KESKUSTELUT > RISTIKOT > PITKÄT RATKAISULAUSEET

1499. Pitkät ratkaisulauseet

Kaneli2.4.2005 klo 13:05
Nämä ovat näitä henkilökohtaisia mieltymyksiä, mutta minulle on todella tärkeää, että ristikossa on pääkuva, josta lähtee useita monisanaisia ratkaisulauseita. Mitä enemmän ja pidempisanaisia lauseita, sen parempi.

Tämä intohimo menee joskus niin pitkälle, että hylkään Auliksen hesariristikon, jos sattuu olemaan tällainen "lauseeton" viikko, enkä edes ala ratkaista sitä. Menee vaan mielenkiinto. Varsinkin hra Lehdon kohdalla tuntuu usein, että lauseiden ratkeaminen riittääkin, joku nurkka saa vaikka jäädä tyhjäksi (en juuri koskaan jaksa lähettää kilpailuvastauksia).

Pekka Joutsi on aina ollut yksi mielilaatijoitani, mutta pääkuvasta lähtee usein vain yksi tai kaksi sanaa... miten ikävää ;-) Onneksi hänen ristikkonsa muuten tuottavat iloisia elämyksiä, niin tässä uusimmassakin Sanasepossa!

Onko täällä ketään muuta, jolla on tällainen naurettava "lauseenhimo"?
(Ja tiedoksi laatijoille: veeeenyyttäkääää niitä vielä enemmän, kiitos!)
2. V-R2.4.2005 klo 16:01
Tässä Auliksen ihailija.
Päästä hesarin ristikonlaatijaksi on todellinen lottovoitto.
Varsinkin tapahtui-ristikot ovat kuukauden suola.
Myös ne loppusointuiset ovat mukavia.
Muuten - perjantairistikossa oli uusia sanoja: pove ja äänel.
Onkohan jälkimmäinen se yhdeksäs ällään päättyvä sana?

On mukavaa, että joku osaa laittaa läskiksi laadintaetiketit.
3. ile2.4.2005 klo 16:36
Pove kuulostaa oudolta, mutta äänel löytyy Nykäsestä, tosin sielläkin sana on varustettu lisämaininnalla vanhentunut.

Ratkaisulauseista sen verran, että usein helppoon ristikkoon törmätessäni ratkon pelkän ratkaisulauseen, ilman kynää tosin, jotta en pilaa mahdollisen roskisdyykkarin ristikkonautintoa.

suurin vihje kautta lyhin ratkaisulause kautta sana: Punaisessa pelikaanissa oli vuosia sitten ristikko, jonka vasemmassa yläkulmassa oli vihjekuvana pissaava patsas, kooltaan suurin piirtein neljäsosan ristikosta. Ratkaisuksi tuli POJU.

Pienin vihje kautta pisin ratkaisulause: Omassa laatimuksessani oli aikoinaan vasemman yläkulman vihjeenä tyhjä ruutu. Ratkaisulauseeksi muodostui 'OLISIN LAITTANUT TÄHÄN KUVAN ORANGISTA MUTTA KORKEASAARESSA EI OLLUT ORANKIA ENKÄ VIITSINYT LÄHTEÄ BORNEOON KARVAISTA SERKKUANI KUVAAMAAN KUN EN OLE VIELÄ EDES TURUSSA KÄYNYT'.


Pidempää ratkaisulausetta en muista nähneeni.

Mainitaan vielä, että niinkin vaikeassa sarjassa kuin Iltiksen Koviksessa on kerran ollut niin ilmiselvä päävihjeen kuva, että siitä lähtevät kaksi ratkaisusanaa olivat heti selvää pässinlihaa. Piti vain päätellä niiden järjestys toisiinsa nähden. Päävihjettä lukuun ottamatta ristikko oli kuitenkin ihan kovisluokkaa.
4. IiKoo2.4.2005 klo 16:38
Voi olla ihan yhtä lailla virhekin. Vaikka Auliksen ristikot ovat minustakin usein varsin mainioita, on Auliksella mielestäni keskimääräistä useammin virheitä risitkoissaan.
5. Lettu2.4.2005 klo 17:05
Aulis Lehtoa:

tyhjää puistonpenkkiä esittävä kuva:
NÄKYMÄTÖN#MIES#LEPUUTTAA#JALKOJAAN##

(lähde: HS 11.2.1985 - Utamina sepposeurassa)
(kirj. Ilkka Malmberg)
6. iso S2.4.2005 klo 20:09
Pisin ratkaisusana "puutteellisimmalla" vihjeellä: Auliksella L:n muotoinen pääkuva-alue, missä oli 3/4 mustasta ympyrästä. Ratkaisu: SEITSEMÄNKYMMENTÄVIISIPROSENTTINEN.

Perjantain päästöä vasta aloittelin. Harvakseltaan havaittu (muutkin kuin Aulis) äänel tuli jo, mutta poveen en ole vielä törmännyt. Palannen asiaan jahka ja jos pääsen sinne asti.
7. iso S2.4.2005 klo 21:25
En saanut povea näkyviin. Luulen arvaavani paikan. Onko lääkkeen lähellä? Oletko tarkistanut että saamasi lääke on olemassa? Mieti vaihtoehtoisia keittoja.
8. Kaneli3.4.2005 klo 02:55
Mahtavaa Ile, tuo alkaa jo hipoa täydellisyyttä!

Tuli muuten kumma flashback- tai deja vu- olo (sori, koneessani ei ole aksenttimahdollisuutta kirjaimien päälle): ettenköhän minä vaan ole yrittänyt moista joskus ratkoa? Jotain ihmeen tuttua tuossa ideassa oli. Täytyy siitä siinä tapauksessa olla jo useampi vuosi...

Minä vuonna ja missä lehdessä se on julkaistu?
9. iso S3.4.2005 klo 11:57
ilen vastausta odotellessa nostan peesaajan häntää. Tuo ristikko julkaistiin jossakin Kolmen Kysymysmerkin ristikkolehdessä, erittäin luultavasti Suuressa Ristikko Kilvassa, mikä on valitettavasti tukehtunut, koska visaisten ystävien joukko on äänekkyydestään huolimatta heikosti sikiävä. Ajaksi veikkaan vuoden 1999 syksyä.

Kuten arvata saattaa, tuollaista lausetta ei pysty aukeamankaan ristikkoon sijoittamaan vääntämättä sitä monelle mutkalle ja niin että osa siitä kulkee takaperin, siis oikealta vasemmalle ja/tai alhaalta ylös. Siksi tein tuon ilen ihmevirkkeen innoittamana marraskuussa 1999 oman lyhyemmän versioni: AMMATILTANI OLEN SAIPPUAKAUPPIAS JA NIMENI ON OTTO NENONEN. Tämän asettelin niin että ammatti ja nimi (jotka ovat palindromeja) kulkivat takaperin ja siitä huolimatta ristikkoon ei tullut epäsanoja.

Heti perään tein "lyömättömän maailmanennätyksen" eli äärettömän pitkän ratkaisulauseen. Se kiersi täyden ympyrän ja jatkui siitä mihin loppui: OLIPA KERRAN DEMENTOITUNUT SATUSETÄ. HÄN HAASTELI NÄIN:"
10. Eki3.4.2005 klo 12:00
Mitenkäs ne Jukka Jarvan ristikot, joissa lauseet jatkuvat muutaman rivin välein? Siellä on ollut aika huikeita kudelmia.
11. iso S3.4.2005 klo 12:23
En muista moisia tavanneeni, mutta ymmärrän yskän. Läheltä liippaa ajatus että puhdasoppiset ja ahdasmieliset ristikkosäännöt ovat siinä koetuksella, koska lauseet eivät taitu ja jatku oikealla tavalla. Oletettavasti kyseessä on kuitenkin harkitusti ja taiten tehty sääntöjen venyttäminen, mikä on mainio asia silloin kun sillä saavutetaan jotain ratkojan kannalta hykerryttävää.
12. Eki3.4.2005 klo 12:46
Jarva teki aiemmin Semicille (nyk. Sanoma Magazines) ja nykysiin OT-ristikoille.
13. Kravattimies4.4.2005 klo 01:56
No, tämä ei riko pituusennätyksiä, mutta tuli mieleen iso S:n palindromisanoista.

ISO RIKAS SIKA SÖKÖSAKISSA KIROSI

Muistaakseni toinenkin palindromilause oli eri ristikossa, mutta en nyt löytänyt sitä.

Ristikossa sama piirros oli sekä vasemmassa yläkulmassa että oikeassa alakulmassa. Laatinut JK-04.

Ilmestyi 23.9.2004 melbournelaisessa Suomi-lehdessä.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *