KESKUSTELUT > MUUT AIHEET > POIKASIA SAATI MUNIA...

3550. Poikasia saati munia...

airisto21.8.2007 klo 14:11
SAATI-sanasta on joskus täällä keskusteltu, mutta en löytänyt ko. säiettä.
Katselin männäviikolla Avara Luonto-nimistä ohjelmaa ja siinä oli kohta, jossa naali pettyi, kun hanhen pesässä ei vielä ollut POIKASIA SAATI MUNIA.
Meniköhän tässä poikaset ja munat oikeaan paikkaan lauseessa?
Itse olen eri mieltä.
2. Antti Viitamäki21.8.2007 klo 17:39
Juu, kyllä saati-sanan jälkeen pitäisi tulla se asia tai vaihtoehto, mikä on kyseessä olevassa tilanteessa epätodennäköisempi, vaikeampi tai kaukaisempi.

Koska tarvitaan munia jotta ylipäänsä voisi syntyä poikasia, ilmaisu olisi pitänyt olla muodossa "munia, saati (sitten) poikasia".

Onhan tietenkin mahdollista, että naalit pitävät enemmän munista kuin poikasista, ja että lauseen oli tarkoitus ilmaista naalin olevan liikkeellä liian myöhään (poikaset olivat jo kuoriutuneet ja lähteneet pesästä) - silloin muoto olisi oikein:

"Pesässä ei ollut enää edes poikasia, saati sitten munia."

:-)

Monien mielestä tällaiset eivät varmaankaan ole kovin pahoja virheitä, eikä maailma näihin tietenkään kaadu, mutta ainakin minusta on aina ikävä huomata, miten vaikun määrä kansan kielikorvassa kasvaa.

Uskoisin, että tällä kertaa kyse on joka tapauksessa vain satunnaisesta lipsahduksesta. Luonto-ohjelmien suomenkieliset selostukset tapaavat olla melko hyviä ja sujuvia.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *