka, Eija-Inkeri ja Eijastiinat. Muhonen Eija tai pelkkä Muhonen tai sukunimen alkuosa (vaikkapa Muho) löytää ja antaa tiedon salanimestä joka on useimmille varmasti tutumpi kuin oikea nimi. Merilä Eija löytää saman tiedon mutta salanimen osa kuten Merilä tai Merilä E ei yllättäen riitä.

Tuollaista kevyttä hoipertelua esiintyy, mutta on kannasta ollut minulle paljon apuakin.
4. Juhani Heino30.8.2007 klo 11:48
Nörtit ymmärtävät ehkä paremmin tämän selityksen: haussa etsitään syötettyä merkkijonoa. Se kattaa siis kaikki yllämainitut tapaukset, kun vain tiedetään missä muodossa tieto on kannassa. Kappaleen nimi on selkeä tapaus, mutta ottakaa huomioon että välimerkit on poistettu - ja ettei menisi liian helpoksi, poikkeuksia tästäkin on. Kuten S totesi, tekijöiden nimissä sukunimi on ensin ja sitten etunimet.

Jos nimenä on hyvin yleinen sana, voi myös laittaa ruksin kohtaan "Exact search" - olisikohan "Täsmähaku" suom. versiossa. Silloin tuloksiin ei oteta pidempiä nimiä joissa hakusana on osana.

Nimet ovat kannassa uskoakseni isoilla kirjaimilla, ja ne muunnetaan normaalin näköisiksi. Tästä seuraa että kappaleiden nimissä erisnimet alkavat pienin kirjaimin. Tästäkin voi olla poikkeuksia sen mukaan milloin tiedot on syötetty, mutta en muista törmänneeni sellaisiin.
5. Arska II30.8.2007 klo 11:58
Kappaleen nimet alkavat isolla kirjaimella, mutta välissä olevat nimet ovat pienellä, ja välimerkit poissa, esim:

Ake, Make, Pera ja mä = Ake make pera ja mä
6. iso S30.8.2007 klo 12:04
Arska II: näyttää siltä että kappaleiden nimet on vakioitu koneellisesti muotoon missä ensimmäinen kirjain on iso ja kaikki muu pientä. Tällä vältetään toinen kielioppivirhe, elokuvistakin tuttu tapa kirjoittaa nimen kaikki sanat isolla alkukirjaimella, poislukien ehkä a, an, the, of, to, and ja vastaavat. Kun menee sutta karkuun niin tulee Arska vastaan :-)

Onhan se tietysti niin väärin mutta ei minusta niin oleellista kuin oikeasti väärin kirjoitetut nimet. Niitäkin on tullut vastaan. Parista huomaamastani virheestä olen lähettänyt nootin ja ne on korjattu.

Tuoreehkon nimikorjauksen (Call Aleander Hughes => Call Alexander Hughes ) yhteydessä valitin joka hakutuloksen yhteydessä olleesta arskahduksesta (viittaan TM-Arskaan joka ei ole Arska II)

"Mikäli haluat ostaa levyn jossa on joku tietokannassa esiityvä kappale..."

Puuttunut n on lisätty:
"Mikäli haluat ostaa levyn jossa on joku tietokannassa esiintyvä kappale..."

Tuollainen jatkuvasti näkyvillä oleva painovirhe on omiaan heikentämään luottamusta varsinaisen tiedon oikeellisuuteen vaikka se ei sellaisenaan ole vakava eikä haittaa asian ymmärtämistä.
7. Arska II30.8.2007 klo 12:24
Varsinkin alkuperäisnimissä joutuu arvailemaan, onko kyseessä yleis- vai erisnimi, tietokannassa esim:

Pikku neiti porvoolainen = Fröken fräken ifrån fryken
Fräken = sukunimi, Fryken = paikannimi
8. iso S30.8.2007 klo 14:38
Näin tietysti on. Vastaavalla tavalla kappaleesta
My bonnie is over the ocean
Kappale Tuuli tuo hänet luoksein

joutuu miettimään onko kyseessä ilmoitusluontoinen asia jostakin merellä haahuilevasta kaunokaisesta vai haikaileeko siinä mustasukkainen kertoja (Clyde?) Bonnieta joka röhnöttää (Billy) Oceanin päällä.

Näistä selviää yleensä pienellä lisälenkillä kun syöttää harhaoppisesti kirjoitetun Googlelle. Linkkiotteista usein näkee mikä kuuluu olla isolla. Pointtini onkin se että varsinaiset kirjoitusvirheet ovat sikäli pahempia että virhe ei ehkä pistä silmään eikä totuus välttämättä Googlella löydy. Aina se ei osaa ehdottaa oikeaa "tarkoititko" -muotoa.

Hienoa tietysti olisi jos kaikki kirjoitettaisiin kuten oikein on, mutta kun ei. Tässä esimerkiksi näyte Nightwishin tyylistä:

(www.nightwish.com/fi/band/releases/details?id=27)

Dark Passion Play (2007)
Julkaisu 28. syyskuu 2007

1. The Poet And The Pendulum
2. Bye Bye Beautiful
3. Amaranth
4. Cadence Of Her Last Breath
5. Master Passion Greed
6. Eva
7. Sahara
8. Whoever Brings The Night
9. For The Heart I Once Had
10. The Islander
11. Last Of The Wilds
12. 7 Days To The Wolves
13. Meadows Of Heaven

ja Iskelmäradion listasta:

(www.iskelma.fi/?area=iskelmalista)

1 YÖLINTU - PREUSSINPUNAISTA
2 KARI TAPIO - ÄITI VALVOO
3 YÖ - SATUKIRJAN SANKARI
4 CHARLES PLOGMAN - JOS MINUT KESYTTÄISIT
5 TOPI SORSAKOSKI & AGENTS - KELLOT SOI
6 FINLANDERS - OIKEESTI
7 ANNE MATTILA - NYT VOIMME JATKAA
8 PAULA KOIVUNIEMI - MARIA

Ollaan hyvin vihaisia setiä!
9. iso S30.8.2007 klo 14:43
[Mistähän minä tuon Billy Oceanin nappasin? Tarkoitin tietysti George Clooneyn roolihahmoa Danny Ocean.

Billykin on olemassa:
"Billy Ocean (s. Leslie Sebastian Charles 21. tammikuuta, 1950, Fyzabad, Trinidad) on brittiläinen pop-laulaja, joka keräsi kansainvälisiä hittejä 1970- ja 1980-luvuilla."

Kaipa se on niin että vanhana taitaa sellaistakin mitä ei edes ole nuorena oppinut :-)]
10. Jukkis30.8.2007 klo 17:26
Mikäs tuossa Nightwishin tyylissä on vikana? Englannin kielessä näyttää olevan kaksi tyyliä kirjoittaa otsikot, kirjojen tms. nimet jne. Eli kaikki sanat alkaa isolla tai sitten kaikki paitsi a, the, of, with jne -tyyppiset pikkusanat alkaa isolla.

Suomen kielessä tommoinen tapa näyttää tietysti kamalalta. Todella ärsyttävää on, että kun laittaa CD-asemaan CD:n, ja ohjelma (esim iTunes) hakee netistä raitojen nimet, sieltä tulee esim. Sinä Inhotat Minua, Rakkaani. Sitten pitää käsipelillä korjata kirjaimet pieniksi ettei tarvi loppuelämäänsä katsella mp3-soittimen näytöllä tommoista hirvitystä.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *