KESKUSTELUT > RISTIKOT > VISAISEN VIHJEEN HYVYYS

1598. Visaisen vihjeen hyvyys

Eki12.5.2005 klo 13:26
Lähettäjä: kp 12.5.2005 klo 09:47

Te voitte päästää mikkeliläiset piinasta, ettei heille
tulisi "kovista" I=I.

Teillä on mahdollisuus kääntää mun pää,
jos liian kieltävää vastausta nään...
Tähän teillä on vastausaikaa tämä viikonloppu,
muuten tulee laatimiseen turha hoppu...



Tämä ei ole ilkuntaa tms. Pelastan vain yhden kysymyksen, joka on joutunut otsikollisesti outoon paikkaan. Kysehän on savolaisittain merkittävästä pelastusoperaatiosta. Olen nimittäin itse sitä mieltä, että yksikään "keskitasoisen" ristikon ratkoja ei tiedä, miksi sanaksi tulee MAAILMANKAUSI. Vihjeen idea siis: englanniksi I lausutaan ai, silloin I=I on aioni ja senhän kaikki ristikkoharrastajat tietä(ne)vät maailmankaudeksi.

Olisiko mahdollista ohjata kp:n pääkuvavihjettä oikeaan suuntaan. Jos ekalla I:llä olisi Englannin/USA:n värit, että kieli paljastuisi? Ei sekään mielestäni riittävästi auta.

Visaisten vihjeiden luonteesta voitaisiin muutenkin keskustella? On helppo haukkua niitä, mutta paljon vaikeampi tehdä parempia. On turha väittää, että koviksen vihjeeksi kelpaisi "mita tahansa vaikea tai mahdoton vihje".
2. Öönä12.5.2005 klo 13:44
En usko, että kp saa ristikkoon sovitettua niin pitkän sanan kuin MAAILMANKAUSI...

Hän tarkoittaa, että I=I -> AIONI
...
3. iso S12.5.2005 klo 14:45
Ulkomaankielen sotkeminen ristikkoon on aina sellainen juttu että sitä pitää huolellisesti harkita. Sillä pitää saavuttaa jotain erityistä. Tässä tapauksessa saavutetaan useimmissa ratkojista luultavasti ärsyyntymistä.

Toinen kyseenalainen juttu on se että kaksi samanlaista symbolia (i-kirjaimet) saatetaan eriarvoiseen asemaan. Toinen ajatellaan lausuttavaksi englanniksi, toinen suomeksi. Tähän lippuväritys tai vastaava jippo olisi ilman muuta hyvä parannus.

Jos mennään tuollaiseen kieroiluun, niin ratkaisusanaksi pitäisi tulla AIONI eikä MAAILMANKAUSI. Jälkimmäisessä tapauksessa vihjeen ratkaiseminen sisältäisi kaksi askelta, mikä pitäisi osoittaa vaikka sitaattimerkein. Silti tulos olisi aivan liian kaukaa haettu, mikä voi tietysti olla mikkeliläisille oikein.
4. Ville12.5.2005 klo 16:47
Aioni? Never heard... eipä tosin maailmankausi-sanakaan paljon päivittäisessä käytössä kulune.

Itselleni ei vihjeestä I=I millään tulisi mieleen 5-kirjaimista ratkaisusanaa. Vihjeen "puolikielisyys" on ylikieroa, kun vielä haettu sanakin on niin outo ettei yhteyttä ehkä tajuaisi vaikka sana ratkeaisi muuten. Selvästi I=I > IONI, mutta jos AIONI halutaan saada esille, A pitäisi jotenkin "antaa" - jolloin vihjeestä tulee helposti aika kömpelö.
5. Esko Kalervo12.5.2005 klo 18:41
Eli vastaavasti:
V-V > IISI Ok mutta
V-V > HELPPO olisi kaukaa haettu ja ylikiero.
6. Eki12.5.2005 klo 18:45
Kyllä tuossa tapauksessa raja menee just tuolla välillä.

Toki laatijalle tulee ylilyöntejä, mutta toivottavasti ne ehditään poistaa ennen lehteen pääsyä.

Siitä vihjeestä l-l (AATU) keskusteltiin pitkään, mutta päätin sen jättä, kun laatu-sanan merkitys löytyi kansienkin välistä (alun perin löytyi korvieni välistä).
7. Jukkis12.5.2005 klo 19:35
Tossa l-l -vihjeessähän on erityisvikana vielä se, että iso osa ratkojista luuli noita l-kirjaimia (siis pikku l-kirjaimia, siis pikku äl-kirjaimia, siis pikku ÄLLIÄ) isoiksi I-kirjaimiksi (eikun siis II-kirjaimiksi, eikun siis ii-kirjaimiksi, paitsi että isoiksi sellaisiksi) jolloin taisi olla tyystin mahdotonta ymmärtää mistä oli kysymys.
8. Eki12.5.2005 klo 20:01
Ihan hyvä pointti, mutta vasta-argumenttina: kirjaimet olivat tässä ristikossa runsaasti käytetystä fontista ja visaisessa sentään tuon verran joskus hämätään, ettei tiedä, onko iso i vai pieni l. Tässä se tuntui menevän överiksi, yleisesti ottaen sen voisi hyväksyä.
9. Matti12.5.2005 klo 20:35
Mielestäni visaisessa pitää hyväksyä se, että ratkoja joutuu miettimään, onko iso I vai pieni l. Ei mennyt överiksi.
10. Juha N12.5.2005 klo 20:48
Kuten muualla jo totesin, ei ollut haittaa vaikka noita pieniä ÄLLIÄ luulikin isoiksi i-kirjaimiksi.

Iso i = roomalainen ykkönen = ensimmäinen = priima laatu.

LAATU miinus ensimmäinen on AATU.
11. tonimikael12.5.2005 klo 21:14
V-V -> HELPPO ei mielestäni todellakaan ole YLIkiero. Kiero muttei YLI-. Painii aivan eri sarjassa kuin tuo I=I -> MAAILMANKAUSI, joka on oikeasti YLIkiero. Sanasta HELPPO kun aika nopeasti tulee mieleen IISI. Ja V-V -> IISI on jo hieman harjaantuneelle aika helppo juttu. Siksi V-V -> HELPPO ei missään nimessä ole YLIkiero. Toistan itseäni itseäni itseäni itseäni.

Ja jos puhutaan tosi visaisista eli kolmetähtisistä/-palloisista, niin nousen kyllä hieman Iso S:ää vastaan. Sillä tavalla, että "hipsut" pois. Ja huutomerkit! Ja kysymys-? Ei kaikkia, mutta suurin osa. Turhaa helpotusta ja langannäyttämistä. Antaa ratkojan etsiä! Mitä kauemmin pihalla ja harhassa, sitä suurempi ilo oivalluksen. Tietysti kohtuus kaikessa, ettei tule YLIlyöntejä ja aivan mahdottomuuksia.

Esim. "RALLIKUSKI ARI" -> KRAPULA on aivan liian helppo. Ja tylsä. Siis tosivisaisessa. Visaisten ystävä, kun on jo niihin tottunut, että se olisi melkein sama, kun ristikossa olisi vihje ATIK ja vastaus olisi ISMAIL. Enkä minä usko, että kukaan (tosi)visaisten (tosi)ystävä haluaa tuollaisia läpikirjoitusjuttuja, kun niitähän on helpot lehdet jo täynnä.

Että tällaista purin. :)
12. Jukkis12.5.2005 klo 21:17
No olen Matin kanssa eri mieltä. Minusta pitäis vihjeiden olla sillä tavalla selviä ettei tarvi ihmetellä, mitä jossain epäselvässä tekstintihrussa lukee tai mitä joku pieni kuvantuhru esittää (paitsi jos se kuva tosiaan esittää tuhrua). Kyllä se visaisuus pitää tulla vihjeen sisällöstä eikä epäselvästä esittämisestä.
13. Jukkis12.5.2005 klo 21:20
"RALLIKUSKI ARI" -> KRAPULA?

Tämäkö liian helppo? En kerrassaan tajua mikä tuossa on ideana. Vai onko Juha Kankkusen lisäksi myös Ari Kankkunen?
14. Eki12.5.2005 klo 21:21
Rallikuski Arista Krapula on toni mielenkiintoinen ;-)
15. iso S12.5.2005 klo 21:38
tonimikael, nousen itsekin osittain itseäni vastaan silloin kun puhutaan todella visaiseksi tarkoitetuista, mistä tässä toistaiseksi laatimattomassa mikkelinkiusauksessa ei ole kysymys. V-V -> IISI on sellaisiin liian kulunut ja on jotenkin ymmärrettävissä jos siihen lisätään harhauttava lisäaskel.

Silti sieluni tökkii sitä vastaan. Ymmärrän jos visaisessa ei näytetä putoavaa kirjainta, ei edes sellaisessa tapauksessa missä kirjaimen pudottanut vihje sellaisenaan on järjellinen sana, mistä ensikatsomalla näyttäisi muodostuvan suoralla tulkinnalla oikea ratkaisusana.

Mutta, jos sallitaan yksi merkitsemätön lisäaskel, niin miksei samantien useita? Silloin voisi olla vaikkapa V-V -> LAMAS. Tätä saisitte pähkiä tosi pitkään, joten selitän. Luonnollinen arvaus on IISI. Jos ajatellaan että sen edestä on tipahtanut R, saadaan RIISI. RISELLA on riisimerkki, siitä R:n pudottamalla jää ISELLA. Isellasta päästään säveltäjän FERNANDO Isella, ja Fernandosta näyttelijään Fernando LAMAS. Loogista, rakas Watson! ja ihanan visaista.

Näitä vaan ristikko täyteen niin itse pohjaan laatimalla voi väittää minkä tahansa ratkaisun olevan oikein, kunhan käytetyt ratkaisusanat ovat sääntöjen mukaisia.
16. tonimikael12.5.2005 klo 22:00
Nono eipäs naljailla kun vanhalla tuli ajatusvirhe. Eikä pelkkä ajatus-.

Tai naljailkaa vaan. Niin musta kasvaa aina vaan vahvempi yksilö! ;-P

Hih.
17. tonimikael12.5.2005 klo 22:05
Iso S.
Sinähän kuulostat (tai näytät) kyyniseltä kuin aviomies. ;-)
18. Virnuileva vilttihattu12.5.2005 klo 22:20
"RALLIKUSKI ARI" -> KRAPULA?
Tällainen sopii hyvin kolmen pallon ristikkoon.

tonimikael oletko oikeasti ristikonlaatija?
19. matts13.5.2005 klo 07:57
I=I logiikkaan vielä.
Miksi AIONI, miksei AIONAI, mikä logiikka siinä on että vain toinen I lausutaan enkuksi.
20. iso S13.5.2005 klo 08:29
Niin, onhan AIONAI (myös muodossa i-on-i) "tunnettu" intiaaniheimo ja siksi täydellisen kelvollinen ristikkosana:

TREATY OF COUNCIL SPRINGS (ROBINSON COUNTY), TEXAS WITH THE COMANCHE, AIONAI,
ANADARKO, CADDO, LEPAN, LONGWHA, KEEHY, TAHWACARRO, WICHITA, AND WACO ...
www.comanchelodge.com/springs.htm

tonimikael: aivomiehiä emme ole, oiva-miehiä meistä ei tule, olkaamme siis aviomiehiä, vaikka se tekisikin meidät kyyn-isiksi.
21. kp13.5.2005 klo 10:13
Tarkistus kysymys.
Tarkoittaako tämä, etten tee ristikkoa, vai
teenkö?
22. Eki13.5.2005 klo 10:16
Odotetaan ensimmäistä puoltoääntä vihjeelle I=I ja sen ratkaisulle MAAILMANKAUSI.
23. JTak13.5.2005 klo 10:19
Liittyykö tuo AIONI Mikkeliin jotenkin erityisesti, vai minkä pirun takia sellaista älynväl(ä)ystä pitää paikallislehden ristikkoon tunkea?
24. Ville13.5.2005 klo 11:10
Kuten tonimikael kommentoi, V-V > IISI varmaan on jonkin verran ratkoneelle aika selvä, V-V > HELPPO monipolvisuuttaan hankalampi mutta vielä ok.

Mielenkiintoista silti on, että vihjeessä V-V eka V on luettava room. numerona, mutta vastaavasta sanasta ei pudotetakaan 5. kirjainta (siis I:tä) vaan V-kirjain - toinen V siis luetaan eri tavoin. Jossain suhteessa I-I > AATU on sikäli selkeämpikin, että molemmat I:t luetaan samalla logiikalla, 1.-laaduksi ja 1. kirjaimeksi.

Säikeen alkuna olleessa vihjeessä I=I piti alkujaan eka I ääntää englanniksi mutta toinen I suomeksi (ja saatu sana vielä muuttaa suom. vastineekseen). Tätä pidettiin liian konstikkaana, ja ehkäpä syystä. Samaa logiikkaa hieman liioitellen syntyi nimittäin tällaisia:

NONO! > LEINO,

joka on ihan selvä kun vihjeen vain huomaa lukea nou-no, kääntää nou:n suomeksi ja muistelee tunnettuja Einoja... :-)
25. Eki13.5.2005 klo 11:16
Onkos nyt selvää, että ykköstarkoitukseni vihjeessä oli "ällä miinus ällä"?

V-V voisi olla myös siis VIIS.

NONO! on minusta aika hauska vihje, siinä on monta plussaa aioniin verrattuna. Siinä ei mm. LAUSUTA englantia vaan käännetään tuttu sana.
26. kp13.5.2005 klo 11:32
Ihan sama periaate on NONO kuin I=I

NO=(lausutaan nou) (suom. ei) =eino = leino
I (lausutaan ai) = (on) +! = aioni = maailmankausi
27. Eki13.5.2005 klo 11:42
Monta eroa, mm.

NO = NO
I = AI
Toinen pitää myös lausua


Eino Leino tunnettu, aioni/maailmankaúsi ei.


NONO!:ssa on huutomerkki.


Yleisimmät reaktiot:

"LEINO, ahaa tuo NO tarkoittaa ei!"

"MAAILMANKAUSI, mitä helvettiä?"


kp, kun puhut täällä vierailevista ihmisistä ratkonnan ammattilaisina, miksi et usko heitä?

Vaikeat vihjeet ovat pienestä kii.
28. kp13.5.2005 klo 12:20
Eki
Onhan se totta, että Eino Leino on tunnettu...
Mutta "MAAILMANKAUSI, mitä helvettiä?" oletko
ajatellut, että jos joku maailmankausi oli hypätty
yli ei sinua olisi... Niin pienestä elämä on kii
29. Eki13.5.2005 klo 12:25
Yhtä huono selitys kuin Tata Vegan perustelu sillä, että musiikkihan on oikein hyvää.

Siis savolaista huumoria ilmeisesti...........

Kp, kannattaisi uskoa.
30. kp13.5.2005 klo 12:38
Eki
Otetaanpa ihan yksinkertaisesti...
Ajattele elämänkulkua takaperin...
Jos isoäitisi ei olisi mennyt isoisäsi
kanssa naimisiin, eikä äitisi olisi tavannut
isääsi, ei sinua olisi. Kun mennään
tarpeeksi tässä ketjussa takaisin ja
oletaan, että joku maailmankausi
hypätään yli, niin ehkei tilanne olisi ollutkaan
niin, että isäsi olisi tavannut äitiäsi...
sinun tilallasi olisi joku muu.
31. Eki13.5.2005 klo 12:41
Nuo savolaiset.

Ilman sanaa aioni maailma ja maailmankaudet olisivat silti olemassa. "Helvetti" tulee I=I:lle, ei maailmankausi-SANALLE.

Entä jos helvettiä ei olisikaan... Mihin joutuisimme... Kun viimeinen ristikko on tehty...
32. matts13.5.2005 klo 12:43
Vaan niin ei käynyt - eki on.
Samanlaista spekulointia kuin se että universumi on juuri tällainen tietystä syystä.
Universumi on tällainen sattumalta mutta se on silti totta 100 %:sti
33. matts (se oli siis)13.5.2005 klo 12:44
kp:lle
34. kp13.5.2005 klo 12:47
Entä jos helvettiä ei olisikaan... Mihin joutuisimme... Kun viimeinen ristikko on tehty...
Siinäpä mielenkiintoinen ajatus
35. Ville13.5.2005 klo 12:49
Minulta näemmä puuttui ÄLLIä tajuta Ekin ykköstarkoitusta vihjeessä l-l. Niinpä luin sen huolimattomasti I-I ja seurasin Juha N:n logiikkaa. Siis 2.-tarkoitusta, joka perustui 1.-tulkintaan???

Mutta koska 1.-tulkintaan perustuva 2.-ratkaisukin tällä kertaa toimi, lienee asiasta V-V < VEISATTAVA.

kp, NONO! -jutun heitin kyllä enempi varoittavaksi esimerkiksi ja piti kirjoittamani 'syntyiSI tällaisia'. Vielä toinen esimerkki "vihjeestä" joka menee jo selvästi koululaishuumorin puolelle (Kevätpörriäisen aika, huom.): "Large! No - well..." on sitten tietysti EINO. Typerryttävän hauskaa....

NONO!- ja I=I -vihjeiden välillä minusta silti on ne erot, jotka Eki mainitsi.

kp, ei kai kukaan täällä keskustelevista varsinaisesti odota sinun kysyvän lupaa ammattisi harjoittamiseen eli ristikkoihin laittamiisi ratkaisuihin. Ristikkoista kevättä vain. :-)
36. Ville13.5.2005 klo 14:06
Seurannee seuraavasta lisähuomioinnista syvällisissä laatija- ja ratkojarivistöissä pikkuällistystä samoin kuin laajaperäistä ihastusta veellisenä ja -ttömänä.

Onhanhan nimittäin l myös tilavuusmitan lyhenne, joten voidaan johdatella

l-l > ITRA.

Ollenee vihjekin joskus käytetty ja sanakin vastakin (vihtakin) hyvinkin sopiva viimeisen ristikon viimeiseksi sanaksi.

Nim.m. Ent. must.part. mies.
37. Eki13.5.2005 klo 14:08
Ville, mainitsin tuon vaihtoehdon aiemmin toisessa säikeessä, se oli mielessä vihjettä tehdessä ja sitä on oikeasti käytetty ristikoissa!
38. Ville13.5.2005 klo 14:34
Eki, muistin kyllä vihjeen itsekin useamman kerran nähneeni (vaikka jostain syystä en juuri viime vuosina...). En vain ollut mainintaasi tässä yhteydessä nähnyt, kun tämä aihe siirtyi tähän minulle tuntemattomasta toisesta säikeestä.
39. kp14.5.2005 klo 11:22
Ei yhtään puoltoääntä?...
Eikö tuo I=I vihje olisi omiaan täällä Savossa, kun muut
kuin savolaiset olevat sitä mieltä, että ovat ne
savolaiset "kieroa" väkeä. Eihän niiden puheesta ota
mitään tolkkua mitä ne meinaavat...
40. Eki14.5.2005 klo 11:28
Kyllä tämäkin saitti on savolaisillekin auki. Olisivat voineet avata suunsa, jos tuo vihje olisi kuin heille tehty.

Savolaiset - tai ainakin osa heistä - taitavat olla myös aika itsepäistä sakkia.

No ei... kuten aiemmin sanoin, savolaiset ovat ottaneet jo minuun yhteyttä ja alkaneet puolustautua, kun täällä heille heitetään milloin mitäkin manttelia, kuten esitellään savolaishuumoria.
41. kp14.5.2005 klo 11:38
Kaikkihan on noin periaatteessa pitänyt paikkaansa.
Äiti tuli aikoinaan Karjalasta rajan takaa (evakkoja)...
Tästä supisavolaisuus/karjalaisuus... En minä ole alkanut
moittimaan savolaisia, enkä muitakaan...
Tiedättekö, miksi kun evakot lähtivät karjalasta, sieltä
hävisivät myös käet?
He panivat käet taskuun.
42. Eki14.5.2005 klo 11:45
Tarkoitin vain, että nimeämällä eräät juttusi savolaishuumoriksi olet tuntunut loukkaavan osaa savolaisista, tahattomasti varmastikin.
43. kp14.5.2005 klo 11:53
Jos näin on, se on ollut ajattelematonta ja
tahatonta toimintaa... Anteeksi savolaiset ja muut.
Olen todella pahoillani...
44. Antti Viitamäki14.5.2005 klo 14:40
Kaiken kaikkiaan en ole ihan varma ymmärränkö lähtökohtaisesti koko tätä keskustelua tuosta I=I -vihjeestä.

En ymmärrä, miksi ihmeessä niinkin hyvälle ja selkeälle sanalle kuin "maailmankausi" pitää VÄLTTÄMÄTTÄ antaa tuollainen vihje? Jos sinulla, KP, on oikein pääkuvan verran tilaa "maailmankauden" vihjeelle, niin mikset keksi jotain todella loistokasta? Miksi tyytyä tuollaiseen epävarmaan ja epäselvään?
45. KP14.5.2005 klo 14:50
Kyllähän ristikkoon voi ihan hyvin kirjoittaa
AIONI tai jättää kokonaan pois... Eihän tuon I=I käyttäminen
tai käyttämättömyys maailmaa kaada. Sellaista olen
ajatellut, että pääkuvasta lähtee sana maailmankausi ja
se on avonainen...ei siis yhtään piilokirjainta...
46. Eki14.5.2005 klo 14:52
Ei mene perille :(
47. kp14.5.2005 klo 14:55
Eki
Tarkoitatko, että ratkaisijat eivät vieläkään ymmärrä?
48. Eki14.5.2005 klo 15:04
Ei kun että kp ei ymmärrä. Toivottavasti ratkojat eivät koskaan joudu edes yrittämään ymmärtää. Olihan tuossa jo vähän periksiantoa ilmassa, mutta aika pitkään on asiaa tahkottu ja suoraan sanoa joutavasta asiasta.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *