ARTIKKELIT > MODEROINNIN SIETÄMÄTÖN KEVEYS
↶ Takaisin Artikkeleihin

Moderoinnin sietämätön keveys

”Sensuuria. Mua sensuroidaan.” ”Multa on viety sananvapaus kirjoittaa mitä haluan.” ”Moderaattorilla on jokin poliittinen agenda.” ”Miksi vain mun viestejä poistellaan.”

Tuttuja kommentteja, joita moderaattoreille syydetään. Kaikki yleensä turhia ja paikkaansa pitämättömiä. Moderaattorit eivät sensuroi eivätkä rajoita sananvapautta. Mitä ne sitten tekevät? On nimittäin paljon helpompi määrittää moderointi negaation kautta, kuten yleensä tehdäänkin. Yritän tässä selventää asiaa kertomalla mitä moderaattori tekee ja miksi.

Moderaattori pitää huolen palstan hygieniasta. On siis palstan jätehuolto. Kun kaupungin jätehuolto toimii, niin kukaan ei edes huomaa sen olemassaoloa. Jos ja kun jätehuolto pettää, sen huomaavat kaikki. Moderaattori on palstan näkymätön jäsen, jonka tehtävä on auttaa kirjoittajia viihtymään palstalla.

Moderaattori on näkymätön siksi, etteivät ketjut luisu moderoinnista keskusteluun. Se on hedelmätöntä. Moderaattorin kommentti, esimerkiksi viestin poiston syyn kertominen, aiheuttaa välittömästi uuden kommentin, joskus jopa kommenttivyöryn; se ei palvele palstaa mitenkään. Jos viesti poistetaan, voi sen kirjoittaja itsekseen miettiä poiston syytä. Syyt ovat yleensä hyvin selkeitä. Viestiä kirjoittaessaan voi jo miettiä sääntökohtia. Voidaanko viesti jostain syystä poistaa? Jos vastaus on kyllä, niin viestiä voi (ja pitää) jo siinä vaiheessa muokata. Kukaan muu ei sitä muokkausta tee.

Moderointi toimii parhaiten silloin kun kirjoittajat tajuavat oman osansa moderoinnista ja kirjoittavat sääntöjen mukaisia viestejä. Silloin ei moderaattoria tarvita muiden kuin todellisten häiriköiden ”kurittamiseen”.

Älä trollaa, älä spämmää, älä mainosta! Älä provosoi ja jos provosoidaan. älä provosoidu! Nämä lienevät kaikille selkeitä netiketin ohjeita. Eki on antanut myönnytyksen, että mielenkiintoisia ristikkoaiheisia juttuja saa mainostaa, jopa Pelikaanien kilpailijoita.

Moderaattori

↶ Takaisin Artikkeleihin