KESKUSTELUT > RISTIKOT > RISTIKKORENKI

108. Ristikkorenki

Timppa19.5.2003 klo 20:44
Eki, milloin ristikkorengin päivitys on ladattavissa? Lupaus tulevasta on ollut näkyvillä muistaakseni jo monta kuukautta...
2. Eki19.5.2003 klo 21:18
Sen hionta tulee ohjelmaan alkukesästä, mutta ihan lähiviikkoina ei ole tiedossa lopullista tulosta. Jaksakaa...
3. Matti25.5.2003 klo 15:51
Mennäänkö liian pitkälle jos ratkonnassa käytetään ristikkorenkiä? Eikös ratkonnan keskeinen idea ole siinä, että meillä on se ristikkorenki omassa kaalissa, jota sitten ahkerasti käytetään. Seuraavaksi kai renki ratkaisee koko ristikon, ja itselle jää vain enterin painaminen.

Laadinnassa tilanne lienee toinen. En tiedä kun ei ole kokemuksia.
4. Timppa25.5.2003 klo 16:03
Ei renki sentään pysty ratkomaan ristikoita, mutta on oiva apuväline siihen. Sehän muistuttaa sisällöltään paljon Ristisanakirjaa, mutta on helpompi käytettävä. Tuskinpa kukaan ristikoita harrastamaton pistelee täyteen edes Iltiksen kovista, vaikka käytössä olisi Ristikkorenki. Saati sitten jos laatijana on Team Katalin...
5. Titta25.5.2003 klo 16:27
Olisipa jännä nähdä sellainen ristikko, jonka jokainen sana löytyisi Ristikkorengistä... mutta kuka sellaisen viitsisi laatia? Tai ratkoa...?
6. Antti Viitamäki25.5.2003 klo 17:06
Titta: en ole ihan varma, mihin nyt pyrit. Eihän kuvailemasi kaltaisessa ristikossa välttämättä olisi mitään vikaa - vai?

Ristikkorenkihän pitää sisällään Perussanakirjan ja Ekin Ristisanakirjan, joten kyllä kai sen sanoilla tekee helposti ristikon - tai sanotaan vaikka niin päin, että Rengissä on vielä lisäksi aika paljon sellaisiakin sanoja joita ei viitsi ristikoissa käyttää muuta kuin pakon edessä. (Siis tylsiä erisnimiä jne.)

Uskoisin, että omistakin ristikoistani varsin moni pitää sisällään vain sellaisia sanoja jotka löytyvät Rengistä.

Toisaalta ei toki ole haaste tehdä sellaistakaan tehtävää, jossa osa sanoista on Rengin ulkopuolelle jääneitä: outoja yhdyssanoja, slangisanoja, vanhempia sanoja jotka löytyvät vain Nykäsestä...

Ehkä en aivan tajunnut ajatustasi. Totta tietenkin, että Rengin kanssa RATKOMINEN on tylsää - tai vähintään sellaista ettei aivotoimintaa välttämättä tule pinnistettyä äärimmilleen. Harva kai sitä ohjelmaa käynnistää niin kauan kuin uskoo vielä ilmankin tehtävän täyttävänsä. Nopeusennätystentekijät erikseen.
7. Titta25.5.2003 klo 17:29
No, sitä tarkoitin, että jos rupeaa laatimaan ristikkoa ja tarkistaa onko kaikki sanat Ristikkorengissä... Eikä sieltä välttämättä löydy kaikkia yleisesti käytettyjä sanoja, kuten auto, talo, matto, taivas, kuuloke, pesukone, tietokone... tällaiset olisivat sitten pannassa. Käytössä olisi sen sijaan aika paljon nimiä ja muuten ratkojille vieraita sanoja. Sellaista ristikkoa ratkoessa olisikin pakko olla Ristikkorenki.
8. Timppa25.5.2003 klo 18:55
Taidat Titta nyt sekoittaa Ristikkorengin ja Ristisanakirjan...
9. Antti Viitamäki25.5.2003 klo 18:55
No sitä minä arvelinkin sinun tarkoittavan - mutta asiahan ei ole ollenkaan niin! Rengissä on esimerkiksi kaikki nuo mainitsemasi sanat. Ohjelman sanatiedostossa on kaikki Suomen Kielen Perussanakirjan sanat, eli mitä tavallisempi sana, sitä TODENNÄKÖISEMMIN se on mukana. TÄMÄN LISÄKSI ohjelmasta löytyy Ekin Ristisanakirjaan kirjatut henkilöt, paikat, nimet sun muut.

Eli Renki saattaa olla päin vastoin liiankin laaja referenssi siitä, mikä on hyvä ristikkosana ja mikä ei, mutta sanotaanko nyt vaikka niin että sen ULKOPUOLELLE tuskin jää juurikaan todella hyviä sanoja.

Sen avulla voi siis tehdä vallan loistavia ristikoita - ja vaikka ei olisi ristikoista kiinnostunut ollenkaan, niin ohjelmalla on hauska tutkailla minkämuotoisia sanoja armaasta kielestämme löytyy. Se näyttää silmänräpäyksessä, montako niin ja niin pitkää sanaa on, joissa löytyvät ainakin nämä ja nämä tietyillä paikoilla olevat kirjaimet.
10. Titta25.5.2003 klo 19:14
Itse asiassa en sekoittanut. En vain ole tarkemmin perehtynyt Ristikkorengin sanastoon. Minulla ei kotona edes ole tietokonetta, että kannattaisi se hankkia ja pääsisin sitä päivittäin käyttämään. Joskus kylässä olen etsinyt Ristikkorengistä sanoja, mutta en ole sen tarkemmin perehtyny ohjelmaan, enkä itse asiassa tiennyt tarkkaan, minkälaisia sanoja ja miten paljon sanoja siellä onkaan.

Tässäkään koneella ei ole Ristikkorenkiä, että olisin päässyt esimerkkisanoja tarkistamaan.

Uskon kyllä, että Ristikkorengin sanasto on laajempi kuin olen kuvitellutkaan, ja että sen sanastosta voi laatia aivan loistavia ristikoita!
11. J Takala3.6.2003 klo 12:35
Ristikkorenkiä käyttäessäni löytyy aina joskus sanoja, joita ei löydy Perussanakirjasta eikä myöskään Ristisanakirjan hakusanoista. Näillä sanoilla ei ole koskaan mitään selitystä. En ole laittanut sanoja muistiin, mutta ainakin JÄÄHAI ja LAPPAJÄRVI ovat tällaisia sanoja. JÄÄHAI tosin löytyy Ristisanakirjasta HOLKERIN kohdalta. Eli onko Ristikkorenkiin syötetty kaikki Ristisanakirjasta löytyvät sanat, myös sellaiset, jotka eivät ole hakusanoja?

Entä onko Ristikkorengistä löytyvä ALMUALMUT virhe vai todellakin joku sana?

Ilmeisesti Ristikkorengin sanasto on kuitenkin luotu jotenkin täysautomaattisesti, koska monikkomuoto löytyy esim. sellaisesta kunnasta kuin EVIJÄRVI.
12. Eki3.6.2003 klo 13:15
Eräät virheelliset sanat johtunevat sen aivan ensimmäisenä pohjana olleesta Arto Pölläsen sinne siirtämästä englannin kielen sanaston suomalaisten sanojen osasta.

Jäähai kyllä on jostain aikanaan löytynyt ja googlekin löytää pari paikkaa. Lappajärvikö ei paikkakunta???

Almualmut on monikoijan rivinvaihtamattomuusvirhe, joka monikoija siis oli ihminen, tosin ei varsinainen ristikkoihminen, joten siitä johtuen virheitä tuli, ja vaikka niitä oikoluettiin, silti virheitä jäi.

Renki on siis lähinnä apuväline, jonka käyttäjän pitäisi aina ensin tsekata, onko sanaa olemassa tai onko muoto väärä. Olen itsekin sortunut laiskuuteen ennakkotsekkauksessa ja kärsinyt sitten jälkikäteen.

Uuteen Ristikkorenkiin on nyt kehitteillä ja jo nyt paremmassa vedossa kuin Arrak konsanaan... tättärää... Anagrammirenki.
13. J Takala3.6.2003 klo 16:46
JÄÄHAI ja LAPPAJÄRVI olivat esimerkkeinä näistä sanoista, joita ihmettelin, mistä ne ovat Ristikkorenkiin päätyneet, kun kumpikaan ei löydy Ristisanakirjan kirjaversiosta tai Perussanakirjasta. Eli lähinnä olisin halunnut tietää, mistä muualta sanoja on Ristikkonrenkiin otettu kuin näistä kahdesta lähteestä.
14. J Takala3.6.2003 klo 16:57
Anagrammirengistä voi muuten olla hyvinkin paljon iloa ainakin piilosanojen laadinnassa. Mukana uutuus.

Törmäsin Ristisanakirjassa pieneen virheeseen (tai oikeastaan eräs ristikontarkastaja törmäsi), mutten enää löytänyt sitä ketjua, missä viimeksi näistä oli puhetta. Näyttelijä Eva Marie Saint on kirjoitettu Eva-Maria Saint. Siinä samalla jatkoa ehkä vähemmän ajankohtaisille Evoille.
15. J Takala3.6.2003 klo 16:58
Ja oli tietenkin tarkoitus kirjoittaa "Mukava uutuus".
16. Eki3.6.2003 klo 16:59
Ne ovat aika sekalaisia lähteitä enkä itsekään niistä kovin paljon tiedä, paitsi tuon kielisanakirjan.

Uusi renki tulee sisältämään tuhansia uusia sanoja ja varmasti kaikki ETUOTOT ja muut ristikoihin hyvin sopivat tulevat mukaan, siihen on nyt keino keksitty.
17. Timppa3.6.2003 klo 23:35
Eki, sisältyykö ne tuhannet sanat luvattuun päivitykseen...???
18. Eki3.6.2003 klo 23:44
Kyllä toki. Vielä mietinnässä on, kun uusi tuote on paljon laajempi, saavatko ensimmäisen version ostaneet kaiken samaan hintaan, mutta se selviää hieman tuonnempana. Korjaukset ja uusi sanasto joka tapauksessa.
19. Timppa4.6.2003 klo 00:02
Hii-i, mielenkiinnolla odottelen päätöksiäsi (päätöksiänne)...

Kertokaapa kaikki sivuilla kävijät suhtautumisenne pahaan tapaani lopettaa virkkeet kolmeen pisteeseen. Ikään kuin jään odottamaan jatkoa tai vastausta, onko se oikea tapa................???
20. Matti4.6.2003 klo 13:53
En lopettaisi virkettä kolmeen pisteeseen ...

Ohke lakimiehen kielioppaasta: -koon/ -köön päätettä käytettäköön harkiten.
21. Just5.6.2003 klo 13:50
Ylistänpä minäkin tässä Ristikkorenkiä laatijan oivaksi apulaiseksi. Yksi pieni käyttövinkki:
Jos sinulla on sanat ristissä-ikkuna auki ja mietit kolmatta sanaa, ei asetelmaa tarvitse välillä purkaa; voit käynnistää uuden rengin ja vaikka kolmannenkin yksittäisen sanan hakuun.
Saattaa olla monelle tuttua, mutta kerroin kuitenkin.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *