ARTIKKELIT > LYHYT AIKA IHMISELLE, PITKÄ AIKA NETTISAITILLE
↶ Takaisin Artikkeleihin

Lyhyt aika ihmiselle, pitkä aika nettisaitille

Päivälleen kymmenen vuotta sitten kirjoitin ensimmäisen kommentin ensimmäiseen keskustelusäikeeseen, jonka otsikoksi tuli ”Mielipiteitä kaivataan!”. Oli syntynyt sanaristikot.net.

Tämän sivuston ideointi lähti siitä, että olimme kehittämässä ohjelmaa, jonka avulla ristikoita voi ratkoa päätteellä. Tarvitsimme paikan, jossa näitä ristikoita voi julkaista. Samaan paikkaan mietimme muitakin aktiviteetteja ristikkoihmisille. Keskustelupalsta oli ykkösenä ristikoiden jälkeen. Lisäksi mukaan lopulta tuli Ristikkosana viikonvaihteeksi, Artikkelit, Pakinat ym. ym. Monet osiot kuten Linkit, Kauppa ja Mielipidekysely ovat jääneet turhan vähälle huomiolle ylläpidon osalta. Osaan pyritään kiinnittämään huomiota jo ennen isompaa uudistusta.

Ristikoita on tällä hetkellä yli 4 000 kappaletta. Se on iso määrä, mutta toki aluksi oli suunnitelmia, jotka eivät tältäkään osin toteutuneet. Ensinnäkin monet Sanaris Oy:n asiakkaat, joiden ajateltiin lähtevän mukaan nettiristikoihin, eivät syttyneetkään ajatukselle. Uutislehti 100:n (nykyinen Metro) jokanumeroinen pikkuristikko muodostaa ristikkopäivityksen rungon. Pelikaani-lehtien ristikoitakin piti julkaista paljon, mutta niiden tarjoaminen ilmaiseksi ei sittenkään tuntunut alun jälkeen hyvältä ajatukselta eikä tunnu vieläkään.

Keskustelut on se osio, joka on pitänyt saitin eläväisen oloisena. Aluksi keskusteltiin pääosin ristikoista, mutta sittemmin on tärkeimpään rooliin astunut sanaleikittely. Ketjut hullaannuttivat tietyn osan kävijöistä – itseni mukaan lukien – niin paljon, että niistä välittämättömät alkoivat valittaa ristikkoaiheiden hukkuvan ketjujen sekaan. Niinpä aiheet jaettiin kahteen osaan, Ristikot ja Muut aiheet. Sanaristikot.net on edelleen netin ehdottomasti virein keskustelupalsta. Kilpailijaksi sille saattaa olla nousemassa Sanaristikko Sanaseppojen pian avattavan uuden sivuston vastaava. Aika näyttää. Nettiin mahtuu.

Sanaristikot.net ei suorita keskusteluissa etukäteissensuuria. Jossakin vaiheessa on sensuroitu törkeitä viestejä, mutta häirikön ja asiallisen viestin ero on veteen piirretty kaksiteräinen miekka. Törkeyksien suoltajille on välillä asetettu estoja, mutta pääosin on pyritty jättämään sana vapaaksi.

Sivujen uudistamista on pitkään haikailtu. Noin puoli vuotta sitten heräsi ajatus, että suuri mullistus voisi tapahtua kymmenvuotispäivänä. Samalla on kuitenkin käyty ristikkolehtiin ja -saitteihin liittyviä keskusteluja, jotka voivat mullistaa nettipuolta enemmänkin. Osaksi tämän takia tuumasta ei ole päästy toimeen. Sanaristikot.net tulee kuitenkin säilymään ja aikanaan saamaan uudistuksensa. Jo tässä vaiheessa voi luvata sen rinnalle tulevan jotain täydentävää ja toivottavasti monen mieleen entistä kiehtovampaa. Allakan mukaan kevät on juuri alkanut ja lupaan, että sen aikana kaikki selviää.

Erkki Vuokila

↶ Takaisin Artikkeleihin