KESKUSTELUT > RISTIKOT > APU SUURRISTIKKO 44/06

3065. Apu suurristikko 44/06

Tapsa7.11.2006 klo 11:57
Ristikossa on vihje "TUNTURI" saan ratkaisusanaksi "NASA".
Mitähän näillä sanoilla on yhteistä?
2. JTak7.11.2006 klo 12:25
Ristikkorengin mukaan Nasa on tunturi lähellä Ruotsin ja Norjan rajaa. Ei tosin löydy tietosanakirjasta, karttakirjasta eikä Wikipediasta.
3. MM7.11.2006 klo 12:30
Syyllisen selityksiä;
Laatija oli laittanut NASAlle vihjeeksi tuon kaikille tutun "avaruushallituksen", mutta tavutettaessa tuota vihjettä, joutuu sen jakamaan vähintään kolmelle riville. Samaan ruutuun kun tuli vielä toisenkin sanan vihje, niin katsoin että teksti tulisi liian pieneksi jotta olisi selkeästi luettavissa. Siksi vaihdoin sen lyhyempään, vaikka arvelinkin vihjeen olevan melkoisen harvinainen ja vaikea.
Vihje/ratkaisusana löytyy mm. Risrengistä ja tuolta; http://ristikkosanat.net/index.php?page=general

Usein noita laatijan vihjeitä muutan ja/tai lyhennän, kun vihjeruutuun ei kertakaikkiaan aina mahdu laatijan haluamat "novellit".
4. airisto7.11.2006 klo 13:02
Kun nyt "syyllinen" on paikalla, niin tiedoksi: TS Extra 4.11. vihje ERROL, ratkaisu ERROL. Tavallisen ratkaisusanan sijaan ovela harhautus ;)
5. iso S7.11.2006 klo 13:47
Nasa-tunturi tuntuu tosiaan olevan vaikeasti löydettävissä. Google-hakua haittaa pahasti se että avaruushallitus kiilaa eteen.

http://www.sweden.se/templates/cs/Map____2584.aspx

eli Map of Sweden kehuu löytävänsä Ruotsista kaiken:

How far north is the Ice Hotel in Jukkasjärvi? This page will help you find everything from beaches to specific street addresses in Sweden.

Omakehuista huolimatta Nasa on sille kuitenkin hakusanana tuntematon, mutta niin on myös Kebnekaise. Ei siis tuntene tuntureita.

Lapin Moottorikelkkailijat Ry:n kotisivu
www.lapinmoottorikelkkailijat.com/ruotsi.php
kertoo:

Monet ovat käyneet Suomen Lapin lisäksi myös Ruotsin tuntureilla ja Norjassa ... Nasa-tunturilla on ollut hopeakaivos, jonka autiotuvan kirjaan tuli nimet ...

Sieltä saa vinkin että porukan majapaikka oli Adolfström, mistä ajettiin Nasaledenin loppuun Norjan rajalle. Kiva, Adolfström on tuntematon hakusana. Edellisen päivän reittipisteenä mainittu Ammarnäs löytyy ja sen avulla Adolfström. Se on Ammarnäsistä n. 60 km pohjoiskoilliseen, Pieljekaise Nationalparkin alueella tai lounaisreunalla. Nämä ovat parikymmentä km Haaparantaa pohjoisempana, Karungin korkeudella, n. 50 km Norjan rajasta. Niiltä seuduilta voi Nasaa etsiä. Tästä kartasta en sitä löytänyt.

Tämän jälkeen en aio koskaan ikinä milloinkaan käyttää Nasan vihjeenä tunturia, kuten en ole ennenkään tehnyt.
6. Hessu7.11.2006 klo 14:06
No ei se nyt noin mahdoton löydettävä ole:

http://www.google.fi/search?hl=fi&q=nasafj%C3%A4ll &meta=

Kuviakin löytyy, ja kartta:

http://images.google.fi/images?hl=fi&q=nasafj%C3%A 4ll&ie=UTF-8&oe=UTF-8&sa=N&tab=wi
7. MM7.11.2006 klo 14:34
Syyllisen selityksiä 2;

Tuo errol=ERROL vihje tuli tarkistuksen jälkeen kyllä korjattavaksi. Pyyhin virheellisen vihjeen pois, mutta tekemisiini huippuunsa trimmatulla keskittymiskyvyllä suhtautuen ja näppäränä kaverina olen ilmeisesti kirjoittanut saman tekstin uudestaan tai korjaillut mokiani väärästä paikasta. Eli yritystä on ainakin ollut...
8. Arska II7.11.2006 klo 14:39
Nasa-tunturi löytyy Erkki Vuokilan MMM-sanaristikkokirjasta.
Airisto, Errol-Errol-error-selitys löytyy omasta ketjustaan.
9. iso S7.11.2006 klo 15:10
No ei näköjään. Kuten joku on joskus sanonut, oikeat hakusanat auttavat löytymistä. Tässä tapauksessa fjäll oli se taianomainen lisäys mitä en yhteenkirjoitettuna kokeillut.

Periaatteella "samassa paikassa se häntä on varsalla kuin tammallakin" Nasafjäll löytyy myös Sweden-kartasta kun seuraa Laisälveniä Adolfsströmistä rajaa kohti. Korkeudeksi on merkitty 1214 metriä.
10. Jaska7.11.2006 klo 16:24
Weilin + Göösin Suuressa maailmankartastossa (1984) tunturin nimi kirjoitetaan Nasafjellet, sijaitseehan se Norjan puolella. Lähellä virtaa ristikkoväelle varsin tuttu joki Rana. Tästä tunturista on käyty keskustelua ainakin kerran aikaisemmin tällä saitilla, olisikohan ollut noin vuosi sitten.
11. JPM2.2.2010 klo 19:38
Nasa kummitteli taas kuluvan vuoden helmi-maaliskuun Hyväntuulen ristikoissa. Mutta tältä palstalta oikea vastaus löytyi. Kiitos!
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *