KESKUSTELUT > RISTIKOT > PELASTAVIMMAT ENKELIT

3479. Pelastavimmat enkelit

Eki4.7.2007 klo 11:33
Ristikkosanojen hyvyys muuttuu vuosien varrella. Esim. AKAA on nyt muututtuaan kaupungiksi heti parempi sana kuin vain entisenä kuntana. Toki sitä kuten monta muuta sanaa rasittaa liian taaja esiintyminen ristikoissa.

Kun mietin, mikä uudempi sana olisi tullut helpottamaan laadintaa erityisesti, niin ensimmäisenä tulee mieleen KAAS. Siis kun vielä en käytä juuri lainkaan mielestäni huonoa sanaa KAAR, tuo Kaas saattaa pelastaa paikan, jonka olisi ennen joutunut laatimaan aivan uusiksi tai keskimäärin selvästi huonommilla sanoilla.

Vaikka KAAS ei olekaan loistava sana ja laulaja Patricia saisi mielellään olla vielä kuuluisampi ollakseen upea ristikkonimi, Kaas on kuitenkin mainitsemistani syistä ollut eduksi suomalaisille ristikoille, näin väitän. Siis kun ratkoja manaa, että "Taas Kaas!", niin ei kannattaisi välttämättä manata tuota yhtä yksittäistä sanaa, jos muu sanasto on hyvää.

Onko laatijoilla tai ratkojilla vastaavia huomioita muista sanoista?
2. HT4.7.2007 klo 12:12
Kaipa Atta-terroristin ilmestyminen julkisuuteen ilahdutti monia laatijoita. Muurahaisesta oli paha keksiä enää uusia vihjeitä.
3. Jaska4.7.2007 klo 12:37
Onhan KAAS parempi kuin sitäkin yleisempi TAAS. AASI ja AASA ovat suht. tavallisia koviksissakin. Toinen on toiselle tuntemattomampi? Edellinen kuitenkin (kuva)vihjeiden kannalta parempi.

Nämähän tulevat ristikkoon prempien sanojen kylkiäisinä, eihän niitä ainakaan kukaan kovislaatija ensimmäiseksi laatimukseensa lykkää. Niinpä ne ovat enimmäkseen piilokirjaimettomia pakko/apusanoja. Jos esim. KAASin eka A olisi piilokirjain, niin tottahan (kovis)laatija korvaisi sen ällällä (vihjeenä esim. EI SAMA). KAARia parempi olisi myös LAAR, jos vain eka kirjain olisi pienellä vaivalla muutettavissa. Melkoisesti on ex-pääministerikin tarjonnut apua naapurimaansa laatijoille. Hänen edelleen globaalissa paremmuudessa kiilaa luonnollisesti LEAR, jos toka olisi piilo.
4. Eki4.7.2007 klo 13:58
Minusta taas on parempi kuin Kaas. Terroristin "monia laatijoita ilahduttava" vaikutus on minusta liioiteltu ilmaisu.
5. airisto15.7.2007 klo 14:23
Laatiessa AMIA auttaa joskus jossain kohdassa. Kerrankin kävi toisinpäin: ratkaisusana on luukala ja piruuttanikin pistin vihjeeksi tuon kuuluisan AMIAn . :)
6. Eki27.1.2008 klo 16:13
Mikko Kuustosen tytär IINA saa näyttelijänä yhä enemmän tilaa myös mediassa. Mikäs sen mukavampaa, kun se Iina kuitenkin silloin tällöin ristikkoon tulee.
7. RA27.1.2008 klo 16:33
Minusta ihan tavalliset sanat ovat AINA parempia kuin esim. erisnimet, olkoonkin nuo nimet vaikka kuinka tunnettuja.

Siis TAAS on minusta aina parempi kuin KAAS. Ja AASI parempi kuin AASA.

Minusta (ratkojana) kunnon kovis on parhaimmillaan silloin, kun sanasto on mitä tavallisin ja vihjeet vaikeita, uusia, tuoreita ja hyvästi pahasti harhauttavia. Eli että: Koviksisuus tulee pääasiassa*) vihjeityksestä - ei harvinaisista, oudoista tai erikoistietoa vaativista ratkaisusanoista.

*) Pääasiassa ~ Laatijoiden luova sanankehittely ja monenlainen kielellinen leikittely ratkaisusanoissa ovat toki ylimääräistä luksusta.
8. harrastaja2.2.2008 klo 00:29
Miten minusta tuntuu, että IATA on pelastava enkeli numero yksi?
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *