KESKUSTELUT > RISTIKOT > LIIAN AJANKOHTAINEN? LIIAN VANHA?

1641. Liian ajankohtainen? Liian vanha?

Eki26.5.2005 klo 00:15
Tuolla toisessa säikeessä pohdittiin, voiko vanhan ristikon vihje turhauttaa ratkojan, jos se ei ratkea.

Jos lehti löytyy vuosien päästä ja vihje on ollut tyyliin "tänä keväänä Suomessa" tai "sää eilen Lapissa" (no tuo meni jo uutisristikko-osastolle), harmittaako?

Pitääkö laatijan ajatella ajallaan lehden hankkivaa vai satunnaisia jälkijunalaisia?

Joskushan sattuu niin, että lehti julkaisee ristikot väärässä järjestyksessä ja jostain vihjeestä, joka on kohdistettu vaikkapa tuohon päivään.

Oman lukunsa muodostavat vanhat naamakuvat, joita on erityisesti niissä lehdissä, joissa ei kertajulkaisutapaa tunneta. Harmittavatko 70-luvun naamat, joita ei meinaa tunnistaa?
2. Timppa26.5.2005 klo 00:32
Niin, olihan PuPe:ssakin vihje "viime vuonna". Kyllähän se nyt vielä ratkesi, mutta olisi ollut paljon hankalampaa 10 vuoden päästä...

Naamoista harmittaa yhtä paljon 90-luvun ja miksei 2000-luvunkin naamat...
3. Kaitsu26.5.2005 klo 01:46
Ratkoin muutaman vanhan sanaristikon taannoin. Ne olivat Hesarin ristikoita 1930 –luvun lopulta ja niiden vihjeet tuottivat kohtuullisessa määrin vaikeuksia. Samoin vanhat henkilökuvat tuottavat vaikeuksia tunnistaa, mutta niin on myös monien suttuisten piirrosten laita.

Pitäisikö laatijan huomioida mahdolliset jälkijunalaiset? Mielestäni laadittaessa ristikkoa olisi huomioitava millaiseen julkaisuun se tulee. Sanomalehdissä on ajankohtaisuus ristikoiden sisällölle tärkein kriteeri ja vihjeiden toiminnalliseksi eliniäksi riittää päivistä muutamaan viikkoon. Aikakauslehtien ristikkovihjeille soisin jonkin verran pidemmän eliniän. Sellainen vihje, joka palautuu mieleen vuoden kuluttua riittänee. Jos taas ristikko painetaan kirjaan on huomioitava sanaston ja vihjeiden valinnassa, että kirjoja säilytetään vuosikymmeniä, joten sanastonkin olisi oltava klassista ja paremmin tietoa kuin oivallusta vaativaa.

Jos joku sitten törmää aikansa eläneisiin ristikoihin ja ryhtyy niitä ratkomaan, täytyy ratkontaan asennoitua paremminkin arkeologin kuin ristikon ratkojan asenteella. Ei ole laatijan vika jos ratkoja ei hanki tarvittavia tietoja ristikon laadinta-ajasta, eikä siten kykene sitä ratkomaan. Kyllä sen eilisen säänkin Lapissa saa halutessaan selville vuosikymmentenkin kuluttua.
4. iso S26.5.2005 klo 08:28
Jos ristikko laaditaan tietoisesti ajankohtaiseksi (ääripäänä uutisristikko) ja julkaistaan suunnitelman mukaisesti, niin se on arvo sinänsä ja sellaisen ratkominen vuosien jälkeen saakin olla vaikeaa tai mahdotonta. Monet asiat ovat kuitenkin ratkaistavissa pelkästään lehden päiväystä vilkaisemalla (NYT -> KEVÄT).

Yksittäiset ajankohtaista tietoa vaativat vihjeet eivät ihmeemmin harmita helpohkoissa ristikoissa, jos ratkaisusana on selkeä ja sen saa syntymään poikittaisten sanojen avulla. Ei se ole sen kummempaa kuin että kysytään jotain henkilöä joka ei satu kuulumaan omaan tietovarastoon, vaikka kenties onkin yleisesti varsin tunnettu.

Ristikon alkuperäinen ajankohta ja mahdollisesti tarkoitus pitää kuitenkin olla tiedossa tai harmitus voi iskeä. Esimerkkinä tästä Sanasepossa julkaistu Rosenbergin ristikko, joka oli nähtävästi laadittu Forssassa pidettyyn kokoukseen. Siinä oli parikin sellaista kohtaa mitkä olivat täydellisen käsittämättömiä jos ei arvannut tuota ristikon tarkoitusta. Toinen oli jotain tyyliin "näkyy ikkunassa" ja siihen tuli jotain mikä oli nähtävissä jos vilkaisi ulos kokouspaikan ikkunasta. Toinen saattoi olla jopa jotain tyyliin "tänään" ja siihen tuli lauantai. Aika paha tietää jos ei tiedä milloin on tänään. No, eihän viikonpäiviä niin monta ole ja niiden pituuskin rajaa mahdollisia vaihtoehtoja.

Joka tapauksessa: jos ajankohtaisuuksia sisältävä ristikko julkaistaan uudelleen tai kokousristikon tapainen ensimmäistä kertaa laajemmalle yleisölle, niin alkuperäinen aika ja tarkoitus pitää laittaa näkyviin!
5. kp26.5.2005 klo 09:30
Niinsanotut uutisristikot menettävät? merkityksensä, kun
niitä myöhemmin näkee... Vai tuleeko niistä historiallisia
ristikoita?
6. marja-liisa27.5.2005 klo 12:38
Eki, etsi joku n. 50 v. vanha ristikko ja tuo se kesäpäiville ratkottavaksi, tai joku oma ensimmäisiä laatimuksiasi. Olisi ihan jännää...
7. Eki11.6.2005 klo 12:01
Tämähän löytyy jo nyt... ja jännää on. Suorastaan kamalaa.

http://www.sanaristikot.net/ristikot/nayta_flash.p hp?file=vanhat/05/ev01&s_posti=
8. marja-liisa11.6.2005 klo 17:43
Kiitos Eki ihanasta "nuoruusristikosta". Tätä me Saimaanmainiot ihailemme seuraavassa istunnossa . Eipä ollut mikään iisi, turhaa ujoutta, kun puhut kamalasta....
9. Eki9.4.2010 klo 18:20
Tänään nettiin tullut Metsälehden krypto osoittautui heti hämmentävän ajankohtaiseksi.
10. 9.4.2010 klo 18:37
Hyvä juttu. Pitäisi näitä kryptpja täytellä useamminkin.
Ihmettelen, kuinka ihmiset jaksaa täytellä näitä ilman kryptorenkiä.
11. Eki9.4.2010 klo 18:48
Se on monien lempiajanvietettä. Kuvaristikoiden ystävä sitä ehkä kummeksuu, mutta erilaisia harrastuksia ja intohimojahan meillä ihmisllä on.
12. Matti9.4.2010 klo 20:05
Aina kun täyttää krypton kryptorengin avulla, jää syviin mietteisiin. Eikö siinä mene laatijan työ hukkaan, kun ratkoja vilkaisee kenties viidesosaa ratkaisusanoista.

Metsälehden tuoreimmassa kryptossa oli kyllä eri kirjaimia kiitettävä määrä.
13. Eki9.4.2010 klo 20:41
Kannattaa muuten selailla kuvahakemistoja silloin tällöin. Aina ei edes tajua, mitä saa kuvattua. Pori Jazzissa 2007 ollessa nähtiin kadun varrella olevalla lavalla tapahtuma. Siellä olevistä henkilöistä tunnistin Olli Rehnin ja Sirpa Pietikäisen. Erityisesti Olli Rehnistä tulikin hyviä kuvia.

Lavalla olleista nousi seuraavaksi julkisuuteen Jutta Urpilainen. Onneksi olin ottanut muutaman sopivan kuvan, joten niitä meni käyttöön SDP:n puheenjohtajaa valittaessa useampikin. Hetikohta nousi kuvissa olijoista julkisuuteen myös Antti Kaikkonen, Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa lisänimellä Kanki. Ja on ollut julkisuudessa sen jälkeenkin.

Nyt huomasin ihan sattumalta tämän Satakunnan Viikon ristikon numero 14/2010 henkilön kurkistavan yhdessä kuvassa Kaikkosen takaa. Ja se kuva onkin nyt tässä ristikossa. Todella ajankohtainen henkilö tänä kevättalvena.
14. Jaska9.4.2010 klo 22:07
Miten mainittu doping eli kryptorenki helpottaa ratkontaa?
15. RA9.4.2010 klo 22:10
Ei kai se ratkontaa helpota mitenkään. Täyttämistä kyllä.
16. Jaska9.4.2010 klo 22:31
No kerropa RA sitten ystävällisesti, miten se helpottaa täyttämistä.
17. RA9.4.2010 klo 22:40
Eikös se renki laita ne (jo keksityt) kirjaimet oikeisiin ruutuihin? Jos vaikkapa jo pääsanasta on käynyt ilmi, että 3=A, niin ei tarvitse itse etsiä jokaista kolmosta ja laittaa siihen A. Renki hulauttaa ne kerralla paikoilleen.

Ratkottava on itse, mutta renki helpottaa ristikon täyttämistä.
18. Matti9.4.2010 klo 22:41
Minun ymmärtääkseni kryptorenki kirjoittaa jokaiseen ruutuun jonka numero on 14 kirjaimen A, jos itse ensin täyttää sen ensimmäisen A:n. Jää pois se puuduttava 14-ruutujen haku ja käsitäyttö. Fundeeraamisessa se ei auta mitään, mutta jouduttaa täyttöä tavattomasti - jopa niin että itsekin välillä täytän krypton.

No, tämähän on tietysti kaikille itsestään selvää. Mutta kun Jaska kysyy, että miten se helpottaa täyttämistä, niin siten, että se tekee lähes koko täyttämisen puolestasi.

Äh, saivartelua, mutta menköön.
19. Marco Poloinen9.4.2010 klo 23:00
Näin "kuvaristikoiden ystävänä kummeksun" heitä, jotka varsinkin ilman renkiä viitsivät jukertaa kryptot täyteen. Nettikryptossa se tosin taitaa olla lähettämisen ehtona, mutta useimmissa paperiversioissa riittää kaikkien kirjainten selvittäminen.

Useimmiten menee kyllä laatijan työtä runsaasti hukkaan, kun lähes ainut mielenkiintoa ylläpitävä asia on kirjainten selvittäminen mahdollisimman vähillä sanoilla. Joskus on harvinaisempi sanavalikoima, joka kiihottaa uteliaisuutta ja täytätyttää koko ruudukon.
20. Jaska9.4.2010 klo 23:06
Luin edeltävät huolimattomasti, enkä hoksannut, että kyse on nettikryptosta. Kertoisitteko vielä, miten pitäisi menetellä, jos haluaisi täyttää nettikrypton rengin avulla. Ts. miten saan yhteyden ristikon ja rengin välille. Paljon kiitoksia.
21. Marco Poloinen9.4.2010 klo 23:14
Jaska, se renki on integroitu siihen krypton ristikkopohjaan (tällä sivustolla), joten sen saat päälle klikkaamalla kuvaketta.
22. Marco Poloinen9.4.2010 klo 23:16
... siis sehän on se sama "pohjaratkaisu", mikä muissakin ristikoissa, kryptorenkimahdollisuus vain aktivoituu kryptoa täytettäessä...
23. Jaska9.4.2010 klo 23:28
Kiiyos, MP. Alkaa valjeta. Kyse on siis Sanarisin tuotannosta, mukaanluettuna se Metsälehden krypto. Piditte kaiketi selviönä, että tiedän asian. Mutta kun en tiennyt. Jos jatkossa kyselen tyhmiä, koettakaa ymmärtää.
24. 10.4.2010 klo 13:49
Huh huh! Pelästyin jo, että Jaska on sairastunut dementiaan. :)
25. Kravattimies11.4.2010 klo 06:28
Kryptorenki on hyvä apu nettikryptoa ratkovalle kiireelliselle ihmiselle, mutta pidemmän päälle ainainen kiire aiheuttaa stressiä. Lomilla ollessa ainakin kannattaa antaa kiirelle piut paut ja ostaa lehti.

Krypto Pelikaani -lehdellä on paljon hyviä puolia verrattuna nettikryptoihin. Puolen vuoden välein tulee tavallista paksumpi lehti: kesäkuussa ja joulukuussa. Lehteen tutustuneet antavat sille arvoa, koska siinä on niin monipuolisesti kaikenlaista; en rupea selittämään tässä kaikkea mitä siinä on, mutta yksi hyvä juttu on, että voi valita haluaako apua tai ratkaista ilman apua.

Lehden ratkojalla ei yleensä ole kiirettä. Niinpä on runsaasti aikaa hakea niitä numeroita. Sanat tulevat verkkaiseen tahtiin ja ilahduttavat monipuolisella kirjainvalikoimallaan. Pienikin ilo auttaa vanhaa ratkojaa. Voi olla jokin muukin syy, että tarttuu lehteen. Yöunikin saattaa olla vain muutaman tunnin mittainen. Iloisella mielellä saa unenpäästä kiinni.
26. jpq11.4.2010 klo 09:59
Sanoisin ilmestymisajankohta on se mikä minusta pitää huomioida.
ps. en minäkään tykkää koneella ratkoa sitä mitä molempia tapoja olen
kokeillut.
27. jpq11.4.2010 klo 10:01
ja ymmärrän heitäkin jokta vieläkin laatii käsin (osin itsek›kin). ja
kryptoista pitämisesta ilman renkiä sanoisin ihmisten musiikkimakukin
jo aika laaja. Onneksi on vaihtoehtoja.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *