ARTIKKELIT > JA SITTEN NIITÄ OLI KOLME
↶ Takaisin Artikkeleihin

Ja sitten niitä oli kolme

Ne kolme nyky-Pelikaania.

Pelikaanien kustantaja joutui tekemään alkuvuonna kipeän päätöksen. Musta Pelikaani lopetettiin. Onneksi kolme muuta Pelikaania jatkaa entistä ehompina.

Ristikkolehtimarkkinat ovat tällä hetkellä jokseenkin tukossa. Etenkin helppoa lehteä ilmestyy kymmenittäin joka viikko, jatkuvasti myös uusia nimikkeitä. Sanaris Oy:n kaltainen pienkustantaja ei ole mukavassa raossa. Ei ole helppo saada lehtien jakelua uusiin lehtipisteisiin ja siksipä moni kauppias tarjoaa eioota Pelikaanien kyselijöille.

Toinen asia on hinta. Useimmat lehdet ovat nykyisin jatkuvassa tarjouksessa 2,90 tai 2,95. Kokeilut noilla hinnoilla eivät ole juuri myyntiä lisänneet. Pelikaanien ainoa kilpailuvaltti on näin ollen laatu ja laatulehden ei tarvitse olla tarjouksessa, eihän?

Mitä mieltä asiakkaamme ovat laadusta? Krypto Pelikaaniin tulee jatkuvasti kiitoksia siitä, että lehti ilmestyy nyt kerran kuussa. Moni hehkuttaa lehden olevan paras markkinoilla. Mutta on tullut peruutuksiakin: ”Ei ehdi kaikkea ratkoa, pitää lopettaa!” Olemme joutuneet joidenkin kanssa turvautumaan ratkaisuun, jossa lähetetään vain joka toinen numero. Yleisesti ottaen nyky-Kryptoon ollaan hyvin tyytyväisiä. Vielä on tosin näkemättä, mitä vaikuttavat Aulikin poismeno ja uudet laatijat.

Passelin Pelikaanin uudistus on herättänyt paljon puhetta. Moni on tyytyväinen liitteen monipuoliseen valikoimaan. Kuningasideani 16-sivuisen lisäosan kanssa oli, että sen voi antaa sellaisenaan toiselle tai säästää myöhempää käyttöä varten, siksi siinä ei ole palkintoja. Palkintojen puute on kuitenkin saanut monet päättämään tilauksen. Tiesin kyllä, että uudistus on tällä tavalla kaksijakoinen. Passelin tämänhetkinen tilanne vaikuttaa parantuneelta, joten uudistus on todennäköisesti onnistunut.

Punainen Pelikaani pärjää visaiseksi lehdeksi erinomaisesti. Palaute on kehuvaa ja toisaalta toiveikasta. On siis paljon harrastajia, jotka haluavat päästä yhä vaikeampien ristikoiden maailmaan sisälle. Aikaa ja harjoitustahan siihen usein vain tarvitaan.

Mustan Pelikaanin loppu on ollut monelle sen ystävälle rankka juttu. Olen surullinen niiden puolesta, joille se oli tärkeä asia elämässä. Onneksi jotkut ovat löytäneet Passelista uuden ystävän. Olemme yrittäneet auttaa asiaa lisäämällä alkuun selvästi aiempaa helpomman ristikon. Moni Passelin tilaaja on vaihtanut myös Krypto Pelikaaniin. Ja löytyy sellaisiakin hurjapäitä, jotka ovat ottaneet tilalle Punaisen. Paljon on myös tapauksia, joissa olemme kokonaan menettäneet hyvän asiakkaan ja ystävän.

Tällä hetkellä kaikkien kolmen lehden seuraavat numerot ovat työn alla ja ilmestyvät elokuussa. Merkintävirheen takia Passeli ja Punainen ilmestyvät muutaman päivän aiottua myöhemmin. Pelikaani-ristikoiden nettisivujen kalenterissa myöhästyminen on jo huomioitu.

Erkki Vuokila

↶ Takaisin Artikkeleihin