1292. Aasia

HooTee31.12.2004 klo 00:14
Ehkä elämämme..lähihistoriamme kauheimman tapahtuman..Aasian määnjäristyksen ja vesimassojen syöksyn keskelle turistikeskuksia..siitä johtuvan suurten Ihmishenkien menetyksen johdosta ...otan osaa...joukossa on ehkä tuttujamme ..ystäviämme...kaikkien omaisille toivon kestämistä..voimaa jaksaa elämässä eteenpäin...
2. jupejus31.12.2004 klo 00:22
Maailmassa tapahtuu meille käsittämättömiä asioita ja niiden seuraukset voivat olla hyvin ikäviä.
Aasian-maiden tapahtumat ovat meillä kaikilla mielessä, ja toivon myös voimia ja kestävyyttä monille uhrien omaisille ja monille läheisten ihmisten, ystävien menettäneille.
3. matts31.12.2004 klo 08:23
Varmaan tapahtuu käsittämättömiäkin asioita mutta mannerlaattojen liikkeistä johtuvat maanjäristykset ovat kyllä erittäin käsitettäviä. Maapallo kun nyt vaan jatkaa elämäänsä eikä ihminen näin perusasioihin oikein voi vaikuttaa.
Mitenkähän tällaiseen murhenäytelmään olisi reagoitu, jos se olisi rajoittunut esim. vain Indonesiaan tai vaikkapa mustan afrikan rannikolle eikä turisteja (=länsimaalaisia) olisi ollut osallisena. Onko joku nähnyt uutisraportteja Indonesiasta?
Murheellisiahan nämä tämän vuoden viimeisetkin päivät ovat olleet.
Koetetaan silti jatkaa uuden vuoden puolelle - Parempaa Uutta Vuotta
t:matts
4. iso S31.12.2004 klo 08:54
Niinpä, oma napa on yleensä jokaiselle lähin ja sen mukaisesti järkytys pienenee kun liikutaan asteikolla perhe - suku - tuttavat - suomalaiset - eurooppalaiset - kaukomaalaiset. Tässä ei mielestäni ole mitään pahaa. Kenen mieli kestäisi sellaista että surisi samalla tavalla lähiomaisen ja jonkun indonesialaisen tuntemattoman ihmisen kuolemaa? Maailmassa kuolee luultavasti keskimäärin 200000-300000 ihmistä päivässä, suuri osa näistä inhimillisesti katsoen liian varhain. On siinä suremista.

Hirvittävän suurella määrällä suomalaisia on kosketuspintaa tähän katastrofiin. Monien tuntemat ihmiset olivat alueella tsunamin iskiessä, vielä useammat ovat käyneet siellä lähivuosina. Näin olisi voinut käydä yhtä hyvin silloinkin. Panee epäilemättä miettimään. Sääliä ja sympatiaa kaikille näille asianosaisille, myös niille indonesialaisille.

Itselläni ei ole sikäli suurempia henkilökohtaisia väristyksiä tästä asiasta, että tietääkseni ketään läheistä tuttua ei ollut siellä. Veljenpoika oli muutama kuukausi sitten. Itse olin pari vuotta sitten Seychelleillä, missä on tiettävästi vain muutama uhri ja sen verran tulvavahinkoja että pieni maa on joutunut pyytämään katastrofiapua.

Kuten sanottu, oma napa on lähinnä. Toki olen seurannut uutisia eivätkä ne hyvältä tunnu, mutta jos itken, niin itken muuten vaan, eli sitä että toinen koiramme kuoli kaksi viikkoa sitten leikkauksen jälkeen tajuihinsa tulematta oltuaan uskollinen ystävä 10 vuoden ajan.
5. Pena31.12.2004 klo 11:41
Kyllähän se hiljaiseksi vetää, varsinkin uutiskuvia ja netistä löytyviä videonpätkiä katsellessa. Teinpä uudenvuodenlupauksenkin: lupasin laittaa toisenkin kympin heti uuden vuoden ensimmäisinä päivinä sinne keräyslippaaseen. Ja toivon että raha menee oikeasti sinne minne on tarkoituskin! Olen kyllä aika epäilevä noiden keräysten suhteen. Katastrofien yhteydessä esiintyy heti myös ryöstelyjä yms. Ja kun rahaa jossain liikkuu, aina löytyy myös huijareita. Suututtavaa ja säälittävää.

Kadonneiden listalta pistää silmään useita samoja sukunimiä. Eli kokonaisia perheitä on ilmeisesti menehtynyt. Osanottoni.

Lopuksi surkuhupaisa ja säälittävä sanaseppoiluyritys, jolle saa myös suuttua jos siltä tuntuu:

Rannalla Khao Lakin,
katkesi moni kaolakin.
6. jupejus31.12.2004 klo 11:52
Varmasti on maailmassa "käsitettäviäkin" asioita, ainakin joissain vaatimattomissa tiedomme puitteissa, mutta yhtä lailla on myös käsittämttömyyden piirissä.

Jos tiedämmekin, että mannerlaatat liikkuvat ja niiden seuraukset, jos tunnetaan, tai niitä osataan arvailla, niin melko käsittömältä tuntuu, että me ihmiset, jotka luulemme jo miltei hallitsevan maailman toimintoja tai niiden seuraamuksia, niin eivät pysty niihin vastamaan tai varautumaan paremmin.

Siinä, missä näkisimme ne vaarat, mitä ne voivat aiheuttaa, ja suhtautuisimme niihin niiden ehdoilla, niin päin vastoin, me ihmiset emme anna merellekään tilaa. Ihmiset rakentaa asumuksiaan, ajanviettopaikkoja ym. yhä rannemmaksi. Merta osataan ihailla, mutta me emme osaa tuntea meren pelkoa.
Kun tiedostamme, että maanjäristyksiä on ja niiden havannointiin on kehitetty turvajärkestelmiä onnettomuuksien välttämiseksi, niin varsin käsittämättömältä tuntuu, että niiden hyötykäyttö verrattuna muuhun maailman rahalliseen käyttöön on kovin vajaata.

Käsittämättömältä varmaan heistä useasta tuntui, jotka olivat niillä rannoilla, minne tsunami iskeytyi, että miten voi aurinkoisena, suhteellisen tyvenenä aamuna nousta merestä aallot, jotka ovat korkeampia kuin kovimpien tuulien mainingit.

Yhtä käsittämättömältä tuntuu se voima, joka aalloissa on. 700 - 1000 tuntivauhti tuollaiselle vesi/aaltomassalle, joka etenee vesimassassa. Sitä saa ihmetellä ja sen vaikutus on tuhansia kilometrejä.

Yhtä lailla voi ihmetellä, että miksi ihmisillä on taipumusta kerääntyä eri maailmankolkkiin. Miksi maailmaa kulutetaan sellaisella vauhdilla matkustamisen kiihoittamana - mutta ne ovat toisenasteen kysymyksiä.

Käsittämättömältä tuntuu myös tuo maailmanlaajuinen valtaisa tuhlaus, joka suoritetaan joka ikinen vuodenvaihde taivaantuuliin. Ei edes tuollaiset järkyttävät, monen mieliä liikuttavat, murheelliset näkymät, saa moniakaan hiljentymään, ajattelemaan, pysähtymään ja miettimään esim. sitä, että mitä iloa raketinammunnassa perimmältään on. Monet kaupungit ja kunnat siirtävät ilotulitusrahoituksiaan nyt katastrofirahastoihin - parempi sekin.

Yhtä lailla, tapahtuneille emme voi mitään, eikä mieliämme ole hyvä liikaakaan murehdituttakaan, mutta kärsimysten määrä on käsittämömän suuri niissä maissa, jonne tuollaiset tuhoisat iskut kohdistuvat. Länsimaat etsivät omansa ja paikalliset asukkaat noilla alueilla jäävät tuskineen ja murheineen, mutta paljon on työtä ja kyynelitä ennen kuin kaikki on enneallaan, jos koskaan.

Paljon voimia myös heille, jotka uurastavat ja auttavat katastrofialuilla.
7. Pena31.12.2004 klo 13:41
> Tsunami-nimitys tulee japaninkielen satamaa ja aaltoa tarkoittavista sanoista "tsu" ja "nami".

Tsunamien synnystä saat tietoa Merentutkimuslaitokselta:

http://www.fimr.fi/fi/itamerikanta/bsds/2444.html

Maanjäristyksistä voit lukea Helsingin yliopiston seismologian laitoksen sivuilta:

http://www.seismo.helsinki.fi/fi/maanjaristykset/m aanjtietoa.htm

Tiedemaailman mukaan äkkiliike piirsi uusiksi koko alueen kartan. Naturen verkkouutisessa arvioidaan, että moni saari vaihtoi kirjaimellisesti paikkaansa. Esimerkiksi Sumatran saarella sijaitsevan Acehin provinssin pääkaupunki Banda Aceh on painunut alaspäin. Andamaanien ja Nikobaarien saaret ovat sen sijaan kohonneet aavistuksen:

http://www.nature.com/news/2004/041229/full/041229 -2.html


(Teksti ja linkit Tiede-lehden verkkosivuilta)
8. ile31.12.2004 klo 18:19
Lapsuudenystäväni perheineen oli lähdössä Phuketiin sukelluslomalle heti joulupyhien jälkeen 27.12.

Alunperin he olivat varanneet matkan, joka olisi alkanut jo joulun alla, mutta he muuttivat lähtöpäivää, sillä joulun jälkeinen matka oli halvempi.

Tässä tapauksessa voi todeta, että kitsastelu koitui pelastukseksi.

Eräs tuntemani pariskunta sen sijaan oli alueella lomailemassa.

Tekstiviestiin tuli vastaus seuraavana päivänä. He olivat selvinneet vahingoittumattomina katastrofista. Molemmat ovat jo palanneet Suomen kamaralle.

Tällainen tapaus panee kyllä miettimään sitä, että millaisia riskejä bisneksen varjolla ollaan valmiita ottamaan.

Nythän tilanne on se, että kun romut on saatu rannoilta raivattua, niin uusien bungalowien rakentaminen rantaviivan lähelle lähtee samantien liikkeelle, siitä huolimatta, että seuraava tsunami ennemmin tai myöhemmin on tulossa uudelleen.

Ja asiakkaita riittää.
9. Heljä-Maija31.12.2004 klo 19:20
Erään sukulaisperheen kohtalo askarrutti; toissapäivänä sain tarkistettua asian: Kolme heistä on vielä Suomessa vaikka olivat suunnitelleet palaavansa jouluksi Thaimaaseen (ovat pitäneet siellä ravintolaa yli 10 vuotta). Ja myös siellä nyt oleva heidän poikansa vaimoineen on kunnossa.

Tuo helpotti vain hieman. Nyt tässä ystävien kanssa "juhlaa" vietetään, apeilla mielin. Niin järkyttävää on kuulla uhrien lukumäärä, joka tuntuu vain kasvavan. Mutta jos on niin, että Suomella on mahdollisuus antaa apua länsinaapurille, tehtäköön se. Yhdessä oltiin Estoniassakin.
10. Matti31.12.2004 klo 19:40
Elämän täytyy jatkua. Thaimaassa elämä on pitkälti sama kuin turismi.

Tällaiset mullistukset tapahtuvat aika harvoin, etenkin uusiutuminen samassa paikassa. No niin, onhan siinä aika laaja merialue, seismisesti erittäin epävakaalla paikalla, jossa maanjäristys taas synnyttäisi laajalle tuhoaa aiheuttavan hyökyaallon.

Varmaan jo pian rakennetaan hälytysjärjestelmä, joka aktivoituu seismografien antamista viesteistä, laskee milloin aallot minnekin perille ehtivät, panevat sireenit soimaan ja ilmoittavat paljonko on armonaikaa. Teknisesti täysin mahdollinen, eikä voi olla mielettömän kallis. Omaisuus edelleen menisi, mutta ihmiset säästyisivät.
11. V-R31.12.2004 klo 19:57
Systeemi on jo olemassa. Jokaisessa kylässä on ainakin yksi transistoriradio.
Mutta tämä raskas ja korruptoitunut organisaatio kaikissa tuhomaissa aiheutti tämän valtavan ihmismenetysten sarjan.

Jos joku organisaatiossa puuttuu, kukaan ei uskalla hypätä ylempiensä tilalle.

Kehitysmaissa ei kannata viimeisintä tekniikkaa käyttää.
Koulutus olisi poikaa.
Tulemme vielä näkemään samanlaisia katastrofeja jatkossakin.

Pienemmät katastrofit, kuten Darfurin alue Sudanissa, jäävät paljon pienemmälle huomiolle.

Tähän hitaaseen nälkiintymiseen ja kuihtumiseen me länsimaiset olemme jo turtuneet.
12. Kravattimies1.1.2005 klo 02:57
Tsunami-hälytysjärjestelmän rakentamisesta Intian valtamerelle keskusteltiin kuulemma jossain valtionjohtajien kokouksessa viimeksi kesäkuussa ja kuten ennenkin järjestelmä päätettiin olla rakentamatta, koska tsunameja tapahtuu Intian valtamerellä niin harvoin, ehkä kerran vuosisadassa.

Tyynellämerellä tsunamit sen sijaan ovat melko yleisiä ja sinne aikoinaan rakennettu hälytysjärjestelmä on ehtinyt pelastaa jo tuhansien ihmisten hengen.

Nyt onneksi näyttää siltä, että systeemi aiotaan rakentaa Intian valtamerellekin tämän katastrofin seurauksena.

Tapaninpäivän maanjäristyksen aiheuttamat hyökyaallot ulottuivat Sumatralta Somaliaan ja systeemi olisi auttanut laajalla alueella, mutta Sumatran pohjoisosaan siitä tuskin olisi ollut apua, koska maanjäristys tapahtui niin lähellä, ettei ihmisiä olisi ehditty evakuoida niin lyhyessä ajassa.

Eilen: One Finnish family loses 14 members
http://www.theaustralian.news.com.au/common/story_ page/0,5744,11816546%255E2703,00.html
13. Kravattimies1.1.2005 klo 04:08
Tämä tietokirja pysyy ajan tasalla:

http://en.wikipedia.org/wiki/2004_Indian_Ocean_ear thquake
14. Heljä-Maija1.1.2005 klo 20:19
Muutama päivä sitten työpaikallani arvosteltiin aika rajusti pääministeriä. Sanottin, että hän ei ole tilanteen tasalla.

Ps. siinä vaiheessa Suomen presidentti ei ollut sanonut yhtään mitään, ei myöskään ulkoministeri.
15. Matti1.1.2005 klo 22:14
Kovin hallitusta kritisoitiin, Tuomiojaa, Vanhasta. Montako uhria menetettiin siksi, että hallitus ei toiminut ajoissa? Tuskin ensimmäistäkään.

Ruotsissa tämä meni vielä pitemmälle.
16. RA1.1.2005 klo 22:18
Tuomiojan kotimaahan jäämistäkin kritisoitiin. Mitä ihmettä - oikeasti - hän olisi siellä paikan päällä tehnyt???

Ja anteeksi jo etukäteen, jos en ymmärrä kaikkia nyansseja.
:´´´´(
17. jupejus1.1.2005 klo 22:31
En haluaisi 'politikoida', mutta sen voisi todeta, että olisi suuri vääryys syyttää hallitusta ainakaan tässä tilanteessa, koska onnettomuus tuli äkkiarvaamatta ja sellaisissa puitteissa, että siihen ei voinut kukaan varautua. Lisäksi tapahtumapaikka oli kaukana Suomesta. Ei sinnekään mennä noin vain sopimatta asioista etukäteen. Lisäksi tilanteessa ei ollut Suomi yksin. Monilla muilla mailla oli samanlaiset haasteet edessä selvittää äärettömän vaikeaa tehtävää.

Suomihan selviytyi tilanteesta joutuisammin, tehokkaammin, kuin kukaan olisi voinut arvatakaan. Suurin osa kuljetuksista on suoritettu ja etsinnät ovat olleet tehokkaita.

Ei tarvitse kuin verrata Ruotsiin tai Norjaan (tosin heillä on ollut uhreja enemmän), mutta joka tapauksessa Suomen toiminnan kohdalta ei voi sanoa moitteen sijaa noin suuressa katastrofitilanteessa, johon ei kukaan ole osannut edes varautuakaan, eikä ainakaan tuollaisissa puitteissa.

Myös kun katsomme poliittisia ja valtaapitäviä henkilöitämme tiedotusvälineistä, niin näemme, että he ovat varmasti koittaneet tehdä tehtävänsä parhaan taidonsa ja kykynsä mukaan.
18. Heljä-Maija2.1.2005 klo 12:08
Hyvä yhteenveto, Jupejus!
19. Pena4.1.2005 klo 16:46
Eilen joissain Aasian alueen haastatteluissa oli kivoja nimiä: Itsalaak ja Samarakone. Itsalaak on (todella osuvasti) kalastaja. Toivottavasti hän pääsee pian takaisin ammattiinsa: kaalastamaan.

Samarakoneen ammattia en muista. Tuskin kuitenkaan autotehtaan moottori-insinöörejä. Epäilen myös, jotta kuuluneeko edes Lada-kerhoon.

http://www.ladakerho.net/index.htm


- - - - - - - - - -


Kaukana sattunut onnettomuus tulee lähemmäksi. Teksti-TV:n kadonneiden listalla on tuttu pariskunta. Pahalta näyttää. Jokainen kokee katastrofin omalla tavallaan. Minä näin:

Rannalla Khao Lakin
katkesi moni kaolakin
vainaa lie jo Paolakin
vedestä löysi Mao lakin


Paula, Matti, Erkki
tiedotuksen merkki:

Tilanne näytti kamalalta
"kaikkensa teki valtiovalta"

Sanoivat he, päättäjät viisaat
mitenkäs elämästä nytten kii saat

Toki saat myös arvostella
saa paha mieli karvastella

Suurta hätää, ikävää
kyselet vain mitä tää

tarkoittaa, onko sattumaa
vai syyttäisikö Jumalaa

Tsunami kun elämää murhaa
auttaminen ei ole turhaa

Pistä roposi rasiaan
pääsee auttajat asiaan

Heti huomenna, kun nousee koi
paljoa muuta ei tehdä voi

On meri julma kylpyamme
tukekaamme toisiamme

d=''(
20. Sakke5.1.2005 klo 08:00
Itse kuulin tapahtuneesta Englannissa.

Manchesterin lentokentällä oli tilannetta katsoen kovasti nimeltään mauton vaateliike.

www.wuokila.com/xxx/tsunami.jpg

----

Manic Street Preachers: Tsunami

For you my dear sister
Holding onto me forever
Disco dancing with the rapists
Your only crime is silence

Can’t work at this anymore
Can’t move I want to stay at home
Tied up to all these crutches
Never far from your hands

Tsunami tsunami came washing over me
Tsunami tsunami came washing over me
Can’t speak, can’t think, won’t talk, won’t walk

Doctors tell me that I’m cynical
I tell them that it must be chemical
So what am I doing girl
Cry into my drink I disappear

Eyes for teeth waving over me
Bring down the shadows of my mind
Sleep and breathe under our sheets
Inhale the anxiety in-between, in-between, in-between, in-between

Tsunami tsunami came washing over me
Tsunami tsunami came washing over me
Tsunami tsunami came washing over me
Tsunami tsunami came washing over me
Through september under the weather

In-between, in-between, in-between, in-between

Tsunami tsunami came washing over me
Tsunami tsunami came washing over me
Tsunami tsunami came washing over me
Tsunami tsunami came washing over me
Take the gi’s I will have the spies
21. Pena5.1.2005 klo 13:40
Kaiken kaaoksen keskeltä ilouutinen:

"Aasiassa kadonneiden lista lyhenee kahdella porvoolaisella (Uusimaa, keskiviikko - 05.01.2005)

Aasian luonnonkatastrofin vuoksi Keskusrikospoliisin ylläpitämällä kadonneiden listalla olleet porvoolainen Ilmari Hytönen ja hänen helsinkiläisporvoolainen kumppaninsa Päivi Uosukainen ilmoittautuivat eilen tutuilleen. Hytönen ja Uosukainen olivat reilun viikon ajan matkailleet Intian Keralassa autuaan tietämättöminä kohusta, joka kotimaassa listalla olon vuoksi on ollut.
– Ei meillä ole mitään hätää ollut, sanoo Päivi Uosukainen.

Hän kertoo, että he olivat matkailleet Keralassa suunnitelmiensa mukaan ja palasivat hotellilleen Goalle eilen. Siellä odotti pyyntö ottaa yhteyttä matkanjärjestäjiin ja kotimaahan.

Uosukaisen mukaan ainoa ongelma on liittynyt puhelimiin, joilla ei ole pystynyt pitämään yhteyttä.
– Emme ole päässeet soittelemaan tuttaville, kun yhteys ei ole pelannut. Eivätkä kai tekstiviestitkään ole menneet läpi. Mutta me emme tienneet sitä, lähettelimme uudenvuodenonnittelujakin Suomeen.
Kun Uusimaa tavoitti matkalaiset eilen puhelimella, he kyselivät järkyttyneinä uutisia katastrofin laajuudesta ja monista uhreista.
– Todella järkyttävää.

– Olemme liikkuneet paikasta toiseen, mutta Intian lounaiskärjessä. Emme aavistaneetkaan tuhon suuruutta.
Keskusrikospoliisin julkaisemalla hyökyturmassa kadonneiden listalla oli tiistaina edelleen 183 henkeä. Suomalaisuhrien määrä oli 15, ja ensimmäisiin virallisiin tunnistuksiin päästäneen loppuviikosta."


Tervetuloa kotiin, Päivi ja Ilmari. Elävinä.
22. Luuppi5.1.2005 klo 16:48
Taitaa olla juttua vaan, mutta netissä väitetään, että tässä on allekirjoittaneen viimeiseksi jääneen laulun teksti.

'LEIJAILEN'

Aurinko maalaa mun ihoani
aallokko hyväilee hiuksiani
Yksinäisen atollin
löysin, sitä kävelin
rantaan jonka korallin
sekaan heti sukelsin
Valtakuntaan vedenalaiseen

Leijailen, leijailen

Meri on turkoosin sininen
hitaasti kellun ja nautiskelen

Tuskin edes muistaisin
mitä tänne pakenin
ajantajun kadotin
syvemmälle vajosin
Valtakuntaan vedenalaiseen

Leijailen, leijailen

En ole yksin enkä yksinäinen
on ympärillä parvi monituhatpäinen
kalojen, kauniiden, hiljaisten
suurien, pienien, värikkäiden
niitä tuijottelen
ja pois mä tahdo en
vaan leijailen

Vedenalaiseen valtakuntaan
aallot minua kuljettaa.

- A.Sirkesalo -
23. Jukkis5.1.2005 klo 18:39
Hmm, mitähän tarvetta se palvelee, kun tämän 1996 tehdyn laulun valehdellaan olevan Aki Sirkesalon "viimeiseksi jäänyt laulu".

Ja miksi tuollaista valhetta pitää levittää, kun asian voi tarkistaa 10 sekunnissa? Ihme touhua.
24. ++juh5.1.2005 klo 19:06
Saadaan parempia urbaanilegendoja ja huuhaille todisteita (alitajuisesta) selvänäkemisestä?
25. Kravattimies6.1.2005 klo 03:05
Kun kunnostustyöt katastrofialueella ovat vähitellen pääsemässä alkuun, niin katsotaanpa näitä Thaimaa-sanan taivutuksiakin, onko meillä parantamiseen aihetta.

Thaimaahan vai Thaimaaseen?

> olivat suunnitelleet palaavansa jouluksi Thaimaaseen
(kirjoitettiin edellä 31.12.2004 klo 19:20)

> aikoo jäädä vielä Thaimaaseen loppukuuksi
(kirjoitettiin Kalevassa)
http://plus.kaleva.fi/html/JTpage454829.html


Kielitoimiston sivuilta
Thaimaa-nimeä taivutetaan näin:

Thaimaahan kuuluu osa Malakan niemimaata
Suomesta lennetään Thaimaahan ...

http://www.kotus.fi/kielitoimisto/nimisto/usein_es itettyja_kysymyksia/thaimaahan.shtml
26. Kravattimies13.1.2005 klo 01:12
iso S oli:
> pari vuotta sitten Seychelleillä, missä on tiettävästi vain muutama uhri ja sen verran tulvavahinkoja että pieni maa on joutunut pyytämään katastrofiapua.

Seychelleillä aineelliset vahingot olivat suuret, mutta vain yksi henkilö kuoli. Australiassa opiskellut meteorologisen laitoksen v.t. johtaja oli kotonaan, kun hänelle soitettiin työpaikalta ja kerrottiin, mitä Maldiiveilla oli juuri tapahtunut. Hän laski tsunamin tulevan kolmessa tunnissa ja nousevan kolmeen metriin. Radiossa kerrottiin vaarasta. Tsunami tuli kolmessa tunnissa ja vesi nousi neljään metriin.
27. Kravattimies15.1.2005 klo 04:38
Heljä-Maijalle (ketjulauluista)

> haluaisin kuulla, miten se hirveä tsunami koettiin Australiassa. Kerro vähän.

Koskapa se tsunamia edeltänyt maanjäristys Sumatran rannikolla oli pohjois-etelä-suunnassa, niin itse tsunami kulki itä-länsi-suunnassa eikä siis iskenyt Australiaan.

Ainoa maininta aluevesiltä minkä luin lehdestä oli, kun kaksi ihmistä (muistaakseni poika ja isä; vai oliko se eno) putosi veneestä aallokossa; he pelastuivat.

Yksi tsunamin kuuluisimmista australialaisista uhreista oli mestaritason aussijalkapallon pelaaja, joka oli Thaimaassa häämatkallaan. Aussijalkapallo, voisikohan sitä kuvata käsipallon ja rugbyn yhdistelmäksi, on hyvin suosittu peli.

Täälläkin on kerätty rahaa ja tavaraa tsunamin uhreille. Rikkaat antavat miljoonittain, jotkut lapset jopa kaikki säästönsä. Lahjoituksia otetaan vastaan supermarketeissa jatkuvasti esimerkiksi tavallisten ruokaostosten yhteydessä.

Television kilpailevat mainoskanavat yhdistivät voimansa ja lähettivät samaa ohjelmaa koko illan, ei vain videona, kuten joskus, vaan myös audiona eka kertaa. Australian parhaat artistit esiintyivät ja välillä vastasivat puhelimiinkin, kun katsojat soittivat ja kertoivat kuinka paljon lupaavat antaa.

Huippukriketinpelaajat pelasivat päiväpelin Melbournessa täydelle katsomolle (80,000) ja television kautta ohjelma meni useisiin maihin. Sri Lankan tuhoutunut kv. krikettikenttä on tarkoitus rakentaa uudelleen.

Indonesian kanssa tehtiin sopimus ohi kv. järjestöjen. Siinä luvattiin "biljoona dollaria", kuten nykyisin täällä sanotaan, tarkoittaa miljardia, eli 580,000,000 euroa, Sumatran apuun.

Australiassa maanjäristykset ovat aika harvinaisia. Sydneyn pohjoispuolella Newcastlessa kuoli muistaakseni 11 ihmistä viimeksi useita vuosia sitten.

Australian itärannikon suuret asutuskeskukset olisivat kuulemma vaarassa, jos vulkaanisessa Uudessa Seelannissa tapahtuisi valtavan suuri maanjäristys.
28. Heljä-Maija15.1.2005 klo 04:56
Kiitos tiedoista, Kravattimies. Sehän on niin, että me täällä ns. "lintukodossa" emme ihan edes ymmärrä, mitä kaikkea suuri luonto voi saada aikaan. Nyt. Koska kyllä minä sen tiedän, miten sodat ovat maamme historiaan vaikuttaneet.
29. Kravattimies13.2.2005 klo 02:03
TATA Young on kuuluisa! Näin hänet televisiosta.

---

MTV Asia Aid -konsertti pidettiin Bangkokin Impact-areenalla 3. 2. ja mukana oli artisteja niin Aasiasta kuin ulkomailtakin. Avainsanomana oli kannustaa katselijoita lahjoittamaan rahaa UNICEF:ille ja muille hyväntekeväisyysjärjestöille. Ohjelman juontajana toimi Alicia Keys.

Ohjelmassa esiintyivät mm. Vanness Wu (F4), Chester Bennington (Linkin Park), Sri Lankan kriketttilegenda Aravinda de Silva ja laulaja Alston Koch, Bollywoodin tähdet Fardeen Khan ja Bipasha Basu, sekä UNICEFin Carole Bellamy. Livenä esiintyivät Asha Bhosle, Bird Thongchai McIntryre, Hoobastank, Good Charlotte, Jay Chou, Kelly Clarkson, Namie Amuro, Rain, Simple Plan, Siti Nurhaliza, Slank ja Tata Young. Nauhalta esiintyivät Ronan Keating, Kofi Annan, 50 Cent, Ashanti, Black Eyed Peas, Bryan Adams, Enrique Iglesias, Franz Ferdinand, Jackie Chan, Jennifer Lopez, Joss Stone, Keane, Moby, Nelly, Ricky Martin, jalkapallotähti Rio Ferdinand, Robbie Williams, Shakira, Sting ja Zhang Ziyi.

Illan aloitti Hoobastank kappaleella The Reason. Kelly Clarkson, 'alkuperäinen' Amerikan idoli, esitti numeron Since U Been Gone albumiltaan Breakaway. Thaimaan kv. tähti Tata Young esitti kappaleen I Believe ja Indonesian rockbändi Slank pumppasi adrenaliiniä tapahtumaan hitillään Gara Gara Kamu. Korean popsuperstar Rain esitti kappaleen It's Raining. Marylandistä oli tullut US Rockers. Good Charlotte oli seuraavana kappaleella I Just Wanna Live. Siti Nurhaliza, Malesian popprinsessa, sai yleisön ihastuksiinsa laulullaan Seindah Biasa. Sitä seurasi Irlannin supertähti Ronan Keatingin suoraan-sydämestä-laulu I Hope You Dance. Taiwanin poplaulaja Jay Chou näytti kuulijoille, miksi hän on yksi Aasian kuumimpia tähtiä laululla Snail Song, jota seurasi sikermä hänen hittilaulujaan. Intian diivan Asha Bhoslen uusi versio rummutuspohjaisesta laulusta Dhanno Ki Aankhon Mein Bollywood-filmistä Kitaab sai yleisön pyytämään lisää. Japanin popkuningatar Namie Amuro lauloi hitin Girl Talk. Kanadan punkpopgruppi Simple Plan esitti kipaleen Welcome To My Life ennen suurta päätösnumeroa Som Dai, jonka esitti thaisupertähti Bird Thongchai McIntyre.

MTV Asia Aid -konsertti nähdään 3/4 maailman kodeista, joissa on televisio, ja sen katsoo miljardi ihmistä.

Yhteistyökumppaneja ovat Toyota, HP ja Samsung. Tukea antoivat Sinyal Kuat Indosat (Indonesia), 5425 (Korea), DiGi Telecommunications Sdn Bhd (Malesia), Addict Mobile (Filippiinit), StarHub (Singapore), Heineken (Thaimaa) sekä Tourism Authority of Thailand ja Thai Airways.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *