KESKUSTELUT > RISTIKOT > MITÄ SANOJA ET LAITTAISI RISTIKKOOSI?

1881. Mitä sanoja ET laittaisi ristikkoosi?

marjaana25.8.2005 klo 11:39
Onko ristikonlaadinnassa kaikki sallittua vai onko mukana moraalia, häveliäisyyttä...???
Voiko kaikkia sanoja laittaa vai alkaako ratkojat soitella?? Oletko koskaan laittanut arveluttavia sanoja laatimuksiisi?
2. kp25.8.2005 klo 12:06
Jos itsekontrolli on päällä (joka mielestäni pitäisi aina
laatiessa olla) ei ristikkoon tule mitään arveluttavia sanoja.
-Ajattelee, joka ajan, että kirjoittaa artikkelia. Siihenkään ei
voi kirjoittaa mitä sylki suuhun tuo.
3. Jukkis25.8.2005 klo 12:44
Olihan tuo hiukka hupaisaa, kun Viitamäellä oli taannoin vihjeenä KULLILLE.
4. marjaana25.8.2005 klo 12:53
Miten mahdollista, eihän tuo ole edes perusmuodossa?! Vai oliko osana lausetta...
5. ile25.8.2005 klo 12:56
Halveksuvat nimitykset, riettaudet ja hattuilut ovat meille laatijoille kiellettyjä asioita.

Muutama vuosi sitten näistä asioista väännettiin kättä oikein tosissaan. Eräällekin laatijalle oli lähes mahdotonta perustella sanan NEEKERI käyttökieltoa. Laatija sanoi, että hän on puhunut neekereistä koko ikänsä, eikä hän ole sillä sanalla ketään pilkannut, ja siinä hän olikin oikeassa, mutta me elämme nyt toisenlaisessa todellisuudessa.

MURJAANIakaan ei saa ristikkoon tänä päivänä murjaista.

Kuvittajien kanssa juopo... turinoidessani olen usein kuullut, kuinka heidän tekee mieli aina ylitellä rajoja, mutta rohkeus ei ole riittänyt. Muun muassa sanoille SEISTÄ ja ELINTASO olisi helppoa piirtää helppo vihjekuva pieneenkin ruutuun.
6. marjaana25.8.2005 klo 12:57
Voisin kuvitella, että jos joku miestenlehti tilaisi ristikon lehteensä, siihen voisi periaatteessa laittaa härskejäkin sanoja....

Vaihtelua laatijalle ;o)
7. Eki25.8.2005 klo 13:05
Tämä on mielenkiintoinen kysymys: onko "kullille" härski vihje? Täytyy tunnustaa, että itsekin käytin vihjettä "kullistaan kuuluisa" ja se on kyllä ihan fakta vihje VIREN-nimisestä miehestä. Ei siihen sisäpiirin tietoa tarvita. Mutta mitä pahaa on kulta-sanassa ja eikä sitä saa monikoida vihjeessä?
8. Jukkis25.8.2005 klo 13:06
marjaana, se oli _vihjeenä_. Ei kai vihjeen tarvi olla perusmuodossa?
9. Jukkis25.8.2005 klo 13:09
Ei mitään pahaa ja saa monikoida. Tuloshan on tosiaan hupaisa.

Oliskohan Viitamäen ristikossa ratkaisuksi tullut EKAT? Ei muista varmasti.
10. Eki25.8.2005 klo 13:10
Jos saa vähän lisää sanaleikitellä, niin tuo otsikko on aika hauska ilelle ja iso S:lle ja Sepelle:

Mitä sanoja ET laittaisi ristikkoosi?

Kun te pojat laaditte ET-lehteen, niin laittaako ET sinne teidän ristikkoonne joitain sanoja, joita ette itse ole sinne panneet? Tai ehkä otsikko tarkoittaa, että lehden toimitus haluaisi vaihtaa laatimuksistanne joitain sanoja? Tai haluaisi kertoa teille, että pankaa poijjaat tämmöisiä sanoja?

No joo, sori.
11. Eki25.8.2005 klo 13:11
Ja JTakille ja ketä niitä onkaan...
12. marjaana25.8.2005 klo 13:11
Jukkis:

Tosiaan, ajatusvirhe minulta. Sorry.
13. Jukkis25.8.2005 klo 13:14
Tosiaan. "Mitä sanoja ET laittaisi ristikkoosi?"

Phone? Home? Eihän se tainnut muita sanoja osata?
14. Kaitsu25.8.2005 klo 13:15
Nyt minua kummastuttaa kp. Oletko ryhtynyt takin kääntäjäksi, kun nyt sanot, että sanoilla on eroavuuksia, eikä mikä tahansa sana kelpaakaan ristikkoon?

Olethan useissa keskusteluissa aiemmin väittänyt päinvastaista: ” Miksi on niin paljon sanoja, jos murto-osa vain kelpaa ristikkoon? Eikö se ole ilmiselvää paperin haaskausta?”; ”minä sanon. Kumpikin saa "elää". Se on kielen rikkautta.” Ensimmäinen lainaus on keskustelusta, jossa käsiteltiin sanoja yleensä ja jälkimmäisen aiheena oli: kuullostaa – kuulostaa sanojen sopivuus.

Onko sittenkin arveluttavia sanoja olemassa?
15. ile25.8.2005 klo 13:45
Tosiaan, uusi lehti uusi lehti uusi lehti uusi ET-tarjousristikot -lehti on ilmestynyt, ja hieman yllättäen, sillä itse en ole ollut tästä uutukaisesta tietoinen.

Näyttää siltä, että lehdessä julkaistaan melko suppean laatijajoukon ristikoita, mikä miellyttänee ainakin Sillankorvan Kimmon ja Takalan Jyrkin ristikoiden ystäviä (laadinnat Kimmolle 8-7).

Pikaisen tarkastelun perusteella sanoisin, että kyseisen lehden ristikoiden laadinnassa laatijoilla on ollut vapaat kädet.

Erikoislehtiin laadittaessa tilanne on usein toinen. Sanastoa on koko ajan syytä tarkkailla, jos haluaa säästyä korjaustoimenpiteiltä. Jakki kelpaa kyllä mutta moni tuttu fakkisana ei.

Silti aina kannattaa kokeilla kepillä jäätä. Kelpasihan eräässä ristikossa PERSEkin ratkaisusanaksi, kun vihjeessä selvästi haettiin hanurin sijasta ranskalaista runoilijaa.
16. iso S25.8.2005 klo 13:53
Tuorein ET-lehti taisi olla iso-vapaa. Olenkohan ruma sana?

Kyllä ainakin mulla tolkku seisoo sellaisessa tanassa että ihan mitä tahansa sanoja ei ole soveliasta tunkea ristikkoon. Rajaa voi taivuttaa ns. pakkoraossa, mutta härskeimmät on syytä jättää pois ja etsiä joku muu vaihtoehto vaikka kiven silmästä.

Ongelmallisia ovat sellaiset kaksimieliset sanat kuin esimerkiksi Perse, tunnettu(?) nobelisti. Nimi pitäisi sallia ainakin jos halutaan kattava teemaristikkosarja nobelisteista.

Entäpä löytöretkeilijä Beringin etunimi, joka ei edes ole ihan se mikä mieleen heti tulee, mutta mitä en silti tässä viitsi toistaa (ratkaisusana BERING, vihjeeksi "haetaan V:sta!)

En tiedä mistä tuli mieleeni, mutta jossain Ekin ristikossa oli vihjeenä sana TARVITTU tai RAAVITTU tai jotain vastaavaa. Sen tavuttaminen pisti jotenkin ilkeästi silmääni. Tuossa tapauksessa ei ollut samanlaista huvittavuuskriteeriä kuin kullille-vihjeessä, joten tuhmuus ei palvellut mitään tarkoitusta. Muistaakseni olisi ollut tilaa jakaa vihje kolmellekin riville.

Niin, kullille-tyyppiset vihjeet ovat yksi ongelma. Käyttääkö vai ei? Hauskoja ovat harvakseltaan käytettynä, jos ratkojalla huumorintajua riittää. Jotkut närkästyvät eikä se liene tavoite. Kuinka suuri arvioitu ero huvitettujen ja närkästytettyjen määrissä oikeuttaa puoli- tai kokotuhman huumorin käyttöön? Se on omantunnon kysymys, mihin voi vastata vain laatija ja julkaisija. Joskus ei voi hillitä mieltään eikä kieltään. Ei kai maailma siihen kaadu.
17. iso S25.8.2005 klo 13:54
ile ehti ekaksi vetää päin P:tä.
18. ile25.8.2005 klo 14:35
iso S, sinänsä jännää, että meillä on molemmilla ollut jota kuinkin yhtä aikaisesti Perse mielessä.
19. Hui_hai25.8.2005 klo 17:30
Jäihän jääkiekkoilija Miroslav SATANilla aikoinaan sopimus tekemättä New Jersey DEVILSien kanssa kun seura vaati miestä muuttamaan nimensä sopimattomana seuran julkisuuskuvaan:D
20. kp26.8.2005 klo 18:22
Kaitsu
On tietysti. Laatijan tulisi kuin kirjoittaisi artikkelia lehteen.
Ei siihenkään ole sopivaa työntää mitä tahansa.
-Ei ole pitkaakään aikaa, kun nettikeskustelu linjalla joku
herjasi Jumalaa. Sai syytteen Jumalan pilkasta.
21. Matti26.8.2005 klo 21:01
Sanarisin ristikossa oli miehenosa>terska. No joo.
IL:n ristikossa oli kerran kuva polkupyörästä, ja ratkaisu oli munamankeli. Se vaan huvitti.

Kaivakaapa huviksenne esiin Sofian pääostoskatu.
22. iso S26.8.2005 klo 21:27
Pilkkatuomio on hiukan ontuva vertaus. En ole nähnyt kyseistä keskustelua mistä tuomio tuli, mutta uskoisin että kaikki tai ainakin lähes kaikki siinä käytetyt sanat ovat sellaisia mitkä voi laittaa ristikkoon. Taatusti Jumalaa voi pilkata ristikkokelpoisilla sanoilla jos niin haluaa. Eivät yksittäiset sanat ole (välttämättä) pahoja, vaan se miten niitä yhdistelee lauseiksi.

Muuten (ja nyt kuljen aika lähellä tuomion reunaa?) olen joskus miettinyt tuota pilkka-asiaa ihan vakavasti. Onko ihmisen mahdollista oikeasti pilkata Jumalaa? Ainakaan niin että ei saa rangaistusta suoraan siltä todelliselta korkeimmalta oikeudelta? Ymmärrän jos hyvä ihminen suojelee heikompiaan fyysiseltä ja henkiseltä väkivallalta, pilkka mukaanlukien, mutta että tarvitaan ihminen puolustamaan kaikkivaltiasta ja tuomitsemaan toinen ihminen jumalanpilkasta? Ei mahdu minun järkeeni.

Tietenkin toisten vakaumusta pitää kunnioittaa ja kohtuuden rajoissa on sivistynyttä välttää loukkaamasta toisten tunteita, mutta minusta jumalanpilkasta syyttävä osoittaa vain oman uskonsa heikkouden.
23. ++juh26.8.2005 klo 21:58
Jumalanpilkka on virallisen syytteen alainen rikos, mutta se pitäisi ehdottomasti muuttaa asianomistajarikokseksi.
24. JiiTee26.8.2005 klo 22:52
Nykyisin laissa puhutaan uskonrauhan rikkomisesta:

http://www.uskonnonvapaus.fi/hakusanat/jumalanpilk ka.html
25. ++juh26.8.2005 klo 23:24
Aivan, ja jumalanpilkka mainitaan laissa sanoin "pilkkaa Jumalaa".
26. jupejus27.8.2005 klo 00:02
Samaa voisi pohtia kuin iso S.

Mutta kuka tietää, voiko pilkata ja voiko siitä langettaa rangaistusta. Ja mikäli rangaistus lankeaa, niin kuka sen langettaa ja mistä.

Kohtaahan ihmisiä - kuin koko ihmiskuntaakin erinäisiä tapahtumia, joiden syiden ja kehittymisen alkulähdettä on vaikea sanoa. Me voimme ne ohittaa olankohautuksella tai etsiä niille järjellistä selitystä, mutta löydämmekö ja saammeko niihin aina vastausta.

Kaikkea epävarmaa, mihin emme tiedä sataprosenttista totuutta - voi suhtautua varauksellisesti.
Pilkka on, kohdistuu se keheen tahansa, toiseen lähimmäiseen tai jopa Luojaamme, aina paheksuttavaa, mikäli se ei ole selvästikin "leikillään" esitetty.

Intiaanit, tuo usein "viisas" kansa, sanoi, että maahan ei saa sylkeä - se olisi samaa kuin sylkisi maan Luojaa. Tuossa suurempi viisaus kuin äkkiä osaisimme arvatakaan.

Kuinka paljon ihmiskunta "sylkee" par'aikaakin maahan. Me saastutamme omaa pesäämme. Seurauksenako jäätiköt sulavat, merivirrat muuttuvat, ilmasto-olosuhteet vaihtuvat kuivuudesta hirmumyrskyihin.

No, maailma pyörii akselinsa ympäri, mutta välttäkäämme siitä huolimatta kohtuutonta pilkkaa...
27. Hui_hai27.8.2005 klo 10:35
Kohdeyleisö on aika tärkeä huomioida.

Joskus olen kavereille/sukulaisille laatinut henkilökohtaisia onnitteluristikoita ja kun kohteen tuntee riittävän hyvin niin tietää mikä loukkaa jos loukkaa vai loukkaako mikään.

Oikeastaan sellaiset epäsanat, joita Googlella hakemalla kyllä löytyy runsain mitoin ovat sellaisia joita en koskaan ja missään olosuhteissa käyttäisi. Tämä tarkoittaa sellaisia sanoja kuten vaikkapa rsyh (satunnaiset 4 kirjainta, jotka sain pistämällä kädet silmät kiinni näppikselle. Google löysi 1550 osumaa!).
28. Eki27.8.2005 klo 10:59
Toistanpa tässä erään vanhan kuukkelikertomuksen:


Tulee mieleen yksi (vähemmän) hauska tapaus menneisyydestä. IS:n kesäristikossa kai toissavuonna olin laatinut hienon kohdan, jossa ylhäältä pääkuvasta tuli kaksi sanaa vierekkäin läpi ristikon. Niiden vieressä oli vielä joku pitkä sana. Aluer loksahti paikalleen ja ristikko valmistui. Lopussa huomasin sanan HIOA olevankin pystysanasta johtuen RIOA. Yhtään kirjainta ei voinut mitenkään muuttaa. Ristikosta olisi puolet mennyt uusiksi. Katsoin netistä ja kaikenlaisia lyhenteitä (kirosana!?) löytyi. Nöyrryin käyttämään sellaista, koska ristikko oli muuten mielestäni huippuhyvä. Lyhenteeksi valitsin sellaisen jossa sana ei olisi vaikea tajuta.

Tämä menetellee näin ja kerran vuodessa tapahtuvana. Mutta jos laatija aina pulaan joutuessaan kävisi Kuukkelin kimppuun, olisimme pian tuuliajolla. Ehkä tällaisia laatijoita jo onkin. Kuukkelistahan löytyy melkein mikä tahansa kirjainyhdistelmä. On helppo panna vihje "ulkomainen firma" tai "virtaa kaukana". Tuskin kukaan jaksaa selvittää, ettei asia VOISI olla noin. Ehkä jossain maailmassa SANARIS on tuolla vihjeellä. Se on kyllä myös erään opiskelijakoripalloilijan (Sanaris Peacock) etunimi ja joku planeettainvälisen ranskalaisen mittaussysteemin lyhenne (en nyt jaksa tsekata sitä, kattokaa itte!). Kuukkeli kertoi...

Timppa tuossa puhui sanojen hyväksymisestä. Laatijakin väkisinkin hyväksyy jonkun verran käytetyn hankalamman sanan kuin uuden mutta ihan yhtä huonon/hyvän. Samoin ristikon tilaaja/julkaisija/hyväksyjä? Tavallaan silti parempi, että mahdollisimman vähän uusia huonoja sanoja tulee mukaan ja yleistyy!


Tuo löytyy tästä säikeestä, jossa on hauska URATA-aiheinen keskustelu.

http://sanaristikot.net/keskustelut/index.php?ryhm a=0&p1=vast.php&p2=info_3.php&id=662&alku=1080&t=k 1
29. kp27.8.2005 klo 12:39
Tuo Ekin mainitsema RIOA on murros, eräänlainen
kalaturo.
Google haku rioa ja Metsähallitus Rokuan luontorastit.
30. ++juh27.8.2005 klo 14:03
Tuo kp:n väite on kahdesti puppua, eräänlaista tuplapötyä. ;)

Google-haku yleispaikallissijat.
(partitiivi ja translatiivi)
31. kp27.8.2005 klo 14:18
++juh
Mikä tässä on epäselvää?

"Rioa kutsuttiin myös murroksi, se oli eräänlainen kalaturo. Riot sijaitsivat yleensä kortteikon läheisyydessä. Ne rakennettiin noin 1 - 2 metrin syvyyteen, äkkisyvän rinteeseen. Tukipaalut lyötiin syvälle hiekkapohjaan ja niihin kiinnitettiin laitapuut. Koko rijo täytettiin havuilla ja pienillä männyillä niin tiukkaan, että mies pystyi sen päällä kävelemään. Näin rijosta muodostui hyvä pyyntiväline ja pienten kalojen turvapaikka. Keskimäärin riot olivat kooltaan nelimetrisiä, mutta todella suuriakin, 6 - 8 metriä pitkiä pyydyksiä on käytetty. Rokuanjärvessä on ollut jopa kahdeksankymmentäkin rioa yhtä aikaa".
32. kp27.8.2005 klo 14:23
Aloin itsekin miettimään, mikä tuo eräänlainen kalaturo
oikein on? Onko se rio, vai rijo, vai rioa?

Haluaisin tietää.
33. kp27.8.2005 klo 14:25
Muodostuuko usemmasta rioasta rijo.?
34. kp27.8.2005 klo 15:03
Vastaanpa itse. Rio on kalaturo.
Valitteluni.
35. ++juh27.8.2005 klo 15:25
kp, hienoa. Etsipä vielä se aiemman väitteesi toinen virhe.
36. kp27.8.2005 klo 15:34
...myös murroksi.
Rio eli murro.

Tuplavalitteluni.
37. kp27.8.2005 klo 15:45
Mikä lie hetkellinen auringonpistos iski, kun se noin
räkittää suoraan silmiin.
38. ++juh27.8.2005 klo 16:41
Uskomatonta, kolmas virhe! No, on se sentään murroksi-sanan mahdollinen nominatiivi.
39. tonimikael27.8.2005 klo 16:57
Nono, Juha. Rauhoitupa nyt.
40. tonimikael27.8.2005 klo 16:58
Hymiö unohtui. :)
41. ++juh27.8.2005 klo 18:38
Farssin opetus?

Googlen avulla löytyy paljon suomenkielisiä sanoja, mutta laatijan tulee suhtautua löydöksiin kriittisesti. Hyvä tai edes kohtuullinen suomen kielen taito on siihen oiva apuväline.

Mahtaa fakkisanafaneja nyt harmittaa, kun rioa ei olekaan murro. Se kun vaikutti niin lupaavalta fakkipariehdokkaalta, josta ratkojille olisi riittänyt riemua vuosikymmeniksi.
42. kp27.8.2005 klo 19:54
Miten sinä sait fakkisanafanit sekoitetuksi tähän?
-Onko sinulla jotain f-sanoja vastaan?
43. kp27.8.2005 klo 20:02
++juh

LEA, jota kutsutaan myös lehmäksi akkadinkieleellä.

Onko sana LE, vai LEA tai jokin siltä väliltä?
44. kp27.8.2005 klo 20:04
ei akkadinkieleellä.
vaan akkadinkielellä.
45. Matti27.8.2005 klo 20:06
Tuostapa tuli mieleeni Auliksen vihje>ratkaisu PUIROA>RANTE. Molemmat olivat minulle uppo-outoja. Katsoin jostakin opuksesta: Puiroa = rante. Olin varma että ärrän kohdalta löytyy rante = puiroa. Vaan ei sentään. Kyseessä oli metsässä sijaitseva pöllien tms puutavaran tekopaikka. Joku tiesi myöhemmin kertoa, että esim. Päätalo käytti näitä sanoja.
46. kp27.8.2005 klo 20:16
Nykänen tuntee sanan puiroa, että sanan rante.
47. ++juh27.8.2005 klo 23:23
"LEA, jota kutsutaan myös lehmäksi akkadinkielellä."

Virkkeestä ei pysty päättelemään, onko sen rakenne
- jotain/jotakuta, jota kutsutaan lehmäksi
- jokin/joku, jota kutsutaan lehmäksi

Sen sijaan lauseen "Rioa kutsutaan murroksi" rakenne on varmasti*)"jotain kutsutaan murroksi". Sanan RIOA perusmuoto on siis RIO. Vrt. "Lehmää kutsutaan itikaksi."

Jos kyvyt eivät tuohon päättelyyn riitä, niin pitää lukea koko kappale ja ottaa avuksi muut sanan esiintymät: "Riot sijaitsevat" ja "kahdeksankymmentäkin rioa". Ei kai enää voi olla epäselvää, mikä sanan perusmuoto on?

*) Rakenne "joku/jokin kutsutaan joksikin" on toki mahdollinen, esimerkiksi "pappi kutsutaan vieraaksi". Mutta en ainakaan tähän hätään keksi yhtään esimerkkiä, jossa "joku/jokin kutsutaan murroksi".

-----
Jotta tämä vielä liittyisi säikeen otsikkoon, niin RIOA ja MURRO ovat sanoja, joita en ristikkooni panisi. Vaan ehkäpä sitten, kun joku Murro tai Rioa on todella tunnettu nimi. Silloinkin käyttäisin paljon mieluummin sanoja murto ja hioa.
48. kp28.8.2005 klo 09:48
++juh
Tuossa esim. käytin "samaa" lausemuotoa, kuin Rioa
kutsuttiin nyös murroksi.
Ja sanoit: ettet pysty päättelemään....

Minä tyhmyyttäni luin tuon ensimmäisen virkkeen. Siksi rioa.

Minun sanani on LEA ,akkadinkielellä kutsutaan lehmää näin.
Lea oli Laabanin tytär ja ilmeisesti muistutti lehmää,
kasvonpiirteissään siksi sai tämän nimen. Israelilaiset antoivat vähän samantyyppisesti lapsilleen nimen, kuin
intiaanit. - Jos tyttö syntyi kuutamon aikaan oli hänen nimensä kuuntytär koko elinaikansa.
Suomessakin, ennen sukunimilakia ihmiset tunnettiin paikan
mukaan. Kylän isoimmassa talossa asukkaiden sukunimeksi tuli Isotalo.
49. ++juh28.8.2005 klo 11:11
kp, sama lausemuoto olisi ollut:
"Leaa kutsutaan myös lehmäksi akkadinkielellä."
50. Eki28.8.2005 klo 11:13
akkadinkieli > tarkoititko: akkadin kieli
51. iso S28.8.2005 klo 12:14
++juh: Murro on "tunnettu" nimi, ainakin Dave Laut -tasoinen :)

Mark Murro heitti keihästä vuoden 1960-luvun lopulla ja 1970-luvun alussa, tuloksena ainakin USA:n ennätys. Arvokisamitaleita ei tainnut tulla.
52. iso S28.8.2005 klo 13:03
Kauemmas ristikoista: Murro oli ensimmäinen amerikkalainen joka heitti keihästä (vanha malli) yli 300 jalkaa. Ennätys taitaa olla vuonna 1970 heitetty 91,44. Oli olympiaedustaja 1968. Ampui myöhemmin pistoolia ladatessaan itseään jalkaan ja joutui ajamaan 20 minuuttia Arizonan aavikolta sairaalaan hilliten toisella kädellä verenvuotoa. Lopetti pulskistuneena uransa 1978.

Kuva löytyy mm. osoitteesta
www.geocities.com/jabalina_2y/scotdalesclinic.html

Kuvassa mukana "Esko Mikola" ja muita suomalaisia.

Kyllä näillä ansioilla voi ristikkoon päästä?
53. Eki28.8.2005 klo 13:06
Ristisanakirja tuntee!
54. kp28.8.2005 klo 14:04
Lähettäjä: Eki 28.8.2005 klo 11:13

akkadinkieli > tarkoititko: akkadin kieli
Sitäpä sitä.
55. Eki28.8.2005 klo 14:05
Googletustengoogletus!
56. kp28.8.2005 klo 17:03
Tarkoitatko Eki, että kieli on kuollut?
Ei silloin ollut, kun sitä puhuttiin Raamatun aikoihin.
-Kirjassa Raamatun kielet ja kansat (tai joku samantapainen
nimi sillä kirjalla on) on näistä kielistä.
57. Eki28.8.2005 klo 17:12
Tarkoitin vain, että google tuntee akkadin kielen muttei akkadinkieltä.
58. pösilö29.8.2005 klo 14:41
kukahan osaisi selittää,miksi vain Tampereen kaupungiosat Atala ja Ikuri ovat sallittuja sanoja, kun Turunkin puolesta löytyy kivoja nimiä: UKURA SORRO VAALA VÄTTI AVANTI MAKSLA ja HINTSA .Miksi turkulaisia sorretaan?
59. Eki29.8.2005 klo 15:05
Huomenna ei ainakaan oululaisia enää sorreta!
60. Libero29.8.2005 klo 16:18
Pösilö: Ajattele, että joku laatija peräsi kerran RAISION jotakin kulmakuntaa! Usein toistuvat kaupunginosien nimet, kuten Atala, ovat puhdasta fakkikamaa.

Vaikka säikeen otsikossa on painokkaasti tuo "et laittaisi", niin kysyn silti, miksei PERÄKYLÄ esiinny ristikoissa arvonsa edellyttämällä taajuudella? Maamme asutusnimistössä Peräkylä on Ilmajoella, Isossakyrössä, Jurvassa, Kesälahdella, läntisen Suomen Lapissa, Laviassa, Lehtimäellä, Lemillä, Lieksassa, Mikkelin maalaiskunnassa, Oulussa, Pomarkussa, Saarijärvellä, Sulkavalla, Valkealassa ja Ylihärmässä. Peräkylässä kaikki on kohdallaan: vokaalit ja konsonantit vuorottelevat ihanteellisesti.
61. kp29.8.2005 klo 16:55
Libero Mikkelin maalaiskuntaa ei ole ollut ainakaan kahteen
vuoteen. Mikkeliin liittyi.
62. Hui_hai29.8.2005 klo 17:03
Iissäkin olisi erinomaisia kyliä: Koni, Tupakkiperä... suorastaan huutavat tulla taitavan piirtäjän ikuistamina suomalaisen kuvaristikon historiaan...
63. Eki29.8.2005 klo 17:09
Siirretään kaupunginosat omaksi säikeekseen!
64. Libero29.8.2005 klo 17:10
kp: Vähän arvelinkin niin. Kiitos tarkennuksesta!

Hui_hai: Peräkylä ei olekaan mikä tahansa tuppukylä.
65. Juhani Heino13.9.2005 klo 17:48
Tälle olisi muistaakseni parempikin säie, mutten millään nyt löytänyt.
Alkoi pänniä kun lyhyessä ajassa on monta kertaa tullut RASK, vihjeenä "Maija tai Aki". No, myönnän kyllä kuulleeni Maija Raskista.
66. Matti13.9.2005 klo 17:51
Mitä sanoja ET laittaisi ristikkoon? En ole varma, mutta tuolta karvahattupuolelta säikeestä Kolmisointu sattaisi joku sellainen löytyä.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *