KESKUSTELUT > RISTIKOT > KAHDEKSAN

2209. Kahdeksan

Antti Skyttä13.12.2005 klo 21:32
Haluan tehdä tämän kysymyksen lähinnä muille laatijoille, mutta vastaaminen on tietysti avoin kaikille.

Miksi laatiessa kahdeksan on niin perin haasteellinen, jopa kiusallinen määrä?

Jos saat vastauksesta heti kiinni, viivytä omaasi hetkinen. Annetaan ajatusten kulkea.

Ja kun vastaus lopulta tulee, jatketaan aiheesta: Onko muita samanlaisia?
2. Olavi Kivalo13.12.2005 klo 22:42
Jos ajatellaan yleisellä tasolla lukumääriä ja sitä, mikä on lukumääristä haasteellisin, niin ääretön ilman muuta. Että kuinka tämä liittyy kahdeksikkoon ja laatimiseen? Tadaa: Vaakasuoraan 8. Kiusallista?
3. Seppo13.12.2005 klo 23:53
Tarkoittaneeko Antti sitä, että laatiessa 8 ruudun tilan jako kahdelle sanalle ei onnistu, vaan on kehitettävä sana, jossa on 8 kirjainta tai kehiteltävä jokin muu tapa ongelman torjuntaan. Parempi olisi 9 tai 10 ruudun pötkö. Saman
tapainen tilanne on 16 ruutua leveässä ristikossa, tekisi mieli jättää piirtäjälle kahden ruudun marginaali, mutta
silloin riville sopii vain 3 kpl 4-kirjaimisia sanoja. Lienee viisaampi tyytyä yhden ruudun marginaaliin, jolloin rinnakkaisista kolmesta sanasta saa edes yhden viiden
kirjaimen mittaisen sanan eikä pystyyn synny pitkää vihjeruutupalkkia. Minua enemmän ratkoneilla on varmaankin
keinoja, joilla pyritään ennakoimaan, ettei tällaista tilannetta tulisi vastaan, mutta tämä on ensi mielijohtuma Antin kasikysymykseen.
4. Sami13.12.2005 klo 23:55
Myönnettköön, että kahdeksan on joskus haasteellinen määrä, mutta hetkinen: kuinka pitkä on hetkinen, jonka verran viivytämme vastausyrityksiämme?
5. Jaska14.12.2005 klo 00:36
Ratkojana arvelisin, että 4-7 kirjainta sisältäviä sanoja on kutakin enemmän kuin 8-kirjaimista, kun yhdyssanoja ei oteta lukuun. Niinpä näistä määristä 8-kirjaimiset luulisin olevan keskimäärin vaikeammin keksittävissä. Laatija saattaa joutua tilanteeseen, jossa on jo laadittua osaristikkoa purkamatta pakko löytää 8-kirjaiminen sana, koska kahdeksaan ruutuun ei mahdu pelastavaa vihjeruutua kahta ratkaisusanaa ajatellen (normaalin ristikon ollessa kyseessä, ei avosellaisissa reunassa pötkössä olevine vihjeineen). Tämä ei liene Antin aivoitus, joten rohkenin esittää sen näinkin pikaisen pohdinnan jälkeen.
6. Sami14.12.2005 klo 00:38
Seppo tuossa jo paljasti sen, mikä minullekin tuli ensimmäisenä mieleen. Minulla on aika usein tuo tilanne, että on kahdeksan ruutua leveyttä ja siitä on selvittävä. Vuosittain teen jokusenkin 20 ruutua leveän ristikon, jossa 2 ruudun marginaali vihjeille vasemmalla, ja oikeassa alakulmassa 5x10 ruutua (vaakasuoraan leveämpi) tyhjä tila ratkaisijan yhteystietoja varten, siis jääpi kahdeksan ruutua ratkaisusanoille, ugh. Mietin tuosta aikanaan, että ehdottaisinko kustantajalle työtäni helpottavaa muutosta, mutta maltoin mieleni, onneksi. Haasteita pitää olla ja härkää sarvista ja vaikka läpi harmaan kiven!
7. Jaska14.12.2005 klo 00:48
Sori, höpinäni oli epälooginen. Kun 8-kirjaimisia on yhdyssanat mukana lukien luultavasti enemmän kuin 4-7-kirjaimisia kutakin, niin kyllähän niitä on helpommin löydettävissäkin. Silti saattaa tulla eteen tilanne, jossa yhdyssanaakaan ei tahdo löytyä, eikä väliruutua voi siis käyttää. Joten ei muuta kuin purkamaan. Hyvää yötä!
8. Eki14.12.2005 klo 01:00
Siis kahdeksan on vaikea ainakin siksi, että se on pisin sana, jota ei voi jakaa useampaan osaan (jos minimisananpituus on 4).

Samillahan on varmaan Suomen ennätys 4x8-aukioiden määrässä, niitä on siellä täällä ristikoissa.
9. Sami14.12.2005 klo 01:58
Määrä korvannut laadun ... ;- P

Enkä varmaan ole kuin tuhat kertaa käyttänyt perimmäisenä nelikirjaimisena TOTO, OTOT, (so)TATA, (ras)TAAT, (la)ATAT, jne.

Voisi seuraavassa palasessa yrittää nostaa hiukan rimaa, ja läntätä perimmäiseksi nelikirjaimiseksi (me)RCKX ...
10. ile17.12.2005 klo 20:21
Eki kirjoittaa asiaa.

Pääkuva tulee usein mitoitettua siten, että siitä oikealle lähtevä ratkaisusanojen kenttä on vähintään 9 merkkiä leveä, jotta sen voi tarvittaessa jakaa kahtia.

Toisaalta 8 olutta on määrä, jonka juomisen jälkeen laatija joutuu turvautumaan kumiin aamulla, yleensä reilusti kello kahdeksan jälkeen.

Ennen iltakahdeksaa kuitenkin.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *