KESKUSTELUT > RISTIKOT > IS VIIKONLOPPU 3.-5.11.2023

11379. IS Viikonloppu 3.-5.11.2023

Ylläpito3.11.2023 klo 14:44
Pyhäinpäivän kovis on Toni Pitkälän kolmonen. Iso ristikko näkyy olevan Juha Leinoselta.
2. Joutilas3.11.2023 klo 16:55
Pitkälältä tuli juuri sellainen odotuksieni mukainen sanasinfonia, ettei paremmasta väliä. Epäilen, että etenkin muutamat vihjeet tulevat tuottamaan monille tuskanhikeä ja ilon-, sekä surunkyyneleitä. Niin ainakin minulle kävi. Toivottavasti ja uskoakseni ne ilonkyyneleet tulevat viimeisenä ja maustavat messevästi koko hienon ristikon ja ratkonta session. Kauniit kiitokset!
3. Kuju3.11.2023 klo 18:38
Ei ole joutilas nimensä veroinen, jos jo tässä vaiheessa on koviksen selittänyt
4. Joutilas3.11.2023 klo 19:18
3. Kuju, olen elämässäni siinä vaiheessa, ettei minun tarvitse enää tuhlata aikaani turhanpäiväisyyksiin (joutaviin), vaan voin keskittyä täysin rinnoin olennaiseen, eli ristikoiden ratkontaan ja sitä tehden dementian lykkäämiseen hieman myöhemmäksi. :) :) :)
5. happonen4.11.2023 klo 15:53
Erinomainen, kuten odottaa sopikin. Oikea puolikas oli kyllä hieman kolmostasoa helpompi, mutta vasen laita on tiukempi. On kyllä melkoisen herkullista sanastoa. POLKIJALLA on hieno sana ristikkoon ja kertoo kyllä laatijan ammattitaidosta.
6. Kuju4.11.2023 klo 17:05
Vasen laita osoittautui hankalaksi ja vielä on vihoviimeinen luoteiskulma aukollinen Siinä mukana kirjain numerolla 1. Joten ei voi edes huijata, pakko pakertaa loppuun.
7. PM4.11.2023 klo 17:48
Muutoin täynnä Kovis, mutta kaakon kulmassa joitain sanoja on kesken. Varsin haasteellisen vasemman laidan ja keskialueen sain täyteen yllättävänkin nopeasti.
8. PM4.11.2023 klo 18:59
Koviksen kaakon kulman ratkettua on yhteenvedon aika. Kovis on yksi miellyttävimmistä kohdalleni sattuneista IS:n koviksista. On uskomattoman upeita sanasommitelmia ja lukuisia taidokkaita vihjeitä. Niistä isoimman positiivisen fiiliksen sai aikaan ´etsi vettyneet laskut?´, jonka vastaussanan löydyttyä kuulin hörähtäväni nauruun, noinhan se todellakin on! Vaikeustason on laatija luonut minimaalisen pienellä määrällä harvinaisuuksia, mikä tekee mahdolliseksi ratkomisen etenemisen pitkällekin ilman ulkoisia apuja. Pääsinkin kaakon kulmalle, jossa etenemiseni esteeksi osoittautui väärä kirjain ratkomassani sanassa. Korjaus tietolähteen avulla, jonka jälkeen kaakko sitten täyttyi nopeasti.
Ratkonta-aikani perusteella ja lähes kokonaan tietolähteittä selviytymällä kokemani vaikeustaso asettuu kolmosen alapuolelle.
9. Kuju4.11.2023 klo 20:50
Voi p..kele!
Koko ristikko täynnä selkein ratkaisuin, mutta luoteiskulmassa vielä neljä puuttuvaa kirjainta.
"Epätoivon keskellä kuultu" olisi loogisesti täytettävissä kahden puuttuvan kirjaimen osalta, mutta siitä pipopääukosta oikealle ja alas ei tule mitään. Samoin "kalvollekin".
Nyt voitte nauraa partaanne kuinka tyhmä minä olen.
10. PM4.11.2023 klo 20:58
Kuju, lienee sallittua sen verran avustaa, että viimeinen mainitsemasi vihje on ´kaivollekin´.
11. matkailija4.11.2023 klo 21:07
Kuju. Ei miehellä pipoa ole vaan vain pipoa muistuttava kampaus (epäolennainen asia kylläkin.).
Vasen yläkulma on kyllä hankala. Tiedät, miten saat varmistettua oikean kulman oikeellisuuden.
12. Kuju4.11.2023 klo 21:32
Sain valmiiksi. En kuitenkaan huomannut tuota "KAIVOLLEKIN"-korjausta aiemmin, mutta oletin ratkaisuni jotenkin sopivan "KALVOLLEKIN".
Kun olin saanut valmiiksi, niin tulin tänne takaisin ja näin tuon PM:n huomautuksen ja se naulitsi uskoni ratkaisuni oikeuteen
Kiitoksia!
13. Ylihilseen4.11.2023 klo 22:25
Kurkkasin Lidlin lehtitelineestä tuota kovis-ristikkoa. Yllätyin, että onko tämä menossa joku perinnejuttu. Vanhoja perinteitä kunnioittava 1980-aikakauden ristikko, kun oli niin täysin mustavalkoinen.

Pitkälä taitaa itse "kuvittaa" nämä omat ristikkonsa? Oli siellä nimittäin tarkemmalla katsomisella 4 kpl väritettyjä kuviakin mukana. Kaikki muut vihjeet olivat mustia tekstivihjeitä.

Olen minä tämmöisiäkin kovis-ristikoita ratkonut. Kun alkuun päättää aloittaa tekemään, niin kyllähän sen tekee, eikä periksi anna. Nyt ei vaan huvittanut ostaa koko lehteä. Tuikkasin IS:n takaisin lehtitelineeseen.

Noita H. Kärkkäisen kuvituksia joskus morkataankin, että se tekee joskus liian pientä ja vaikeaa ja ärsyttävän vaikeasti avautuvaa suttua. Mutta tähän ristikkoon niitä Kärkkäisen kuvia olisi mielellään nähnyt muutamia laitettuna. Tää oli vaan nyt liian ankea.
14. Kuju4.11.2023 klo 22:29
Ylihilseen: Sinulla on omituinen kriteeri ristikon mielenkiintoisuuden arvioinnissa.
Tämä oli aika herkulllnen ristikko.
15. matkailija4.11.2023 klo 22:52
Jokaisella on oikeus mielipiteeseen. Ristikoihin on erilaisia lähestymistapoja. Pidän eniten ristikoista, joissa on pääkuva ja sellaiset ratkaisulauseet, joissa riittää loppuun asti pohdittavaa.
16. isoäiti4.11.2023 klo 23:03
Minä en edes kiinnittänyt huomiota siihen, olivatko vihjeet kuvia vai tekstejä. Ihan sama, kunhan ristikossa riittää ratkottavaa. Tälläkin kertaa sitä riitti minulle ihan kolmosen verran. Yksi nurkka (kaakko) oli mennä yli hilseen, kun pidin liian pitkään kiinni yhdestä väärästä ratkaisusta. Mukava ratkottava! Hieno sanasto!
17. iso S5.11.2023 klo 10:25
Lainaus: 9. Kuju 4.11.2023 klo 20:50
Koko ristikko täynnä selkein ratkaisuin, mutta luoteiskulmassa vielä neljä puuttuvaa kirjainta.

Kotioloissa asian voi tulkita noinkin, mutta esimerkiksi SM-kisoissa ristikko ei ole täynnä jos neljä kirjainta puuttuu.

Lainaus: 13. Ylihilseen 4.11.2023 klo 22:25
Pitkälä taitaa itse "kuvittaa" nämä omat ristikkonsa?
...
Tuikkasin IS:n takaisin lehtitelineeseen.

Jos olisit ennen tuikkaamista katsonut alakulmaa huolellisemmin niin ei olisi tainnut arvailla "kuvittajaa". Siellä se kerrotaan: laadinta ja toteutus Toni Pitkälä.

Joissakin lehdissä on sellainen tapa että tekijää/tekijöitä ei mainita. Joissakin tapauksissa ristikko onkin laadultaan sellainen että laatija (jos ei ole täysin ymmärrystä vailla) ymmärrettävästi ei halua nimensä paljastamista. En mitenkään halua sormella osoittaa esimerkiksi parinkymmenen vuoden takaista erään öljy-yhtiön asiakaslehteä, koska kyseinen syntinen paransi tapansa ja alkoi tilata ristikot pätevältä taholta ennen kuin lakkasin lämmittämästä öljyllä.

Iltiksessä tekijät mainitaan, kuten asiallista onkin, eikä laatijoiden tarvitse nolona punastella. Kirjoitin tarkoituksellisesti "laatijoiden", en "tekijöiden". Kuvittajilla, olkoon erillinen tai laatija itse, on kullakin oma tyylinsä ja taitotasonsa. Jokaiselle löytyy kannattajansa ja moittijansa. Varsinaisista kuvittajista voin mainita suosikkini: Kärkkäinen ja Lavonius. Aakkosjärjestyksessä, tyylit ovat sen verran erilaiset että ei ole mielekästä tuhlata aikaa sen tarkempaan vertailuun. Molempi parempi, Ylihilseen varmaan kannattaa värikkäämpää Kärkkäistä. Inhokin jätän mainitsematta, koska kyseessä on makuasia ja monet muut arvostavat, en tiedä miksi. Itse kuvittavista Pitkälä ei ole ainakaan huonoimmasta päästä, täyshyväkelpo on mielestäni hän. Väristyksillä tai ilman.

Sinänsä mielenkiintoista, että monet ratkojat eivät tiettävästi kiinnitä mitään huomiota tekijöihin. Ilmeisesti arvelevat että ristikot syntyvät jotenkin itsestään tai niin että joku toimittajanretku vain ohimennen printtaa satunnaisia sanoja ristiin. Ylihilseen ei ole tällainen luulija, noteerasi laatijan, vaikka ei kiireessä lukenutkaan ihan ajatuksen kanssa.
18. Jaska5.11.2023 klo 12:36
Pitkälä ei tällä kertaa pannut parastaan vaikeuden osalta kenties työnantajan toivomuksesta. Ratkonta sujui päätyyn saakka siedettävällä 2½-takkuamistasolla. Helppojen aloitussanojen puutteesta tuskin kukaan muukaan valittaa.

Sanastossa totutusti useita meheviä herkkupaloja, kärjessä tietysti 18-kirjaiminen ristikkodebytantti. Keskipituus valiotasoa 6,05. Yksi helposti muutettava sana olisi tiukimmin tulkiten virheellinen. Valitsen höllemmän eli hellemmän linjan, joten en miinusta täyskybää.
19. G5.11.2023 klo 15:13
Heh, tykkäsin kovasti ristikon kirjaimistosta. Yksi vihje jäi häiritsemään; luoteen kiikarihemmon ylempi. Onko todellakin todella todella kaukaa haettu vai mitä? Toivottavasti selviää aikanaan.
20. eol5.11.2023 klo 16:32
G (19.), ei se todellakaan ole "todella todella kaukaa haettu".
21. Justiina5.11.2023 klo 17:56
Kyllä on kovin vaikea! Ensi istumalta en keksinyt sanaakaan, mutta niinkuin vanhassa vitsissä: silmäsin sitten toisenkin kerran. Nyt olen ratkonut oikean laidan yli puolen välin, mutta vasemmassa reunassa vielä kovin tyhjää. Ehkä täyttyy, ehkä ei.
22. Maikku5.11.2023 klo 19:11
13. Ylihilseen. Olen kanssasi täysin samaa mieltä Pitkälän ristikoiden todella ankeasta ulkonäöstä. Joku tykkää sanaristikoista ja saa tykätäkin, mutta kyllä kuvitetut/piirretyt ovat ylivertaisia. Laitoin pöydälle vierekkäin Hesarin 3291, Kuukausiliitteen ristikon ja Pitkälän laatimisen. Siinä on valtava ero viihdyttävyydessä Auliksen eduksi, sanoisin 100-0. IsoS 17 mainosti myös Lavoniusta mutta kyllä hänenkin toteutukset ovat tosi kuivia, lähes pelkästään sanallisia vihjeitä. Helin toteutukset ovat paljon mielenkiintoisempia. Pitkällä ja Lavonius saavat tietenkin tekeleensä valmiiksi paljon vähemmällä työllä.
Pitkälän Koviksesta viitsin ratkoa vain numeroruudut jotta pääsisi arvontaan, ei yhtään enempää.
Muutamat ovat tietenkin eri mieltä ja saavat ollakin.
23. Tarja5.11.2023 klo 20:07
Lainaus: 22. Maikku 5.11.2023 klo 19:11
Muutamat ovat tietenkin eri mieltä ja saavat ollakin.

Todellakin eri mieltä. On meitä, joille sanallisesta vihjeestä vastaussanan keksiminen tuo sellaista oivalluksen iloa, että sitä ei kuvavihjeistä saa. Pitkälän ristikko oli todella erinomaisesti onnistunut tässä. Sanoisin myös, että sopivan vaikean sanallisen vihjeen miettiminen vie enemmän aikaa kuin valmiista kuvavarastosta sopivan kuvan poimiminen. Esim. Kärkkäinen käyttää hyvin paljon samoja kuvia uudelleen ja uudelleen. Pitkälän sanalliset vihjeet ja monesti myös ristikon sanasto ovat suurelta osin uusia ja ennen esiintymättömiä. En missään tapauksessa puhuisi "tekeleestä" vaan ammattitaitoisesta, hyvin laaditusta ristikosta, jossa myös näkyy laatijan oma persoonallinen ote vahvasti.
Vaikeustasosta olen Jaskan kanssa samaa mieltä. Kyyneliä ei tarvinnut vuodattaa, mikä johtuu ehkä siitä, että on aiempaa kokemusta Pitkälän ristikoista. Ensikertalaiselle ne luultavasti ovat hankalampia.
24. Rean5.11.2023 klo 20:44
Voi voi voi... Eksyin jopa tähän keskusteluun, kun ei vaan aukea IS kovis ja koittanut etsiä tietoa.
En koskaan aikaisemmin ole kiinnittänyt tekijään huomiota, ehkä juuri siksi, kun ei näin vaikeaa ole tullut vielä vastaan. Annan kyllä täyden kympin tekijälle tästä ristikosta vaikka ei vielä mikään ilmansuunta ole valmis ja muutamia sanoja ehkä oikeella paikalla

Mutta miksi kirjoitan tänne... Saako vastauksiin sen jälkeen apuja, kun on lähetysaika mennyt umpeen ?
25. Funny5.11.2023 klo 21:09
Onhan se aika hassua, jos joku yhden ristikon perusteella teilaa Pitkälän kuvitukset. Enemmän ratkoneet ovat tottuneet näkemään Pitkälän ristikot täynnä hauskoja kuvia. Sama juttu Lavoniuksen kanssa. Hänen taitavat piirroksensa ovat ilahduttaneet meitä todella kauan.
26. Jaska5.11.2023 klo 23:35
24. Ensi viikon tiistaina saa pyytää ja antaa lisävinkkejä kovikseen. Pehmikseenkin, jos joku niitä kaipaa.

22. Lehto - Pitkälä 100-0. Ei ihan huono provo;D
27. Jaska5.11.2023 klo 23:51
24. tarkennus. Tarkoitin tiistaita 14.11.
28. Justiina6.11.2023 klo 08:16
Näköjään aamulla ajatus kulkee, nyt on kovis täynnä, samoin piilis ja tavis. Kyllä sanalliset vihjeet ovat (yleensäkin ja tässä ristikossa varsinkin) erinomaisia, niiden hoksaaminen on mielestäni ristikoiden parasta antia. Alan näköjään päästä Toni Pitkälän "pään sisään".
29. J6.11.2023 klo 09:06
Kaikilla on oikeus mielipiteeseensä, mutta jos on sitä mieltä että Auliksen ristikko on viihdyttävämpi kuin viikonlopun Pitkälän kovis, niin on yksinkertaisesti väärässä.
30. anna h6.11.2023 klo 11:11
Samaa mieltä Tarjan (23) kanssa. Vaikka Pitkälän ristikossa tällä kertaa ei paljon kuvia ollut, ei se haittaa, laatuero Pitkälän hyväksi 100-0 sanaston tason ja muun toteutuksen puolesta. Kyllä oli loistava laatimus taas kerran Pitkälältä. Jos joku huitaisee tekellensä nopeasti, se on Lehto. Ei vaivaudu miettimään parempaa sanastoa vaan ottaa joinkun kummallsien erisnimen joka jollain kaukomailla asuvalla saattaa olla facebookissa. Ratkoin tämän koviksen ja kuukausiliitteen nyt viikonloppuna, ja totesin tasoeron.
31. Jiikoo8.11.2023 klo 00:54
Pitkälä aikamoista ilotulitusta! Taisi olla toinen täyteen saamani kolmonen häneltä. Uskon puute ehti tulla kerran jos toisenkin, mutta tiistai-iltana alkoi lopulta lohkeilemaan ja päätyyn pääsin. Yksi kirjain koillisessa jäi toiseen suuntaan epävarmaksi, mutta onneksi numeroidut 1–9 vaikuttavat olevan OK. Kiitos ja syvä kumarrus laatijan suuntaan!
32. iso S8.11.2023 klo 12:07
Eilisiltaan venyi minullakin ratkaisu ja ratkaisun ymmärtämistä sai vielä odottaa pari tovia. Tämä oli kolmonen hyvällä tavalla. Potki kovasti vastaan, mutta heltyi pikku hiljaa eikä jättänyt mitään hampaankoloon. Runsaat määrät monivärisiä kuvia eivät olisi tehneet tätä paremmaksi, paitsi jos sattuu olemaan visuaalisesti ajatteleva ihminen jolle kuvat ovat tärkein kriteeri. Tulkoon kukin uskollaan autuaaksi ja paistakoot vegaanit jouluvihanneksen reilun kuukauden kuluttua! Jos olisin Charles ja Pitkälä britti, voisin kopauttaa häntä miekan lappeella ja julistaa Sir Tonyksi. Nyt voin vain verrata tuotosta hyvin kärtsättyyn pihviin: well done.
33. Jiikoo8.11.2023 klo 18:59
Lähetin nyt eilen illalla (lue: viime yönä) saavuttamani ratkaisun toimitukseen ja huomasin heittäneeni 0,99 € hukkaan: IBAN-tilinumeroni viimeinen numeraali puuttui! Jos onnetar olisi sattunjt olemaan suosiollinen, olisi palkinto luultavimmatusti jäänyt puutteellisten tietojen vuoksi saamatta. Toki korjasin asian lähettämällä uuden, korjatun tekstarin.

Vieläkin enemmän sapettaa, kun sama fiba näkyy käyneen useamman aikaisemmankin IS-koviksen kohdalla ja jäänyt huomaamatta. Fiba on tapahtunut vaihdettuani puhelinta jokunen viikko sitten. Tapanani on kopioida edellinen vastaustekstari leikepöydän kautta uuden pohjaksi ja muuttaa siitä pelkästään vastaussana, avainkirjainjono 1–9. Nyt virheellisiä tekstareita on ehtinyt mennä useamman euron edestä.

Ties vaikka olisin jo ehtinyt menettää voitonkin jossakin vaiheessa! Opetus: kannattaa olla tarkkana! Piru vaanii pikkuasioissa. Pikkuasioitahan nuo voitotkin sinänsä, mutta ah' niin maukkaita!
34. iso S9.11.2023 klo 08:00
Mistään mitään tietämättömänä arvailen, että tilinumeron viimeinen merkki on tarkistusnumero, jonka laskentakaava ei liene salainen. Näin ollen valistunut henkilökunta voisi teoriassa huomata että ilmoitettu tilinumero on pykälän verran liian lyhyt, laskea tarkistusnumeron ja maksaa näin korjatulle tilille.

Todellisuudessa näin tuskin tapahtuu. Lehden henkilökunta ei ehkä olekaan tarpeeksi valistunutta tai viitseliästä. Lisäksi on olemassa se mahdollisuus että puutteellisen tilinumeron ilmoittanut henkilö onkin toheloinut jo "matkan varrella". Voi olla että ilmoitetun tilinumeron viimeinen merkki onkin se tarkistusnumero ja jostakin välistä puuttuu yksi merkki. Jonkun tilinomistajan hyvällä ja hutiloijan huonolla tuurilla lehden avuliaisuuden seurauksena syntyisi olemassa oleva tilinumero ja rahat päätyisivät väärään osoitteeseen.
35. Kuju9.11.2023 klo 09:47
Oikealla tavalla lähetettyjä vastauksia tullee IS:lle siinä määrin runsaasti, ettei toimitus ala rasittaa itseään millään tavoin, jos voittajaksi arvotun tietojen kohdalla on jotain fibaa, vaan se kylmästi arpoo toisen voittajan.
36. Ylläpito9.11.2023 klo 10:22
Toisaalta voi olla, että tiliä kokeillaan vasta, kun virallinen voittajaluettelo on jo mennyt eteenpäin. Tällöin oikea tili pitää vain tavalla tai toisella selvittää. Jos on voittanut ennenkin, saattaa tili vielä löytyä systeemistä hakemalla.
37. G14.11.2023 klo 12:42
Noniin, mikä -SETELI tulee kiikarihemmosta?
38. Jaska14.11.2023 klo 12:46
37. Ei mikään. Nuolesta tulee.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *