KESKUSTELUT > RISTIKOT > SK 46 (17.11.06)

3106. SK 46 (17.11.06)

Juha N19.11.2006 klo 14:34
(Annetaan tälle Matin avaukselle oma säie)

Lähettäjä: Matti 18.11.2006 klo 17:20

Tonille hymistelyt, hym hym. Aivan mainio teema, runsas sanasto ja kikat paljolti Tonimaista venkoilua. Kun vaikeuskin oli kuin minulle räätälöity (kaksi palloa), niin ratkontanautinto oli taattu.

Löytyihän toki muutama outo nelikirjaiminen, esim. "Saari pitkän m----n päässä" ja "myrsky, koolla vointekoastia". mutta menevät rikkoina rokassa-

Eki lupaili Pri sanaa ristikoista -palstalla, että piilosanaan olisi
lisätty visaisuutta. Vaan kun ei ollut. Aiemminkin on käynyt samoin.

Laitapa Eki kerrankin sellainen pläjäys, että mietittävää riittää torstaihin saakka. Onhan ristikkopuolellakin joskus todella huippuvisaisia.


Lähettäjä: Eki 18.11.2006 klo 17:25

Se ei tuo piilosanan vaikeuttaminen ole helppoa. Sitten eri laatijoiden teelmät ovat eri ratkojille eri tavoin aukeavia. Kyllä SK:hon välillä tulvii kiitoksia vähän vaikeammista. Siitä olen päätellyt, että vaikeutusaste on aika sopiva. Mutta yritetään miellyttää Mattiakin.
2. Juha N19.11.2006 klo 14:35
Ekin piilosanasta:

Matti, piilosanojen konkariratkojille on käytännössä mahdotonta laatia samantasoisia tosivisaisia kuin kuvaristikkopuolella, mikäli laatija pitää vihjetyylin niin kauniin kompaktina kuin Eki. Kyllä niistä vaikeimmistakin vihjeistä äkkiä jujun löytää. Mutta vähemmän ratkoneille tämänkertainen piilosana oli varmasti vaikeampi kuin "normaalitehtävät".

Tässä piilosanassa oli yksi ihan tuore vaikeahko juju: "Oman asunnon keskellä on k:n sekä i:n välissä jotain kaivettavia tai luonnon uurtamia. (4)"

Tämäkin on normaalia vaikeampi vihje: "STAKESin johtaja vaihtaa aluksi HIM-laulajan ensimmäisen tavun toiseksi ja pääsee matkallaan viimeiseen vaiheeseen. (12)"

Samoin tämä: "Ruudukon keskellä melkein koko arkiviikko. Tämän avulla narraankin usein. (4)" [Ruudukon keskellä on unisen artistin kuva.]

Pakko mainita vielä muutama maukas ekismi. Näistä eivät piilosananavihjeet parane. Ensimmäisessä on 3 vihjettä mutta vain 4 sanaa! Myös toisessa on kompaktisti 3 vihjettä:

"Laukusta aiheutuva kulu: 100. (8)"

"Myönsit: nuhtelupiikki. Puntila toteaa syödessään elävän musiikin kera: rooliasutta ok. (13)

"Sika törmäsi ovelampaansa Parolassa, mutta häntä oli samaa sorttia. (13)"

"Vaikka näit isän, jotain puuttui. (4)"

"Tuot Transitilla ovelliset, jotka tuovat mieleen vaikka mitä. 13)"

Ja hitsi miten hauska muotoilu: "Kohtuus on aluksi se, että on edes joku paikka, missä kehittyä. (5)"
3. Juha N19.11.2006 klo 14:46
Tonin kuvaristikon teemana on viisi 14-kirjaimista sanaa jotka kulkevat vaakasuoraan laidasta laitaan viiden rivin välein. Näillä kaikilla on sama vihje: JUOMA-ASTIA.

Ristikko oli metka ratkoa rivi kerrallaan ylhäältä alas. Kun ensimmäinen sana paljastui, arvasin, mikä yhteistä näillä juoma-astioilla tulisi olemaan. Mahtilaadinta!
4. Matti19.11.2006 klo 17:13
Niinpä se varmaan on, että vaikeaa piilosanaa on mahdoton laatia, jos haluaa laadinnan olevan muodollisesti täysin puhtaan ja ortodoksisen, kuten esim. Ekin, Pertti Oskalan ja Aulikki Nenosen ristikot.

Mutta entäpä jos höllätäisiin vähän kaulusta.

Poika muistutti soutajaa uhkasta (5)
Jo kiristi perherauhaa, kun jogurtti loppui (8)
Passeli tuli varmaan siitäkin pöydästä, tuumi timpuri (9)

Lienevätkö sitten vaikeita nämäkään, mutta ainakin perinteisiä piilosanasääntöjä on lyöty kunnolla korville.
5. Eki19.11.2006 klo 17:47
Mielipiteensä noista voisi sanoa, jos jotain ymmärtäisi.
6. Matti19.11.2006 klo 18:00
Poika muistutti soutajaa uhkasta. Se uhka on kari, siitä ratkaisu Tapio. Se ei tietysti ole aivan sanan poika anagrammi, mutta kyllä muistuttaa sitä.

JO KIristi perHERAuhaa, kun jogurtti loppui, siis Herajoki.

PASseli TUli VArmaan SIitäkin pöydästä, siis vatupassi.

Mielipiteitä? Ja saa runtata aivan vapaasti, en ole herkkänahkainen.
7. Arska19.11.2006 klo 18:11
Aivan mahdottomia! Ja tämä tietysti vain oma mielipiteeni.
8. Matti19.11.2006 klo 18:18
Mahdottomia vihjeitä on tietysti paljon helpompi keksiä kuin ratkoa. Tuskinpa olisin noista itse selvinnyt.
9. RA19.11.2006 klo 18:36
Matti, runttaan aivan vapaasti:

1) KARIin asti pääsin. Koska mitään pienintäkään (!) viitettä Tapioon ei ollut, en keksinyt.

2) Ei mitään logiikkaa. Yhtä hyvin kai voisi sitten ripotella vastaussanan kirjaimet yksitellen sinne tänne? :-)

3) Sama juttu kuin kakkosessa. Ehkä vähän parempi, kun vastaussana sentään tulee sanojen alussa olevista kirjaimista. Mutta jälleen ratkoja jätetään aivan tyhjän päälle kaikesta, mikä liittyy mahdollisuuteen keksiä ratkaisusana.

"Varmaan tuli passeli siitäkin pöydästä", tuumi timpuri välineineen. "Suora ainakin."

olisi jo vähän parempi, mutta huono sekin. Nytkin osasta sanoja olisi älyttävä ottaa pari kirjainta, osasta kolme.
10. Matti19.11.2006 klo 20:08
Olihan pieni vihje Tapioon se, että muistutti poika-sanan anagrammia.

Mutta en lähde näitä sen enempää puolustelemaan. Heitetään roskikseen. Ja muistetaan tyhjentää se.
11. RA19.11.2006 klo 20:38
Anagrammi (nimensä mukaisesti) tarkoittaa, että kirjaimet ovat täsmälleen samat. Näin mahdollisten ratkaisusanojen joukko on rajattu vain niihin sanoihin, joita ko. kirjaimista syntyy.

Jos vihjeityksessä mennään siihen, että "on melkein" anagrammi, mahdollisten sanojen joukko lienee liki rajaton, joten koko vihjeen vihjearvo on ratkojalle saman tien olematon.

Matti, hyödyllisiä kehitelmiä silti nuo, mitä laitoit esille. Pisti miettimään entistäkin tarkemmin piilosanojen logiikkaa.

Tässä vielä tuore (IS 18.11. Aulikki Nenonen) yksinkertainen esimerkki elegantista piilosanavihjeestä. Ei mitään liikaa, ei mitään liian vähän - ja ilmauksenakin vielä täysin käsitettävä:

Kari hoki loputtomasti: "Siitä jää jälki jäähän, jäähän?" (7)
12. Arska19.11.2006 klo 21:00
Jos tuon vastaus on HOKKARI, vihje on mielestäni huono. (ei ainakaan malliesimerkki). Tai sitten vihje on liian fiksu meikäläisen ajatusjuoksulle ja vastaus on jotain muuta.
13. RA19.11.2006 klo 21:09
On se. Miksi huono?
14. Arska19.11.2006 klo 21:30
No, menee makuasiaksi, mutta tuo "Kari hoki loputtomasti" ei jostain syystä 'maistu' minulle. Jotain muuta haluaisin sen tilalle. Loppuosa on ihan ok, jäähän jäähän jälki (hokkarista).

Yleensä Aulikki Nenosen piilosanat ratkeaa helposti, samoin Ekin. Oksalan Pertti vihjailee siihen malliin että niitä saa funtsia tosissaan. Esim. PuPe 6/2006 Oksalan Piilosana B on yhtä sanaa vaille valmis. (vaaka 16) En keksi sitä. Nenosen ja Vuokilan piilosanat ratkesi helposti.

Ratkojana totean itsestäni: Kun on lusikalla annettu, ei voi kauhallista vaatia. ;-)
15. Marianna19.11.2006 klo 22:02
Vaaka 16 rakentuu aivan loogisesti annetuista aineksista. Veikkaanpa, että seuraavalla vilkaisulla selviää Sinullekin.
16. Arska19.11.2006 klo 22:41
Marianna, mistä arvasit? Nyt se selvisi, tosiaankin vilkaisulla. Voihan pee, enpä hokannut "hiljaa" sanaa sijoittaa .....viivastolle. ;-)
17. Jaska20.11.2006 klo 00:22
RA ja Arska, täyttä kymppiä en minäkään anna ko. Nenosen vihjeestä. Onhan ratkaisusana muodollisesti oikein, mutta kun korva ei ole siihen tottunut, eikä sillä yksin oikein tee mitään... Ollapa ratkaisusana yhtä pitempi ja vihje KATRI HOKI LOPUTTOMASTI, JÄÄHÄN NIISTÄ jne.
18. RA20.11.2006 klo 00:52
Jaskan korva ei ole tottunut substantiivien yksikkömuotoihin?? Kysypä Oskulta, mitä tarkoittaa HANSKA (vs. HANSKAT). Kyllä yhdelläkin monesti tekee jotakin.

Menee varmaan vihjeittäminen aika hankalaksi, jos yksikkömuotoa saa käyttää tai saisi käyttää vain, kun jotakin on oikeasti vain yksi ja ainoa tässä "maailmassa".
19. Arska20.11.2006 klo 01:18
Kun nyt tuli puheeksi PuPe 6/2006 piilosanat, pientä kritiikkiä Oksalan Piilosanan B vihjeeseen "Keskipitkä Nykänen, ...." (pysty 6). Jos laatija tarkoittaa "keskipitkällä" radioaaltoaluetta, ei ratkaisusana ole oikein. Keskipitkät aallot lyhennetään kielestä riippuen joko KA (Suomi) tai MW (Saksa). AM lyhenne tarkoittaa AmplitudiModulaatiota joka on lähetys-systeemi riippumatta taajuusalueesta. (Pitkä-, keskipitkä-, lyhytaaltoalue). Jos laatijan ajatus on vihjata jotain muuta "keskipitkällä" perun kiireesti puheeni. ;-)
20. Matti20.11.2006 klo 11:06
Piilosanojen maailman tekee turhan suljetuksi se, että vihjetyyppejä on niin vähän. Pitäisi keksiä lisää.

Hannes Tiira käyttää sellaisia, että ratkaisu saadaan lukemalla vihjeen sanojen ensimmäiset (tai viimeiset) kirjaimet, ja hän ei vihjeessään viittaa tähän konstruktioon mitenkään. Tämä on minusta aivan OK.

Jos vihje on kätkö takaperin, on mielestäni tarpeetonta ilmoittaa, että mennään taaksepäin. Täytyyhän ratkojallekin jättää jotakin.

Voisiko ajatella vihjetyyppiä, jossa ratkaisu saadaan vihjeen ensimmäisten sanojen ensimmäisistä tavuista? Tai peräti viimeisistä? Ja taaskaan ei ratkojaa avitettaisi kertomalla, miten vihje toimii. Ja voisihan kenties vielä muunkinlaisia vihjetyyppejä keksiä. Vihjeen joka toiset kirjaimet?
21. Jaska20.11.2006 klo 11:35
RA, tajusit 99 prosentin todennäköisyydellä, mitä tarkoitin. Ystävällisesti sen yhden prossan varalta lisäselvitys. Minulla oli pikkupoikana nurmikset, mutta koskaan ei tullut tarvetta käyttää yksikköä nurmis. Myöhemmin sain hokkarit, sama juttu. Kukaan muukaan ei puhunut hokkarista. Milloinkaan ei osunut silmään missään tekstissä hokkaria. Siksi korva ei tottunut yksikköön. Sattuipa vielä niin merkillisesti, että kumpikin hokkarini varastettiin samanaikaisesti, joten tyydyin raportoimaan, että hokkarit pöllittiin. Toisen hanskan olen kyllä kadottanut pari kertaa, molemmat hanskat jopa kymmenen kertaa.
22. iso S20.11.2006 klo 13:38
Jaska, onhan mahdollista että hokkaristasi ratkeaa sauma ja viet sen suutarille korjattavaksi. Turha viedä molempia. On muitakin tilanteita missä yksittäiselle hokkarille on käyttöä:

Stadin slangi/Lukemisto/SLANGI.NET/1.5.2002
... semmonen skrinnariskiglari lautatsörrasta ja jonka alle me duunattiin gamlat nurmikset ja keulaan me duunattiin yksi hokkari niin että sillä oli kiva ...
koti.mbnet.fi/joyhan/H123.html

Ravimiehet tai muut hevoshenkilöt voivat selittää mikä heidän mielestään on hokkari.

Hevostalli.netin foorumi - Raviurheilu - Re: Lyö takasella etukavioon!

kyseessä pitkä runkoinen linja juoksija. nykyään edessä pitkät kaviot remonttikenkä+fläppi ja takana ns.norm hokkari ...
forum.hevostalli.net/read.php?f=3&t=734544&a=1
23. RA20.11.2006 klo 14:37
Hevosen 'hokkari' on hokkikenkä. Hokkikenkiä käytetään liukkailla keleillä ja niissä on kiinteänä tai erikseen kiinnitettynä 6-12 hokkia (nastarenkaan nastan tapaista metallinystyrää). Hevosen talvikenkä siis.
24. iso S20.11.2006 klo 15:09
Formulakisoissa laitetaan joskus radan luonteesta johtuen sekarengastus niin että yksi rengas on pehmeämpää tai kovempaa kumiseosta kuin muut. Olisiko mahdollista että hevoselle laitetaan kolme kesäkenkää ja yksi hokkari?
25. RA20.11.2006 klo 15:34
En tiedä, mutta tuskinpa. Sen sijaan se on tavallista, että YHDEN hokkarin hokit ovat kuluneet tai löystyneet / pudonneet niin, että SE pitää vaihtaa tai korjata.

Sen huomaa mm. siitä, ettei siitä jää enää jälkeä jäähän.
:-)
26. Eki20.11.2006 klo 15:36
Kaikkia Matin mainitsemia ideoita on käytetty joskus. Ne toimivat periaatteessa, mutta jos ne eivät ole ohjeluettelossa, useimmat ratkojat eivät niitä tajua.

Jotenkin silloin pitäisi ilmaista se erikoisuus (ja näin on tapahtunut, jos tällaisia on ollut).

Ensimmäisistä tulee oksettava ainaisverbi. (4)

Ekoista tavuista pitkämatkalaisille. (6)

Joka toisesta moninkertaisen hyvä oliovaahto. (5)
27. Marianna20.11.2006 klo 15:56
Ekin kolmas vihje ei nyt aukea.

Hannes Tiiran piilosanoista on opittu ainakin se sääntö, että jos lause kuulustaa perin kummalliselta, kannattaa tarkistaa sanojen alkukirjaimet.
28. RA20.11.2006 klo 16:48
Oivia vaikeutuksia Ekiltä! Leikittävä alkukirjaimillakin tovi! (7)
29. RA20.11.2006 klo 16:50
Jestas sentään! :-(

Oivia vaikeutuksia Ekiltä! Leikittävä alkukirjaimillakin tovi! (6)
30. Jaska20.11.2006 klo 16:55
Ekin kaksi ekaa ovat perin helppoja. Jos kolmaskin on tarkoitettu sellaiseksi, joka toinen pitänee poimia vikasta sanasta: oivat. Muuten ei aukene minullekaan.
31. Eki20.11.2006 klo 17:06
Oivat on oikeiiiin!
32. Arska20.11.2006 klo 17:13
Millä "logiikalla" otetaan joka toiset kirjaimet viimeisestä sanasta? Ei jummarra.

Sanasepossa 3/2006 s.24 piilosanassa on laatija (vain äärimmäinen vaatimattomuuteni estää paljastamasta kuka) "lainannut" yhden vihjetyypin Tiiralta.
33. Matti20.11.2006 klo 17:22
Mielestäni näissä ei tule viljellä liikaa "logiikkaa", se vain rajoittaa laadintaa. Jos se ratkaisu löytyy esim. vikasta sanasta, hyvä niin. Tietysti ei "logiikan" unohtamisessa pidä tolkuttomuuksiin mennä. Mikä sitten on tolkutonta, sen kai ratkaisee se määrittelemätön "hyvä maku".
34. Eki20.11.2006 klo 17:24
Ongelma on se, että tehtävä voi jäädä ratkeamatta, kun yleensä joka toinen on piilokirjain. Tätä tapahtuu paljon ihan tavallistenkin vihjeiden kohdalla. Uuden jujun takia tehtävän ratkeamattomuus harmittaa, varsinkin jos vihjeessä ei edes viitata, että "etsi alkutavuja" tms.
35. RA20.11.2006 klo 17:30
Arska, no kun siinä vihjeessä "käsketään", että "joka toisesta"! Ja viimeinen sana on ainoa, josta syntyy "moninkertaisen hyvä" eli OIVAT.

Piilosanoja ratkoessa olen huomannut, että vihje on ensin hahmotettava; Mikä tässä on ohjetta ratkojalle? Mikä tässä vihjaa, millaista ratkaisusanaa haetaan? Ja missä on ne osat, joista haettava sana löytyy tai sen pääsee muodostamaan.

Ratkoin piilosanoja itseoppineena vuosikausia. Oikeastaan vasta muutama vuosi sitten huomasin, että piilosanojen ratkontaan on annettu ns. perussääntöjäkin.

Mitenkäs te muut piilosanojen ratkojat? Kuinka ratkotte?
36. Jaska20.11.2006 klo 17:45
Ole Arska huoleti, ei Tiira ak-vihjetyyppiä ole keksinyt. Enkä minä UKK-vihjettä Sanaseppoon 2 sivulle 27...Piilosanasi oli muuten parempi kuin itse mestari-Oskalan, josta jäi pari ratkaisusanaa tajuamatta. Kulakovaa tikkasin eniten...
37. Marianna20.11.2006 klo 17:51
Samoin ajatuksin, RA , ja: Minkä takia juuri tuo sana on laitettu vihjeeseen?

Ensimmäinen ratkomani oli se Risto Pitkäsen uraauurtava. Siitäpä periaatteet opin.

"Joka toisesta" saattaisi olla vielä simppelimpi vihje kuin "länteen", "palaa", "kiipeää" jne - kunhan sen on ensimmäisen kerran tajunnut. Jäädäänpä odottamaan!
38. Eki20.11.2006 klo 17:54
Kaikkia noita vihjetyyppejä olen käyttänyt julkaistuissa piilosanoissa, en usein mutta kuitenkin.
39. Marianna20.11.2006 klo 17:58
Et kai loukkaantunut? Minusta ne ovat ihan hyviä vihjeitä! Ristikoissa nimenomaan autttavat tosi kierouksien kanssa selviämisessä.
40. Matti20.11.2006 klo 19:17
Oisko nämä jo vähän parempia kuin edelliseni:

Puutaloa haikaileva lupasi hoitaa pikkuremontit (8)

Ralf ajoi hurjan kovaa. Loppuvaiheissa Michael ohitti viimeiset (8)

Asiaan! Rannalla iso koura, joka toiselle kuoppaa kaivaa ...(10)
41. RA20.11.2006 klo 20:45
Ois! Varsinkin tuo viimeinen... ja keskimmäinenkin :-) !

Joku sananlaskukin (muistaakseni) sanoo, että aina kannattaa puuhailla ennen kuin on ihan finaalissa.
42. Arska20.11.2006 klo 20:48
Puuhailu, Finaalit, Sananlasku

Noissa on "jotain". Mielestäni ihan kelvollisia piilosanavihjeitä.
Sana jota haetaan, löytyy rimaa hipoen, mutta löytyy kuitenkin.

Niinkuin Eki aiemmin kirjoitti, monelle "perinteisiin" vihjeisiin tottuneille voi olla aika vaikeita.
43. Arska20.11.2006 klo 20:53
Tarkennus:
Sana jota haetaan, löytyy "vihjattuna" rimaa hipoen, mutta löytyy kuitenkin.
44. Matti19.1.2007 klo 15:42
SK 3 19.1.2007

Aulikki Nenosen piilosana, vaakaan 9:

Värttinän Kaasinen kamariyhtyeen solistina. (4)

Kyä tos jotai häikkää o. Piilokirjain pelastaa suuremmalta remontilta.
45. Eki19.1.2007 klo 15:51
Ei ole virhettä, Matti. Henkilö, jota kai epäilet täksi, on jättänyt Varttinän varmaan 10 vuotta sitten.
46. Matti19.1.2007 klo 16:17
OK, anteeksipyyntö Aulikille. Pitää siis päivittää tietojani. Kattilaorkesteria ei tarvitakaan.
47. lp19.1.2007 klo 20:27
Kiitokset Tonille, olipa mukava parin illan puuha. Hykerryttäviä vihjeitä, esim. apua,märkää ! huiviin, ja mikä kokonaisuus taas kerran. Aulikin piiloissa on nykyään löytynyt samassa vihjeessä kaksi tai kolmekin sopivaa sekoitusta, taito sekin, upeaa.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *