KESKUSTELUT > RISTIKOT > FIKSUA KIERRÄTYSTÄ?

3464. Fiksua kierrätystä?

ö20.6.2007 klo 20:31
Olette varmasti huomanneet, että joillakin laatijoilla on tapana käyttää (piirtämiään) kuvia toistamiseen useastikin. Aluksi se tuntuu merkiltä laatijan fiksuudesta mutta sitten ei enää.
Oikeastaan aika pian se alkaa tuntua laatijan laiskuudelta tai ratkojien väheksynnältä.
2. RA20.6.2007 klo 22:08
Joku aika sitten mietin ihan samaa, mutta itselleni mieleen tuli, että meneekö se niin, että mitä parempi piirtäjä / kuvittaja, sitä paremmin kuvat jäävät ratkojan mieleen jo eka kerralla ja sitä helpommin ne tunnistaa samoiksi (eli jo aikaisemmin käytetyiksi)?

"Huono", mitään sanomaton, ns. standardikuva voi olla ristikoissa vaikka joka toinen viikko ilman, että sen toistuvuuteen kiinnittää huomiota?

Esim. Heli Kärkkäinen, Heikki Lavonius ja Pitkälän Toni ovat kaikki loistavia kuvittajia. Mutta heidän kuvansa ovat niin hyviä, että ne kyllä muistaa!
3. tonimikael21.6.2007 klo 01:51
Avasitpas, ö, aiheen, joka niin mieltäni raskauttaa lähes päivittäin. Vähän väliä minä löydän itseni siitä tilanteesta, että lisää olisi hyvä piirtää tähänkin ristikkoon, mutta kun ei ole niin paljon aikaa ja tarmoa, että vielä muilta asioilta (lue perhe ja rentoutuminen, eivät ole eri asia ;)) sitä pihistäisi.

Välillä vihjeitän jonkin kuvalle sopivan sanan tekstivihjeellä aivan vain sen takia, kun ei kehtaa taas käyttää samaa kuvaa. Ja onhan tuo tosi, mitä RA sanoi, että varmasti nuo mun kuvat on sen verran persoonallisia, että mieleenhän ne jäävät helpommin, kun jotkin toiset eivät.

Nyt on tässä ennen lomalle jäämistä tavallistakin kiireisempi suma. Kaikki tarvittavat on laadittu ja jäljellä ei ole "enää" kuin ulkoasujen tekoa noihin jo laadittuihin. Perjantai-iltaan mennessä olisi tarkoitus päästää itseni kesälaitumille, nyt eletään keskiviikon ja torstain välistä yötä. Kuvitettavia olisi jäljellä vielä n. 15 sivua, joista 5 isoa iltiksen sivua. ;)

Täällä Revonlahdella olisi nopealle piirtäjälle paikka auki pariksi päivää, jos jotain sattuisi kiinnostamaan. :)
4. iso S21.6.2007 klo 08:24
Asuikohan Tapio Rautavaaran sisällä pieni laatimaton piirtäjä: "voi kuinka pieninä palasina onkaan mun leipäni maailmalla..."

Usein toistuvan kuvan ongelma häiritsee ainakin kahdella erilaisella tavalla:

1. Samasta kuvasta tulee aina sama ratkaisusana, pahimmassa tapauksessa fakkisana (klassisia esimerkkejä atta, anas, Nias; pystytte varmaan näkemään kuvat sielunne silmillä). Lievemmissä tapauksissa normaali-ihmisenkin tuntema sana, esimerkiksi noet (savupiippu josta tupruaa nokea tai kyljessä pari tummaa läiskää).

2. Kuvasta poimitaan ratkaisusanaksi jotain muuta kuin olennaiselta vaikuttavaa. Esimerkiksi kuvassa joku potkaisee palloa ja ratkaisusana on otsa - eikä otsaa ole mitenkään korostettu tai nuolella osoitettu.

3. Ratkaisusana on sellainen ettei sitä pysty kuvasta päättelemään. Esimerkiksi huuhkajan kuva, pahimmillaan pelkkä siluetti joka voisi yhtä hyvin esittää kissaa, ja ratkaisuksi rulee pöllönaaras. Sukupuolen määrittely kuvan perusteella on mahdotonta. Seuraavalla kerralla samasta kuvasta voikin tulla ukuliuros.

4. Ratkaisusanan yhteys kuvaan on niin kaukaa haettu ettei ole kohtuullista olettaa sen tulevan mieleen ilman massiivista apua poikittaisilta sanoilta. Esimerkiksi aikuista ihmistä esittävä kuva, mahdollisesti kokovartalokuva, ja ratkaisuksi tulee tutiton. Sinänsä tosi ainakin siinä mielessä että tuttia ei näy, mutta voi olla jopa väärin - kuvan ihmisellä voi olla omistuksessaan vaikka kuinka suuri tuttikokoelma.

No niin, sanoinhan että ainakin kahdella tavalla! Osa noista ärsytyksen aiheista ei rajoitu kuvan toistumiseen, mutta pyrkimys hyödyntää rajallista kuvavalikoimaa lisää kiusausta sortua niihin.

Toisaalta täytyy ymmärtää kuvittajaparkaakin. Emme elä täydellisessä maailmassa jossa aikaa olisi rajattomasti käytettävissä eikä tarvitsisi miettiä sellaisia maallisia murheita kuin näkkileivän haalimista laatijan nahkaselkäisille kootuille teoksille.

Eroja kuvittajien välillä on kuitenkin nähtävissä. Jotkut ovat keskivertoa parempia ja antavat rahalle (sekä lehden julkaisijan että sen ostajan) enemmän vastinetta. Joissakin tapauksissa alisuorittaminen voi olla hävettävää ja ylisuorittaminen melkeinpä sääliä herättävää. Tuskinpa parhaankaan kuvittajan työt jäävät elämään ja tulevien sukupolvien pyhiinvaelluksen kohteeksi samalla tavalla kuin vaikkapa Sikstuksen kappeli, vaikka sen kuuluisista kattomaalauksista joka ainoa on melkoisen reippaalla vauhdilla maalattu ja siinä mielessä ristikkokuvitukseen verrattavissa. :-)
5. tonimikael21.6.2007 klo 09:10
(Olenpa minä aikaisin hereillä! ;))

Sehän tässä on tietty yks juttu, mikä panee epäoikeudenmukaisuusminän esittäytymään äänekkäästi. Se, että niitä laatijoita, jotka eivät kuvia käytä paljon ollenkaan, ja niitä, jotka käyttävät clipart-kuvia, ei tulla koskaan sättimään tällaisesta toistosta. Eli sätinnän kohteeksi joudumme (ei kai näitä aikapulassa olevia yliyrittäjiä laiskumuksia ole muita?) me, jotka olemme erehtyneet (nyt lähti tarinaan mukaan jo jonkinmoista peruskyynisyyssanastoa, jee) jotain joskus yrittämään omin käsin tuottaa ja sotkeutua tähän tietokoneavusteiseen ulkoasuntuottamismaailmaan.

Sattöringin ulkopuolelle jää siis myös ne päähineenkohotuksen arvoiset piirtäjäsuuruudet, jotka tietokoneille sanovat piupalipaupali, kun emmä tunne teitä, ja käyttävät käsiään hurjasti tuottamaan samoille sanoille aina vain uusia viivueita niiden (ja meidän) ratkojien riemuksi.

Sehän on tietty oikein hyväkin asia, että tämä aihe otettiin esille, ja nyt vain joukolla minua osoittamaan. Käy pian niin, että paineen alla minä yllyn huimiin suoritteisiin ja kansa saa mitä tapani tilaa. Hiih. :)

Olen mie suunnitellut, että kesälomalla piirtelisin, kun työaikana ei tunnu olevan aikaa. Mutta nyt kun sen tässä julkisesti sanon, niin onhan se vissi, että lomallakaan ei yhtään uutta vihjekuvaa tule. Vaan isit saavat aina vain sen saman toinen-kärryjen-kanssa-aita-välissä-vihjekuvan. ;)
6. heli k21.6.2007 klo 09:10
Kuvittajan kannalta kuvien kierrätyksen ongelma kiteytyy mielestäni siihen, että samat kuva-aiheet toistuvat ristikoissa. Harvassa on sellainen helppo ristikko, jossa ei olisi esimerkiksi ANOA tai ALUS. Mustavalkoisia kuvituksia on arkistossani tällä hetkellä yli 10000. Kyllä niiden joukossa on varmasti sellaisia, joita RA ei muistaisi, en minäkään kaikkia ulkoa muista.

Suurin osa kuvittajista piirtää edelleen täysin käsityönä. Niin minäkin muutama vuosi sitten. Kyllä silloinkin samaa ideaa kierrrätin, vaikka sen saman anovan käden yhä uudestaan piirsin. Erona nykyiseen on ehkä juuri tuo RAn mainitsema mieleenjäävyys. Nykyisellä tavalla tehdessäni kuvista tulee "parempia", ehkä ne silloin tarttuvat mieleen herkemmin. Ja alkavat häiritä enemmän.

Samojen sanojen toistumisen lisäksi ristikkokuvittajan työtä häiritsee kiire. Kun on löysemi päivä, piirtelen arkistoon juuri niitä, mitä tiedän jatkossa tarvitsevani. Hyvien kuvaideoiden syntyminen ei kuitenkaan välttämättä onnistu kuin napista painamalla. Kai se on sitä luovuuden tuskaa. Joskus sujuu, joskus ei.

Iso S osui Rautavaara-sitaatillaan. Kuvittajat ry:n suosittelee, että kuvitustöiden hinnoittelussa käytettäisiin Suomen Journalistiliiton Freelancer osaston suositusta, jossa esim. pieni mustavalkoinen vinjettikuva on 131€. Jos yhdessä ristikossa on kuvia 20 kpl, niin "suositushinta" olisi 2620€. Moisia rahoja ei näillä markkinoilla liiku. Kuvien kierrätyksellä, vuosien saatossa, yksi kuva voi ansaita palkkansa.

Vähän sääli, jos täällä on juuri nyt alkamassa itselleni tärkeä keskustelu, ja meidän perhe lähtee mökille. Työt seuraavat mukana tosin, etäetätöinä. Hyvää juhannusta vaan kaikille! Älkääkä antako ristikoiden pilata kesämieltä.
7. heli k21.6.2007 klo 09:16
Puolustan tonimikaelia! Itse näen hänen kuvistaan, miten paljon aikaa ja ideaa yhteenkin kuvaan tarvitaan. Enkä kyllästy niihin. Jatka vaan samalla tavalla. Olet monen päivän piristys!
8. Jaska21.6.2007 klo 09:50
Lempparini on se HS:n ihmistä kohti käsi ojossa tallustava olio. Sitä on tullut kalvava ikävä, kun en enää kykene ratkomaan HS:n ristikkoja. Tahtoisin kuitenkin vielä tavata rakastettuni mahdollisimman usein. Toivonkin Ekin tekevän sopimuksen HS:n kanssa kuvan vapaastä käytöstä Sanarisin ristikoissa.
9. Eki21.6.2007 klo 10:06
Eikös se ole clipart- tms. copyrightvapaa kuva? Sen käyttö olisi siis vapaata kaikille.

Minusta Toni ja Heli ottivat turhaan mäiskittävän roolin. Osa"syy" on tosiaan laatijoissa ja heidän kyvyttömyydessään luoda uusia kuva-aiheita ja suurin syy siinä, että piiskaan heitä tuottamaan lisää ristikoita (ja se on vielä heidän parhaakseen, koska heidän pitää tällä elää).
10. heli k21.6.2007 klo 11:10
Pohdin: onko niin että toistuva kuvavihje ärsyttää enemmän kuin toistuva sanavihje? Jos on, niin miksi?
11. iso S21.6.2007 klo 11:15
Jostain syystä sellainen tunne on. Kuvat iskevät luultavasti alitajuntaan syvemmälle kuin sanat. Ilman opetustakin lapsi oppii näkemään, muttei lukemaan (paitsi Tarzan). Lisäksi yksi kuva puhuu enemmän kuin tuhat sanaa, joten ehtii siinä jossain välissä ärsyttämäänkin!
12. Olavi Kivalo21.6.2007 klo 12:45
Oks tässä säikeessä menossa suollon ässämmät?
13. RA21.6.2007 klo 12:55
Tarkennan sen verran, että ainakaan itseäni toistuvat kuvat eivät häiritse tai ärsytä; ne vain bongaa ja tunnistaa ennen nähdyiksi ilman sen kummempia tulkintoja piirtäjän syistä käyttää samaa kuvaa.

En nyt muista esimerkkejä, mutta joskus samaa kuvaa on käytetty useampaan kertaan samassa ristikossa ja se on tuntunut pelkästään fiksulta idealta. Tietysti se, m i t e n tuo käyttö on istunut eri ratkaisusanoihin, on vaikuttanut kokemukseen.

Maestro Markku Mäkelä unohtui tuosta loistavien kuvittajien listaltani ja Kämäräisen Kari ja...
14. lp21.6.2007 klo 14:54
Jatkakaa vain Toni ja Heli ym. samoillakin kuvilla. Iloisia piirroksia, joista tulee hyvä mieli. HYVÄÄ JUHANNUSTA ja leppoisia lomapäiviä
15. mor21.6.2007 klo 15:01
Olen tässä samoilla linjoilla RA:n kanssa. Monet ennen käytetyt kuvat kyllä huomaa ja muistaa, mutteivät ne aiheuta minkäänlaisia tunnereaktioita puolesta tai vastaan. Ovatpahan vihjeenä muiden joukossa.

Erityisen hyvin on parin viime vuoden ajalta jäänyt mieleen Tonin jellona, joka putkahtaa esiin milloin mistäkin nurkasta. Ei siinä mitään, komea eläin...
16. RA21.6.2007 klo 17:56
... niin ja sitten se Tonin vauveli, jolta on päässyt liri(t)... ja sitten se (tietty!) Joutsin Pekan isonenäinen mies.
17. kaapo2.2.2008 klo 00:28
olen joskus nähnyt saman ylänurkkakuvan eri tekijöillä eli mistä on silloin kysymys...
18. JTak2.2.2008 klo 13:08
Laatijat käyttävät samaa kuvakirjastoa.
19. MM22.1.2010 klo 10:09
-
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *