KESKUSTELUT > RISTIKOT > PIENI TERMIPULMA

2006. Pieni termipulma

Libero2.10.2005 klo 19:03
Kun muun muassa Antti Skyttä ja Juha N ovat eräissä kirjoituksissaan käyttäneet termiä VASTAUSSANA, niin tulin kehitelleeksi tästäkin aiheesta probleemin. Muutoin käytössä näyttää olevan useimmiten RATKAISUSANA.

Lukemani perusteella voisin päätellä, että laatimuksessa on ratkaisusana ja ratkomuksessa vastaussana. Sama sana olisi siis laatijalla eriniminen kuin ratkojalla. Ratkojana vierastan kuitenkin termiä vastaussana, koska vihjeet eivät muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta ole suoranaisia kysymyksiä.

Huomasin, että Veikko Nurmen ja Jouko Nyyssösen kokoamassa sanaristikkotermistössä esiintyvät molemmat termit sekä ratkaisulause:

-> ratkaisusana: (ei: vastaussana) vihjeen perusteella keksittävä yksittäinen ratkaisuun kuuluva sana.
-> vastaussana: ratkojan keksimä, ratkomukseen kuuluva yksittäinen sana.
-> ratkaisulause: (mieluummin kuin: vastauslause) vihjeen perusteella keksittävä ratkaisusanojen sarja.

Ovatko ratkaisusana ja vastaussana keskenään tasavertaiset synonyymit, vai onko rakkaalla lapsella kaksi nimeä käyttäjän perspektiivistä riippuen?
2. tjn3.10.2005 klo 07:29
Mielenkiintoista semanttista pohdintaa!

Itselleni ratkaisusanat ja vastaussanat ovat ihan hyviä synonyymejä. Sanan kuullessani mielestäni tiedän, mistä on kyse :-)

Sanaristikkotermistön määrittelyt antavat kuitenkin mahdollisuuden hieman saivarrella asiassa:

-> ratkaisusana: (ei: vastaussana) vihjeen perusteella keksittävä ......
-> vastaussana: ratkojan keksimä ......

Jos sana on saatu vihjeen avulla, se on ratkaisusana. Jos se on muuten vain keksitty ,se on vastaussana.

:-)
3. jupejus3.10.2005 klo 11:27
Olisikohan niin, vastaussana voi periaatteessa olla mikä vaan, minkä vastaaja tuntee vihjeeseen vastaukseksi sopivan, vaikka nyt; "tiukka" ja vastaussana "kiristävä".

Sen sijaan ratkaisusana on vasta se sana, minkä tehtävä "oikein" ratkaistuun tehtävään vaatii eli tässä tapauksessa "tiukka" onkin "puristava".

Mutta voivathan ratkaisusana ja vastaussana olla sanoiltaan samojakin, riippuen vastaajan vastauksesta, mutta silti ratkaisusanan ja vastaussanan välille jää käsitteellinen ero.
4. Libero3.10.2005 klo 16:32
tjn ja jupejus, kiitos vastaussanoistanne!

Tuo käsitteellinen ero on siis ilman sarvia ja hampaita olemassa. Ihminen, joka laatii ja ratkoo ristikoita, keksii laatiessaan ratkaisusanoja ja ratkoessaan vastaussanoja. Ihmisellä, joka pelkästään ratkoo, on vain vastaussanoja, vaikka ne tosiasiassa ovat hänen senhetkisiä ratkaisusanojaan.

Ratkojan roolissa olen käyttänyt johdonmukaisesti väärin termiä ratkaisusana. Kun odottelen keskentekoisten kovisten ja visaisten virallisia ratkaisuja, ehdottamani sanat ovat täsmällisesti ilmaisten vastaussanoja laatijan esittämiin yksi- tai moniselitteisiin vihjeisiin eli vastaussanoja "kysymyssanoihin", joita kukaan ei ole esittänyt. :)

Siihen, että Nurmi ja Nyyssönen ovat määritelleet kyseiset termit erikseen, täytyy kuitenkin olla jokin käytännöllinen syy. Sen tajuaminen vaatisi ehkä ristikkotuotantoprosessin tuntemusta. Muutoin tällainen pähkäily on arkipäivän luksusta.
5. jupejus3.10.2005 klo 17:05
Useinhan sana ei aina vastaa, sitä miten ajattelee sanan tarkoittavan, joten voi nuo termit olla toisinkin päin mitä epäilin. Kuka lienee sanamuodot keksinytkin niin kai siihen ratkaisunkin ltietäisi sanoa.

Mutta jos sanaristikkoa ei saa "täyttää" vaan oikeaoppisesti "ratkoa" niin "täyttösanojakaan" nuo vastaussanat tuskin ovat.

Olsiko sitten niin tosiaankin, että ratkoja lähettää vastaussanoja ja jos ne on oikein eli täyttää ristikolle asetetut vaatimukset, niin niistä tulee ratkaisusanoja eli niitä mitä näkee pienessä koossa ison ristikon sivulla edellisen viikon oikeana ratkaisuna.

Hauska pohdittava.
6. tjn3.10.2005 klo 21:56
Kun jupejus otti ja pohti asiaa, tein minäkin pikavierailun sanaristikkotermistössä.

Kun on näin selkeästi määritelty pulma, on sen selvittely melko suoraviivaista.

Lopputuloksena kallistun vääjäämättä Liberon esittämään jälkimmäiseen vaihtoehtoon eli samalla asialla on eri nimi näkövinkkelistä riippuen.

Laatijan näkövinkkelistä ristikolla on ratkaisu, joka sisältää ratkaisusanoja.

Ratkojan näkövinkkelistä ristikolla on ratkomus, eli ratkojan ratkaisu, joka sisältää vastaussanoja.

Jos siis ratkomus = ratkaisu siitä seuraa, että jokainen vastaussana = vastaava ratkaisusana. m.o.t.

:-)
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *