ARTIKKELIT > PEKKA JOUTSIN PÄIVÄ
↶ Takaisin Artikkeleihin

Pekka Joutsin päivä

Elokuun ensimmäinen päivä vuonna 2015 on merkittävä päivä suomalaisten ristikoiden historiassa. Tuolloin tuli täyteen 50 vuotta siitä, kun porilaisen Pekka Joutsin ensimmäinen ristikko julkaistiin Suuri Ristikko Kilvan numerossa 5/65.

Pekka Joutsin aktiiviuran mittaan ei kukaan muu ristikkoalan ammatilainen ole pystynyt. Kaikki tuolloin mukana olleet laatijat ovat jo manan majoilla tai sivuun siirtyneinä. On Pekkakin virallisesti eläkkeellä ja supistanut hieman tuotantoaan, mutta pitkää kesälomaa lukuunottamatta hän kuitenkin painaa edelleen normaalia työpäiviä kotinsa työhuoneessa.

Tutustuin Pekkaan ensimmäistä kertaa 60-luvun lopulla, tuolloin vain ristikoiden välityksellä. Pekka tuntui avarine kulmineen ja tyylikkäine ulkoasuineen olevan jokseenkin eri planeetalta kuin muut laatijat. Itse aloittelevana laatijana en voinut edes kuvitella matkivani Pekan tyyliä vaan tyydyin aluksi tavoittelemaan niiden muiden tasoa. Vasta pitkällä 70-luvun puolella alkoivat muutkin ymmärtää, miten laajempia kulmia tehdään ja muutenkin erilaiset nykyiset laadintametodit kehittyivät. Eniten niitä harjoitettiin Iisakin ristikoiden laatijoiden parissa. Tuon ajan Iisakit ovatkin täynnänsä upeita kokeiluja ja sen mukaisia ratkontaelämyksiä.

Silmästä silmään tapasin Pekan ensimmäistä kertaa 70-luvun lopulla. Ystävyytemme on näin kohta 40 vuoden mittainen. Tuolloin ei laatijoilla ja ratkojilla ollut vielä pljon mahdollisuuksia keskinäisiin kanssakäymisiin. Saimme kuitenkin pian paljon uusia ystäviä, sillä Sanaristikkoseura Sanasepot syntyi 80-luvun alussa. Olemme Pekan kanssa olleet mukana jokaisessa virallisessa seuran kesätapahtumassa alusta lähtien. Pekan innostusta ristikoihin kuvaakin se, että hän on aina valmis lähtemään matkaan, kun jossakin saa keskustella ristikoista. Hän on myös yleensä viimeisten joukossa pystyssä, kun useimmat ovat lähteneet höyhensaarille. Joskus hyvä veruke poisjäämiselle on Ässien tärkeä matsi samaan aikaan. Ristikot ovat ainoa syy, miksi urheilukin voi jäädä toisarvoiseksi. No, ehkä myös perhetapahtumat ovat sellaisia. Vaikka Pekka on poikamies, veljillä on lapsia ja lapsenlapsia, jotka ovat Pekalle tosi tärkeitä.

Yhteisristikoiden laadinta Pekan kanssa on aina ollut juhlaa. SM-ristikot vuosina 1993 ja 1995 laadimme kahdestaan, sitten on laatijatiimi kasvanut. Sama pöydän ääressä laadittaessa Pekka on loistava sekä kirjurina että takapiruna. Hänellä leikkaa nopeasti, hän kokeilee tai ehdottaa vaihtoehtoja ja pyrkii aina huipputulokseen. Hän myös menee mielellään hetkeksi sivuun laatimaan haasteellista kulmaa ja palaa hetken päästä hyvän sanoituksen kanssa, joka sitten liitetään mukaan kyseiseen ristikkoon.

Pekan ristikoita löytyy tällä hetkellä eniten Iisakin julkaisuista. Bullsin jakamana hänen viikoittaiset ristikkonsa leviävät eri puolille Suomea lukuisiin sanomalehtiin. Myös mm. Sanasepossa ja Suomen Kuvalehdessä niitä julkaistaan, mutta Hymy-lehti katkaisi pari vuotta sitten Suomen pisimmän ristikkoavustajasuhteen ja tätä on vaikea ymmärtää, ainoa syy siihen voi olla lehdistön rahavaikeudet, laadusta ei ainakaan ollut kyse.

Pekan harrasteita urheilun ohella ovat countrymusiikki, elokuvat ja matkailu. Levyjä hänellä ei ole valtavaa määrää, mutta elokuviaan (ensin VHS, sitten DVD ja lopulta Blu-ray) varten hän on rakentanut jatkuvasti uusia hyllyjä. Hyllyt reunustavat niin työ- kuin olohuonettakin. Myös kirjallisuutta noilta aloilta on paljon. Kaapista löytyvät myös mm. Iisakin julkaisujen täydelliset vuosikerrat. Tuo kuva Pekasta mikrofonin takana on otettu Memphisissä kuuluisassa Sun Studiossa, jossa Pekan ykköslaulajasuosikki Johnny Cashkin on levyttänyt.

Sanaristikkoseura on julistanut elokuun ensimmäisen Suomalaisen ristikon päiväksi, Pekka Joutsin päiväksi. Aamu alkoi Tuusulassa seuran kesäpäivillä lipunnostolla klo 8. Sankari tuli paikalle täysin tietämättömänä tulevasta kunniasta, vaikka Sanaseppojen hallitus oli hoitanut asiaa jo puolisen vuotta.

Sanaseppojen kesäpäiväväki pääsi ratkomaan tuota Pekan 50 vuoden takaista ristikkoa. Netin ääressä olevat voivat ratkoa tältä sivustolta Pekan ristikkoa vuodelta 1975. Osoitteessa sanaris.fi on kuukauden erikoisena Pekan teemaristikko vuodelta 1984.

Erkki Vuokila

Elokuun ensimmäinen alkoi Sanaseppojen kesäpäivillä lipunnostolla.

Päivän sankari Pekka Joutsi pääsi paistattelemaan päivää kirkkaassa aamuauringon valossa lipputangon juurelle.

↶ Takaisin Artikkeleihin