ARTIKKELIT > KOUKUSSA KETJUIHIN
↶ Takaisin Artikkeleihin

Koukussa ketjuihin

Kun näitä sivuja perustettiin, ketjuista ei ollut ajatuksen hiventäkään. Nyt ne ovat koko saitin aktiivisin osa.

Ketjuista ollaan monta mieltä. Eräät eivät voi ymmärtää niitä lainkaan eivätkä seuraa niitä. Niihin osallistuvista moni on lähes koukussa. Kun jossakin lempiketjussa on paikka jatkolle, sormet syyhyävät keksimään tai etsimään hyvää jatkoa.

Suurin syy tähän ketjumuisteloon on 200 säikeen saavuttaminen. Tähän on ensimmäisenä yltämässä teron 27.1.2005 aloittama Alkukirjainketju. Johan sitä muistettiin 1.5.2007, kun sadas säie alkoi, mutta tässä voisi tarkastella hieman muidenkin ketjujen vaiheita.

Ketjujen isä taitaa olla Kravattimies, joka 20.11.2004 aloitti Ketjulaulu-aiheen. Sadas ketjulaulusäie aloitettiin 11.5.2010. Ketjulaulu on saanut rinnalleen kaksi muutakin lyriikkaketjua, Sanasta ketjulaulu ja Ketjulaulu alkukirjaimin. Niillä ovat tätä kirjoittaessa menossa säikeet 53 ja 80.

Jos jatketaan tarkastelua toiseksi suosituimmasta ketjusta, se on Muutetaan yksi kirjain, joka on jo kestänyt hämmästyttävät 179 säiettä. Siinä on suomen kieltä väännetty moneen asentoon ja keksitty valloittavan kamalia yhdyssanoja, jotta on päästy liki maailmanlopun suolta jälleen selkeille vesille. Tähän ketjuperheeseen kuuluu Yhdyssanaketju, joka on nyt säikeessä 106. Lisäksi on ketjutettu erikseen kolmiosaisia, neliosaisia ja vähintään viisiosaisia yhdyssanoja. Eri kirjaimet sanassa -ketju on säikeessä 5.

Kolmanneksi suosituimpana tulee Kirjailijaketju, jossa on menossa säie 176. Kirjailijoita on siis koottu jatkuvaan listaan jo hämmästyttävät määrät. Ketju alkoi 18.6.2005 ja kesti lyhyen aikaa. Uusi elämä alkoi 12.6.2008, jonka jälkeen se on ollut ehkä saitin aktiivisin ketju. Säie on vaihtunut nopeimmillaan kolmen päivän välein.

Muista vastaavia ketjuja ovat mm. Artisti/Bändi-Cetju, joka myös piti pitkän tauon, mutta etenee tällä hetkellä säikeessä numero 67. Roolinimiketju puskee hitaasti mutta varmasti säikeessä 46. MM:n tahattomasti aloittama Rakkikoirat ketjuun -ketju on paisunut vitsistä jo 43-säikeiseksi ja sen perässä Kissaketjukin säikeeseen 9. Hevonvitja laukkaa vielä ykkössäikeessään. Urheilijoiden lempinimiä on Lempinimiketjussa 15 säikeen verran. Laatijaketju on hevonvitjan tavoin vielä yksisäikeinen.

Eri kirjaimet lyhenteessä -ketjun aloitti jpq 5.1.2006. Se on nyt säikeessä 15, mutta säikeet ovat useita muita pitempiä, joten lyhenteitä on kerätty tosi paljon.

Irtonumeroita-ketjun aloitti Kravattimies 23.4.2006. Ketjussa on esitelty jo yli 10 000 kuvaa, joissa esitellään aina järjestyksessä seuraava numero.

Jokaisessa ketjussa on omat sääntönsä. Eräissä ketjuissa on tehty pieniä myönnytyksiä, jotta elinikä lisääntyisi, mutta toisissa taas saittilaiset ovat pysyneet kovina, ettei hommaa tehtäisi liian helpoksi. On myös paljon säikeistöjä, jotka eivät perustu ketjutukseen vaan joihin kootaan tiettyyn teemaan liittyviä juttuja. Seuraavassa esimerkkejä:

Nimi on enne
Nimi ei ole enne
Samannimisiä julkkiksia
Melkein täyskaimat
Lyhyet biisinnimet
Pitkät biisinnimet
Pitkät bändinnimet
Samannimisiä bändejä
Samat alkukirjaimet laulun nimessä
Kolme samaa sanaa laulun nimessä
Ei suomennos, vaikka luulisi
Initiaalit tahattomasti oikea sana tms.
Initiaalipareja
Hauskoja alkuja
Nerokkaita yritysnimiä
Pitkiä nimiä
Ärsyttäviä-pieniä-asioita
Mukavia-pieniä-asioita

Vanhoja ketjuja voi helpoimmin käydä etsimässä Jukkiksen keräämistä listoista ja tilastoista. Siitä kiitokset hänelle ja kiitokset saavat helskyä myös kaikille ketjujen koostajille. Koosteista alettiin jossakin vaiheessa tehdä myös omiin säikeisiin, jotta raskaita listoja ei tarvitsisi siirtää aina säiettä vaihdettaessa.

Aivan kaikki ketjut eivät mahtuneet tähän tarinaan, mutta mainittakoon erikseen vielä Telaketju, jossa ei ollut sääntöjä lainkaan.

Erkki Vuokila

↶ Takaisin Artikkeleihin