KESKUSTELUT > RISTIKOT > PAHOITTELUNI

1703. pahoitteluni

tonimikael23.6.2005 klo 05:56
Asia koskee tähän mennessä julkaistujen ristikoitteni ulkoasua. On nimittäin tullut palautetta, että fontti, jota olen käyttänyt, on suttuinen. Fonttia valitessani halusin, että se olisi kivannäköinen ja jopa omaperäinen. Onnistuin siis puoliksi. ;)

Nyt olen saadusta palautteesta saanut aikaiseksi vaihtaa fontin selkeämpään. Toivottavasti se tulee miellyttämään. Mutta edelleen rohjetkaa mainita ulkoasusta, jos se ärsyttää. Olen valmis korjaamaan, kun niin hyväksi nähdään. Tietysti on niin, että ikinä ei voi miellyttää kaikkia.

Nyt juhannuksen iltiksessä olevassa alkuvuoden vaikeimmassa fontti on ikävä kyllä vielä sama vanha suttuinen. Toiveestani huolimatta sitä ei ehditty enää vaihtaa selkeämpään. Toivon että yritätte katsoa tämän läpi sormienne ja tästä huolimatta saatte selvää tekstistä ja jopa ratkontanautintoa! :)

(Tulipas vakavamielinen juttu :-P)

Ratkiriemukasta juhannusta kaikille! :))
2. kari kämäräinen23.6.2005 klo 07:07
Paikallinen panimomme mainostaa kaljaansa, että älä ota sitä vakavasti. Mutta hieno homma, jos olet päätynyt selkeämpään fonttiin. Nykyinen fonttisi on kyllä hyvän näköinen ja toimii jossakin matkailuesitteessa otsikkotekstinä.

Vapisehan, kunhan pääsen kommentoimaan uutta fonttiasi!!!

Jussit sullekin!
3. Eki23.6.2005 klo 09:30
Nyt se Alkuvuoden vaikeimman sisältävä IS on saatavissa. En ole vielä painoasua nähnyt. Palkintoja lehdessä on 1 300 euron verran pöus vielä Paksun Pelikaanin kesänumeroita.

Tonin uusi fontti on kyllä mielestäni visuaalisesti onnistunut. Se on kevyempi ja luonnollisempi, lähellä siistiä tekstausta. Eka nähdään ensi viikolla 500 euron IS-kesäristikkona.

En ollut itsekään kovin innostunut siitä ekasta fontista, mutta kun se tuntui hyvin tärkeästä Tonille, en ruvennut siitä tekemään numeroa. Näin tämä meni parhaiten, että muut saivat muutoksen aikaan. Tonissa meillä on toisaalta omapäinen mutta toisaalta palautteeseen hyvin avoimesti suhtautuva laatijatulokas. Kumpaakin ominaisuutta on hyvä olla, mutta mikä on paras suhde kulloisessakin tapauksessa?

Toimin eri laatijoiden kanssa sen mukaan, mitä heidän luonteestaan aistin. (Jos joku tuntee, etten pidä kunnolla yhteyttä, SE voi johtua myös kiireistä.)

Tonin kanssa minulla ja Sanariksella tuntuu olevan hyvin pitkälle samat lähtökohdat ja tavoitteet. Kun ne ovat olemassa, silloin kannattaa mielestäni olla liikaa jakamatta omia mieltymyksiään tai määräämättä liikaa, sillä laatijoiden on hyvä pysyä yksilöinä.

Jokaisen laatijan ristikossa on vähän eri tavalla "just just hyväksymänsä" huonoimmat sanat, mitkä laatija yleensä tietää itsekin. Ne pitää vain saada minimiin, jotta ratkoja voi ajatella: "No se oli kiva ristikko!" tai "Ratkesipa!"

Tonia oli selvästikin auttanut MMM Sanaristikot -kirjan sääntöjen ja suositusten lukeminen. Tässä lienee ensimmäinen kunnon esimerkki niiden vaikutuksesta. Ei kuitenkaan tehdä liian nopeita johtopäätöksiä Tonin eikoista ristikoista. Työhön hän alkaa varsinaisesti loppukesästä ja päätelmissä kannattaa tutkia kaikkia Tonin ristikoita helpoista huippuvisaisiin.
4. ö23.6.2005 klo 10:00
Kyl mää niistä vanhoistakin selvän sain.
5. Hui_hai23.6.2005 klo 10:59
Tonimikaelille sen verran vinkkiä tuosta fontin valinnasta, että kannattaa lukea mitä joku asiantuntija on aiheesta sanonut. Esimerkiksi seuraava kirja voisi olla suositeltava, jos haluat fonttisi olevan omaperpäinen, tunnistettava JA selkeä&luettava. Kirja on aika tyyris, joten kannattanee tyytyä lainaamaan sitä kirjastosta.

_____________________

TEKIJÄ: LOIRI, Pekka

NIMEKE: Typo : pieni käytösopas typografian laatijalle / Pekka Loiri

JULKAISUKIELI: suomi

JULKAISUTIEDOT: [Helsinki] : Inforviestintä, 2004 (Tampere : Tammer-paino)

ULKOASU: 158 s. : kuv. ; 18 cm

ISBN: 952-5123-54-5 (nid.)
6. Hannanen23.6.2005 klo 12:00
Itse suosittelisin tätä typografian perusteokseksi.

Itkonen, Markus: Typografian käsikirja
Helsinki : RPS-yhtiöt, 2004 (Jyväskylä : Gummerus)
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *