ARTIKKELIT > PIILOSANOJEN 40. VUOSI ALKOI SUOMESSA
↶ Takaisin Artikkeleihin

Piilosanojen 40. vuosi alkoi Suomessa

Piilosanan 40-vuotista taivalta juhlitaan koko alkanut vuosi 2014. Aikaisemmin yksin Sanaristikkoseura Sanaseppojen vastuulla ollut Piilosana-SM-kisa järjestetään nyt näkyvästi aidosti valtakunnallisena tapahtumana yhdessä Suomen Kuvalehden kanssa. Kisan alkuerät käydään syksyllä Suomen Kuvalehden sivuilla ja loppukilpailu huipentuu 17.11.2014 Otavamedian tiloissa.

Heinäkuun lopussa 2004 kuljetuttivat Hannes ja Pirjo Tiira paatillisen sanaseppoja Kuuskajaskarin saareen. Viikonlopun ohjelmaan kuului myös uusi Piilosanan SM-kisa. Ruudukkoa ei ollut, vihjeet olivat yksittäisiä. Kuusi parasta pääsi alkukilpailusta finaaliin. Mestariksi ylsi Seppo Rosenberg.

SM-kilpailusta tuli vakio-osio kesäpäiville. Yksittäiset vihjeet olivat aina tosi hikoiluttavia, mutta pian Tiirat alkoivat laatia vihjeet Pekka Joutsin laatimiin pohjiin. Kisa ”normalisoitui” ja samalla aika paljon helpottui, mutta aina se oli mielenkiintoinen sekä osallistujille että muulle kesäpäiväväelle.

Uudessakaupungissa 2012 alkoi kokousväen keskuudessa kiertää huhu, että Tiirat haluavat lopettaa kisan vetämisen ja ojentavat sen Sanasepoille järjestettäväksi. Sanaseppojen hallitus kutsui Pertti Oskalan sekä meikäläisen laatimaan vuoden 2013 SM-piilosanat. Samaan aikaan perustettiin työryhmä, johon Sanaseppojen hallituksen edustajaksi kahden edellisen rinnalle valittiin Jari Haapa-aho. Päämääränä oli irrottaa kisa kesäpäiviestä ja jatkossa järjestää valtakunnallinen SM-kilpailu jonkun yhteistyökumppanin kanssa.

Kolmikko kokoontui syksyllä 2013 ja mietti uusia suuntaviivoja. Alustavia kyselyjä oli jo tehty Otavamedian suuntaan, olihan sen kustantama Suomen Kuvalehti aloittanut koko villityksen helmikuun lopussa 1975. Menin sitten Jarin kanssa Otavamediaan neuvottelemaan ja saimme hyvän vastaanoton. Päätoimittaja Elli Mäkilän kanssa alettiin heti suunnitella Super Ristikot ja Sudokut -lehteen Sanaseppojen ja piilosanojen yhteistä aukeamaa kaikkiin vuoden 2014 numeroihin. Suomen Kuvalehti lupasi myös tarvittavan määrän lisätilaa. Lopputapahtuma päätettiin pitää Otavamedian tiloissa. Koska ne eivät ole yleisessä käytössä viikonloppuisin, päivämääräksi tuli maanantai 17.11.2014.

Nyt keväällä on ohjelmassa lähinnä valmistautumista syksyyn. Monia päätöksiä on vielä tekemättä. Kisan lopullinen rakenne pitää myös miettiä. Joku karsinta on tulossa. Otavamedian tiloihin mahtuu runsaasti kilpailijoita, joten voi olla, että kaikki halukkaat mahtuisivat mukaan ilman karsintaakin.

Kyseessä on tuplajuhlakisa, Piilosana SM täyttää 10 vuotta ja piilosanat Suomessa 40 vuotta. Haemme syksyllä runsaasti julkisuutta sekä piilosanoille että Sanasepoille. Tämä on yksi parhaista mahdollisuuksista, joita eteemme on tähän mennessä tullut. Piilosanat ovat sanaseppoilua parhaimmillaan.

Erkki Vuokila

Artikkeli on ilmestynyt Sanasepossa 1/2014

↶ Takaisin Artikkeleihin